Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 10 juni 2010

Macho: för outvecklade kvinnor


Aftonbladet relaterar en undersökning som visar att män som läser upp en text med attityd får tummen upp och drar slutsatsen att macho gäller i kvinnornas ögon.

Som astrolog, med det här systemets extrema nyansering, vet man att det går säkert fem rena puckon på tio individer. Särskilt den indiska astrologin delar sällan ut "10-poängaren" (metaforiskt!), och när det sker är det allraminst för en attitydstinn neandertalare! 

Hela astrologin är uppbyggd utifrån den klassiska tanken att Anden sover i stenen, i växten, andas i grönskan, drömmer i djuret och vaknar till liv i människan".

Att Aftonbladet (eller om det var den brittiska undersökningen - vilket framgår inte) väljer ut skådespelaren Colin Farrell som en typisk värsting som går hem, är både väldigt träffsäkert och samtidigt olyckligt.

Träffsäkert för att hans horoskop exakt ligger och vegeterar runt zodiaktecken som är mer hominida än fullgångna exempel på homo sapiens och olyckligt för att himlen avslöjar hur dåligt Farrell är förutbestämd i detta liv att må. Det här kan vara nästa kändissjälvmord, av stjärnhimmelen att döma.

Och handen på hjärtat, är det inte därför en viss, outvecklad typ av kvinna tyr sig till värstingen? Hon vet att det vräkiga yttre spelet maskerar en sårad liten pojke. Är kvinnan fruktansvärt primitiv och mentalt outvecklad kanske hon till och med hoppas att han ska må dåligt på insidan - mer power till henne om hon morsar honom i land!

Colin Farrells horoskop är önskedrömmen för den senare typen. Här är det bara skit i mammas tecken Kräftan och hans agerande sker från Solen i Oxen, känd för sin obefintliga psykologiska fingertoppskänsla:


Som synes ligger samtliga de 7 antika planeterna samlade i zodiakens första tredjedel, den personalistiska delen. Där ligger fokus ännu bara på den personliga utspelet, hur man kroppsligen för sig i livet. Farrell ligger i linje med en hur en vanlig modebloggerska kan tänkas relatera till livet.

Utvikning. Logiken bakom de tre stadierna är som följer. Första eldtecknet Väduren kickar igång en cykel av egorelaterad verksamhet. Andra eldtecknet Lejonet avhandlar temat individualitet, vilken nu först börjar adressera frågan om människans egentliga essens.

Tredje eldtecknet Skytten vidgar så perspektivet och introducerar Purusha, den universella varelsen. Det behöver väl knappast sägas att en materialistisk kultur inte gör det möjligt för tecknen att utveckla sina högsta sidor. Skyttar förefaller i vår tid vanligare som äventyrare och idrottsmän än som högklassiga siare/klärvoajanter.

Solen bränner sönder Venus som därför renderas osynlig på himmelen och ineffektiv i livet. Visserligen effeminerar fenomenet manliga horoskop och Farrell har många veka/kvinnliga drag i ansiktet.
Men problemet ligger främst i Kräftan, själens tecken. Här samlas under en period 1976 både den lilla illgärningsmannen Mars och den stora illgärningsmannen Saturnus, men båda är suboptimalt placerade i tecknet för sårbarhet och försvarsinstinkt.

Särskilt Mars - krig och skador - avslöjar att Farrell redan i födelseögonblicket bär med sig ett blödande trauma i själen, och på sitt lite fyrkantiga sätt indikerar astrologin här vilka av oss som återföds till jorden med öppna sår i vårt undermedvetna.

Den stabila och kontrollerande Saturnus är inte bättre i ett av de mest "feminina" tecknen, den heller. Patriarken Saturnus härskar mittöver, i Stenbocken, men den barska fadersprincipen (tänk hederskulturer en stund) har inget att göra i kvinnans fredade zon.

Klassiska kulturer - om de inte degenererat - bygger på maktbalans mellan könen, och Kräftan representerar den zon kvinnan råder över. Dit ska mannen inte ens gå. Här har alltså två råbusar klampat rakt in och skadat det kvinnliga i Farrells psyke - hans anima som djuppsykologin skulle säga.

Eftersom Saturnus har sista ordet i den här oförenliga kombinationen av en blockerande och en initiativstark planet inser vi att irländaren har en djävulsk självrepression. Han döljer skadan (Mars) i sitt psyke och försöker spela saturniskt samlad och kylig. Men Kräftans tecken går hela tiden sönder, kvinnan inom honom kan inte bära den här låsningen. Då blir värstingen en utagerande vilde, tills Saturnus, det freudianska överjaget, lyckas stänga in krigaren igen under krypanden och ursäkter.

Att det är något djupt fel på honom syns att båda illgärningsmännen via sina egna specialaspekter lyckas sätta fyr på den demoniska axeln mellan norra och södra månnoden. Det här året löper den mellan det tunnelseende egot (Väduren) och den diplomatiska medlaren (Vågen). Vi har alltså katastrofala problem som löper mellan tre av de fyra Rajas-tecknen, lidelsens kvalitet. Mannen går alltså mot mörker (det solära uppdraget i Tamas guna) genom sin extrema själsliga konflikt i passionens tecken.

Tro mig, här är ännu en av filmbranschens macho-män som mycket väl kan vara homosexuell. Många av branschens hunkar har varit det, och jag blev helt häpen då jag upptäckte att det även gällde 50-talsrebellen James Dean. När man funderar djupt över den här infektionen i Kräftans, kvinnans tecken, blir det svårt att föreställa sig någon normal drift riktad med det täcka könet. Det ser snarare ut som om han läcker locket på (Saturnus) mot en tendens att vilja skada eller mörda kvinnor! (Den "friska" Mars i Kräftan, är istället en typ benägen till tjuvnyp och grinig långsinthet - aggressionen är instängd i Kräftans tecken.)

Nu saknas födelseklockslag, så ta allt det sagda med en nypa salt. Ponera t.ex. att Mars/Saturnus-låsningen ockuperar ett mindre viktigt hus, medan någon bättre indikation utgör huvudtonen i horoskopet. Då förpassas den här skadan långt ner i psyket eller kanske i viss mån externaliseras via objektiva händelser i livet (kroppslig sjukdom, t.ex.).

Men den undertryckta aggressionen finns förstås kvar som en inre glöd, och det är den svarta blicken som syns genom Farrrells själsspeglande ögon. Men denna extremt negativa och inåtvända aggression kan, som sagt, lika gärna sluta med självmord. 

Även Solen står i ett negativt polariserat tecken, och jag är osäker på huruvida den variabla Månen (sinnet) i Tvillingarna gagnar honom här. Dess disponent (Merkurius) befinner sig ännu inte uppvaknad till Luftens mentala klarhet utan släpar efter i Jordtecknet Oxen.

Jag har mött en del exempel på svårt kluvna människor som tangerar intellektualitet (Tvillingarna) men som ännu är baktunga sensualister (Oxen). De här horoskopen får man fungera mycket över, och utan födelsetid går det inte riktigt att rangordna betydelsen av indikationerna.

Indisk astrologi säger att "lika barn leker bäst" och det blir naturligtvis så att en och annan korkad kvinna född i Kräftans tecken kommer att dras till Colin Farrells värsta själsliga böld i hennes soltecken. Hon kommer att likt en robot söka spela ut modersarketypen och han kommer för eller senare att svara med våld.

Förstå att det här spelet redan är riggat i stjärnorna. Men vi, vi är andevarelser som träder in i tid och rum och att åka med tåget en stund. Vad gör du av dina erfarenheter? Förvandlar dem till visdom? Susar på som ett blindstyre, totalt identifierad med "draget"?

Själar kommer i olika evolutionsgrad, men om detta berättar egentligen inte astrologin något. Colin Farrell kan vara en hög själ med skavanker som han bestämde sig för att "betala av" i det här livet. För att kunna göra det måste hans födelse koincidera med någon riktig blackout på stjärnhimmelen.

"Mellan himmel och jord finns det mer än du någonsin drömt om i din filosofi!"
(Shakespeare)

*****

Se även en annan Sol-Oxe flaggad som värsting, Charlie Sheen, i dagarna dömd för hustrumisshandel. Den här bloggen har för övrigt hittat en statistiskt intressant förhöjning av kriminalitet just i Oxen och zodiakens inledande tecken, egoprincipens Vädur (se systematiska studier under "Temastudier"). 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jösses, vilken analys, tack för denna lite annorlunda läsningen :)

Seaward sa...

Jo, här nagelfars varje zodiaktecken noga, både de kända beskrivningarna och baksidan! (Och zodiaken är som sagt den sideriska, den äldre, från innan västerlandet gjorde sitt olyckliga metodval.)