Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 28 augusti 2012

Justitia och Vågen - igen



I min triviaspaning efter zodiakens tolv tecken som skivbolagslogotyper inom genren reggae, stötte jag på patrull på två ställen. Nämligen det tecken Saturnus råder över i sitt negativa tillstånd samt Saturnus i sitt upphöjda läge. Det vill säga, Stenbocken och Vågen.

Problemet med Vågen eller Libra löstes hjälpligt med en perfekt synonym, skivmärket Justice. Nu kanske någon invänder sig mot inkonsekvent tänkande - hade Lejonet saknats som skivmärke hade man säkert kunnat ha hittat något skivbolag som alluderade till något av Lejonets flera dominanta attribut, "konung", "försteälskare" och så vidare.

Icke desto mindre finner jag samma tankemönster i ett brev författat av den 17e greven av Oxford till Englands finansminister och genom denne till den nya kungen, där han efter den svekfulla drottning Elisabets död 1603 upprepar sitt anspråk på trädgårdsegendomar som Henrik den åttonde hade "stulit" från hans släkt. (Drottningen hade lovat honom att återställa ordningen men gjorde det aldrig.)

Med reservation för att Shakespeare-forskaren Hank Whittemore producerar enstaka stavfel, tror jag ändå han fått de här två meningarna rätt. Det är intressant att se hur den brittiske adelsmannen väljer versala J:

[H]is Majesty hath the report made unto him, which if it be forgotten shall little prevail me, but I hope in his Justice, and in your two Lordships' friendships...

Nothing adorns a king more than Justice, nor in anything doth a king more resemble God than in justice...which is the Head of all virtue...

Hank Whittemore - The Monument (s. 666-67)

I det andra citatet förekommer "rättvisa" två gånger, en gång med stor begynnelsebokstav och en gång med liten. Uppenbarligen syftar han i vissa lägen på den personifierade rättvisan, eller gudinnan Justitia, som jag på annat ställer på den här bloggen föreslagit vara Saturnus upphöjd i Venus hemmatecken Vågen. ("A proper noun" skrivs med stor begynnelsebokstav i engelskan, åtminstone intill samma "demokratiska" haveri drabbade det språket som redan drabbat svenskan.)

Med denna distinktion noterad blir det första citatet riktigt intressant, för här sätter greven sitt hopp till den nya kungens personliga Justitia ("his Justice") och närmare än så här den platoniska och astrologiska kosmologin kommer vi inte! Helt klart använder greven Edward de Vere exakt samma världsbild som den här bloggen.

Pröva googlesöket på bloggen för några ytterligare omnämnanden av Justitia och för all del det nyliga inlägget om cancerforskaren Stefan Einhorn

Inga kommentarer: