Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 23 juni 2018

Svenska Svin-Olle, holländska rasismens arkitekt och astrologiska gropar i vägen bortom Sol och Måne


Det genuina främlingshatets smala elaka ögon
från barndomen och in i döden.
Detta är den sydafrikanska rasistpolitikens arkitekt.

Bara ett fåtal kartor har tillkommit sedan jag förra hösten buntade ihop alla dem som taggats "rasist" eller "nazi" (353 st, nu 368). Det finns därför ingen anledning att återigen studera gruppen. Men det slog mig att enbart granskningen av Solens och Månens placering i zodiaken kanske missar någon annan intressant indikation. Den homosexuella gruppen uppvisade, som bekant, en signifikant övervikt på den, intressant nog "fallna" sexualitetsplaneten Mars. Fynden, i flera uppföljningsstudier, gav viss bekräftelse på att de antika lärosatserna hade visst fog för sig, även om de allra flesta med placeringen aldrig utvecklar någon homofil böjelse.

När det gäller den svenska slingrigheten, där många backar från stämpeln "rasism" menar jag att det bara är en gradskillnad mellan "främlingsfientlighet" med hänvisning till att kulturella skillnader. Den springande punkter är "olikhet" och den hellenistiska astrologins var förtrogen med den absoluta empatilöshet som uppstår när man bara förmår uppfatta skillnader. Denna fixering vid "olikheten" tecknades av 150-gradersaspekten redan innan den mäktige astrologen Johannes Kepler (han som upptäckte de två lagarna med vilka man exakt kan beräkna planeternas omloppsbanor) formellt introducerade "inkonjunktionen". I den gamla astrologin ser man dock bara indirekt det Kepler lyfte fram och gjorde uttryckligt.

Dexter, eller högerut/medsols från 1a huset, ser man total kommunikationsblockering vid 8e dödshuset. Man kan säga att planeternas dagliga medsols rörelse går in i radioskugga i dödshuset, och det egot vid ascendenten inte kan kommunicera med (som t.ex. en invandrare), det fruktar eller skyggar man för. "Icke-relationen" mellan 1a och 8e utlöser så att säga negativa dödande tendenser även i det egna egot.

Sinister-aspekten åt vänster är nästan ännu värre. 150 grader motsols från ascendenten hamnar man i det 6e huset som under hellenismen kallades "Olyckans hus". Hinduisk tradition var ännu tydligare: huset indikerade olyckor och fiender. Och det är kring 6e husets naturliga ockupant Jungfrun, oskulden, flickan på åkermarken som invaderas av en mörk man (Hades) och våldtas av honom man ser den arketypiska förlagan till skräcken för "det olika" eller t.o.m. väsensskilda. Det är här Sverigedemokraterna landar i sin oförmåga att se den mänskliga essensen och enbart de "accidenser" eller tillfälliga egenskaper som vidhäftar en själ som återfötts som människa. Även om vissa tycker sig komma undan genom att kritisera kulturella element som inte passar på svensk mark, är attityden och åsikten ett utslag av samma "inkonjunkta" förhållande till den andra och klassificeras astrologiskt och filosofiskt tillsammans med rasister. 

Jag rensade bort några missvisande träffar ur sökresultatet - en "antirasist" slank med därför att sökmönstret inte var tajt nog. Men i övrigt är definitionen strikt, det räcker med att man "lajkar" ett uttalande som stinker rasism eller sunkig attityd mot "det olika" för att ingå i kategorin! Det är detta hopplöst dekadent sekulära inte förstår med hederskulturernas resonemang: det räcker att tyst foga sig under en orätt för att man ger den orättfärdige ett klartecken. Därmed visar man att man accepterar tanken och hamnar som medskyldig i samma kategori. 

Nu går svenskar i allmänhet i taket över hederskulturernas våld mot kvinnor och andra urspårade yttringar och har aldrig kommit så långt som att tänka igenom vad det innebär att bejaka t.ex. en sådan skendemokrati som Sveriges är. Men alla är medskyldiga till att kvinnorna med dagens utvecklingstakt inte kommer att ha uppnått lika lön för lika arbete med männen än på århundraden. Alla är medskyldiga till detta som inte upphäver sin stämma mot tingens ordning. Det är så har "karma" skapas enligt hinduismen, och det finns en slags efterlåtenhetskarma som slutar i att den moderata cityslickern själv kan återfödas som underbetald kvinna i nästa liv och kanske i någon enligt västerländskt synsätt horribelt eftersatt kultur. Gissa om den före detta stockholmsmoderaten kommer att lida i det livet som kvinna. Det är själens brist som då kommer att ständigt finnas där som en påminnelse om att livet borde vara bättre arrangerat. Ett mellanliv i skiten kan göra under med den högervridna kapitalistsjälen - jag vet, jag gjorde ett skitliv som svart slav i Nya världen på 1700-talet! (Åtminstone enligt några grafiska nattdrömmar och en serie märkliga pusselbitar som indikerat att flera människor i detta liv fanns med även då.)

*****

Här är fördelningen av studiens rasist- och nazihoroskop över tid:

1800-talet: 53 (1 fr 1700-t), med nazis: 90
1900-1949: 59, med nazis: 111
1950-59: 34, med nazis: 38
1960-69: 43, med nazis: 45
1970-79: 39, med nazis: 43
1980-89: 34, med nazis: 35
1990-94: 6


(Åtskillnaden av rasister och nazister är inte exakt. Genom åren lade jag ibland, ibland inte, använt  taggen "rasist" på nazitaggade horoskop. Många nazister finns också i huvudgruppen rasister.)

Det tidiga 1900-talet består till största delen av tyska nazister, rasbiologer och usla svenska politiker. Se senare årtiondena domineras av svenska namn som figurerat i medierna de senaste tio åren, allt ifrån Sjöboandans Sven-Olle började hetsa mot planen att låta 20 flyktingar få bo där. Utöver rena rashatare är detta väl den attityd som många svenskar skulle kunna sympatisera med, det krävs ju trots allt en arbetsinsats att sätta sig in i en nyanländs liv och många är helt enkelt sådana egocentriska svarta hål att de inte har någon lust. Då är det lätt att man börjar rationalisera och prata om flyktingmottagandet kostnader som om man var en politiker. Lillsvensken fejkar Storsvensk för att slippa fundera över vad han egentligen sysslar med.

Det kan vara intressant att titta på denna Sven-Olle (som avled 2005) innan tabellen redovisas. Han visar sig nämligen vara en sjusärdeles bekräftelse på den preliminära utläggningen om den lågsinnade människans fixering vid "det olika". 

I samband med attitydfrågor passar det alltid bra att använda Månen för en sinnelagsascendent, även den kända födelsetimman ofta ger ett annat besked och gäller som den viktigaste av de tre huvudsakliga ascendenttyperna. (Jag kan inte förstå hur indiska astrologer har så mycket tid att lägga på analysen, att jämföra den kroppsliga, den lunära och solära ascendenten för att utröna inom vilka livsområden de skilda perspektiven stöttar varandra och ger tydliga omen och inom vilka områden man får mixade och därmed svagare besked! Denna kultur måste uppleva evigheten redan nu för att ta sig den tiden!)

Se här hur Sven-Olle prickar in båda de "döda" lägena i förhållande till sin "fallna" psykplanet Månen i hatets tecken Skorpionen och hur båda dessa döda hus, 6e och 8e, utväxlar sina planetära ägare med varandra för en så kallad ömsesidig reception. Det här i sådana här lägen man tänker på djuppsykologen James Hillmans platonskt influerande tanke om "födda rötägg". Under vissa tidpunkter tecknar stjärnhimlen en kostym som bara inte passar normalbegåvade människor - det verkar som tiden har reserverade fönster så att även samhällets patrask får en ny chans att gå ner sig till den grad att pendeln når sitt extremläge och själen anträder vägen upp. I nästa liv kanske Sven-Olle börjar tänka efter en smula istället för av vältra sig i den blindhet som den här kartan tecknade (han födde upp det symbolmättade svinet i sitt svenska jordeliv):



Inte undra på att Centerpartiet uteslöt honom. Den psykiska attityden (Månen i Skorpionen) saknar all kontakt med disponenten Mars instängd Luft i det vattniga och attitydlåsta 8e dödshuset. Det ser ut som en människa helt utan förmåga att styra sitt eget lägre sinne.

På den här mer detaljerade nivån svarar astrologin ofta förunderligt, till skillnad från de veka responser man lyckas locka fram genom sterila och rätt enfaldiga studier av enbart kvantitet - den metod som hela Sveriges ledare arbetar med och som alltid begår våld på den nyanserande verkligheten. Trots invändningarna mot kvantitetsperspektivet måste antikens astrologer ändå ha använt sig av det, det är svårt att förstå hur de annars kunnat karaktärisera de olika astrologiska elementen, med mindre systemet är ett hopkok av godtyckliga tilldelningar av betydelse! Tyvärr är det nog så till en del, särskilt i västastrologin, där inte ens zodiaktecknen längre stämmer med den antika versionen är det nu fritt fram att fantisera ihop vilka sanningar som helst. Postmodernismen är frätt sönder astrologin precis som allt annat. Väst går definitivt mot sin undergång, och att studera den ursprungliga zodiaken lär tyvärr inte kunna ändra på den saken...

*****

Så slutligen dags för tabuleringen av Solen, Månen inklusive Mars och Jupiter, vilka eventuellt kan vara av intresse. Merkurius och Venus ligger innanför Jordens omloppsbana och är aldrig särskilt långt borta från soltecknet. De går inte att använda vid jämförelse av samtliga 12 tecken. Den lilla illgöraren Mars däremot borde ha undersökts för länge sedan, och också den stora välgöraren Jupiter som, när den fungerar illa, kan indikerar det stora hyckleriet. Den långsamma Saturnus har tidigare småstudier inte lyckats få ut något av. Den verkar bara tuffa på och ange vårt kosmos yttre gräns. 

I enskilda fall kan man tycka dess position är signifikativ, som när Hitler drar igång Andra världskriget ett år då Saturnus står i sitt klassiskt "fallna" läge i  Väduren (för övrigt sideriska Hitlers födelsetecken). Ett annat talande läge är Saturnus i egenintresses Jungfru i "80-talets horoskop" (1/1 1980) som man symboliskt kan sammanbinda med den hyperdestruktiva och själviska nyliberalismen, en individualism lika samhällsförstörande som någonsin Hitlers expansionskrig för att äga hela världen. Sett ur astrologins nyktra perspektiv inser man plötsligt att mänskligheten dragits in under en ny djävul och levt där i flera årtionden. Men så välgödda var vi, de västerländska grisarna, att det tog ett bra tag att upptäckta att vi också är på väg mot brännugnarna!


 
368 rasisters och xenofobers
Sol, Måne, Mars & Jupiter
Total
(1472)
39 28 27 31 125
36 28 27 24 115
28 24 27 34 113
26 32 35 22 115
22 25 27 33 107
26 41 40 45 152
34 28 35 29 126
40 31 28 37 136
23 34 30 32 119
31 39 27 25 122
30 30 27 29 116
33 28 38 27 126
Snitt: 30,7 122,7
Signifikans relativt snitt:
±38%
±25%

<=19 e. >=42 <= 92 e.
>=153

Eftersom totalen för de fyra planeterna med marginal passerar 1000 mätpunkter använder jag ett mindre fönster (±25%) för slumpmässiga variationer, enligt min tidigare, primitiva undersökning av hur "slumpens brus" tilltar vid mindre dataunderlag.

Det verkar nästan ofrånkomligt: hur man än vrider och vänder är det Olyckans tecken Jungfrun (mytens våldtagna Persefone/Kore, hon som just innan Fasan så lyckligt och obekymrat profiterat på sin smarthet som farmare = jordbruk förbättrar utväxlingen nedlagt arbete/skörd-vinst). Nu kommer så "den olika" och i bästa fall gör anspråk på delar av hennes skörd - det "tionde" hon betalat till kungen/staten förutom vad den självtjänande lilla tjuven Hermes/Merkurius gömt under golvet i ladan. 

Jungfru-totalen tangerar här signifikant överrepresentation och hade jag krympt slumpfönstret bara en procent till (vilket låter sig göras enligt den sagda undersökning), hade det varit RÖTT KORT för detta tecken för dess tendenser att måla Fan på väggen varje gång den uppfattar något som är "olika". Paradoxalt nog är detta just vad Merkurius i Jordelementet är menad att göra. Men för detta "straffas" då Jungfrun genom att få Hades brutalitet på sig.
Orättvisan verkar inte ha någon gräns här nere i det materiella. 

Men det finns naturligtvis en "rätt" plats och "omständighet" för varje själ och en mening med att man konfrontreras med all världens djävelskap. Men zodiaken är bara Spelplanen, den synliga delen av en omutlig morallag, den kan inte i sig inte förklara varför Ödets lotter faller så olika. För den saken har hinduerna läran om hur vissa hus sägs indikera bra och dålig karma som själen nu är återfödd för att brottas med.

Eftersom jag misstänker att antikens stjärnskådare formulerade sin lära med betydligt generösare blick än den här fascistoida sifferprecisionen som krävs för att övertyga de helt sifferskadade att man inte bara sitter och fantiserar utifrån enstaka horoskop (anekdoter), ska man dock unna sig en mer tillåtande överblick. 

Även om inte en enda placering tekniskt får GRÖNT KORT för en förmåga att hålla sig borta från den här gruppen av inskränkta horoskop(ägare), är den kognitiva eldens resa smått intressant: Den korttänkta och impulsiva Solen i Väduren är visserligen den placering där Solen anses "upphöjd", men det har att göra med dess direkthet, och att den verkar enligt kardinaldygden (manna)mod. Att den här typen ligger i närheten av signifikant xenofobi förvånar inte. Det kan till och med vara så patetiskt att baggen VILL HA NÅGON ATT BRÅKA MED. Barnets zodiaktecken bjuder alltså på ett så primitivt motiv att det inte är Jungfruns arketypiska negativism (efter våldtäkten) som driver utan enbart viljan att starta en brand. 

De två följande Eldtecknen har lärt sig Debutantens misstag och både det individualistiska och mogna Lejonet och den universalistiska Skytten tenderar istället mot underrepresentation med låga 20-tal. Det är också Lejonet - den livgivande och generösa Solens eget tecken - som har undersökningens lägsta totalsumma, också det en bekräftelse av zodiakens konstruktion och vad man kunde förvänta sig av djurens konung ("när man är stor måste man vara snäll").

I den nytillkomna studien av Mars och Jupiter utmärker sig Jungfrun återigen genom 40 resp. 45 förekomster - JupiterJungfrun (den "stora solen") tar nu över där inte den klassiska MånJungfru, som ihärdigt dominerat äldre studier, riktigt orkar fram till signifikant överrepresentation. Misstankarna vaknar direkt att det kanske är datasetets många nazister från Andra världskriget som bidrar med en generationsbunden topp. Men det ursäktar naturligtvis inte Jungfruns tecken, utan bara understryker än tydligare att Merkurius-i-Jord verkligen är ett tveeggat svärd. Dess urskillning står hotande nära småaktigt felfinnande och ren och skär diskriminering. 

*****

Här var inlägget egentligen klart, men så anmälde sig frågan "vem var arkitekten till Sydafrikas rasistiska segregationspolitik?" Kunde den eller de ansvariga möjligen ha varit födda i Jungfrun enligt den tendens som denna blogg steg för steg klarlagt efter åtskilliga år?

Lite googlande visade att "apartheids arkitekt" faktiskt klibbat fast vid en enskild person, premiärministern Hendrik Verwoerd, ursprungligen holländare. Franska astrotheme.fr hade till all lycka hans födelseklockslag och det klargör mycket. 

Till att börja med föddes han med Solen i Lejonet vilket ju går emot allt jag just sagt. Men detta är bara en påminnelse om att inte stanna förrän man inspekterat hela horoskopet. För det är faktiskt Jungfrun i en riktigt gemen och småaktig version som dominerar det här himmelska ominat!




Hur passande dessutom att det är från 10e makt- och statsapparaturens hus som den diskriminerande Merkurius säger vita på Solsidan och svarta i gettot. Merkurius är visserligen verksamt neutral när Skytten stiger i öster, men den därpå följande Venus i Jungfrun är en illgörare och dessutom fallen i Jungfrun. Här är då den unga flickan som ingjuter en arketypisk fruktan om att en gång blivit dragen i smutsen av någon otäck mörk varelse från Underjorden att man i maktposition utlöser hela Jungfruns värsta sida: dess systematiska och organiserade diskriminering.

Se också den ruttna attityden från den instinktiva och irrationella Månen i Kräftan i onda åttonde dödshuset - en av de platser för "radioskugga" jag började inlägget med att tala om. Den fula Venus som inte vill associera sig med vem som helst är för övrigt tillfällig ägare för det andra nedsläckta huset, 6e fiendens och olyckans hus och via Venus prominens är detta som att lyfta fram de allra sämsta egenskaperna i offentligheten.

Och dessutom, fast man kanske borde ha börjat med ascendenten, så är det brutalt illa när den generösa Skytten stiger i öster men hela situationen kapas av den onda och snåla Gränsdragaren Saturnus som varken fungerar bra i första huset eller i ett tecken som idealt ska fungera på motsatt sätt till Saturnus! Den Stora Illgöraren ligger närmast ascendentgraden kommer därför att dominera över både Jupiter, som så att säga abdikerat, och över Skyttens tecken som sådant. 

Alla traditioner är eniga om att planetens egenskaper alltid har företräde framför tecknet och vad Skytten som bakgrund gör är bara att lyfta fram hur vansinnigt dålig denna människa var på att leva upp till Godhetens ideal, att han faktiskt representerade det motsatta.  (Skyttens planetära härskare är den Stora Välgöraren Jupiter.)

Och, som sagt, Saturnus är en så dominant planet att den inte bör ligga i egohuset, det är stor risk att individen antingen tar världens eländen på sina axlar och blir en glåmig martyr eller också en trångsynt despot. Margaret Thatcher var av sistnämnda typ (Saturnus hus 1) medan fallet Obama representerar ett mellanting (fångarna i Guantanamo sitter ännu kvar bakom hans genomsnittligt onda Saturnus-i-Stenbocken). Nobels fredspris till Obama var lika generande illa valt som när krigsprofitören Henry Kissinger fick det. Norrmännen och deras NATO-anknytning visar exakt hur eländigt Sverige kommer att bli när landets överhet mot folkets vilja smyganslutit oss.

Den rasistiska segregationens arkitekt har också våldsamma problem i sitt 11e hus, som ibland kallats grupporienterat, ibland står för ideal eller en ideologi. Jag har tidigare diskuterat varför samtliga 12 ascendenter i den indiska astrologin (lustigt nog) ger 11e huset en tillfällig ägare av naturen "verksam illgörare" och här det alltså Venus som binder ihop maktpositionen i 10e med en ideologi som bara är "Vågen" eller "social balans" till namnet. Holländarens syn på ett bra och harmoniskt samhälle är så sjuk att man tar sig för pannan! 

Att krigaren Mars är en välgörare för den expansiva Skytten i öster gör inte Mars bussig ens i 11e idealhuset. Däremot till en energisk och effektiv kraft som förmår genomdriva sin samhällsideologi baserad på den extremt själviska Venus-Jungfrun (som hittat en politisk maktposition). Denna Venus är en prostituerad som de svarta offren kunde ha gruppvåldtagit utan att Himmelen hade invänt sig. Mycket riktigt mördas Hendrik Verwoerd 1966 i parlamentet av en knivhuggande gärningsman (men inte en färgad man). Det är just vad horoskopet ser ut att kunna tjäna ihop till under livet. Ibland tycks horoskopen inte ge många alternativa handlingsvägar. De ser beslutsamma ut och då är troligen människorna likadana...

Premiärministern hade "trasig god karma" i sitt 5e ledarskapshus. Dess ägare Jupiter i första huset var naturligtvis en lyckosam kraft som tenderade att lyfta honom mot den högsta och mest privilegierade klassen. Men den goda karman förstörs sedan av konjunktionen med Saturnus, som dessutom kontrollerar (via 270-gradersaspekt) den onda Jungfrun i makthuset. Så framgången fanns inskriven via Jupiter, men också att han var en "up and coming" individ som skulle åsamka sydafrikanerna stora problem. Man kan naturligtvis läsa in knivmordet i precis samma konfiguration! Den onda politikern föds med Liemannen obehagligt nära sin kropp och Saturnus fingrar efter den försvagade Venus när den befinner sig i maktposition, i parlamentsbyggnaden.

Uppe i Lagens 9e hus, Guds viljas hus, lyser Solen i härskarläge och säger att det som händer är helt perfekt. Den universella dharman (karma på allmän nivå) har som sagt inga invändningar alls, Solen lyser över både fattig och rik.

2 kommentarer:

Susanne sa...

Det det där med Verwoerd fick mig att söka efter mera information om dådet. Har haft en del med Sydafrika att göra, och kände till Verwoerd men inte mordet, så jag blev förstås nyfiken. (Har faktiskt själv varit i parlamentet, i kammaren där apartheid röstades igenom, men vet inte om det var samma kammare, finns tre har jag för mig, och det står bara att dådet skedde i underhuset.)

Hur som helst: Det där om att det inte var en svart man som var mördaren är en sanning med modifikation. Hans far var grek och modern av vad som med apartheidterminologi kallades för mixed race. Så visst hade han "svart blod" i sig. Jag hittade en intressant artikel som tydliggör hur han blev ett offer för apartheidsystemet med sina konstiga klassificeringar av människor, och regler för t ex giftermål: https://www.aftonbladet.se/kultur/a/1k74gG/galenskapens-makt-eller-statsmaktens-galenskap

Mördaren Tsafendas var född 14/1 1918 och man ser att han hade mars i jungfrun, i attack mot Verwoerds ascendent. Saturnus i kräftan, samma tecken som Verwoerds måne i 8:e. Och vid dagen för dådet låg mars (och jupiter) i kräftan.

Seaward sa...

Jag skriver utryckligen "men inte en svart man", så du rättar tydligen någon annan text du läst, men det är intressant att apartheid var så överspecificerad att alla möjliga sorts människor kunde drabbas, kände jag inte till. Jämför den drabbade grekens Mars-i-Jungfrun med Fredrik Reinfeldt som kanske var ärliga bara då han motsatte sig den svenska främlingsfientligheten, själv med några procent blod och Olyckan (Mars) stigande i öster i Jungfrun. Jag tryckte ofta under hans välde på att detta beskrev hans pennalism och hjärtlösa politik mot svårt sjuka och långtidsarbetslösa, men naturligtvis måste "varje neger ha någon ännu svagare att trampa på" och det behövs inte mycket fantasi för att leva sig in i den "statsministerns" komplexa självbild! Mars i första betyder BÅDE kroppsligt offer för Jungfruns (över-)diskriminerande tendens och i sin egen person gärningsman och förövare (mot "de andra" som skilde sig från hans egen välmående övre vita medelklass).

Tack för bra kompletteringen i gärningsmannen Tsafendas. Belyser ytterligare Jungfruns bekymmer med att ständigt känna sig själv så "klämd".