Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)söndag 18 juni 2017

Sångaren Falkman bättre kommunikatör än pr-mannen Schlingmann

När "folkkära" Loa Falkmans födelsedag avhandlades på bloggen 2011 var den inte vatten värd, men så var också den omedelbara kontexten skattefiffel av det slag som högern älskar att ägna sig åt. Det som nu slår mig är att jag avstod från att jämföra honom med Fredrik Reinfeldt som också har samma otydlighet mellan fantasi och fakticitet genom "sliriga" kombinationen av Månen i Luft och Solen i Vatten.

Känslornas strama Saturnusorganisation i
instinktiva Vattenelementet och sedan solär
expressivitet utifrån detta. En operasångare!


Den här kombinationen har dock sina positiva sidor och Reinfeldt ansågs tydligen vara en lustigkurre i privata sällskap - precis som den rappe Loa är, en figur som spinner loss och dras med i sina egna fabrikationer. Därför undantog jag tidigt skådespelaryrket från kritiken mot Luft-Vatten-typens tendens till att "dissociera" (t.ex. vara fullständigt medvetna om fakta men spela helt ovetande). Skådespelaryrket bygger på den vita lögnen eller förmågan att "rationalisera en känsla" - vilket både Reinfeldt och Falkman med Månen i Lufttecknet Vågen är kapabla till. 

Månen i Luft tenderar naturligt mot antikens Rationella Själ, men båda dessa herrar har å andra sidan Solen i Kräftan nedsjunken i den Vegetativa Själens Vatten. Det innebär att de famlar i blindo, går på instinkt som de i steg två sedan söker rationalisera för sig själva (och andra). Enligt Falkmans eget förmenande har han både adhd och dyslexi. Den senare åkomman tillskriver sig också en bedräglig arbetsgivare som bloggen nyligen skrivit om, trots att han skriver alldeles utmärkt svenska, låt vara med ett begränsat ordförråd och uppenbarligen helt obefintligt intresse av att läsa och utvidga det. Ofta tycks de här människorna bara lida av dåligt självförtroende men drar falskeligen till med någon bokstavskombination som de uppsnappat som hipp och i tiden.

Med denna tendens till duplicitet och avsiktliga omskrivningar blir rollen som den falske och bedrägliga ICA-Stig som klippt och skuren för Loa Falkmans horoskop! Om svenskarna gillar den figuren, vad säger det om detta folk?

Nu hyllas Falkmans självbiografi i Aftonbladet och utifrån en alltigenom positiv kontext är det plötsligt inte svårt att se horoskopets goda kvaliteter! Detta är inte ett kappvändande från bloggarens sidan utan hur astrologin själv fungerar. I många horoskop samexisterar både goda och beklagliga kvaliteter. Nu har visserligen Falkman haft hjälp av en journalist vid skrivandet men sanningen är att hans horoskop de goda egenskaperna hos en perfekt kommunikatör som man undrar varför de inte finns hos Per Schlingmann som väl snart lär flytta hem till sitt Tyskland i brist på litterärt erkännande i lilla Svedala. Det börjar bli tid för honom att starta om någon annanstans. Hans enda merit var "Nya moderaterna" och den bluffen, det falska "narrativet" har nu synats och ingen gillar längre vad de ser...
Se: Schlingmanns slimma chans

I Falkmans fall talar jag förstås om att det högst troliga sinnelaget i artistiska Vågen (ett Venustecken) placerar kommunikatorn förträffligt i 9e huset som verkligen tar ut svängarna och agerar internationellt (ett av de universalistiska husen). Merkurius står dessutom hemma i härskarläge i Lufttecknet Tvillingarna och ger en förträfflig blick för snabb och effektiv kommunikation. Och grädden på moset är förstås sinnelagsascendentens härskare Venus i tätt famntag med sin nära vän Merkurius. Här är en perfekt illustration av den smått bisexuella Tvillingarna som i hinduisk tradition kallas Mithuna (Paret) och som satt avtryck även i grekisk tradition som affären mellan Hermes och Afrodite (som resulterar i androgyn avkomma). 

Minns att hinduisk astrologi (inte utan anledning) tilldelar Tvillingascendenten endast en "verksam välgörare". Det är kärleksgudinnan (och konstarternas) Venus. Tvillingarna är verkligen zodiakens "sambandsofficer", en budbärare eller ängel med ett enda uppdrag på Jorden: att skapa en brygga mellan människorna (dessa fallna själar) och deras högre, gudomliga väsensled. 

"Om jag blir upphöjd", sade Jesus till sina anhängare i en sannolikt fabricerad dialog, "ska jag dra upp er också". Här tycker man sig höra en fejkad dialog som konstruerats utifrån astrologins syn på budbäraren Merkurius som "upphöjs", inte i sitt Lufttecken Tvillingarna (Luft ÄR den högre andevärlden och den verkliga människans hemvist) utan i Jungfrun, det Jordtecken varifrån "upphöjelsen" är nödvändigt.

Hos Falkman hittar vi alltså en serie av "rena" Luftindikationer som inbegriper Venus. Är det då konstigt - spoiler alert! - att verkligheten ser likadan ut och bokrecensenten kan avsluta med det definitiva omdömet: "Humöret...präglas av en lust till livet och konsten. Ja, om dessa två begär saknas, då blir man sällan konstnär av den dignitet som Loa Falkman är."

"Dignitet" är just det ord renässansastrologin använder för starka planetplaceringar och  hos Falkman måste både Månen, och konjunktionen av Merkurius och Venus kallas positioner av högsta dignitet. Möjligen lite tråkiga eftersom en planet i sitt härskarläge så att säga är förverkligad potential, och t.o.m. kan uppfattas som en typ eller t.o.m. nidbild. Härskarlägens styrka ligger i att de så rent presenterar sin bakomliggande arketypiska verklighet.

För en utmärkt parallell till Falkmans horoskop, se även: Luftens andar - ytterligare ett inlägg på bloggen med anknytning till scenen och den närmast arketypiska pjäsförfattaren Shakespeare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar