Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 6 juli 2015

"Ett skamfullt ögonblick i Europas historia"


Nobelpristagaren Paul Krugman,
en man med integritet

Sällan har jag varit så glad att en astrologisk förutsägelse om grekernas val slog slint. Vill man söka förstå missen kan man kanske pröva tanken om den fria viljan. Horoskopet för vallokalernas öppnande (i Aten) beskrev bara den eländiga sits folket hamnat i och hade att ta ställning till, men sade inget om vilken reaktionen skulle bli. 

I tolkningen insöp jag den nattsvarta hora som Storfinansen tycktes förvandla allt den vidrörde till, och överförde sedan detta tonläge på valresultatet för en prognos om att grekerna skulle tacka ja till mer tortyr för att de redan var så fixerade vid den europeiska valutan som en dörr till "det goda livet".

Jag har på måndagsmorgonen ännu inte hört på radion eller sett en svensk (höger-)tidning med civilkurage nog att citera en av jordens tyngsta ekonomiska tänkare, Nobelpristagaren Paul Krugman i New York Times, och hans första kommentar till det grekiska folkets röst. Det är bara Kapitalistdjävulens reaktioner som det talas om!

Så här säger Krugman:

"Mobbningskampanjen - försöket (från Trojkan) att sätta skräck i grekerna, kapa bankfinansieringen och hota med allmänt kaos i ett i princip oförtäckt försök att fälla sittande vänsterregering - var ett skamfullt ögonblick i det Europa som påstår sig värna demokratiska principer. Hade den här smutskastningskampanjen lyckats skulle den ha satt ett förfärande exempel, även om det långivarna sade verkade rimligt."

Krugmans text är läsvärd även om det han säger har sagts tidigare.

Vad får Krugmans röst att klinga så sant och autentiskt medan svenska journalister låter som rena dova och svullna grisar, halvkvävda ekon av de rovdjurskapitalister som avlönar dem?




Det är påfallande hur ofta goda tänkare matchas av nobla zodiaktecken. Som här, där den goda Lejonkungens sinne låter sig styras av Mänsklighetens eget tecken, Vattumannen (Krugman har tidigare sagt att socialdemokratin - dock inte Lövens nya förfalskade typ - är ett föredöme och den bästa styresform man kan tänka sig för västvärldens samhällen (i detta historiska skede).

Det är intressant att den "onda" aspekten i horoskopet i själva verket föder Krugmans humanitet och empati med t.ex. det grekiska folket. I åttonde onda huset befinner sig Fiskarna, symbol för samhällets olycksbarn och för dessa känner Krugman starkt! (Mars + Venus = kraftfull emotionell laddning.) Se hur Venus i denna konjunktion samtidigt är organisatören Saturnus disponent så att det bildas en slirig dissociation mellan den jämlikhetssträvande Saturnus, "upphöjd" i Vågens tecken och sin ägare Venus, även de "upphöjd" i Fiskarna. Vi ser här den akuta visselblåsaren (Fiskarna, martyrens eller sanningsvittnets tecken) ge hals när Europas kapitalistsvin tappat mänskligheten och enbart ser till sina demoniska system. 

Detta är en fantastiskt "dissociation" och jag minns en älskad väninna med kombinationen av Vågen (Solen) och Fiskarna (Månen). Har aldrig mött en människa som ömmade så starkt för de värnlösa! Pga. den degraderande inverkan från en borgerlig miljö blommade aldrig rättspatoset upp helt och hållet men kunde ses i t.ex. en stark känsla för de rättslösa djuren i människans våld.

Nobelpristagaren Krugman har alltså en ömsesidig reception mellan Luft och Vatten. Den har jag kommenterat i kritiska ordalag åtskilliga gånger tidigare - den kan ge en slirig tendens till desinformation eller efterhandsrationaliserande (självrättfärdigande). Men hur många gånger har bloggen noterat en ömsesidig reception mellan dessa omaka element (rationell Luft och emotionellt Vatten) där båda de planeter som bildade "receptionen" var "upphöjda"?

Dessutom har Krugman ytterligare en intressant ömsesidig reception, den aktivistiska eller ibland bara sensationalistiska konfrontationen mellan värme och kyla, mellan Eld och Vatten. Och den här receptionen är något att avundas och fundera över hur man som själ förtjänar sig för en framtida återfödelse på jorden! Utifrån Krugmans sinnelagsascendent befolkar Jupiter - "allt gott åt alla" eller kommunismens och gudamänniskans egen signifikator, det gudomliga nionde huset för samvete och högre insikt i tillvarons natur. 

Denna Jupiter bara verkar vara egocentrisk och smal i utblicken i ego-tecknet Väduren, men denna ytliga bild korrigeras strax av Jupiters disponent Mars som befinner sig i ego-förnekelsens Fiskarna som blir extra nobel av att mingla med den "upphöjda" Venus i zodiakens kanske mest altruistiska tecken (altruismen kan också vara ett uttryck för tolftehushoroskop som hittat nyckeln till sina liv). Genom den ömsesidiga receptionen mellan ego och icke-ego kan man lugnt räkna med att Krugman vid trettio redan tänkt mer över frågor om individen och hennes relation till hela samfundet än en mentalt underpresterande borgare i väst kommer att göra under hela sitt liv. 

När man kryper under skinnet på t.o.m. månhoroskop känner man ofta hur sann deras puls är. Jag har oerhört svårt att se en ond människa komma ur dessa budskap.


Inga kommentarer: