Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 2 mars 2014

Kvinnlig sexuell perversion i början av 1900-talet




I DN nyligen skrev Karin Johannisson (inga uppgivna kredentialer) om kvinnlig sexuell perversion i början av 1900-talet. Hon fann Lars Triers "Nymphomania" en hälsosam avdiagnosticering av det störda psyket jämfört med den kliniska reduktionen av en viss sorts kvinna till "sexmissbrukare". 

Vilken sorts kvinna?

Johannisson nämner en för mig okänd lesbisk författarinna, fransyskan Rachilde, som utforskade sadism och våldsamt förtryck av unga kvinnor i det tidiga 1900-talets dekadenta Europa. 

Turligen har AstroDatabank ett verifierat födelseklockslag för den här kvinnan, och i sajtens ytterligt kortfattade biografi (som ofta nog speglar grundaren, astrologens Louis Roddens ogillande), finns en uppgift som sexuallibertinen Johannisson av begripliga skäl utelämnar eftersom den skulle förstöra hennes berättelse: Rachilde var fylld av hat mot sin mor och ansåg att hon hade förstört hennes bild av (varning för patriarkalt språkbruk här): det Evigt Feminina. 

Det är Rachilde själv som använder uttrycket och som den här bloggens läsare kunnat knyta samman med Naturen, oftast i dess lägre och fallna aspekt som Vattenelementet, den biologiska gränsande till sensoriska driften - de "drivkrafter" som pungråttan Fredrik Reinfeldt söker få kvinnorna att omsätta i hårt, hårt arbete så att männen inom Rovkapitalism ska kunna plocka hem ännu mer vinster!



Bara av den anledningen skulle jag kunna applådera Rachildes vrånga inställning till manshelvetena. Bara det att den här bloggen snarare börjat följa den romerska tänkaren Plotinus, som i Afrodite såg Själen i en av sina två möjliga orienteringar, som en perverst avfallen själ som orienterar sig mot den materiella sinnesvärlden. 

Afrodites enda alternativ för att undvika perversionen som den urbana Johannisson kittlas av är omvändelse, tillbaka till Fader Kronos (Saturnus). Omvändelsen renar Själen från dess smutsiga vatten och orena drifter så att hon kommer att representera den Eviga Feminina i sitt upphöjda och gudomliga tillstånd. Själen som den var tänkt att vara, utan bindning till det förorenande Jordelementet.

Så långt nyplatonismen som låter ungefär som alla världens filosofier och religioner genom tiderna. Bara extremt degraderade kulturer ser något egenvärde i att vältra sig i lorten som grisar.

Att räkna ut den perverterade Rachildes horoskop är något av en uppenbarelse, för här lyser - för vilken gång i ordningen? - återigen samma "problemtecken" fram på himmelen. Och det är svårt att hitta ett bättre exempel för att summera bloggens många inlägg om horan och madonnan eftersom fransyskan har det problematiska psyket i (brottsligt överrepresenterade) Jungfruns tecken, och idén om den syndfria och rentvådda Själen - den Evigt Feminina Venus - "upphöjd" i motsatta Fiskarnas tecken. 

Venus traditionella "fall" i Jungfrun är Horan och dess slutliga reningsbad i Fiskarnas strömma vatten dess andra identitet som Madonnan eller Venus upphöjd. Bloggen är under avveckling som jag tänker inte ännu en gång dra teserna som är knutna till Rachildes intressanta opposition mellan Jungfrun och Fiskarna.

Jag noterar bara att den enda lesbiska kvinna, jag haft i min umgängeskrets, ruskigt emotionellt störd, manshatare och  intermittent sexualmissbrukare (även med män!) var född just under en fullmåne mellan dessa två tecken. Men sägas kan att tecknen båda tillhör Sattva guna, om än i Undervärlden (Vatten och Jord), så att Sattva önskan att förstå och nå klarhet blir en slags tragisk pragmatik när som här Själens form ligger oåtkomlig i Syndarens åttonde och mörklagda onda hus. 

Alla misstag ska den här sortens själ nödvändigtvis göra emotionellt och kroppsliga. Att tänka abstrakt och förstå principer är inte deras starka sida. 



Rahu-angripen Merkurius som ego-baserad bas för
Månen/psyket vilket i sin tur blickar mot den idealiserade,
upphöjda och återigen fläckfria Afrodite i Fiskarna!

Att döma av det här horoskopet föddes Rachilde nästan helt utan förstånd, sexuella avvikelser tycks ofta följa en klart begränsad intelligens. Här skriker horoskopet formligen av tröghet eftersom Solen är prominent (i öster) men behärskad av sin fiende Saturnus i det till Stenbocken fientliga Lejonets tecken, och, som sagt inburad i det fängelselika onda åttonde huset för degeneration (och sexualitet). 

Man kan också notera att Mars i negativt härskarläge i det generativa Vattnet tjänar som "ideal" (11e huset) i det här horoskopet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag läste vad som stod om Rachilde både i engelska och franska versionen av Wikipedia, och det var intressant, för det är två helt olika texter. Alltså det är inga uppgifter som motsäger varandra, men det tas alltså upp helt olika saker i de två versionerna. Framför allt står det om hennes familjebakgrund i den franska, vilket ger en bättre psykologisk förståelse till hur hon blev som hon blev. Fadern var militär, och ville inte veta av dottern eftersom hon var just en dotter - han hade velat ha en son. Inte underligt alltså om hon blir ambivalent till sin könstillhörighet. Det står också att hon klädde sig och hade frisyr som en pojke. Också förståeligt m h t faderns attityd. Citatet om the eternal feminine (...) in maternal guise nämns däremot inte på franska Wikipedia. Men man kan ju tänka sig att det kanske var så att hon tyckte sig sviken av modern, som kanske tog faderns parti. Hur som helst var det uppenbarligen inte bara modern hon hade orsak att hata.
Det står också att hon skaffade sig "tillstånd för transvestism" - ett formellt dokument utfärdat av polismyndigheten - år 1885. (Detta officiella tillstånd, som tydligen bara gällde kvinnlig transvestism, avskaffades formellt först 2013!)
Hennes verklista är också mycket mer komplett än engelska Wikipedias; och det nämns att hon skrev mer än 60 romaner. Handlingen i en av dem omnämns: La Tour d'Amour, om en nekrofilisk fyrvaktare, specialiserad på drunkningsoffer. Apropå elementen...
Och koncentrationen i Stenbocken, med en avvisande militär till fader, ja nog finns det symbolik så det räcker...

Seaward sa...

Tack för ett fylligt tillägg. Kan säkert hjälp förbipasserande att se mer detaljer i horoskopet! Inte minst Stenbocken/Saturnus som sträng fader och hur därmed Saturnus i åttonde så tydligt verkat skadligt på hennes förståelse av sin egen identitet.

Om jag säger att Solen tecknar Individens identitet så får man aldrig glömma att den formas på nytt i varje liv i samråd med Saturnus - Själens Form. Den själ som ÄR solen på himmelen har sin identitet given för så länge som det här solsystemet existerar, en återfödd jordmänniska har ett nytt soltecken (och husplacering) varje gång hon ser dagens ljus.

Rachilde kunde uppenbarligen aldrig nå kunskap om vem hon var - enligt ditt synsätt på grund av "miljö" (dåliga föräldrar), men egentligen för att hon var förbannad från början till slut. Det är det "kroniska" Saturnus/Kronos i åttonde fördömelsens hus indikerar och fördömelsen pekar direkt tillbaka till hennes fysiska ego och jordiska kropp... Vissa jordeliv är bara "payback time" för överträdelser i tidigare liv, verkar det.

Anonym sa...

"På grund av miljö enligt mitt synsätt" - tja, det är ju endast hennes uppväxtmiljö i detta liv vi vet något om. Vad som hänt i hennes tidigare vet vi ju inte något om, så därför är det ju lite svårt att yttra sig om det. Men visst går sådant här längre tillbaka, till det själen hade med sig i bagaget, i form av karma.

Jag såg förresten att asc anges till 19 gr skorpionen på Astrotheme, alltså siderisk vågascendent. Men födelsetiden rankas ju AA på astro.com så man får väl anta att stenbocksascendenten är den riktiga... Det passar ju iaf väldigt bra med hennes bakgrund.. nästan så man, om man vore konspiratoriskt lagd, kan misstänka att den är tillrättalagd för att passa med hennes biografi...

Seaward sa...

Fransmännen på Astrotheme har fortfarande inte fått någon fason på källhänvisningarna. Först fanns aldrig några, nu någon enstaka gång. Därför måste ändå Lois Roddena AA-rankade klockslag få företräde. AstroDatabank vet också berätta att det är Frankrikes statistiker Gauquelin som gav 01.00.

Men om du läser min förra kommentar inser du att Saturnus i åttonde behövs plus dess ägarskap över en Sol i första för åstadkomma det mänskliga haveri kvinnan var.

Åttonde ger också aktivt karma kvar från tidigare liv, även om bara principen ges och inte de specifika omständigheterna som ju är oändliga och enbart verkliga ur Jordelementets perspektiv (Reinfeldts och Jungfruns fäbless för "enskilda fall" på bekostnad av den underliggande och förenande principen). Kopplingar mellan 1a och 8e är bekymmersamma eftersom detta också representerar Mars långa onda öga. (jfr det onda talvärdet 8 i numerologin).