Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 11 februari 2013

Leende män som säljer skit




Jag skrattade till åt en vass amerikan som på filmdatabasen IMDB dömde ut ännu en av de värdelösa filmer Kate Hudson är så bra på att tacka ja till (okej, jag tycker kvinnan bakom rollerna verkar outhärdlig - efter 3-4 rollfigurer anar man VEM det är som använder sig själv eller delar av sig själv i de olika rollerna).

Den vasse amerikanen riktade dock udden mot hennes manlige motspelare Matthew McConaughey i skattletardramat Fools Gold, och sade:
Filmens största problem är förvirringen. Trots att den har två ledande skådespelare där den ena är notoriskt känd för att göra skräpfilmer säljbara (det är du, Matt!), kan varken fröken Hudson eller herr McConaughey rädda en film som inte vet om den ska vara en komedi eller actionrulle.

Inför de här orden flashar Postkodmiljonärens sliskigt leende Rickard Sjöbergs ansikte till. En association till en annan som illustrerar hur hor för pengarna får all yrkesstolthet att vika hädan (Sjöberg var faktiskt utbildad journalist en gång, om någon nu kan tro det).

Finns det någon spännande minsta gemensam nämnare mellan dem? Det första jag upptäcker, förutom en svag look-alike-koppling är att båda männen är födda samma år. Men det är mest en kuriositet. Undermedvetet berodde associationen till svensken kanske på att båda såg ut att vara i ungefär samma ålder...

Rickard Sjöberg är född lite tidigare 1969 och jag tror bestämt att "Postkodmiljonären" var hans "livs roll" - det var detta hans horoskop pekade honom mot. Se bara:




Det är nymåne i Kräftans tecken, där det ombytliga och flyktiga sinnet (Månen) mer än i något annat tecken illustrerar Fru Fortuna. Kräftan söker trygghet men blir aldrig trygg. Därför bor det en vettlös materialism i det här tecknet. En annan trivial lekledare för dem som fixerat sig på pengar var Harald Treutiger, väl inte Kräfta men istället stark betoning på pengarnas tecken Oxen. 


Det är Jordtecknen som alla representerar olika tagningar på pengar. Oxen identifierar sig med det materiella, Jungfrun söker med flit förmera sin åkers lönsamhet och Stenbocken slutligen är staten som kräver in tionde (eller mer) för att kontrollera och omfördela de materiella resurserna för helhetens bästa. 

I en mer sinister version är Stenbocken den makthungriga kapitalisten, en Joakim von Anka, som bara för egen del söker vinna kontroll över så mycket resurser som möjligt. Ingvar Kamprad har en kraftfull portion Stenbock i sitt horoskop och illustrerar väl den här lägre typen. 

Varför inte Kamprad blev rättrådig politiker och arbetade för allas väl, beror troligen på att han har en stark privategoistisk Jungfru i horoskopet. Ett sant företagsamt tecken, men utan någon utvecklad ansvarskänsla för annat än sina egna göranden. 

Det är notabelt att Rickard Sjöberg som umgås med "lätt vunna miljoner" som yrke har lätta pengars Jupiter i just den profithungriga Jungfrun. Jag har inte sagt något tidigare här på bloggen, men jag har inte blivit imponerad av Jupiter i Jungfrun så här långt. När man rasar igenom mängder av horoskop tar man notis och lagrar trender i bakhuvudet. I fråga om Jupiter i Jungfrun har jag inte hittat något fall där den här planeten tycks ha bidragit till remarkabel  ärbarhet.

Kan det vara Jupiter i Jungfrun som gav associationen till svensken från den smörige amerikanen vars ständiga tandkrämsleende hjälper till att sälja den sämsta film till en omdömeslös kvinnlig biopublik?


Samma sol- och måntecken som Julia Roberts,
en annan talanglös men monetärt
framgångsrik skådespelare


Här har vi ascendenttecknet - pengarnas tecken Oxen - och nu hettar det verkligen till. Hypotesen om Jupiter kan stämma för det här är inget annat än en manhoras horoskop. Oxens härskare är Venus men den är inte bara en fallen kvinna i Jungfruns tecken (en kvinna som sålt sig till dem med pengar) utan när Oxen stiger i öster förvandlas den naturligt välvilliga Venus till en verksam problemhärd! Som om inte detta räckte står också den fallna och verksamt onda Venus i ett av de onda husen, det sjätte.

OCH...den minglar med lätta pengars Jupiter! Var har vi sett det här pinsamt materialistiska och simpla beskedet tidigare? Jo, i Nya Moderaternas horoskop, där lätta pengar och den fallna Venus horande stiger i det egocentriska första huset!

Med tanke på att Matthew McConaughey är född i Vågens tecken, ett lättsamt och associativt tecken men Solen är fallen och svag här och Venus också är fallen och svag, inser man snabbt att han knappast spelar några tunga machohjältar. Han är en prydlig och välkammad svärmorsdröm på bioduken, även när han, som i Fools Gold, är en frisksportartyp, en dykare.

För amerikanen är således lätta pengars Jupiter horoskopets viktigaste planet, ascendenthärskaren står nästan gradexakt kopplad till den, och dessutom i det lekfulla femte huset. McConaughey, i de få filmer med honom jag genomlidigt är verkligen den enkla och okomplicerade glada skiten vilket ligger väl i linje med Jordelementets totala dominans pga. stortrigonen och Mån-Lejonets dragning mot drama.

Här är dramasinnet tillsammans med den halshuggande södra månnoden - någon Oscar för mäktiga rollprestationer lär han aldrig ro hem. Betyder Månen med Draksvansen i dramatecknet att han tar lätt på sina rollprestationer? Att han är rätt likgiltig för den bransch han valt? Ja, misstanken om att han är en manhora, lik en moderat som bara lever för att tjäna pengar på det han gör - vad han än gör - leder till den slutsatsen.

Jordelementet stabiliserar och det är inte svårt att se varför filmbranschen och Matthew McConaughey gillar varandra. En robust man som enkla kvinnor gillar att se på vita duken och som inte har något emot Hollywoods massindustri och skräpfilmer - han älskar ju pengar över allt annat på denna jord. 

Att hans Venus på alla sätt är en så eländig planet kanske blir begripligt om man besinnar att han är Våg, ett Lufttecken där Venus representerar den ideala kärleken och de högre konsterna. Men den här skådisen släpar professionen i smutsen genom att bara se till lönsamheten i rollinsatserna. Stellan Skarsgård verkar ha samma krassa syn på skådespeleri som ett kneg som ger cash, inget annat.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant beskrivning av uppenbart aningslösa lakejer som ändå verkar tycka att de gör gott (och ja, de TYCKER ju rimligen själva att de gör just detta. Men varför är de så in i h-vetes giriga hela bunten?)

En annan figur som hade varit värt att se en analys på är självaste ICA-Stig, Hans Mosesson, maken till metamorfos ifrån en 60-talsidealist till Mammons tjänare är svår att hitta.

Keep up the Good Work Siwert!

Seaward sa...

:-) Bloggen har hamnat i lite av ett vägskäl på tröskeln till sitt fjärde år. Statistiska undersökningar av astrologin tar tid, och lätta politiska poänger är roliga - även om det mest är stilövningar. Får se var det här slutar...