Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 25 juni 2010

Greider - mörkrets apostel fastän nominellt kristen?

En miljöpartist uttalar sig:

Göran Greider [(s)] målar i sin artikel här på Newsmill upp en mörk bild av företagare och entreprenörer. Och det är klart, om man som Greider ser även "krigsherrar, smugglare och skattebedragare" som entrepreörer så är det lätt att förstå hur Greider kommer fram till den uppfattningen.
Källa

Jag har (äntligen) börjat läsa rymdflygsingenjören Wolfgang Smiths uppföljare till sina mäktiga analyser av den samtida, sekulära scientismen. Här fördjupar han perspektivet genom de traditionella kosmologiska perspektiven.



Den moderna vetenskapen är en fullständigt obegriplig myt tills man brukar det traditionalistiska, kosmologiska perspektivet (representerat av alla världsreligioner samt klassisk filosofi) för att förstå detta mänsklighetens "avfall" från en rimlig världsuppfattning. I det traditionella (kompletta) perspektivet existerar både den horisontella och den vertikala dimensionen.

Naturligtvis, säger den i besittning av logik. Självklart är det något ruttet över en världsbild som eliminerar höjddimensionen (hierarki) och ensidigt fokuserar plattmarken och predikar alltings "jämlikhet". 

Det formligen stinker pseudovetenskap om världsbilder baserade på en sådan partiell mörkläggning av helheten. De sociala vetenskaperna sysslar per definition enbart med plattmarksperspektivet och är särskilt benägna att tappa greppet om den helhetsbild som behövs för att t.ex. förstå vad som är vettiga och mindre vettiga samhällsmodeller.

Wolfgang Smith citerar Theodore Roszak som observerat att,

"Vetenskapen är vår religion eftersom de flesta inte med någon livfull övertygelse klarar att se runt den".

En så mäktig tänkare som Smith (född redan 1930) drar sig faktiskt inte för att ge en smula kredd åt new age-folk och ockultister, inklusive astrologer, och noterar att de bästa representanterna för dessa nyandliga riktningar förefaller ha brutit genom de insnävande skygglappar som sekulär scientism representerar.

Intelligens (IQ) har med saken att göra. Folkmassan har per definition en snitt-iq på 100. Detta räcker inte för att "se runt" den scientistiska myten. Istället inrättar gemene man sin självtjänande sekulära livsstil på basis av auktoritetsfigurer som gjort tankejobbet. Eventuellt kryddar man den sekulära smeten med lite "ädla åsikter" om solidaritet med de fattiga, etc. Som dagens socialdemokrati.

Det finns således goda skäl att ta astrologin på allvar - genuint förankrad i en äldre mänsklighets kosmologi avslöjar den aspekter av tillvaron som den sekulära myten försöker stänga ute för att inte själv framstå som en imbecillens världsbild. (Därav all hetspropagande från grupper som Humanisterna, Vetenskap och Folkbildning plus individuella insatser i samma anda.)

Granskar man t.ex. Göran Greider enligt den klassiska zodiaken från Babylon (innan västerlandet sjabblade till teorin om stjärnbilderna), bekräftas fullständigt det inledande citatet från miljöpartisten, som i Greiders tankar ser en mörk demonisering av egenföretagandet.

Greiders horoskop lutar sig nämligen tungt mot det allra mörkaste och mest demoniserande av alla tecken: SKORPIONEN. Ego-syndens och därmed dödens tecken! Inte konstigt att Greider ser varje individuellt jags brytande av den kollektivistiska cirkeln med oblida ögon. Kanhända jämställer Greidner numera individuell företagsamhet med Lucifers trots mot gudsstaten?



Jantelagen kan ses som en miljöfaktor. Har den nyfödda (reinkarnerande) själen inte några större ambitioner för sitt kommande liv än att flyta med i huvudströmmen och för detta anammar PK åsikter som tjänar till skydd mot angrepp utifrån, då internaliseras jante och blir ett kognitivt filter.

Man hämmar sig själv inifrån och hämmar andra i omvärlden. Man blir en propp i det sociala maskineriet och tjänar reaktionärt till att "stanna tiden" och hålla allt i en segt status quo. Varje världsbild som förnekar individens essens är ett brott mot de verkliga mänskliga rättigheterna - inte de falska mänskliga rättigheter som sekularister har för vana att åberopa.

Oraklet i Delfi sade, "Känn dig själv". Den som söker skall finna sig själv som rent medvetande, obesudlad av psykisk smet. Sådant har i alla tider varit den eviga filosofins och världsreligionernas centrala budskap. 

Och detta fnyser svensken åt. Vad säger det om det här landets intellektuella vitalitet? Men till all lycka: Bildning botar. Men välj - för Guds skull - litteratur som hjälper dig se runt den scientistiska myten, inte litteratur som befäster den mentala och andliga krymplingens världsbild.

Inga kommentarer: