Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 21 maj 2009

Född & dödd under extrema planeter



Jag har som astrolog ofta noterat hur vanligt det är att människor avlider i närheten av sin födelsedag. Det är ganska naturligt givet att Solens dag är den tredje kraftfullaste indikationen i ett horoskop, nästefter stjärntecknet som stiger i öster vid födelseklockslaget samt Månen.

Här hände det igen, med en "up and coming" brittisk aktris, i formen av ett självmord två dagar före födelsedagen. I just det här fallet är det ingen tvekan om att den makalöst usla födelsehimmelens hela disharmoni aktiverades med full kraft när Solen var på väg att fullborda sitt årliga varv.

Solen i Oxen är en naturligt negativ placering när frågan gäller drivande scenpersonlighet - den sistnämnda tecknas av Lejonets tecken. Lucy Gordons himmel uppvisar en häpnadsväckande motsättning mellan "lågprofiltecknet" Oxen och det scenhungrande Lejonet! Ett klart varningstecken om inre motivkonflikter.




I det här fallet sammanföll hennes födelsedag också med att prestationsplaneten Saturnus gått ett av sina varv om 29 år. Japp, det är astrologins "ålderman" som ligger bakom föreställningen om 30-årskrisen. Saturnusvarvet har bara rundats av lite lätt till ett jämnt tiotal.

Saturnus saknar motstycke när det handlar om att dra in depression och svårmod i en människas liv, och man önskar inte ens sin fiende ett horoskop där Saturnus är framme och slår klorna i precis allt. Men det var just vad som gällde när Lucy Gordon föddes 1980. Men Saturnus svårmod och livsleda är bara en del av problemet.

Den sceniska och karismatiskt närvarande Solen är härskare i dramatiska Lejonet, men Sol-Oxens Jordelement är en formidabel tjocka jämfört med Lejonets Eldelement som är "eteriskt" och transparent. Det blir alltid totalkollision mellan passioner och vilja och den motsträviga och tröga verkligheten då ett horoskop faller i två delar och Eld och Jord står och spänner sig mot varandra, som här.

Titta särskilt på hur den unga aktrisens sinnelag (Månen) inte alls mår väl i Lejonet, där psyket infekteras av båda astrologins två "naturliga" illgärningsmän Mars och Saturnus, samt till råga på allt det som indisk astrologi kallar "girighetsdemonen Rahu" (norra månnoden).

Utan födelsetid och någon research på hennes karriär så här långt, vill jag inte säga för mycket. Men en spontan gissning är att kvinnan var så ofattbar karriärkåt att hon tog livet av sig i ren desperation över att inte känna att hon hade full kontroll över sin karriärväg.

För KONTROLL, det är exakt vad både Oxen och Lejonet vill ha, och rent sjuklig kan kontrollen bli när också kontrollplaneten och gränsdragaren Saturnus blandar sig i. Här kom han i sin fruktade form som "The Grim Reaper", liemannen. (Saturnus symbol är en skära.)

Se också etiketten "egenmäktighetssyndromet" för exempel på hur Jord och Eld leder till mindre än önskvärda resultat. Jag misstänker att detta självmord är ett enastående exempel på egenmäktigt förfarande som kommer att ge henne ett mycket sämre nästa liv på jorden. Korttänkt!

Men så blir det ofta med Eld och Jord, passionen vill för mycket och realismen (Jordelementet) är inte alls de här typernas vän. Jfr också Peter Sundes horoskop, en man man kan misstänka kommer att sluta som en galen rättshaverist. Där är det Eld-Lejon i konflikt med Jord-Stenbock istället, dvs de viktiga Sol och Måne fördelade på dessa närmast oförenliga element.

Nyheten om självmordet i Aftonbladet och Expressen.


Tillägg 090522:

Se också Meditation över ett trasigt ting - det tog mig en stund att inse att två datorhaverier på nära håll inträffade samma dygn Lucy Gordon gav upp andan. I det här inlägget adderar jag ett markant dödsomen (liemannen Saturnus) som jag missade att utveckla fullt ut härovan.

Inga kommentarer: