Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 18 maj 2009

Alexander i det blå




Efter att ha identifierat några övergripande "motiv" inom astrologin, kan den som så önskar slå sig till ro och fascinerat se på när polletten trillar ner, gång efter gång. Alexander som sopade banan med konkurrensen i årets eurovisionsschlager hade tydligen sedan späd ålder drillats för att bli konstnärlig stjärna av sin far, violinisten, och mor, pianisten. Och i just det här fallet matchar stjärnhimmelen exakt
föräldrarnas envetna beslut att barnet skulle bli NÅGON.

Här finns framför allt en kraftfull betoning på en födelse i Väduren (egot) som för tankarna till Madonnas horoskop (allt strålkastarljus på M-I-G), dock utan att himmelen tecknar en lika vettlöst långt gången egomani som i hennes fall. (Se just föregående inlägg.)

För minns: tror du dig om att vara det verkligaste och mest centrala i världen, tänk om! Vi är alla aktörer (Shakespeare), och där vissa gör sig till kanaler för enbart de ädlaste och mest universella motiv är andra inte fyllda av fullt lika nobla ambitioner - oftast därför att de inte genomskådat människolivets illusoriska natur. På ett "statistiskt" sätt, utan att "döma" någon enskild, berättar horoskopet förbluffande ofta hur långt i sin filosofiska utveckling den återfödda själen kommit. (Vi har varit här många gånger förr...)

Men utöver det rätt enkla budskap som en stark Sol i Väduren tecknar, uppvisade Rybaks födelsehimmel en triangel, dvs lycko- och expansionsplaneten Jupiter, den enda som enligt indisk astrologi kan kasta 120-gradersblickar på sina granntecken av samma element, hittar här stöd från planeter i dessa.

Jupiter i Lufttecknet Vattumannen bildar via sinnelagets Månen i Tvillingarna och "spökplaneten" eller demonen Ketu (södra månnoden), en LUFT-triangel vilket lyfter mentaliteten skyhögt över genomsnittsmänniskans. Men den unge artistens liv har redan innehållit mobbing och utanförskap (till följd av föräldrarnas hårda drill) och mycket melankoli - luftens färg är som sagt BLUE som i blues.

Det remarkabla är annars horoskopets genomgående positiva laddning, Eld- och Lufttecknen har illustrerats via flera horoskop på bloggen och de är etiketterade som "kreativitet". Rybaks enda placering i JORD (konkretion, materiellt uttryck) är - typiskt nog - i Venusstyrda Oxen, ett vanligt tecken för dem som hanterar vackra (Venus) jordsvängningar eller vibrationer. Oxarna är sällsynt lämpade för musik och instrument, vill det tyckas.


*****


Rybak berättar att det är hans avslutade första kärlek Ingrid som ligger till grund för låten som lanserade honom som en OVERNIGHT SENSATION. Låt oss vaket prova astro-logiken utifrån dessa fakta.


En människas genombrott och karriär är mycket en funktion av en stark Sol. I Solen ligger lyskraften som belyser massorna och vars ljus dessa tar in i sina sinnen och reflekterar tillbaka mot Idolen, Hjälten, Guden etc. Månen är, helt logiskt, symbolen både för sinnet som tar in intrycken av det som lever och rör sig, och blir därför också symbolen för de stillastående och applåderande massorna. Kollektivet saknar per definition egen lyskraft!

Eftersom Rybaks födelsetid inte är känd, använder indisk astrologi Månen (sinnet) som en stand-in för det astrologin kallar "ascendenten", tecknet som stiger i öster då barnet föds och som är "platshållaren" för jaget + den egna kroppen. Räknar vi nu sju tecken från Månen i Tvillingarna hittar vi krigaren, blodets och vedermödornas Mars i Eldtecknet Skytten - den långväga resans tecken.

Exkurs. Då Månen också symboliserar barndomshemmet skulle man i det krig, den opposition som uppstår mellan Månen/Hemmet och Mars-Skytten (långväga resor), kunna se fadern som rymde från Vitryssland och sen "halade in" fru och son sedan han etablerat sig i Norge. Symboliken indikerar exakt en hemmiljö (Månen) under stress, under förändring och expansion (Skytten behärskas av Jupiter, expansionens planet).

Vad Månen i Tvillingarna, vår ställföreträdande ascendent, avslöjar i sin opposition med Mars i 7e partnerskapshuset, är olyckor i samband med kärlekslivet och förbindelser överhuvudtaget. Mars är mycket illa placerad i 7e partnerhuset (vars naturliga signifikator, förstås, är Venus). Och det var alltså hjärtesmärtan över en förlorad relation som fick Rybak att skriva låten Fairytale som gav honom ett enormt genombrott som solär varelse.


Minsann, Mars fyller en dubbel funktion på den här himmelen: den bringar turbulens och olyckor in i Rybaks själ (Månen) till följd av olyckliga allianser (7e huset) - inte minst kan vi räkna in mobbing under denna struktur. Men Mars råkar också vara härskaren till artistens soltecken Väduren, och Mars i ett Eldtecken (Skytten) är en fantastisk bas för Solen, som kallas "upphöjd" i zodiakens första Eldtecken Väduren.

Smärtan i kärleken (7e sektorn) blev också energin som satte Alexanders Sol-Vädur (jaget) på världskartan!

Ofta "säkerhetskopierar" eller dubblerar himmelen viktiga omen, så vi får ett snarlikt budskap om emotionell frustration pga Venus (känslomässig balans) i 12e huset för umbäranden och uppoffringar. Notera att horoskopets enda planet förankrad i JORD, därmed renderas ineffektiv.

I praktiken flyger denna själ i Rybaks kropp högt, högt upp i det blå, och läser direkt av den RENA, VISIONÄRA INTELLIGENS som Eldelementet symboliserar. Visst är detta ännu ett exempel på ett skaparhoroskop! Med alla kreatörens problem, risk för utbränning etc... Men just nu är Rybak världssensationen och framtidslöftet. Tiden får utvisa om han kan följa upp det som just har börjat.

Om stjärnan i Aftonbladet (lite uppväxthistoria), i Expressen (om musan/spruckna kärleken), i DN och i SvD.

3 kommentarer:

Matilda sa...

oj, jag förstod nog inte riktigt allt och jag kan inget om astrologi, men det där var verkligen den alexander rybak jag fått intrycket av som du pratade om!

Seaward sa...

Jo då. I den här gamla världsbilden är det som om man bakar ett människoöde genom att ingrediens läggs till ingrediens.

Den berömde psykologen Carl Jung var inte någon fegis, sade rakt ut att en halvtimmas granskning av en klients horoskop inför deras första möte, kortade behandlingstiden med två år!

Folk kommer i tre sorter: de som kanske inte utbildat sig så långt men har kvar en intuition av vad som kan vara rätt. Här är man ofta rätt positiv till astrologin.

Sen kommer ett tjockt mellansegment som har utbildat sig en smula. Genast uppvisar den här skaran grötmyndiga besserwisser-fasoner och dömer ut astrologin på alla möjliga grunder.

Men sen finns en liten procentsats av världens mest intelligenta där återigen astrologin ses som ett intressant system.

Så roade sig t.ex. helikopterns uppfinnare Arthur M Young med astrologi hela sitt liv och omgivningen har intygat att han kunde göra fruktansvärt exakta förutsägelser kring rytmerna i andra människors liv.

Anonym sa...

du är bra tycker jag det var bra att du vannet