Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)söndag 11 december 2016

Trumps tilltänkta krigsminister Mad Dog - en krigarkonung


En läsarkommentar fick mig att göra slag i saken och rita upp den amerikanska generalen James Mattis horoskop (ingen födelsetimma känd). Till skillnad från vissa lama bluffmakare som själva titulerar sig "stridshingst" är det här en verklig krigarkonung med dekorationer så det förslår!

Jag har faktiskt sällan sett ett så integrerat horoskop i den meningen att det saknar sladdriga lösa trådar som driver runt och splittrar intrycket. Tittar man på det här officiella fotot i full upplösning på Wikipedia är det slående vilken blick generalen har. Han fullständigt naglar iakttagaren med sin skärpa. Den här blicken har jag knappt sett sedan jag var fascinerad av det amerikanska transmediet Edgar Cayce som även i vakentillstånd hade klärvoajanta förmågor långt bortom det som normalt passerar som mediumistisk förmåga.

General Mattis födelsedag kan lämpligen ritas upp som en naturlig zodiak för tydligt fokus på de huvudsakliga idéerna:Vissa astrologer förespråkar en hemlagad lekmannapsykologi och menar att det är "bra för balansen" om samtliga 4 element är representerade, vilket de är hos Mattis. (Samma astrologer får då problem med att förklara hur en så hejdlöst framgångsrik kvinna som artisten Madonna nått så långt trots att hon saknar en enda placering i det pragmatiska Jordelementet.)

Generalen har den kanske bästa av alla sätt att få grepp om den slippriga och instabila Månen i hemmaläge i Kräftan. Jag har tidigare sagt att detta härskarläge är en smula kritiskt eftersom Månen här råder över sig själv så att symbolen blir en renodling av det "mångalna" offret för den sublunära sfärens biokemiska vansinne - kort sagt, människor som påverkas för mycket av sina drifter och är överdrivet affektiva. Det krävs, har jag teoretiserat, en mycket väl placerad Sol för att de det här sliriga Vatten-Psyket en tydlig ljuskälla och orienteringspunkt. Och vilken Sol är mer optimal än den i härskarläge i Lejonet?! Här har vi direkt de båda Ljusen i sina härskarlägen, en perfekt illustration av den perfekta konungen eller ledaren. 

Dessutom dubbleras samma ledarskapssymbolik på en högre och mer intellektuell nivå eftersom den "kosmogoniska axeln" (av kosmo-genesis) är för handen. Solen i Lejonet är kosmos centrala punkt och runt mitten växer sedan att gigantiskt luftrum vara lagbundna inre regleras av gränsdragaren Saturnus som också tecknar yttergränsen för detta kosmos. Vattumannen hette som ofta nämnt "Den Stora" i det gamla Babylon och det är min övertygelse att den moderna illustrationen av en (gigantisk?) människa med en urna i händerna betecknar den kosmiska containern vi lever i och dess skapare. Ur axeln Lejonet/Vattumannen växer således hela världar fram - general Mattis bygger sitt eget universum på den högre, intellektuella nivån. Solen som ledare för Månen i Kräftan är samma historia men på en låg och jordnära nivå, här är ledaren som fyller den ansiktslösa massan (trupperna) med patriotisk glöd! Kräftans vilja att försvara sitt eller sina privilegier kan ses i USA:s ständiga och alltid lika omoraliska krig runt om i världen där den falska förevändningen är att de ska blockera diktaturer eller hot om kommunism. Allt de någonsin velat är att säkra sina egna storföretags möjligheter att fortsätta suga sötman ur övriga världen.

Nå, så stora tankar kan nu inte Mattis tänka eftersom han har Månen i patriotiska Kräftan, men inom ramen för USA:s övergripande orättfärdighet, inom den förljugna amerikanska självbilden är han alltjämt en av de goda. Han tror på det han gör och har uppenbarligen en intellektuell kapacitet ljusår över den normala medborgaren. Det syns i hans blick! I Wikipedia läser jag att han är en hyperintellektuella, evig ungkarl (militärliv och äktenskap går inte väl ihop) och har ägnat studiet av krig hela sitt liv. Han har haft ett personligt bibliotek i krigskonst och krigshistoria om mer än 8000 volymer! 

Se återigen det intellektuella Lufttecknet Vattumannen och expansiva Jupiter i kreativ opposition till Venus och Solen i Lejonet i 5e ledarsektorn. Vattumannens naturliga 11e hus brukar teckna "vänner och föreningar" i den andefattiga västerländska astrologin men om man lägger till ideologier, dvs. tankesystem som förenar människor, får man lite mer kött på benen och förstår vad den här nobla sektorn handlar om. Jag har en enda bekant av genomsnittlig mellanchefstyp med ett gigantiskt läsrum och bokhyllor upp till taket (3,5 meter upp) - en del böcker verkar vara arvegods men det här var enda barnet och han har säkert läst sedan barndomen. Han föddes med Solen och skriftspråkliga Merkurius i Vattumannen, och den senare blir dubbelt viktig eftersom hans solitära och introverta Jungfruascendent ägs av Merkurius.

General Mattis prickar sedan in sitt tredje härskarläge genom Merkurius i sitt negativa hemmaläge i Jungfrun. Det är inte varje dag man hittar någon som har alla de tre viktigaste planeterna i sina härskarlägen! Med den naturliga zodiaken påminns man direkt om att den antisociala Jungfrun är källan till all misär här i världen. Den unga nippertippan Kore/Persefone är så uppfylld av sig själv att hon enligt myten tvingar fram våldtäktsmannen Hades som forcerar fram en vuxen kvinna ur det obekymrade flickebarnet. Från den dagen tillbringar Persefone halva sin tid i underjorden och halva sin tid ovan jord. När den grekiska filosofin mognat började män som Platon avmytologisera de traditionella berättelserna och söka deras underliggande rationalitet. 

För Platon tycks "underjorden" ha tjänat som en omskrivning för själens fångenskap i en köttsliga kropp här på jorden. Det skulle förklara varför nyplatonikern Plotinus 500 år senare envisas med att betrakta Afrodite som en symbol för själen och Afrodite - romarnas Venus - lider som bekant sitt "syndafall" i Jungfruns tecken. Vi har att göra med en mängd symboler som alla konvergerar mot Jungfruns tecken som har en synnerligen olycklig position i den naturliga zodiaken, just under den västra horisonten där "Underjorden" eller dödsriket tar sin början. Men det är också i Jungfrun som Merkurius pekas ut som varande i dess "upphöjda" läge, möjligen en fingervisning om att Budbäraren eller Ängeln (Merkurius) kan lyfta upp den själ/Venus som fallit ner i simpel och fördunklad kroppslig medvetenhet. "Gräv där du står." 

Idéerna ligger tätt lagrade i zodiaken och samma tolvdelade cirkel berättar många skilda ting beroende på infallsvinkeln!

För general Mattis är Jungfrun och dess naturliga 6e hus intressant just för att krigs-, olycks- och fiendeplaneten Mars associerats till den här sektorn (bhava karaka, husets signifikator). Hans intellekt tycks kräva olyckor eller fiender att intellektuellt och praktiskt hantera! Men eftersom Mars i Vågen kanaliserar sin energi mot Balansens grundprincip är det här en krigare för fred, hans Mars är inte en renodlad Mars som i härskarplaceringarna Väduren och Skorpionen. Dessa senare är helt omöjliga att diskutera med när de befinner sig i uppvarvat tillstånd men den här generalens aggressioner ligger i rationell Luft och han kan alltså TÄNKA KRIG utan att börja fäkta vilt omkring sig som en idiot. Det är till och med så att hans Mars disponeras från motpolen Venus vilket börjar låta som en mycket intressant kombination för en strateg eller schackspelare. Och det är när man ser hur Venus själv välsignas av kungamakaren Regulus (gradexakt!) som man fattar att det här horoskopet är "en på miljonen".

Fascinerande är också att det här inte är ett Sol-Lejon som själv vill glänsa eller agera som ett salongslejon. Horoskopets atma karaka (själens indikator) talar för raka motsatsen. Fastän Solen och Saturnus är varandras planetära fiender och där Solen normal inte alls gillar att underkasta sig Saturnus systematik och hackordningar, är det faktiskt den här själens åstundan att tjäna under ett System. Ingen annan planet når lika högt i gradtal som generalens Saturnus i Lejonets 29e och nästsista grad. Här kan man verkligen tala om att gammal är äldst eftersom Saturnus står för de gamla och världsliga visa människorna och den hinduiska avashta-läran menar att en planet i ett positivt tecken är "åldrade och döende" under tecknets sista sex grader. Men detta ligger ju i Saturnus egen natur så ominat talar till Saturnus fördel.

Intressant i Wikipedia-artikeln är också hur angelägen generalen är om att hans marintrupper ska lära sig värdkulturen de skickas till - också detta kan förklaras med Mars-i-Vågen i bemärkelsen "energi" som läggs på att hitta jämvikt med "den Andre". Men även här ska man komma ihåg Mars underliggande disponent, den kungavärdiga Venus som i sin tur är mån om att vinna Jupiters välgång i alla samhällen/kulturer (Vattumannen).

Att generalen aldrig varit gift och är barnlös, får mig dock att fundera på den "måttligt" barnalstrande Solen i Lejonet (Vatten är ett mer fruktbart element än Eld) och att Solen står i svag konjunktion med uttalat sterila Saturnus som därtill indikerar själens åtrå. Wikipedia nämner att Mattis äktenskapliga status givit honom smeknamnet "krigarmunken" - en avhållsam asketisk natur och som sådan tusen gånger mer fokuserad än de mänskliga däggdjur som drivs av lusta och knappt kan tänka tre sammanhängande tankar utan att spåra ur. Detta är precis vad man kunde förvänta sig av ett horoskop där asketen Saturnus kontrollerar. 

Lustigt nog har bloggen tidigare kommenterat just konjunktionen Sol/Saturnus i samband med manlig homosexualitet. Det är inte omöjligt att "Mad Dog" helt har sublimerat sin sexualitet, lyft upp den på Luftens intellektuella nivå och har samma förhållande till sina mannar som vi lite oprecist kallar "platonisk kärlek".

4 kommentarer:

 1. Stridisen Rickard Lejonhjärta (liksom helgonet Ansgar) var född den 8 september, men det var ju så länge sedan så han blir Sol-Jungfru med Venus i Lejonet. Sades vara född på natten och då kan han ha haft Lejonet som AC, men det är ju dirty data så det förslår.

  Kuriosa. Klistrar in Mattis bild med tre andra porträtt av personer födda 8 sept 1950. Cajunmusikern Zachary Richard, skotska Labourpolitikern Ian Davidson (antirojalist, EU-kritiker) samt republikanska politikern Mike Simpson (tandläkare).

  https://s28.postimg.org/p0bqm9zm5/maddog.jpg

  Ser likheter ögon, mun, haka, kinder. Eller är det inbillning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta mig tusan - det är bra glöd i ögonen på alla tre "tidstvillingarna" - i synnerhet tandläkaren längst till höger! :-)

   Tydligen en "stark" dag eftersom det här med look-alikes från samma dygn brukar vara svårt att belägga (fast man alltid kan skylla på att ascendenttecknet i allmänhet är en okänd variabel).

   Ja, berömdheter med "dirty data" är en frestelse, men jag brukar avstå, inte tillräckligt spekulativ under dominant medfödd Saturnus... (Se nya inlägget om Patti Smiths snubblande under Saturnus.)

   Radera
 2. Många studier (vet ingen som säger något annat) visar på problematiska förhållanden med fadern för homosexualla. I Bieber, I. et al. (1962) Homosexuality: A Psychoanalytic Study of Male Homosexuals. New York: Basic Books., slås fast att ingen av de homosexuella männen hade "normala" föräldrar. Vidare så ska en stor andel av dem ha fadern som ett potentiellt sexobjekt och som första fantasiälskare (Silverstein, C.(1982) Man to Man: Gay Couples in America. NY: Quill). 27 % av männen i Bieber 1962 studien blev också heterosexuella under studiens gång.
  http://fathersforlife.org/dale/childhood_of_homosexual_men_2.htm Detta visar sig också i en senare studie (2001) att 66% av männen och 44% av kvinnorna kunde gå från homosexualitet till heterosexualitet. http://abcnews.go.com/Health/Sex/story?id=117465&page=1

  Så att den här homosexuella skribenten (ganska färsk artikel) på "Gay Life Guide" på About.com tar upp att även heterosexuella kan ha problematiska förhållanden med fadern bortser ju inte från den stora andel (om inte i princip alla) som har det av homosexuella. Snarare säger det något om att sexuell läggning sitter medfödd i själen då forskarna inte heller har kunnat hitta gener som tyder på homosexualitet (försök har gjorts). Att hitta homosexuella gener försvåras av alla de homosexuella som genom konverterandet till heterosexualitet blir som levande bevis på att läggningen inte behöver vara "hårdkodad" i generna.
  http://gaylife.about.com/od/gaymentalhealth/a/Can-You-Really-Let-Your-Daddy-Issues-Go.htm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressanta studier, tack för redogörelsen!

   Beskrev själv i något inlägg för flera år sedan hur en homosexuell manlig bekant plötsligt "tillfrisknade" och inledde ett heterosexuellt förhållande.

   I ett annat inlägg föreslog jag hur en kvinna som vid 38 plötsligt "insåg" att hon var lesbisk kanske kan förstås i termer av den hinduiska astrologins dashas, planetära cykler. Man kan anta att de ibland abrupta omsvängningar i livsödet som sker vid bytet av dominant planetär period också motsvarar en re-aktivering av ett annat tidigare liv. Själen jobbar samtidigt med flera forna liv och bekanta men en ny dasha kan introducera ett helt nytt motiv, intresse och människor av ny typ....

   Andra verkar ha en enklare "att göra"-lista med sig in i tid och rum och att byta sexuell orientering halvvägs in i livet är väl ändå rätt ovanligt...

   Radera