Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 13 augusti 2016

Hope Solo, en seriöst dålig förlorare





Amerikanerna tog illa vid sig av sin kvinnliga fotbollsmålvakts utfall mot svenska damlandslaget efter USA:s förlust på straffar (AB). Efter inlägget om långsinta Linda Lindorff (och Niklas Strömstedt) kan det ju vara passande att följa upp med ännu en kontroll av en dålig förlorare. Att Lindorff och Strömstedt hade precis samma typ av sinnelag (Månen) och ett angrepp från Mars mot detsamma, var ju en smula otippad men mycket intressant. Inte minst för att den här bloggen nästan sedan första dag bestridigt påståendet att det ett gott omen när en planet aspekterar (blickar mot) sitt eget hemmatecken. 

Tvärtom, har jag gång på gång hittat problem när de naturligt onda planeterna gör så och till stöd för denna iakttagelse finns också den antika misstron mot Mars HEMMA i sitt negativa härskarläge i Skorpionen. Astrologin är en röra av åsikter och tolkningsregler som väl aldrig kommer att bli storstädad eftersom det hela tiden tillkommer nya påståenden! Var och en får bygga upp sin egen modell och sedan vara trogen den och se hur väl förutsägelserna faller ut...

Målvakten Hope Solo (är namnet taget?) är passande nog född under nymånen i Kräftan. Kräftan är normalt hemmet som till varje pris ska skyddas från intrång och att överföra hemmet på fotbollsmålet kräver inte mycket ansträngning.

Men detta är, så vitt jag kan förstå, inte i sig något som ger en sällsynt dålig förlorare, även om Niklas Strömstedt (i Linda-inlägget) faktiskt har Solen i Kräftan och både Sol-Kräftorna Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven verkar vara lättstötta surpuppor. Från bekanta med Månen i Kräftan har jag också noterat att de kanske inte är dålig förlorare men så lättstötta att de antingen vänder taggarna utåt för minsta lilla provokation eller också tajtar till Hemmet och stänger krabbskalet. Kräftan som protektionismens instinkt kan gå åt båda hållen.

Så vad är det som gör att Hope Solo till och med ser elak som Fan själv ut i blicken?



Jo, det är ju den kombination som flera gånger noterats i samband med journalister med så sylvassa pennor att de framstår som rent elaka! Det är överdriften av Merkurius-valören som uppstår när BÅDE Tvillingarna och Jungfrun är aktiva (och kanske också förbundna med varandra genom en aspekt).

Här har vi den värsta tänkbara version, den där sol- och månascendenten båda hänvisar Tvillingarna till exilens 12e hus och vari elakhetens och splittringens Mars är en källa till "världsliga förluster" för vederbörande. Här befinner sig tolfte husets tillfälliga ägare Merkurius i idrottskvinnans första hus, i instinktiva Vatten, vilket gör att 12e hus-ägaren infekterar personligheten i sin tillfälliga roll (i det här horoskopet) som 12e huset i meningen "onda daimon". Denna hellenistiska beteckning står för människans sämre instinkt och hinduisk astrologi menar att 12e huset betecknar det man har att offra i detta liv. Kanhända motsvarar den onda daimonen den onda böjelsen yetzar ha-ra i rabbinsk människosyn. Det 11e huset eller "den goda daimonen" blir då judendomens yetzer tov, den goda böjelsen.

Och det blir värre eftersom Hope Solos Mars (som hittar ett uttryck i hennes personlighet genom Merkurius i 1a huset) angriper den redan hyperkritiska Jungfrun via 90-gradersvinkel. Och den vakna läsaren har redan sett vad som händer där. Den snåla Saturnus kontroller och håller den generösa Jupiter fånge så att det enda Jupiter expanderar är Saturnus hårda natur. Mars attackerar och förgrovar nu detta skeende och Saturnus kastar i sin tur sin långa aspekt tillbaka mot Mars så att vi har de båda naturliga illgörarna i en destruktiv spiral där den ena (Saturnus) söker kontrollera den andres (Mars) aggression. 

Men Mars blir ännu argare när föräldern/auktoriteten (Saturnus) söker dämpa den, så aspekten omvittnar verkligen en ondsint natur som kan tappa omdömet helt i sina sannolikt mer intellektuella (Merkurius) eller verbala än handgripligt fysiska utfall. Men jag kan tänka mig att en så destruktiv ömsesidig aspekt mellan Mars och Saturnus och i dessa två vassa tecken mycket väl kan förekomma i horoskop för grova våldsmän... Den enda hustrumisshandlares horoskop jag har från avdelningen "icke-celebriteter" (kartor hämtade från andra källor än medierna) visar typiskt nog samma Mars-i-Tvillingarna i attack mot Solen-i-Jungfrun. Månen i Kräftan även här.

Idrott är naturligtvis en aktivitetssfär där man, "som i skyddad verkstad" kan placera sådana här överspända naturer och där det är legitimt att rasa och ha sig som ett mentalsjukt barn. Men i fallet Hope Solo sade tydligen den amerikanska anständigheten stopp.


*****

Hope Solos horoskop har ett par egenheter som förbinder det med den mentalt efterblivna Brendan Dassey som kanhända oskyldigt avtjänat ett antal år i fängelse pga ett oriktigt rättsförfarande: en bindgalen och ond åklagare attackerade en människa för trögtänkt för att kunna föra sin egen talan utan att försvararen ens var på plats.

Parallellerna består dels i att även Brendans välvilja Jupiter har problem då den opponeras av Saturnus som är hård och söker krympa eller frysa Jupiters verksamhet via opposition. I Hope Solos horoskop står Saturnus invid Jupiter och binder den till sig (variant av "stockholmssyndromet"? den goda identifierar sig med den stora illgöraren och blandar ihop ondska och godhet?)

Den andra parallellen är förstås att båda horoskopen innhåller den ömsesidiga aspekten där Mars angriper Saturnus och den senare angriper Mars så att en negativ spiral av olustigheter resulterar.

Jag kan dock inte utifrån bara detta hävda att också Hope Solo har en intelligens klart under genomsnittet, men tanken är frestande. Den som inte mentalt kan bearbeta en situation lämnar fältet fritt för djupare sittande krafter att ta individen själv på en tur där hon finner sig vara 12e husförloraren när allt är sagt och gjort. Här är det således idrottsplaneten Mars som är kvinnans akilleshäl och det som lättas kan få henne att göra bort sig, särskilt som Merkurius i Kräftan har lätt att bara sätta ord på turbulenta känslor snarare än att först bearbeta dem med intellektet... Det är priset för en Merkurius som halkat ner i den Irrationella Själens djup (Vatten-elementet). Lugn och fattning anmodas om man har sin Merkurius i Vatten.







 

Inga kommentarer: