Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 1 juni 2016

Så valde också DN fördumningsteknologin...

Tittar förbi DN och noterar ännu en ny design. Varken bu eller bä eftersom tidningarna numera byter utseende så ofta att man slutat bry sig. Men i programförklaringen ser jag den definitiva bekräftelsen att Bonniers produkter är något man ska hålla sig långt borta från. Nu babblar även DN om den heliga Algoritmen (ett stycke datorkod som "gör" något i användarens ögon). Och det är inte vilken kod som helst. 

DN introducerar nu den totala fördumningstekniken, som registrerar användarens varje klick och sedan använder informationen MOT LÄSAREN för att snärja och låsa denne i sina begränsningar. Klickar du på ämnet A får du mer av ämnet A i fortsättningen och undviker du ämnet B ser inte DN som sin uppgift att fortsätta locka dig till breddning och allmänbildning utan sorterar bort materialet B. 

DN har anammat Facebooks ego-fjäskande och det kommer att bli tidningens död. För i slutet av det här löpande bandet för framskapande av total narcissism ser man bara en läsare som helt slutat bry sig om omvärlden. Hur är det möjligt att vara så korkad att man inte tänker längre än så här? Inte beaktar mediernas ansvar för folkets miniminivå av kunskap?

Algoritmer

... På artikelsidan har vi exempelvis en algoritm som samlar innehåll inom samma ämne som den artikel du har klickat på, och en annan som ger rekommendationer på vidareläsning baserat på vad du tidigare läst och vad andra som liknar dig gillar.På många fler ställen på DN.se kommer du att få rekommendationer och innehåll som är anpassade efter dig. (DN förklarar sin nya superteknologi)

Jag ska nu på allvar börja undersöka vilka alternativmedier det finns i Sverige, något jag inte gjort tidigare eftersom det är bekvämt att bara ögna igenom förstasidan på några stora tidningar. Men det här duger inte. Grattis Wolodarski till ännu ett idiotbeslut. 

Men sådan är borgaren, och i synnerhet stockholmsvarianten. I hufvudstaden går det 13 dataprogrammerare på dussinet och ingen vet längre vad intellektet är till för och hur man använder det. Det är bara "street smarts" som styr detta sluttande plan och den fåkunniga huvudstadsbon blir allt mer ointressant som konversationspart. Yta och åter yta. Och teknik som dessa fallna själars falska avgud.




Inga kommentarer: