Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)fredag 20 februari 2015

Kollektivismens tillfälliga sammanbrott

Det finns de som kategoriskt hatar människor i samråd - högerdjävulen försöker t.ex. med hjälp av reklambranschen besmitta svenskarna med denna sjukdom. "För det är JAG värd." 

Kollektivism skulle vara något fult, ungefär som om individens bästa inte låg i att skapa en så bra generell samhällelig spelplan som möjligt. (Man måste förakta dem som inte tänkt längre än till sig själva, eller kanske beklaga dem deras dåliga karma att födas till så desorienterade föräldrar.)

Sedan finns det en frisk och rekommendabel version av frivilligt utanförskap. Detta slog mig vid kort brevväxling med en f.d. yrkeskollega i samband med en sammankomst mellan halvdussinet (manliga) kollegor som haft hjälplig kontakt under mer än ett årtionde - mest tack vare den utmärkta trivseln på dåvarande företaget. Nu verkade det stört omöjligt att få gänget att "livspussla" utifrån en föreslagen tid och plats som låg flera veckor fram i tiden. Och plötsligt var det för kort hålltid för alla inblandade.

Det slog mig att jag torgförde idén om sammankomsten medan Mars och Saturnus befann sig i ömsesidig reception mellan Vattumannen och Skorpionen, dvs. den sociala utstötningsmekanismen. 

När jag nu stannade i brevskrivandet för att granska morgonhimlen, låg temat bokstavligen i luften!


Vattumannens första grad började just stiga över stadens östra horisont och det är nymåne i LUFT i det mest kollektivistiska och sällskapliga av alla tecken. MEN... vi har nu den nej-sägande Skorpionen befolkad av gränsdragaren Saturnus under 2½ år så gissa hur mycket det blir av en "projektstart under nymånen" när Vattumannens härskare står i det mest antisociala tecknet! 

Som ett underhållande exempel på den här sociala avigheten, var det samma person som förhörde sig om läget som började krånglet med invändningar mot såväl tid som plats. Krog som krog tänkte jag. Icke, sade en Sol-Skorpion med Mån-Stenbocken - för den där härliga fixeringen vid att bestämma över de materiella faktorerna och deras organisation. 

Jag noterar mannens horoskop också rymmer en socialt obalanserad ingrediens vad gäller det solära handlingslivet: Solen i Skorpionen tenderar naturligen mot negativa responser medan disponenten Mars befinner sig i ett remarkabelt kluvet läge pga. en konjunktion med sällskapliga Venus i sociala älsklingen Vågen i första ego-huset! Red ut det, den som kan. Frågan om vem som är "boss" måste gnaga oupphörligt i med en sådan här kombination av astrologiska ingredienser.

Givet omöjligheten att få fem-sex män att synka sina scheman, provade jag (i experimentsyfte!) att sammankalla en mindre grupp, undertecknad och två nissar. Våra vägar hade korsats många år tidigare och vi har också visat sig vara en hållbar liten trio (trots extremt aparta horoskop).

En var på idén direkt men föreslog "grabbsittning" hemma hos undertecknad - troligen utifrån sin Måne-i-skyddade-revirets-Kräftan. Den andre ramlade ur diskussionen i just detta läge, kanske för att han älskar att gå på lokal. Jag misstänker ett kommande "besvär" från denna älskare av socialt mingel inom ramen för "marknaden". Och gissa vad? Jo, han har den "sociala utstötningen" grasserande i horoskopet, Sol-Vattuman och Mån-Skorpion. Födelsekartan började verka redan i barndomen: han var enda barn i en privilegierad familj i en arbetardominerad mellanstor stad. Redan att vara enda barnet är en uppmaning att börja dra snett i frågan om balans mellan individualitet och kollektivitet...

Mars har, som noterat, lämnat Vattumannen sedan en tid. Men direkt följer Solen upp och tillbringar nu en månad i tecknet och baserar sig på den nej-sägande Saturnus i den "in i döden" självbevarande Skorpionen. Det stämmer perfekt med en Vattuman-social nymåne baserad på en kall Saturnus att t.o.m. ett enkelt arrangemang mellan tre snubbar blir hängande i luften och det tidigare så gnisslande arret ventileras nästa morgon under samma nymåne.

Även i större frågor i tiden ser vi "sociala utstötningssyndromet" i verksamhet just nu. Så tröttsamt ledarspalter och medier stöter och blöter frågan om "integrationen" av invandrare, flyktingar, nysvenskar eller vad man nu vill kalla motsättningen mellan folkkollektivet och den svara skorpionen. Det sociala utanförskapssyndromet aktiverar den här frenetiska motreaktion i ledarspalterna även om gudlösa dödkött tror det är Sverigedemokraternas folkliga framgångar som är förklaringen. Men nej, det är gudarna som driver med ett land som drivit långt från sanning och ärbarhet!

Ett annat klockrent exempel på en god social utstötning är att bryta avtalet med Saudiarabien vilket den patetiska statsministern motsätter sig. Hans försvar av vapenexport till diktaturer med Svenska Arbetsgivarföreningens argument: ”handel är bra” vittnar om en banalitet som borde vara åtalbar!

Vidare: EU försöker tvinga Grekland att vika ner sig trots att de just (i valresultatet) markerat styrka och ett nej-tack till ekonomifascismen som styr västerlandet idag. Återigen ett GOTT exempel på nej-sägande som bryter sönder EU:s syn på kollektivism!

Det är ingen vågad gissning att ALLT socialt som försöker skapas i sociala grupptecknet Vattumannen kommer att krascha så länge dess disponent Saturnus står i zodiakens mesta nej-sägare, Skorpionen!

12 kommentarer:

 1. Månen i skorpionen i 8 huset i väduren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bästa Tyresö-bo: Skönt för dig att den här bloggen stänger inom kort. Det måste kännas jobbigt att inte kunna operera med intellektuella objekt som dem astrologin presenterar och därför bara kunna lorta ner kommentarfältet med stupida ordramsor.

   Radera
  2. Du snor minna tankar och använder det till din blogg - så vem
   är vem Bäste söderbo

   Radera
 2. I kollektivismens hemland Kina är alla endabarn. :)

  Havsörnen är såklart endabarn. Skorpion-Asc, Mars i Jungfrun i idealhuset, Solen/Merk i tolfte, Saturnus i sjunde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är vi två... :-) och jag har också solen/merk i 12:e.

   Radera
 3. Lägg inte ner bloggen! Kan du inte bara ta semester eller skriva ett inlägg i månaden? Jag har semester ifrån mina nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. :) Han skriver snabbast i Europa (gissningsvis) och har lagt ner bloggen två gånger innan, vad jag minns. Jag tror inte på en nedläggning. Men som du säger kanske inläggen blir lite mer sporadiska än tidigare... Det intressanta hade ju varit om han kunde (vilket han avböjt) ta till sig Jyothish till fullo. :)

   /Specsavers

   Radera
  2. @Lena. Jo, det kommer säkert att bli sporadiska inlägg i fortsättningen. Skulle bli tokig om jag inte fick skriva av mig då och då. Men det blir inlägg som bygger mindre på stundens korttänkta reaktion på dagsaktualiteter och mer analys av intressanta astrologiska eller klassiska filosofiska teser. Material som dessutom kan bilda grund för en framtida översättning till engelska.

   @Specsavers. Tidigare liv för oss i olika riktningar. Jag har en aning om vilka liv jag redan ”betat av” i detta och i något fall löst gammalt groll men i andra fall bara förvärrat låsningarna. Jag har kanske aldrig varit indier tidigare (jag hade dock en märklig visshet om att en tidigare kärlek varit indisk kvinna - och hur skulle jag kunna veta det om jag inte också varit där?).

   Jyotish är jag tacksam för då den kom till undsättning och bekräftade mina ”blå drömmar” genom att påvisa att den gamla zodiaken är den psykologiskt korrekta.

   Men den plats i historien som ropar på mig (genom något så till synes vardagligt som ett djupt känt intresse) är väst, eller rättare sagt babyloniernas astrologi där den fick fäste i västerlandet. Detta är bara ett svart hål i historieskrivningen men under det 1a århundradet refererar romerske Manilius (författare till västerlandets äldsta bevarade text om astrologiska metoder) i luddiga ord till sina ”visa föregångare” (från österlandet).

   Det är möjligt att man skulle kunna få hjälp av Jyotish i rekonstruktionen av den babyloniska astrologins äldsta skikt, men inte ens det strikt historiska intresset är det som jag lockas mest av, utan fascinationen för hur bilder – återspeglingar i sinnevärlden – av de osedda eviga arketyperna kom att ringas in.

   De 12 zodiaktecknen har många ”inre” sammanhang kvar som jag inte ens börjat utforska eftersom ”den svenska diskursen” (via medierna) så tydligt begränsas till några få fixeringar som tycks anfäkta den svenska folksjälen och som leder till att samma zodiakmotiv blivit överrepresenterade. Det är för att bryta med den förkrympta svenska folksjälen jag måste skriva mindre och tänka mer mellan varje inlägg!

   Radera
 4. Det tror jag är en utmärkt utveckling! Jag är i Indien just nu... tredje året i rad, tre månader denna gång, fyra förra och vintern innan dess. Men du gillar inte att resa?

  Om du gör är du välkommen till www.lelindahomestay.com och här i staten kryllar det av astrologer. Ett sånt geni har du här:

  https://www.youtube.com/user/KRSchannel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag och resandet är inga vänner. Det här livet har jag fått för gamla synder och inget flängande kan ändra detta faktum. Men kanske kommer världen att locka mer i nästa... Jag har faktiskt Indien på korta listan över tänkbara platser att återfödas - om den nationalsjälen finner mig värdig. :-)

   Radera
 5. https://www.youtube.com/results?search_query=kerala+gods+own+country

  SvaraRadera