Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)torsdag 5 februari 2015

Favorit i repris: Anders Borgs rökridåerDet här inlägget och tidningsartikeln den utgår från, sammanhänger säkerligen med den tröstlöshet man känner inför Storkapitalets köpta nuvarande statsminister och det fullständiga vakuum som utmärker svensk politik i våldet på kapitalismen. Hur mycket färgstarkare (relativt talat) var då inte de påfallande tydliga skitstövlar som drog ner Sverige i skiten under Alliansens åtta år vid makten! Det finns ingenting - absolut ingenting roligt eller elakt att säga om Löfven - men Stridspitten Reinfeldt och hans ofattbart doktrinära dubbelspel fascinerar fortfarande. Svenska folket var helt enkelt inte intelligent nog att genomskåda denna lögnens mästare. Det är lite sorgligt.

En annan kluven tunga var den moderata f.d. finansministern Anders Borgs "prestation". Den sammanfattas fint i ETC av Johan Ehrenberg. Det mesta är förstås redan känt om mannen som redan i yngre dagar aviserade sin plan: att krossa det goda svenska samhället för att tillfredsställa det själviska toppskiktet. Men Ehrenberg avslöjar snyggt HUR Borg valde att åberopa auktoriteter för att få tyst på journalisters besvärande frågor. Och skribentens avslutning, att det knappast ligger en politiker till last att ha en sympatisk framtoning, bildar för astrologin en spännande kontrast med hans politik från helvetet. 

Slutknorren, om den populäre Borg, är tyvärr lika slarvig i analysen som när Ehrenberg för en tid sedan fick för sig att baktala Platon för hans elitism. Jag bokmärkte inte krönikan men det elitistiska högsta råd han föraktfullt kontrasterade med demokrati var en falsk beskrivning. Det högsta rådet i Platons idealsamhälle lever kommunistiskt eftersom det utgörs av de själar som är renast och inte längre är preockuperade av materialistiska betraktelsesätt. 

(Redan detta måste förskräcka Ehrenberg, vars horoskop mest består av Vatten och Jord, just den typ man typiskt hittar i nära koppling till världsliga och praktiska detaljfrågor - som dem om framtida energislag t.ex.) 

Men det viktiga är ju att demokratin finns i Platons tänkande, det högsta rådet av filosofer med kommunistisk livsstil eller, om man så vill, självvald fattigdom, fungerar som de folkvalda politikernas experter. Denna lapsus från själva chefredaktören är ett skäl att jag inte kommer att prenumerera på tidningen trots att jag lämnat Alliansregeringens förtryckar- och utsvältningsprogram för sjuka och arbetslösa gått in i samma Alliansregerings låglöneprogram (vilket sosseregeringen inte har makt eller dess ledning ens intresse av att ändra på - "marknaden" är inbäddad ÖVERALLT).

Men åter till en av de färgstarka skurkarna - Anders Borg. Finns det utan tillgängligt födelseklockslag någon möjlighet alls att se en i djupt svart och förrädisk natur ändå framstå som hedersknyffeln själv?

Ja, och jag har redan tidigare påtalat den dramatiska skillnaden mellan hans Sol-Skytt i positiv och vinnande Eld och psyket/Månen i Jord, i lågprofiltecknet Oxen som sällan lämnar det uppenbara och redan för sinnena givna. 

Jord av Oxens typ visar sig ju via härskaren Venus representera kärleken till eller identifikationen med det egna ägandet. Den kvinna mest ogenerat stolt över sin egen kropp jag tillbringat tid med var t.ex. en hackordningsorienterad Stenbock med självbilden (ascendenten) i Oxen. Månen i självexalterande Lejonet bidrog säkerligen till denna hajp över de egna företrädena (hon var attraktiv, men inte fotomodellmaterial).

Vad Ehrenberg missade i sin slutknorr var att "hedersknyffeln" också var en del av mediernas propagandistiska bild. Det finns tillräckligt mycket foton på nätet för att se att mannen ofta tycks befinna sig veritabla tillstånd av inre terror och den som har sådan fasa eller vrede i blicken har säkerligen personliga sidor som inte är så lätta att sälja in.

Likväl går det inte att förneka det medryckande, ja rent karismatiska i en Eld-Sol som får gott stöd från sin disponent Jupiter också i Eldelementet! Tidigt i Borgs politiska karriär knystades det om någon slags personlig religiös tro som Borg dock inte var villig att elaborera mer över. Jag tror detta var lögn eftersom amerikanska medier vill höra att politikern är kristen (av någon slags denomination, t.o.m. katolik hellre än ateist). Borg, den falske fan, spelade bara med i det spelet också eftersom något mer okristligt än att rasera det utmärkta svenska välfärdssamhället är svårt att föreställa sig. Ser man Borg som en naturlig zodiak, som en ren karta med rena idéer, är det uppenbart att det är något av en överstepräst som tecknas med Solen i religionens nionde hus och en disponent som från individualitetens (andesjälens) femte hus skiljer ut sig från mängden!

Men vilken "religion" predikas då i den här kartan. Det är Månen som plockar upp den drivande energin från Solen och i Oxen, på dödens förgård, i det andra ekonomihuset, smutsar ner det rena ljuset och förvandlar allt till en sorglig fråga om pengar och ägande! Borgs "religiösa kall" enligt den naturliga zodiaken är således identiskt med Reinfeldts horoskop, vars exakta tid ger en "verksamt ond" rikedomsplanet Jupiter i Oxen i nionde huset för "religiös kallelse": 

"Mitt högsta goda är den onda förmögenhetsansamlingen hos storföretagare utomlands, som McDonalds, Facebook, och andra, vilka jag gärna ser att de ockuperar Sverige och sprider sin orättfärdiga religion." (Vanliga dumsvenssons pladdrar bort sin tid på Facebook utan en tanke på vad systemet egentligen representerar.)

Notera hur nionde huset på en jordnära nivå betecknar det avlägsna utlandet så att vi här har att göra med en global och ond storfinans (Jupiter) som Reinfeldt gärna horade för. Glöm inte hans Sol-Kräfta i idealhuset: han var inte en stor ledare för näringslivet men detta var hans ideal. (Dessutom var denna Sol bärare av "den onda daimonen"!)

Både Borgs "naturliga" karta och Reinfeldts exakta pekar via nionde huset snarare Mammon, en demon under Djävulens styrning, än mot äkta religion/filosofi.

Anders Borgs "naturliga" karta visar mer än så. Psyket/Månen påverkas av sin disponent och Venus, pengarnas planet, ligger här i den mörklagda åttonde sektorn för syndare och korrupta varelser. Att åttonde huset i västtraditionen kommit att beteckna "gamla pengar", dvs det du ärvt och inte förtjänat genom egen kreativitet eller slavarbete, är talande. För Borg fejkade indignation över bankerna men var i själva verket deras närmast förtrogne!

Den här versionen av den "sataniska axeln" tecknar verkligen de oanständigt rika som bara förvaltar och förmerar den förmögenhet som kanske började ta form många generationer tillbaka. Det är också därför Borgs ögon är dödsmärkta - man ser det bottenlösa svarta hålet istället för en själ - detta är blicken hos alla dem som sugits ner i materialismens bottenlösa schakt. Under Hades väntar Tartaros för att tala mytologiskt.

Den här negativa axeln innehåller Månen som är mer personlig än Solen. Och den är så surmulen och negativ att den omöjligen skulle kunna leda till någon utbredd popularitet. Johan Ehrenberg slarvade alltså bort sin slutknorr genom att tala om högermediernas myt om Borg - finansens överstepräst. Det är Sol/Jupiter - storfräsarens idolplansch de skrev om - inte den personliga Borg. Bara den som mött en Oxe vet hur lite som krävs förrän dess "trevlighet" övergår i ett uppbragt råmande och tjurskallig vägran att spela med... 

Föddes Borg tidigt på dygnet har psyket dessutom en öppning mot Satanshuvudet (stjärnan Algol) vilket ytterligare kan förstärka det här oresonliga och extremt snåla draget (snål åt sin huvudman - de ärvda pengarna som smyger inne i syndens och korruptionens åttonde hus). 

Om det inte rentav är Algol själv som i skymundan inverkar på de första hinduiska månpalatsen (nakshatras), regioner som sägs finjustera det allmänna budskapet en Måne i Oxen innebär. Notera dock att olika traditioner kan komma i konflikt. 

Månen kan ju, likt övriga planeter, preciseras via härskaren till en av Oxens tre dekader. Men här finns ett otal traditioner, bl.a. Avesta-traditionen (gammal-persisk eller neo-persiskt system?), det kaldéiska (= Babylon under persiskt välde), det klassiska indiska, och det schema romaren Manilius föreslog under det första århundradet. Med flera... Pga. av detta utbud av rena "åsikter" har jag aldrig ens brytt mig om att använda dekadhärskarna och i fallet Borg är det omöjligt eftersom Månen byter till andra dekaden tidigt på eftermiddagen.

Månens dekadhärskare skulle således kunna vara antingen Venus eller Merkurius enligt det traditionella hinduiska och romaren Manilius dekadsystem, eller Merkurius eller Månen enligt det kaldéiska samt det moderna dekadsystemet.

Dekadhärskaren är inte viktigare än Mån-Oxens egen disponent, men kan alltså ses som en finjustering. Det är uppenbart att Borgs nattsvarta opposition mellan psyket och dess disponent (gamla pengar i syndens åttonde hus) inte på något sätt gynnas av de system som ger Månen eller Venus som dekadhärskare! 

Skulle Merkurius vara sinnelagets dekadhärskare ser vi en underinfluens av ren och skär makthunger: i den naturliga zodiaken står Merkurius i Stenbocken och dess tionde makthus. "Denna världens herre" - man kan förstå att många gärna associerar Djävulen den världsliga makten! Härav också det så kallade politikerföraktet. Jag tycker ett psyket med en underton av Merkurius-i-maktfullkomliga-Stenbocken stämmer perfekt med Ehrenbergs analys av hur Borg gömde sig bakom "forskarrapporter" - skrivarnas gud Merkurius i sakliga objektivitetens Stenbock. Notera dock hur bedrövligt Stenbockens herre Saturnus står i den onda daimonens tolfte hus. Så mycket för den sakligheten, tolfte huset är det som är mest fjärmat från objektiv saklighet, från "världens fakticitet"!

11 kommentarer:

 1. Har du funderat på att söka till busschaufför hos SL? Många fina invandrare kör där, så du kan få astrologiska influenser från renare själar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blogginlägget raljerar över kapitalismen och driver samtidigt en exakt, regelbaserad tolkning med metakommentarer över stjärntydarkonstens beroende av exakta klockslag. Det handlar inte ens om främlingshat kontra normal mänsklighet.

   Du har härmed bara lyckats bevisa att främlingsfientliga svenskar har så låg läsförståelse att de inte ens kan välja rätt inlägg för att sprida sina dumheter! Må livet bjuda dig på en bättre fortsättning än den urspårning som fört dig dit du är idag.

   Radera
 2. Jag tycker att du ska ge ut två böcker via http://www.publit.se/sv/
  En med kända sossar- vänsterpolitiker och en med kända borgare- moderater eller bara en bok med dem båda.
  Skär bort sånt som kan folks som rent förtal även om det är mkt lite eller inget alls nu.

  SvaraRadera
 3. Skär bort sånt som kan tolkas... skulle det vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för goda råd Lena! Får väl se hur det blir med den saken. Just nu jobbar jag heltid och om skrivlust uppstår blir det nog en andra bok på engelska som mer kommer att ägna sig åt den antika världsbilden. Det saknas böcker som inte är "kokböcker" för ego-orienterad astrologi och som istället undersöker hur antikens tankar egentligen såg ut.

   Min första är jag inte riktigt nöjd med, The Zodiac Rules är för mycket ett smörgåsbord av olika bloggstudier, även om det kosmologiska perspektivet håller kapitlen samman. Men spretiga fack- eller essäböcker har det svårt, folk frågar efter enkla eller tydliga ämnen - precis som den idé du skissar.

   Radera
  2. Säg till om du vill ha en korrläsare, och tanken att skriva en bok som undersöker antikens tankar vore kanon.

   Radera
  3. Korr - är inte det att sänka ribban för en mångfaldigt publicerad författare??? :)

   Hur som helst, löneslaveri - även om arbetet inte är kroppsligt betungande - lämnar så lite mental ork kvar. Jag ska sjunka ner djupare i de antika modellerna (på bloggen har det blivit rundgång) och lösa några nya gåtor.

   En _ny_ berättelse ligger säkert några år in i framtiden. Man kan jämföra med den mest besatta idéhistorikern någonsin (?). Thomas McEvilley skapade sin 700 sidors tegelsten, The Shape Of Ancient Thought, efter att tydligen under årtionden ha släpat runt manuset i USA som en påse lösblad som han filade på och förbättrade. Ett verkligt original !!!

   Radera
  4. Astrid Lindgren hjälpte många med korr... :-)

   Radera
 4. Det är inte kapitalism. Det är fascism vi ser.

  SvaraRadera
 5. Jaa du Seaward... Nu kanske du förstår att Reinfeldt och Borg var bästisar under de 8 år de lyckades för majoriteten av svenskarna bakom ljuset. Politiken fanns där och bevisade vad de egentligen höll på med, men trots det så röstade de svenska fårskallarna fram dem ännu för en andra rond.

  SvaraRadera
 6. Du är en helt unik kanal och jag hoppas verkligen inte att du försvinner! Jag har precis fått in vanan att titta in här, i princip varje dag, för att ligga à jour med dig (bloggen). Att du övergav "Ockulta ögat" är en sorg i sig, då den sidan var/är min guldgruva, men att förlora dig helt och hållet känns helt befängt!

  SvaraRadera