Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 26 augusti 2013

Aftonbladet behöver bara sina egna bloggar

[Uppdaterat den 27 augusti]

Aftonbladet har sedan en tid stängt dörren mot folkets bloggosfär helt och hållet. Jag insåg det först häromdagen.

När hände det? Nu i augusti? Lagom till besöket från Obama och hans stab?

Länge gick åtminstone banala nyheter och de politiska krönikorna att länka till men nu är det slut med det - precis som det sett ut i Expressen sedan flera år.

Fascinerande nog väljer Aftonbladet att enbart behålla det amerikanska spionverktyget Facebook.

Jag skulle tro att det är skälet att man skrotat den svenska tekniklösningen Twingly, som fiffigt visade folkets vinklingar på aktualiteter.

Det är väl tidningens ägare, norska Schibsted, som vill hjälpa USA att effektivisera åsiktskontrollen av svenskarna. Bättre ett gigantiskt och växande Facebook-arkiv på identifierade människor och deras åsikter än krångliga system för att hålla koll på ett otal bloggsystem.

Storebror ser dig skarpare än någonsin.

*****

DN:s teknikansvarige Björn Hedensjö blandar nonsens med verklig fakta i en och samma mening när Twingly intervjuade honom 2012 om hans syn på bloggfenomenet:

"Jag skulle inte vilja ppstå att vi arbetar särskilt aktivt med bloggosfären. (sant!), men vi (erbjudar bloggare) länkar i artiklar när det är relevant (att ge bloggarna möjligheten att ge sina perspektiv). Och naturligtvis läser alla redaktörer massor av bloggar." 

Parenteserna i den här översättningen från engelskan (där småord saknas i förbluffande mängd) rättar oriktigheter eller explikerar vad Hedensjö menar. Mest talande är förstås att DN förbehåller sig rätten att avgöra vilken typ av material DE anser svenska folket har kompetens att kommentera! Nonsens. När det är tid för Lands-Vater att säga något, gissa om kommentarmöjligheterna är avstängda.

Efter att ha läst Hedensjös tillrättalagda pladder slår det mig att Aftonbladet fick en ny chef för sociala medier tidigare i år. Är det effekterna av den här mannens härskarteknik man nu börjar se?



Kan det vara den här bloggens inlägg, AB - dålig casting och tondövhet,  som avgjorde saken för Ehsan Fadakar? Kan han inte hålla isär det personliga från yrkesrollen och nu straffar hela bloggosfären för att hans karriärism häcklats på en blogg? I så fall bekräftas tesen att tidningen i sin strävan att vara politiskt korrekt inte klarar av att sätta rätt man på rätt plats.

"Han räknar med att börja i maj men att det kommer att dröja ett par månader innan det blir några synliga förändringar utåt." 

-Ja, tidschemat stämmer med att blogglänkmöjligheten försvann ur AB!


"Utmaningen är inte att ta fram en strategi utan att se till att den inte bara blir en produkt som ingen sedan använder.
– Därför gäller det att fram något som alla känner sig trygga med."


"Trygga med"! En sådan floskelnisse. Tror man att folk är så här dumma, då blir de också det. Tilltala människor och vädja till deras intelligens - du kommer att bli förvånad!


Bloggen noterade nyligen ett annat fall där den "kungaskapande" stjärnan Regulus inte förmådde skapa någon värst god härskare (milt sagt), men jag kan för mitt liv inte komma i håg sammanhanget. Men det räcker med att påminna sig Fredrik Reinfeldts aktiverade Regulus men i det tolfte huset där Lejonets ledarskap inte hittar något bra uttryck eftersom tolfte är "anti-värld". Och Regulus har avgjort med välsignelser i denna värld att göra, i nästa värld är alla kung.

Inga kommentarer: