Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)tisdag 12 februari 2013

Vad blixten över katedralen betydde

Påven meddelar sin abdikation efter att dagen innan ha twittrat att "vi är alla syndare". 

"Amen till det", sade himlarna genom att inom några timmar efter meddelandet om hans avgång låta en distinkt blixt slå ner Petruskyrkans dom.

Horoskopet för själva minuten är inte mindre symbolladdat och bekräftar exakt påvens avslutande (?) ord till mänskligheten.


Man kanske kan säga att naturen jobbade lite slött med sänkningen av lufttrycket som möjliggjorde blixturladdningen. Men den kom i tid för att korrespondera med en (mycket sen) Kräfta - syndafallets tecken - stigande i öster. Och därmed visar sig

DET STORA LIDANDETS KORS

från öster till väster, från norr till söder.

(I en felritad karta - nu utbytt - såg jag en poäng i Månen i sanningsvittnets tecken Fiskarna, men det här är en mycket intressant nymåne med både Sol och Måne i Vattumannen. men det här är en mycket intressant annalkande nymåne med Månen i Vattumannen. Jag åberopar "tredagarsregeln" för förvirringen kring denna nymåne. När Månen närmar sig Solen sägs förmågan till eller intresset av tillräcklig reflektion avta - som hos bloggaren som här rättar ett fel bara för att genast skapa ett nytt!)

Solen, som visar vägen, har gått in i Vattumannens eller Mänsklighetens tecken, men tyvärr befinner sig den arketypiska Människan i Syndarens och Dödens åttonde hus.

Solen, som visar vägen, står enligt indisk lära akut döende i Stenbockens (Åldermannen) trettionde grad, och tyvärr befinner sig den arketypiska Människan i Syndarens och Dödens åttonde hus. Detta hus är som synes extremt aktivt.

"Vi är alla syndare"...

Det verkar vara som Shakespeare och många före honom listat ut: vi är bara spelpjäser i ett större skriptat drama. Bäst lära medan vi lever, för sedan är det för sent. Det som inte görs nu rullas fram och blir till synd och kommer i vårt nästa liv att synas genom kanske det åttonde horoskophuset för "surdeg"!


Anmärkning 1. "Lidandets kors" - se inlägg om de tre gunas (de tre kvaliteterna).

Anmärkning 2. DN-skribenten tittar på en urtavla som syns på bilden och placerar blixtnedslaget vid tre minuter i sex. Det något tidigare horoskopet är baserat på fotografens egen minutexakta tidpunkt, återgiven i gårdagens AB. Den bilden är alltså inte alls "synkron" med den DN tittar på.

11 kommentarer:

 1. 12 februari kl 17.26 inträffar om någon minut... igår stod månen ung mitt i vattumannen. Annars stämmer väl det övriga, på någon grad när för solen...
  S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, en tryckfelsnisse! Det var pinsamt. Ska ändra.

   Radera
 2. Jaså, den rackarns solen hade hunnit in i Vattumannen där nere, ser man på! Kanske ett bättre omen ändå med nystart i människans tecken än solen på descendenten... fastän i 8:e som sagt...
  S

  SvaraRadera
 3. I mitt program ligger den fortfarande, som på Siwerts karta, i Stenbocken. Dags för glasögon, någon? ;)

  SvaraRadera
 4. Det är något skumt med den här blixten - den drar in alla i förvirring. Men mest av alla bloggaren!

  Jag skrev först fel datum för blixthoroskopet, sedan florerar två olika tidpunkter, och nu en uppmärksam läsare som knappt hinner påpeka ett fel förrän hon låter sig luras av bloggarens nästa felaktiga påstående - om en nymåne i Vattumannen. Och så en tredje som dras in i villervallan och inte ser vad S kommenterar!

  Glasögonskämtet kan gälla båda, men jag tror faktiskt att vederbörande redan har använt det en gång på den här bloggen. Kan förstås röra sig om en helt ny besökare, det är trots allt en av de mest utnötta gliringarna som finns.

  Om man håller den italienska fotografens minutsäkra påstående som det korrekta (vad än klockan på fotot säger) skulle det kunna vara så att all denna fördunkling illustrerar just det åttonde huset för mörker och korruption!

  Man kan bli drabbad av att bara stirra dålig karma i vitögat - om detta skriver de indiska astrologerna bakom bra introduktionsboken "Light on Life" - onda horoskop sägs kunna påverka den som fokuserar och släpper in dem i sinnet!

  AB hade genast en artikel om "avgång pga. konspiration" - en typisk åttondehusåkomma denna oförmåga att se och förstå och därför dra till med konspirationstanken i tid och otid...

  I själva verket har nog undertecknad en dålig period för jag fick just akuträdda en nätbutik sedan jag med dålig programkod fått en del information att försvinna!

  Se hur små ändringar i "meningsbyggnaden" som kan ställa till problem om man har en grumlig dag:

  FEL:

  SELECT * FROM article a
  LEFT OUTER JOIN (articlecategory ac, menu m, artimages aimg) ON (ac.ArticleID=a.ArticleID AND ac.MenuID=m.MenuID AND aimg.ArticleID=a.ArticleID)
  LEFT OUTER JOIN (make ma) ON (a.makeid=ma.makeID)
  WHERE a.ArticleID=6261 AND a.Online=1 AND (a.PreOrder=1 OR DATE(a.PubDate) <= CURDATE()) ORDER BY aimg.ArtImgID, ac.ArticleCategoryID DESC

  RÄTT:

  SELECT * FROM article a LEFT OUTER JOIN (articlecategory ac)
  ON (ac.ArticleID=a.ArticleID)
  LEFT OUTER JOIN (menu m) ON (ac.MenuID=m.MenuID)
  LEFT OUTER JOIN (make ma) ON (a.makeid=ma.makeID)
  LEFT OUTER JOIN (artimages aimg) ON (aimg.ArticleID=a.ArticleID)
  WHERE a.ArticleID=6261 AND a.Online=1 AND (a.PreOrder=1 OR DATE(a.PubDate) <= CURDATE())
  ORDER BY aimg.ArtImgID, ac.ArticleCategoryID DESC

  Elementärt, min käre Watson.

  SvaraRadera
 5. Bara ett litet påpekande om att jag inte rakt av godtog "bloggarens nästa felaktiga påstående om nymåne i vattumannen" utan kollade det på http://www.planetarypositions.com/birthchart.html (eftersom solen i horoskop som syns i inlägget faktiskt ligger i stenbockens 30:e grad). Och si, där har solen just gått in i Vattumannen! (Men inte någon grad längre norrut, därav kommentaren.)
  Så vad ska man säga om detta? Man vet ju inte ens om den uppgivna tidpunkten är exakt. Kanske kontentan blir att det är som att välja mellan pest och kolera, huruvida solen ligger på descendenten eller i 8:e huset... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känn din mjukvara! Sajten du hänvisar till uppger klart och tydligt att den använder en annan ayanamsha, "Chitrapaksha", än den här bloggen.

   Som icke-expert på indiskt tänkande har jag nöjt mig med att följa "mainstream"-korrektionen "Lahiri", den som är officiell i Indien.

   Chitrapaksha placerar uppenbarligen tecknens start tidigare mot världsrymdens bakgrundsfond. För, även den sideriska zodiaken är ju i likhet med den tropiska en tankens abstraktion och inte identisk med stjärnbilderna.

   Radera
 6. Inte känner jag till såna subtiliteter som du nämner. Att jag använder sajten ifråga beror endast på att jag fick ett tips om den av en annan kommentator här, när det gäller uträkning av Navamsha, som den ju också anger.
  Tack för förklaringen i alla fall. Det påpekande och den konklusion jag drog av det hela i föregående kommentar kvarstår.
  S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt fel. Man vet ju inte vem som läst vad. Givet att du hängt med bloggen ända från början trodde jag att du tillgodogjort dig de mest grundläggande inläggen, som klargör skillnaden mellan tropisk och siderisk zodiak.

   Jag minns tillfället med tipset, som dock inte gällde uträkning av Navamsha (som alltså är korrektionen som kompenserar för jordaxelns gungande) utan ett tips om var man kunde räkna ut sideriska horoskop.

   I förhållande till en total novis är Navamsha en subtilitet, men inom siderisk astrologi det första man blir medveten om och måste ta ställning till. Sajten väljer att starta zodiaken aningen tidigare vilket lustigt nog är en aning också jag haft.

   Men Lahiri-korrektionen är så dominant att det bara är småsaker. Dock påminns man om att "första graden" och liknande observanser alla är utsagor som utgår från en idealiserad bild av stjärnhimlen. Kartan kontra verkligheten.

   Platon ansåg inte "talmystik" som gudomligt utan bara en mänsklig hjärna som skapar sig ett "presentationsskikt". Formerna, menade Platon, existerar bortom människans tendens att lägga en matta av numeriska relationer över tillvaron.

   Radera
 7. Det första stycket förbluffar mig, för det är ju inte någon siderisk zodiak överhuvudtaget inblandad, varken i inlägget eller kommentarerna... och självklart känner jag till den skillnaden. Det är finlir som ayanamsha, Chitrapaksha osv som är rena... hindin för mig.

  I stycke två minns du fel, för inlägget handlade just om Navamsha, och jag blev nyfiken på min egen och om det fanns någon sajt där man kunde räkna ut den, varpå jag fick tipset i en kommentar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt. Nu har jag snurrat ihop ayanamsha och navamsha. Låt oss snarast röra oss bort från detta inlägg och dess förbannade åttonde hus som sprider så mycket korruption!

   Den ständigt backande Rahu har också nått Vågens 28e grad - på 1 grads triggeravstånd från min Merkurius i 27. Samtidigt tynger kalla Saturnus Vågens tecken hårt och legalismen och hårklyveriet tar gärna överhanden när Domaren är i faggorna.

   En tid alla berörda bara ska vänta ut tills den lägger sig. :-) Saturnus har faktiskt visat sig som nedsatt hälsa i mitt fall: inne på åttonde veckan av en seg bronkit (med torrhosta) som oändligt långsamt lämnar kroppen.

   Radera