Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 5 februari 2013

Gå inte in i ljuset, barn!



Dagens absurdistiska skämtteckning av danska teamet WUMO på Aftonbladet var verkligen galghumor av bästa märke!

Leder osökt tankarna till countryrockaren Gene Clarks skiva "White Light" där albumtiteln av misstag tappades bort från omslaget och skapade viss oreda. Eller hur det nu var...





Att den sista strimman ljus försvinner för just Gene Clark - och nu är innebörden motsatt den i skämtteckningen -  har jag redan skrivit om tidigare ("Den onda ängelns hus"). 

Född in i det kanske mörkaste tecknet, Skorpionen, och dessutom i det tolfte fängelsehuset riktigt hör man hans ångest på många skivor. Clark dog slutligen av sviterna efter ett liv som alkoholist - apropå Skorpionens berömda gift. "White Light" är en vacker men väldigt svårmodig skiva.




Här är en uppdaterad karta för grundaren av det legendariska bandet The Byrds, men som av personliga skäl trillade av tåget eller kanske helt enkelt blev utmanövrerad pga. maktkamp inom gruppen. 

Om den historien stämmer var det två andra Vattentecken som "bondade" och bildade en klanisk pakt som trängde bort Skorpionen Clark: David Crosby och Roger McGuinn var båda födda i sekteristiska Kräftans tecken. Ja, nere i den sublunära sfären beter de sig inte riktigt som folk....

Med tanke på Gene Clarks alkoholproblem är den sataniska axeln mellan sjätte och tolfte huset tänkvärd. Den här axeln har en hälsoaspekt. Nytt för den här kartan är att den onda stjärnan Algol har tillkommit sedan jag skrev om Clark. Horoskopet är ännu ett övertygande exempel om att stjärnorna visst involverar sig i horoskopet via opposition och inte bara vid konjunktion som man tänkte sig i antiken.

Precis som den socialdemokratiska lokalpolitiker som var den första att stå upp som en förrädisk Judas och kräva Håkan Juholts avgång, råder det en extrem opposition mellan Solen (ledarskap) och Satan eller Förrädaren på Clarks himmel. Det kanske ligger något i historien om maktkampen om ledarskapet över The Byrds när allt kommer omkring, och man påminns om begreppet "crab fight" (krabbor som inte klarar av att betvinga sina instinkter utan slåss tills någon av dem dör).

Men främst är det förstås personliga demoner man kommer att tänka på när man ser en sådan här karta, med Satan i fiendens hus och själva ens identitet och kanske självhat (Mars) i ett lidande hus av den onda typen. Vattenelementets tendens till "törst" hjälper inte direkt upp de övriga indikationerna.

Jag genomsöker 1.500 horoskop med födelseklockslag efter andra med Clarks ascendent i filosofiska Skytten (hans texter är djupt grubblande mer än klassiskt filosofiska, men notera hur Jupiter faktiskt står i det sanningssökande nionde huset). Skytten är en gladlynt typ, men det intressanta är de, om några, som har en svart SkorpionSol säg ±2° från en exakt opposition till den onda stjärnan Algol och dessutom Mars hemma i negativt härskarläge.

Det är möjligt att jag gjort en liknande sökning tidigare på bloggen för jag känner svagt igen resultatet. Bara två personer utöver Clark hittas och båda har en väldigt svart aura! 

Först är det den diminutiva skådespelare Danny DeVito som ofta setts i skruvade roller och i svarta komedier. Än tydligare blev hans mörker när man ser vad han som producent valt att lägga sin hand vid.

Den andra träffen är Meg Ryan som gick från att vara hela Amerikas lilla hjärta till en forcerat sexuellt frigjord pain-in-the ass och omtyckte engelske tv-personligheten Parkinsons värsta intervjuobjekt någonsin, enligt honom själv.

Ibland är Skorpionen bara så självdestruktiv! Här tycks den antika traditionen ha helt rätt.

Inga kommentarer: