Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 18 augusti 2012

Centern, delfinerna och ödet




ÖDET KOMMER ALDRIG I KLARTEXT.

Det är därför många går så vilse i sina liv. Det är svårt att lyfta sig ur sitt normala perspektiv och se vad man gör, vilket motivet är, och vart det bär hädan. 

Astrologin, å sin sida, är en lika förtätad snårskog av omen och diskreta indikationer. Men man kan också så inför tecken som pekar med hela handen och missa signalen eftersom den är så övertydlig. Det hände mig i veckan.

För några dagar sedan visade sig Centern ha kommunikationsproblem. Därför gjorde man en utflykt för skattebetalarnas pengar och studerade delfiner, som om det skulle hjälpa politikerna att bättre nå ut med sitt nya och för människan ovärdiga budskap, att marknadsliberalistisk konkurrens mellan alla ska göra några få lyckliga men desto fler till förlorare. (Naturligtvis säger inte Centern så, pr-folk, vilket partiet har degenererat till, är ett slipprigt och otäckt släkte.)

Det var Expressen som skrev om delfinerna den 15 augusti. Nyss såg jag en ovärderlig analys av vårt samhälle i Dagens Arena och det var den senare artikel som fick mig att förstå att delfinerna som omen.

För vad hittade bloggen i granskningen av Centerns horoskop skrivet den 17e? Jo, att partiet i november 2009 nådde en ny ödesperiod i sitt liv. Enligt den indiska dasha-läran om livscykler var tiden nu kommen för

SJUTTON ÅR AV BOTTENLÖST USEL KOMMUNIKATION !!!

Och klen kommunikation har astrologin sedan antiken illustrerat genom kommunikatören Merkurius så kallade fall i Fiskarnas tecken! (Man kan tänka sig att fiskarnas stumhet bidragit till den här idén)

Och så sjönk den in - sinnebilden. Delfinerna = Fiskarnas tecken, partiets år av kommunikationsproblem med väljarna!

Återigen har den osynliga "arketypiska" verkligheten trängt igenom och tydligen har denna osynliga värld sina egna preferenser. Det som människan givit namnet "fiskar" återvänder sedan i just den symbolen eller en associativt snarlik. 

SOM MAN FRÅGAR FÅR MAN SVAR.

Om vi för ett ögonblick krymper våra stora själar och reducerar oss till sekulära ärthjärnor, utan en suck om hur vi är radiostyrda från en annan dimension, blir förklaringen till delfindagen en annan.

Naturligtvis kände sig centerfolket illa stört av att hela Sverige har dömt ut DERAS ledare Annie Lööf som en mäktig producent av snömos och plattityder. Just den typ av dålig kommunikation som Partiet förutspåddes ha lagt sig till med kort innan de valde Lööf till ledare.

Men notera att två sanningar inte utesluter varandra. Ärthjärnan talar bara om biljardbollar på en platt grön duk. Hur en boll träffar den andra, om orsak och verkan. Astrologin, som studerar Platons osynliga idévärld ägnar sig åt de eviga "idéer" eller "former" som TIDLÖST säger samma budskap och där jordklotet på sin bana i rymden tillsammans med de övriga himlakropparna synliggör den osynliga, lagstyrda rytmik som är Ödet.

Man kan säga att livets skådespel är förutbestämt och att de levande människorna i varierande grad äger gudagåvan "fri vilja". Som många problemhoroskop på bloggen visat tycks vissa astrologiska omen viska att dessa är själar som tappat styrseln och helt och hållet fångats i kretsloppet. Andra har förmågan att hålla tillbaka sin lusta, sin girighet och alla de dåliga kvaliteter som kommer från identifikationen med planeten Jorden (som ÄR helvetet).

*****

På temat Merkurius eller kvicksilver och kommunikation rekommenderar jag verkligen den här arkeologiska artikeln om Kinas arkeologiska myndighet för ett exempel på hur själar, individuellt eller som kollektiv institutionalisering hunnit olika långt i sin andliga mognad. 

Istället för att som en besatt västerlänning gräva ut alla de återstående tusentals terrakottakrigarna ur den förste kejsarens gravkulla har Kina bestämt att spara stora delar av området för framtiden! Vem vet, resonerar de långsiktiga kineserna, vilken teknik för att bättre förstå lämningarna, mänskligheten uppfunnit om hundra år från nu? 

Så tänker en intellektuell gigant, raka motsatsen till den giriga "allt nu"-västerlänningen som Centerpartiet kommit att representera i sin marknadsliberalism.

Vad arkeologiartikeln har med Merkurius att göra är helt fascinerande. Läs och upptäck den fascinerande historien om förste kejsarens grav. Det var ingen myt, man har hittat spår i marken av att "det där" finns under kullen.



Kinas horoskop granskades för övrigt här.

Inga kommentarer: