Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 15 maj 2009

Micke Misär



Snyggt CV ex-boxaren Mike Tyson samlar på sig... Bita örat av en motståndare i ringen, våldtäkt av skönhetsmiss och nu ryktet om att ha avsett mörda Brad Pitt pga svartsjuka... (Expressen, nytt fönster)


Hos Tyson ser man det inte sällan svårt förgiftade Skorpion-psyket (Månen indikerar sinnelaget) i opposition med aggressionsplaneten Mars & horans och pengakåthetens planet Venus.





Gissa hur pass frisk den här trippeln via opposition är... Inte frisk alls, och därför sänker jag betyget på Venus och kallar den en indikation om hor istället för en konst- och kärleksplanet. Allt handlar om "grundvibben" på himlen, och när Venus rörs av den onda Mars och bestrålas av Månen i sitt debila läge, då räcker det inte att Venus är hemma i sitt eget negativt polariserade tecken Oxen.

Tyson har dessutom den naturligt onda Saturnus som hugger framåt 60° mot den oheliga alliansen i Oxen av krig och fred (Mars och Venus). Den sistnämnda kombon brukar alltså kunna ge ett "horbocks- eller horsymptom", men när dessutom iskalla och formalistiska Saturnus blandar sig i, då får man en märklig spänning mellan kyla och överhettning!

Notera att alla de degraderande influenserna befinner sig i Jord- och Vattenelementen, de som drar själen ner mot "simpel fysikalitet". Kropp och hormonströmmar, men ingen kapten att styra skutan, så att säga.

Mike Tyson: en som föddes i misär, ville det goda livet, nådde det via Solen (viljekraft) + framgångens Jupiter men inte kunde hantera det, och väl lär dö i misär...

Karma är stenhård och Tysons uppgång och fall ser faktiskt en smula förutbestämt ut... Astrologin är krävande: ibland dyker det upp stjärnhimlar som tvingar till en fundering kring människans påstått fria vilja.

I senantiken ansåg nyplatoniker att det bara vara positioner i Vatten och Jord som styrdes av Ödet. Den del av horoskopet som utspelas i Eld och Luft tillhör "de fria människorna". Men även detta är alltså karma, variationer man själv tjänat ihop till i tidigare liv.

Ska man problematisera antagandet (som jag inte minns vem som gjorde det, bara att uppgiften förekommer i R.T. Wallis Neoplatonism från 1972), skulle man kunna se fri vilja i verksamhet hos Tyson så länge han agerar aktivt (Solen) och tar viljemässiga beslut.

Men mot detta står alltså hans habituerade psyke - Skorpionen är ett av de fyra "fixerade" tecknen, vilka drar mot rutin och slentrian och kan fastna i rigida tanke-, känslo- eller beteendemönster. Och eftersom just Månen anses indikera människans början i livet, och slut, uppstår det paradoxala att ödet bestämmer in- och utgång i detta livsöde, medan aktören själv ges frihet under de aktiva åren.

Socialkonstruktivister avskyr astrologin för att den förefaller ha faktorerat in barnets framtida miljö redan i dess första sekund på jorden! En riktig epistemologisk nöt att knäcka, denna astrologi!

Tillägg 090527:

Som ett tragiskt efterspel till kontrollen av den här usla födelsehimmelen går Tyson och förlorar sin dotter som av misstag snärjs fast i ett av hans träningsredskap!

Då kan det tilläggas, att Månen brukar signifiera kvinnor i en mans horoskop, så att den här debila Mån-Skorpionen, "attackerad" av Mars mittöver, indikerar en klar olycksbenägenhet för kvinnor som närmar sig den här besten. Och den varningen innefattade uppenbarligen också hans egen dotter.

Notabelt är att Solen just nu företar sin trettio dagars resa genom Oxens tecken och aktiverar händelser för alla med planeter i detta tecken. (Minns att den här bloggen använder den sideriska zodiaken som diffar 24° jämfört med västerlandets feltänkta version.)

Bara genom att titta och på måfå välja ut tidningsnyheter att granska har de senaste veckorna en ansenlig mängd Ox-horoskop avhandlats. En fascinerande och helt oplanerad serie koincidenser, men helt begriplig för en astrolog. Soltecknet i ett horoskop är väldigt starkt och av någon "kosmisk" anledning tycks folk göra mer väsen av sig runt sin födelsedag...

Aftonbladet, Expressen

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur mycket rökte du på innan du skrev detta blogginlägg? ;)

Seaward sa...

Ja så kan man ju spekulera. :-) En annan möjlighet är 29 års analys av västerländska, kinesiska och indiska astrologiska system.

Tyson är ett praktexempel på hur emotionell störning (Mars/Venus) uttrycks via astrologisk notation! Jag ser (visionärt) dagen då vetenskapen om DNA och astrologin slagits samman...