Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 13 september 2016

För Löfven och USA-kramarna att rodna över...





Bortglömda sydstatsrockarna Hydra med sin mediokra andra skiva från 1975. Det var bara omslaget till LAND OF MONEY som drev hem någon slags dunkel poäng och det blev gruppens sista skiva.

En senior amerikansk journalist (80-plussare) - 37-faldigt Emmy-belönad (!) - skriver i The Guardian om hur världen (USA) kunde gå så fel. 


ÅRETS VIKTIGASTE SAMMANFATTNING AV "THE STATE OF THE NATION"! 

Något för innovationsförespråkaren Löfven att läsa, om han nu klarar det utan tolkhjälp, och skämmas över hur han och den allt mer ideologiskt urvattnade socialdemokratin så vekt fallit i Rovkapitalismens grepp.

Episoden om de vita amerikanska borgarkärringarnas uppror mot sina färgade hushållerskor är hjärteknipande och skäl not att förstå varför det ligger något i tillvitelsen Den Store Satan, även om araberna kanske inte är pålästa ner i detalj.

Det har alltid, säger senioren i sin långa men läsvärda artikel, handlat om grundsynen:  ”Var och en för sig själv” (Satans eller den rena Negativitetens lockrop) står mot kallelsen till insikt om sammanhangen:  ”En för alla, alla för en”.

(Det senare var för övrigt mottot för en brittisk adelssläkt, sedan ”lånad” av någon fransos för en liten berättelse om tre musketörer.)


PS. Hydras debut från 1974 var en intressant om än spretig historia med både smärtad bluesrock, glamrock och riktigt hård rock. Till och med lite New Orleans-blås i en apart sak. Hur Londons hippaste designbyrå, Hipgnosis, kom att designa omslaget för ett gäng rednecks får historikerna reda ut…




Troligen slog jag omedvetet ihop minnesbilderna av dessa skivomslag när jag myntade bloggtaggen ”Hydra” och lät det mytologiska monstret representera rovkapitalismens inre väsen… 

Det är värt att notera att journalisten också använder ordet "predator" - rovdjur - snarare än t.ex. det mildare "råkapitalism" som Maria-Pia Boëthius brukat i sina krönikor i ETC. Det finns inga förmildrande omständigheter eller omskrivningar för dem som valt att verka på Hydrans nivå, i klorna på ett  väsen med ett liv sidoordnat våra individuella liv och precis lika verkligt (eller overkligt).

http://siderisk.blogspot.se/2014/11/vad-ar-egentligen-hydran-for-nagot.html


Inga kommentarer: