Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 18 maj 2016

En blogg före sin tid II

Senast bloggen bröstade sig under snarlik rubrik var anledningen minimal. Jag håller med om att Löfvens sammanblandning av namnen Kerry och Kennedy under sitt nyliga USA-besök var en småsak. 

Betydligt värre är misstaget att ens åka dit och som en lydig knähund visa hur med på noterna lilla Sverige är, vare sig det gäller NATO-medlemskap eller det djävulska frihandelsavtalet som kommer att ta död på det sista av inhemskt lantbruk Sverige har, och göra oss helt beroende av USA-importerad kemikaliedrypande konstgjord mat! (Se den brittiska dokumentären om hur EU favoriserar Storföretagen och förstör inhemsk småindustri.)

I februari förra året hade jag läst den lates summering av Platon istället för Platon direkt. I "det goda samhället ska handel minimeras så långt det är möjligt eftersom kommersialism korrumperar alla folk och kulturer. För att undvika handel ska den goda staten till att börja med vara grundad i en så rik miljö som möjligt så att staten (landet) blir självförsörjande."

Jag noterade därpå att Sverige beter sig som en idiot som lägger ner mer och mer av sitt åkerbruk och skapar ett samhälle som bryter mot alla goda tankar Platon lämnade vidare för mänskligheten att arbeta på!

Så, ett år senare, kommer svenska lantbruksintressen till samma slutsats som den här bloggen, se SvD: Sverige måste säkra de egna livsmedlen.

Sverige har inte lång tid på sig att återigen bli självförsörjande. Efter Brexit (där varje vettig människa måste hoppas på ett ja till utträde så att rikemansklubben och storföretagens EU rasar som ett Babels torn) kommer en alltmer instabil mellanperiod i Europas historia och kanhända t.o.m. ett nytt storkrig där inhemsk livsmedelsproduktion kan krävas. 

Det är en enorm historisk förändring vi befinner oss i nu, men högermedierna presenterar det inte så. Ingen vill att folk börja röra sig oroligt så att skutan kränger.

4 kommentarer:

Susanne sa...

Brexit - typiskt nog försöker nu "förståsigpåarna där uppe" att skrämma upp folk i Sverige genom att i tidningsartiklar påstå att säkerheten blir sämre om det blir ett Ja i Storbritannien.

Livsmedelsförsörjningen - det har blivit allt populärare att köpa lokalproducerat från gårdsbutiker osv. Den produktionen är förstås för liten för att försörja hela befolkningen med livsmedel, men man får hoppas att folkopinionen blir för stark mot en accelererande nedläggning av inhemskt lantbruk. Apropå den länkade artikeln så var den intressant, men för Arlas del tycker jag det är hyckleri och dubbelmoral att stå som undertecknare: Arla är ju på väg att ta död på svensk mjölkproduktion genom de fullständigt usla ersättningarna till mjölkbönderna som gör att de går back och får lägga ner. Jag vet en mjölkbonde som i protest har börjat sälja direkt till konsumenterna - och folk går dit med sina glasflaskor och köper. Där jag bor har vi inte Arla utan Gefleortens, som ger iaf lite, lite större ersättning. Men den billigare ICA-mjölken finns förstås, och den köper jag inte. Så jag hoppas som sagt att även de styrande får upp ögonen för det som många av "vanligt folk" redan har insett - att vi måste värna om vårt lantbruk. Med eller utan Englands EU-utträde.

Apropå EU har jag förresten börjat läsa boken "Eurafika. EU:s koloniala rötter". Den visar att EU:s rötter till stor del handlar om geopolitik - de gamla afrikanska kolonierna skulle utnyttjas till att säkra Europas geopolitiska ställning. Den officiella bilden att EU grundades som ett fredsprojekt är falsk.

Seaward sa...

Det var ett intressant boktips! Läste som tonåring Afrikabulletinen på rasterna i skolbiblioteket, så jag är inte helt överraskad. Man blir misstänksam bara man hör "mainstream-medierna" mässa om detta fredsprojekt hela tiden!

Mitt i det elände SD är, bidrar de ändå till att sprida medvetenheten om det vikten av det lokala, om Sverige. Så någon nytta gör även forna nynassar i den kosmiska ordningen!

Susanne sa...

Jag blev inte heller överraskad, för när jag vistades i ett västafrikanskt land 1988 så fick jag höra att landet visserligen inte var utsatt för någon svältkatastrof el liknande, "men dom är helt i händerna på EG". Jag tyckte det var märkligt då, hur ett land i Afrika kunde vara så beroende av EG - det rörde väl bara Europa? Trodde jag alltså. Men nu förstår jag bättre...

Seaward sa...

Ja det är en märklig upplevelse att se hur det egna livet är sammanflätat med större historiska rörelser.

Frågan blir därför så spännande huruvida kollektiv karma existerar och hur "själar i grupp" förhåller sig till den enskilda själen. Läser just om en tunn bok från 1930-talet om de röriga urkunderna i zoroastrianismen (där bara ett fåtal korta verser tycks gå tillbaka till religionsgrundaren Zarathustra).

Texterna har tillkommit över så lång tid att det är en enda röra av motsägelsefulla åsikter och således kan man i AVESTA läsa både om att alla själar kommer att räddas tillbaka till evigt liv på den Yttersta Dagen (judarna/de kristna står inte i liten tacksamhetsskuld för sina uppfattningar till perserna).

Men också att alla som valde Mörkrets väg kommer att förintas på Domens dag, och då handlar det inte om någon lång själavandring utan vad en människa gjorde med det enda liv som var henne givet...

Hårda bud av samma slag som höll kristna i Herrans tukt och förmaning i gott och väl 1½ årtusende!