Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)fredag 23 september 2016

"Varför den här musiken är farlig"


De Rika och De Fattiga modell 1974


En bekant som gärna krälar i containerskräp i jakt på kuriositeter hittade en grammofonskiva han tyckte jag kunde skratta åt eller ta på allvar. Jag vet inte riktigt om han är ironisk om sin (och min) socialism eftersom folk tenderar att bli lika borgerliga - åtminstone på ytan - som alla andra som bor på hippa Söder i Stockholm! 

Under den helt platta hipsterns nogsamma imitation av äldre årtiondens mode klappar ett fult litet kapitalisthjärta som bara söker framgång för egen del.  Något annat mission statement finns knappast i dagsläget. Reinfeldt förstörde inte svenska folket med sin hyperindividualism, årtionden av sekularisering hade redan gjort grovjobbet.

Världsbilden har blivit så liten, så liten sedan högern tog kontroll över alla medier. Kanske är det så enkelt att det är själar från Underjorden som numera återföds till planeten Jorden. De bättre själarna har tillfälligtvis lämnat den här planeten eftersom det drar mot en civilisationskollaps till följd av att samma Underjordens barn har kommandot... Orsak och Verkan bor i varandra och det är därför inte naivitet utan högsta vishet att förstå att det existerar något sådant som en oavhängig Ondska, en Djävulen om du vill. Man måste respektera Mörkret för vad det är och inte försöka relativisera bort det (vilket är vad Mörkrets barn själva älskar att göra för att slippa höra sanningen om sin dåliga lott på det här varvet.)


Hade albumet av gruppen The Human Condition givits ut idag och inte 1974 hade det lyst troll- eller ironivarning lång väg. Men faktum är att det verkar vara en äkta amerikansk skiva av ett gäng (vid den tiden) unga New York-bor som är så pissed-off på kapitalism och ytlig falskhet (se om Brad Pitt i föregående inlägg), att de helt enkelt skapade sig ett litet socialistiskt skivbolag för att sprida humana samhällsvärderingar inifrån Äpplets ruttna kärnhus.

Idag vet vi att rovdjuren - kapitalisterna - vann och att New York-borna lever i ständig paranoia över att verkligheten önskar se dem sona sin kollektivt inkasserad skuld till övriga världen. 

I texthäftet med ackordföljder som medföljer skivan - så att alla kan ta fram sin inre trubadur och spela och sjunga med i de anti-kapitalistiska sångerna - finns en programförklaring som är lika aktuell nu som då och som förklarar hur allt hänger samman:


(Klicka för större bilder)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar