Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 8 november 2014

Taylor Swift bortom lösaktigheten




För en måttligt intresserad person är det väl skvallret om Taylor Swifts oavbrutna hoppande från säng till säng i Hollywood som satt sig. Svenska tidningar kallar henne "superstjärna" men jag har inte hört en enda låt av henne. 

SvD är ytliga men en annan tidning - har glömt vilken - citerade den unga sångerskan om varför hon drog in allt material från Spotify och orden var märkvärdigt kloka från en så ung människa. Hon sade något i stil med att det var fel att en artist blir blåst på hela sitt livsverk på grund av de här grumliga formerna. 

U2-Bono ansåg dock hennes analys vara för ytlig och han pekade på de globala skivbolagen som hemlighåller sina verkliga intäkter som  Moderaterna mörkar vem som finansierar deras smutskastningskampanjer och deras lögnaktiga pr-spins.

I ett äldre inlägg sökte jag belägga den omtalade lösaktigheten men hade sett fel på AM och PM varför horoskopet fått spegelvänd ascendent. Så här ser det korrekta horoskopet se ut:




SvD underrubricerar "har väckt uppståndelse i hela världen" och en livfull sattvisk axel mellan Skytten och Tvillingarna är visserligen inte bloggens "sensationalism" (Eld och Vatten i våldsam urladdning när de möts), men väl en högre och mer intellektuell stormvind. Och visst verkar hon vara en superstjärna om man ser till folkmassans eller publikens Måne som hennes sjundehus-partner och hur det finns en förmögenhet (Jupiter) att hämta från denna musikköpande publik.


Man påminns faktiskt om det kroniskt otrogna golfproffset som gick från en lyxhora till nästa. Han hade den vittförgrenande Jupiter i sjunde partnerskapshuset. 

Den enda norm Taylor Swift har är sitt ego. Saturnus är principfast, men som i många fall av mäktiga politiker, Barack Obama, Margaret Thatcher med flera, finns det något krampaktigt, något diktatoriskt och djupt självcentrerat över typen. Första huset sägs vara Saturnus sämsta hus, eftersom all dess förmåga till strukturering (organisation) och rationalitet börjar och stannar vid egot. Världshärskarens rätta plats är naturligtvis i det tionde huset för absolut makt där utblicken är vid. 

Men den absolut starkaste världsliga positionen är i väster, i sjunde huset, dit "Fadern" går och i den naturliga zodiaken sägs vara "upphöjd" i den himmelska och mänskliga kärlekens tecken. (Venus som härskare över sitt andra tecken Oxen, indikerar mer naturligt negativ attraktion till den egna kroppen, dvs. ibland fullständig identifikation med kroppshyddan. Dessa människor är det ingen idé att tala om själen med, de har verkligen svalt samtidens biologism som modell för allt, deras egen böjelse är den katolska kyrkan en gång kallade concupiscentia, den negativt polariserade kärleken, den inkrökta kärlek som riktas mot en själv (se hela fitness-industrins offer som uttryck för denna skadade, perverterade kärlek). 

Romerske filosofen Plotinus talade här om Venus - metafor för själen - som horan, hon som valde att blicka nedåt där Venus i Luft-Vågen blickar uppåt och hälsar Fader Saturnus välkommen till sitt hem. Det är Venus och Vågen som upphöjer Saturnus - inte så att Fadern upphöjer sig själv (varför skull Själens Form behöva göra något sådant). Här kom plötsligt svaret helt spontant på en fråga som anfäktat bloggaren en tid. Begreppen "upphöjd" och "fallen" ska inte kopplas till planeten själv utan härrör från det tecken planeten gästar, och den planet som agerar värd (disponent) för ögonblicket!

Taylor Swifts Saturnus åsikt om Spotify var helt klar, men bortom hennes ego och egenintresse har hon möjligen inte mer att säga. Likt Saturnus är också Jupiter i sitt världsligt svagaste läge i väster, så att den här heta och samtidigt lättfotade (!) axeln kanske inte är så lyckosam som man kan tro. Swift är förmodligen väldigt orolig över sin ekonomi som artist! Solen (hennes identitet och stjärnstatus) i 12e huset för förluster visar att hon är i den onda daimonens våld (här representerad av sexdriftens Mars) - och nog har hennes sexualitet visat sig vara en källa till dålig PR... 

Men när man lämnat den iögonenfallande och ändå framgångsrika publikmagnets-axeln mellan 1a och 7e, är även Venus lustigt placerad. Här är ju Venus placerad såsom i Oxens tecken, fast via den naturliga zodiakens kopplingar mellan tecken och hus. Venus ligger dock i ett mer avancerat Jord-tecken, Stenbocken, så att hon både är horan och sin egen manager - den saturniska Stenbocken kan ju liknas vid en arbetsledare och här är det extra tydligt eftersom Saturnus ligger i hennes ego-hus. Hon är alltså extremt om-sig-och-kring-sig rörande sin andrahusekonomi. Vilken tråkig och begränsad kvinna!

Men ändå har hon rätt. Jag skulle inte heller kasta mitt livsverk åt vargarna. Nu tycks det som om resonerar tydligt, men på oklar grund. Solen i 12e och Venus i sagda omständigheter tycker på att hon inte tänkt särskilt långt.

Bonos fräcka uttalande var det enda intressanta som kom ur det här, men tidningarna och musikbranschen ingår i samma maffia så det är bäst att låta Bonos sanna ord falla vid vägkanten och istället fokusera på Taylor Swifts uttalande och mot detta låta Spotify bedyra att de ger uppåt 70% av intäkterna tillbaka till artisterna (sedan bolagen rövat det mesta) och att streaming ändå är framtidens melodi - lågupplöst skräpljud för den globalt växande underklassen som inte ens har råd att köpa en bra musikanläggning längre eftersom reklamen också ordinerat dem att köpa tusen andra lika viktiga grejer. 

Dagens medelsvensson konsumerar mer än någonsin, och produkterna håller lägre kvalitet än någonsin i västerlandets historia. Inte konstigt att man tiden tickar mot sitt slut för den kapitalistiska modellen. Snart måste medborgarna drogas för att låta sig luras av den här charaden. Har du låtit testa din mellanmjölk på sistone? Vet du om du verkligen är vid dina sinnens fulla bruk?


Tillägg

Detta publicerades 8.09 på morgonen. Kl. 13.59 publicerar DN en lamt skriven TT-nyhet som expanderar detaljen om Bono, men skippar sångarens skivbolagskritiska udd! Snacka om beställningsjobb. Svenska medier har spelat ut sin roll. Smart folk hämtar sin kunskap från andra håll.


7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Jag har en fråga angående fixstjärnan Algol. Om jag förstår rätt då betyder det alltså inte att personen som har den i sitt horoskop är "dålig" på det sätt man kanske tror, utan att personen snarare är drabbad kanske på olika sätt? Som du skriver är Taylors pengar kanske drabbade på något sätt så att hon med rätt kan bekymra sig lite.

jag har kollat in olika horoskop i familj och vänskapskretsen och har upptäckt den här stjärnan men även bland annat Regulus. De som har Algol är inte elaka men har besvär på andra sätt, tex alkoholism, mobbing när de var små, eller lite otur med finansiella förluster.

Kungastjärnan är också intressant, men jag har också upptäckt att jag förväntat mig den ibland i vissas horoskop men inte hittat den. Där den var uppfångad av någon planet var jag dock inte förvånad. Personerna har något till sättet.

Jag har försökt hitta information om Algol men hittar inte betydelsen av Algols placering i oxen bredvid mars och i sjunde huset. Sitter här med ett intressant horoskop men kommer inte vidare..
/Johan

Anonym sa...

Rättelse till kommentaren ovan.

Har givetvis hittat info men inte till Algols placering i oxen bredvid Mars.

Seaward sa...

Det är inte förvånande att du inget hittar på nätet (en stor plats för plagiat och kopior på kopior av vad andra tänkt...)

Algol och sedan Regulus är två fixstjärnor jag spekulativt börjat fundera över på denna blogg. Det finns mig veterligen ingen levande tradition kvar längre, men jag hämtade min första ledtråd från ett astrologiskt fragment från de judiska Dödahavsrullarna.

Regulus lade jag till så att "den onda stjärnan" skulle få en motsvarighet i persernas (kaldéernas) goda kungastjärna. Säkerligen fanns det många fler stjärntraditioner som inte överlevde astrologins flytt från Babylon/Assyrien till västerlandet.

Så här långt (och det finns många horoskop på bloggen som tagit stickprov på celebriteter) finner jag det otroligt svårt att avgöra Algols egenskaper. Min tanke är att ju mer komplicerad (läs: problematisk) födelsehimmelen är, desto fulare kommer Algol att bete sig. Jag har föreslagit en serie av "typer" som kan illustrera planetens olika grad av inverkan. "Gycklaren" (ett oseriöst asgarv kring allt) är en mild version av den extrema Satan, Dödahavsrullarnas Belial (Han utan något positivt värde). Den asgarvande ironikern är då en mild version av Satan som Åklagaren, en alltigenom negativ kraft som bara söker få motståndaren att vittra sönder. Bibelboken Job menar att Gud låter Satan hållas, han testar människors själar...

Algol kan därför drabba i formen av olycka i de fall där den absolut inte har någon anknytning till den egna personen (ascendent-relaterade kopplingar). Men det är fler hus än det första som ytterst har med den totala människan att göra.

Regulus är kanske lite enklare och den är bara en förstärkning av de kungliga kvaliteter som Solen i härskarläge i Lejonet i sig symboliserar. Jag har noterat några mycket ädla människor med Solen och Regulus på rak linje, men en Jupiter med Regulus kan också skapa nobless (om inget allvarligt motsäger detta budskap om utvaldhet).

Man kan förstås inte kräva en Regulus i varje fall av speciell personlighet (begreppet individualitet är djupare och mer korrekt här) - det vore som att säga att 11 av 12 tecken inte har något anspråk på individuell storhet. Indisk astrologi använder inte stjärnor men de har istället t.ex. Lejonets naturliga femte hus (i horoskop där födelsetiden är känd) för "god karma från tidigare liv". Kanske en tankegång besläktad med Regulus?

Mitt enda förslag är att inte ta de två stjärnorna så allvarligt utan att hålla ett öga på den, precis om jag gör på den här bloggen. Med 8500 insamlade födelsedatum över ett antal år växer en kunskap i det omedvetna utan att man ens behöver fundera. Jag ägnar bara varje karta några sekunder, registrerar och funderar lite kring himmelen. Plötsligt börjar man märka att han har fått in en "känsla" för vissa astrologiska kombinationer - man sett dem många gånger förr utan att vid den tiden kunnat lägga ihop pusselbitarna... Det är i vilket fall den lata människans sätt att närma sig ämnet. Jag vet att många istället har räknenissens önskan om att försöka förstå horoskop som enbart mekaniska riktlinjer. Det förhållningssättet tror jag är rätt fruktlöst. Intuition och känsla behövs men samtidigt måste man ha en logisk kontroll så att man inte helt flyter bort i dagdrömmar och fantasier. ...

Seaward sa...

Pröva "Algol och Mars" i listan med taggar till höger. För närvarande tretton inlägg flaggade för diskussioner av horoskop med den ingrediensen. Det finns säkert många fler som jag glömt att märka upp.

Anonym sa...

Tack för svaret!

Det stämmer nog att man inte ska ta de här stjärnorna för allvarligt. Å andra sidan tycker jag att de är "dörröppnare" på ett sätt som jag saknat det när jag försökt bli klok på tropiska horoskop.

I ditt svar skriver du att femte huset står för bra karma, och det är lustigt för det horoskopet jag inte kommer vidare med - i det horoskopet är det femte huset upptaget med sol, måne och merkurius i vattumannen.
När jag tittar på horoskopet tycker jag att livet borde te sig bättre för människan ( Karman är bra och det är en grymt god människa) dessutom står Regulus i rät linje med solen men personen lider bla. av tvångssjukdomar. Det är därför som mina tankar snurrar kring Algol stjärnan som spökar i oxen bredvid mars. För man tycker inte att god karma ska bli bestraffad?

Har hittat mycket info här på bloggen men fortsätter att leta.

Läste tidigare på bloggen att Venus och Saturnus i samma hus tyder på en kvinnlig själ i en mans horoskop. ( Talar ur minnet ) Vad är motsvarigheten för en manlig själ i ett kvinnligt horoskop?
/Johan

Seaward sa...

Stjärnorna står inte i motsättning till den tropiska zodiaken annat än att de också byter zodiaktecken vart 2000 år! (Det är där man börjar undrar varför så få i väst inte ifrågasätter en zodiak som RELATIVISERAR det som från början var tänkt som ABSOLUTA och OFÖRÄNDERLIGA sanningar !!!

Om man söker svar på specifika frågor (mentala problem) räcker det kanske inte att bara titta på femte huset (och dess tillfälliga härskare). Är det frågor om det mentala man studerar måste man titta på Månen, Merkurius och främst det tredje intellektshuset.

Massmördaren Breivik hade - redan utan känd födelsetid - rekordartat svåra angrepp på sin Måne (och i Månen som hemmiljö fanns också psykiska besvär, främst på moderns sida).

Jag hade tänkt studera tvångsföreställningar och OCD men insåg att antalet horoskop var så litet att det var meningslöst. Söker du inom bloggen på "Olga" dyker två referenser upp till en gammal kvinna med tvångsföreställningar som också var synsk. Hon varnade mig för att statsminister Olof Palme var i fara bara några dagar innan han mördades. Jag trodde hon hade fixa idéer och vägrade gå till Rosenbad med ett brev hon skrivit. Två dagar i rad var hon på mig (jag var äldrevårdare i ungdomen). Det närmaste jag kommit världshistoriens kastvindar!

Män/kvinnor och tecken på könsbyte mellan liven är också lite för spekulativt för att du ska ta diverse idéer på orden. Detta är ingen källa till utforskade sanningar utan lika mycket funderingar och spekulation. Saturnus är dock konservativ och låser själen i vissa banor (Saturnus och Merkurius kan t.ex. ge en tendens att tänka i klichéer). De enda kvantitativa tester jag gjort på hbt-fenomenet är de flesta små (och osäkra). Men sidan http://sidereal.hall-of-man.com/2009/08/studier-i-astrologin.html ger några stycken, och om jag minns rätt spökade Saturnus i någon av dem. Minns inte på vilket sätt dock.

Anonym sa...

Jag vet fortfarande inte vem Taylor Swift är. Märkligt att man inte har hört talas om en "superstjärna".