Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 31 augusti 2024

Det blir värre: hela zodiaken är misogyn och systemet ringaktar kvinnan

Det har blivit många små filosofiska fragment på sistone och tanken att t.o.m. astrologin varit "kvinnofientlig" i sin vinkling är dock så föga känd att kvinnor oftare än män accepterat astrologin. (De snare tror de är mer rationella.) I antiken deltog kvinnan sällan i debatter men de manliga filosoferna kunde ändå vara obundna av sin tids konventioner och fördomar.

Plotinos hävdade Själens enhet och såg (kvinnliga gudinnan) Venus som en bra bild för hela själen - ett kosmiskt rum associerat till kvinnans traditionella ansvar för hemmet. Han föregick med mindre än ett århundrade platonisten Iamblikos radikala lära om att människan har två helt separata själar allt sedan de gick in under månens/modersprincipens inflytande över den ursprungligen "rena själen" (som gissningsvis sågs i maskulina/himmelska termer) - jämför platonismens hierarkiskt staplade Intellekt ovanpå Själ.

Den iranska zoroastrianismens renodlade dualism kan mycket väl ligga bakom omsvängningen i den grekiska filosifub. Iamblikos var en mycket förmögen syrier som säkert umgåtts med all den gamla världens vishet. Även om den judiska esséersekten dött ut på 300-talet innehåller också Dödahavsrullarnas världsbild en tydlig dualism som de räddar sig ur bara genom att postulera Moses enda Gud överst och Ljuset och Mörkrets andar därunder och i strid till tidens ände.

Platonisten Filon från Alexandria var en rik jude och här anas astrologiska kopplingar. Samma idé om en hierarki antyds i hans allegoriska förklaringar av världens skapelse. Saturnus och Venus som hos min intuitiva gissning stämmer med Filon och Plotinos kosmologi. Platonismens tre utflöden och bottenläget (långt under babyloniskt påverkade rabbiners Venus som Paradiset) kan beskrivas i termer av elementen som symboler. 


 
Bloggaren tänkte snart att en "pimpad" bokillustration försökte klämma in  för mycket information och att tänka Eld invid huvudet inte passade i samband med platonismens tredelade själ..

Luft passade bättre som bild av den kosmiska människan (den judiska mystikens Adam Kadmon med Saturnus som kronan eller sjunde himmelen). Därefter "förbättrades" bilden av den vitruvianska människan med tillagd blå-saturnus-luft i huvudet - passionen eld/logos i hjärtat och naturens reproduktiva processer som Månen/vatten i könet/levern). Stoffet på botten – Jordelementet får aldrig ”ärva himmelriket”. Godhetens utflöde det Högsta/Det Enda tar slut med livet på Jorden.

Utifrån stötesten om själen "fallit" till Jorden (Jordelementet) och blivit låst i den i sig fallna Naturens kretslopp (Adam och Evas fördrivning från Paradiset finns i allmänt orientaliska former samtida med eller äldre än den judisk/kristna versionen).

Är det därför begreppet ”upphöjelse” i astrologin slutar snöpligt för alla Jord-tecken (som med Vatten-tecknen indikerar "den negativa poliariteten" - den sämre kopian av förlagorna i Platons "Idévärld" (Eld/Luft att se i den högre verklighet fast den inehåller ting som inte ens kan reproduceras i den lägre  sinnevärlden.

Om bottenläget "Jord" i det pessimisten ser som själarnas syndafall ner i extremt tidsbunden existens medan okuvliga optimister skulle kunna tolka som "nu blir det åtminsonte inte värre" , där börjar själens resa hem.

Saturnus är intressent - både huvudet och sjunde himmeln som utgången från detta kosmos. Men i dess negativa polaritet härskare över Jord och symbol för bindningen till materien. I detta tecken "upphöjs"  naturliga illgöraren Mars. För länge sedan tolkade jag det som att makthavaren Saturnus-i-Jord har våldsmonopol och den världsliga läsarten går inte att förneka. 

Men ur ett högre perspektiv innebär Mars "upphöjelse" att Naturens sexualdrift garanterar den vilsegångna själen att bindas i kretsloppet ett varv till och Naturen som ett eget väsen söker bara leva vidare..

Mars härskar över Vatten-Skorpionen är i fas med kontrollören Saturnus också i negativ version. Det hojtades nyligen att Sveriges befolkning krymper - typiskt för den är kombinationen i en "satanisk version" där den Jord-materiella staten Saturnus försöker maximera sin rikedom genom Mars biologiska arbetskraft. Jämför Neos fasansfulla upptäckt i första Matrix-filmen - han har då redan valt att svälja det röda pillret som väcker honom. Det blå pillret han avböjer visar hur illa filmskaparna förstår djup psykologi (den ena eller båda bytte senare kön till kvinna). Matrix tjusade tittarna men är usel Hollywood-filosofi. Rätt val för "korrekt medvetenhet" är naturligtvis det  blå - Luft är det unikt mänskliga till skillnad från djurrikets röda Eld. (I Sverige är Moderaternas blå falskflagg och står för total omedvetenhet i Matrix-världens upphov i Maskinstaden.)

Men i korthet påverkar den dödaste av världar ber slavarna ägna sig åt jobb och sex (se landets båda kvällstidningar). Naturligtvis har Mars "upphöjelse i Jord-Stenbocken också "högre läsarter" och termer "upphöjelse" kan så för båda. Tänk den kristna sexualfientliga grundbilden - detta är astrologis antika lära. Saturnus begränsar och reglerad och där Saturnus i rollen av Staten söker få att sätta nya slavar till världen, så samma sätt sökte kristendomen en gång höja folks dräggiga djurbetemde och få individer att höja sin kognitiva förmåga. 

Extra tydlig är den hinduiska astrologin där Natur-barnen strikt sorterar under Vatten (12e huset för hemliga kärleksnästet där Venus är uppgift i Fiskarna/Vetten, den blinda Naturens sexualdrift som sådan Vatten-Mars som härskare i dödsproessens 8e skorpioniska hus. Månen i härskarläge i Vatten-Krabban i 4e huset för Hemmet men som också påminner om "livs början och slut" vilket indikerar att inget fast hem finns för den under Månen och ingår i Naturens kretslopp. 

Detta har alla begåvade kulturer funnit ut - förutom Sverige som vältrar sig i materialismens dy och gör allt fel! Men det är själarnas fria vilja som avgör färden. 

Kanske fel att tala om "människans fria vilja" eftersom individens mix av rationell och irrationell själ ger vissa mindre styrförmåga än andra. Norska felfördelade "pseudokungligheten"  har en extra besvärlig mix av den högre daimonen (rationella själen) och den lägre delen - och även om födelsetid saknas kan andra astrologiska detaljer ge omen.

https://siderisk.blogspot.com/2024/08/det-kungliga-norska-rotagget-nytt-och.html 

Är Merkurius "upphöjelse" i Jungfrun bra i enbart i den meningen att intellektuell reflektion krävs för att förstå att botten nu är nått med den rena själens (Venus) fall i sjätte tecknet? (Intressant notera hur Venus fallen till världen visserligen härskare i Jord av Mörkrets kvalitet, dvs. Oxen, men "upphöjs" i Fiskarna, mittemot fallet i Jungfrun. Skälet är att Fiskarna tillhör Ljusets kvalitet och därmed möjligheten till rening av den orena Venus. Det är också därför österlandet utvecklat yoga-former som använder sexualiteten som verktyg för att nå högre medvetandetillstånd. 

Venus-hemma-i-Oxen kan lätt demoniserats (vilket gjorts i demonologins ikonografi - och bibelns författare hade både Egypten och Babylons tjurmotiv att förfasa sig över). I normalfallet står Oxen för så harmlösa ting som trädgårdsarbete. näringslära och moderat kroppsträning. Oxen är så negativ att den söker dra uppmärksamheten till sig själv/kroppen där av kommer kanske dess koppling till Djävulen (ibland som en kvinnas list) och inte minst stjärnan Algol som i skepnaden av gorgonen Medusa förvandlar sen stirrar på henne till ett objekt av sten. (Antikens sätt att beskriva en rabiat feminist som söker skada mannen? Se Johhny Depps Sol/Algol och den smutsiga skilsmässoprocessen mot Amber Heard som numera gått i exil från USA.)

Och slutligen innebär Månens upphöjelse i Oxen att den begärsfulla och stirriga Naturen (Månen i härskarläge i Krabban) inte kan lugnas (för stunden) annat än genom via ett skrovmål eller primärt genom förkropplsligande (den rena själen mixen med Jord). Krabban beskriver just falsariet att tro man kan fånga ögonblicket, men det är typiskt den irrationella själen att skapa felaktiga kopior på den högre själen. 

Om man tar Saturnus/Fader Tid ur dess Jord-perspektiv är det likväl här normen eller tidsflödet sätts ( i den mätbara sinnevärlden - den lägsta av alla medvetandetillstånd). Att Patriarken och Tid (tidsstudiemannen!) är en uppskattas inte av invånarna på Jorden som identifierar sig med den. "Grip dagen" kan se som de dödligas tragiska insikt att tiden är kort. Men frasen kan också fattas som någon som skadas av sitt "läckande psyke" och maskerar verkligheten med fantasi och påhitt.

Faktum är att Saturnus inte ens via sin Jordversion är vän med arbets-Oxen eller jordbrukar-slaven (Jungfrun). Allt som ofta kryper arrogans in hos den som äger "resurserna".

Astrologin bär alltså på misogyni genom att underkänna hela den biologiska existensformen (Vatten = begär) eller stillade men vilande i Vatten-Jorden. Sådan var verkligheten för människan som den förstods före Darwin. I allmänna ord var människor mer insiktsfulla som såg den här arten som något som skilde sig från djuren. 

Idag verkar stora delar av jordens mänskliga befolkning bestå av djur som avancerat uppåt i hackordningen. Även platonismen såg människan och djur närbesläktade men de förra med högre intelligens än stackare som Darwin, mannen som var så folkskygg att han spydda i folksamlingar. Inte konstigt att en sådan själ skapar evolutionsteorier som legitimerar sin "frivilliga" exil / upptäcktsfärd i Naturen!

 


Charles Darwins karta har tidigare taggats fyra gånger, men hans patologiska människofobi framträder tydligt genom att förskoleillustrera vad som verkar vara ett tydlig friktion mellan Natur och Människa, mellan Vatten/Jord och - faktiskt artsindelningens och/eller den kollektiva människans Vattenbärare. (Saturnus i Luft ser genera eller Platons former, Saturnus i Jord ser ett myller av arter?) 

Darwin var dock inte någon vidare bärare av vatten utan hade tvärtom svårigheter att äta med andra. Den enda gång jag hört om att Darwin inte förmådde dinera bland människor var hos brittiska astrologen Charles Carter men hur han argumenterade utifrån det västerländska horoskopet har jag glömt. Men med siderisk zodiak är det nära en katastrof. Månen i Stenbocken kan vara en verkligt nervös mage medan ätandets 2a hus (Oxens/kons idisslande) råkar blir verkligt känsligt här, med den gruppsociala Vattenbäraren underminerad av sin härskare Saturnus i t.o.m. antisociala Skorpionen. 

Darwins Måne/näringsintag är beroende av Saturnus i hemliga Skorpionens som dessutom inte alls vill ha andra inblandade i sitt näringsintag. Även Mars i Vågen är en svag placering och där kan jag intyga (med Mars i Vågen) att jag är extremt kräsen med vilka jag sitter till bords med... Inte så att jag spyr av "fel folk", ser helt enkelt till att undvika pöbel. Det har det tidigare liv i societeten att göra. Simpel fattigsvensk denna gång men "snobberi" sitter i från liv till liv, på samma sätt som talanger förblir själens ägodelar även om inte hela bagaget återaktiveras i varje liv...


fredag 30 augusti 2024

Merkurius och Thomas Crooks Trump-attentat

https://www.expressen.se/nyheter/varlden/fbi-en-tillfallighet-att-thomas-matthew-crooks-valde-donald-trump/

FBI:s analys av attentatsmannen Thomas Crooks verkar ha handlat mindre om Donald Trump än om han var drogs in i "hyperfokusering" och att själva jakten på tillfälle och måltavla var viktigare än vem han ämnade skjuta.

Det här är en spännande slutsats av hans googlande om man ser till horoskopet (månkarta enbart, inget känt klockslag. Eftersom kartan redan kommenterats, bara en kort summering som ev. tillför några detaljer.


Crooks har enligt indierna inte en stortrigon (3x120°), för detta krävs Jupiter, men planeter i alla Luft-tecken visar ändå någon som "samlat alla ägg i en korg" och tar man den spricker rubbet. Den mentala konceptionen kan bli hur sjuk som helst.

Med Månen som sinnelagsascendent räknas dessutom sinnet som saturniskt, och detta sinne blir därför extremt koncentrerat, ett psyke överkapabelt till att fokusera. Det kan ge en besatthet eller ett tankeliv som låst sig vid en punkt (bra för en skytt men osäkert om målet är så flaxigt som Trump).

Att Crooks sökte på både Republikaner och Demokrater motsäger inte det sagda, det är den övergripande "gestalten" (makthavare, politiker) han fixerat sig på och Saturnus har förstås också en sidobetydelse som Liemannen/döden....

Efter allt bloggens ordande om Sverige-horoskopet är Crooks raka motsatsen till landets svaga förmåga att fokusera sig djupt nog för att nå intellektuell excellens, och vad värre är, Sverige som potentiell eller reell mördare efter övergången till en amerikansk lydstat och vapenunderstöd (denna gång Ukraina och nästa...?)

När Saturnus är dominant måste motvikten Jupiter granskas noga, men här låser Saturnus med sin (indiska) korta 60-gradersaspekt, så att den dödande/begränsande sidan dominerar över den livgivande/befriande. Jupiter i Lejonet är nu inte enkel den heller pga. en krånglig signatur.

Bloggaren med känd tid påminner hur fyllt av villkor systemet är: om Tvillingarna till skillnad från Crooks är en ascendent baserad på födelseminuten innebär detta att Saturnus tar över som TILLFÄLLIG ÄGARE till normalt jupiteriska 9e huset. Saturnus MENTALISERAR nu istället för att LEVA UT 9e husets Dharma (insikt i filosofi/religion och vad den berättar). Således: en blogg som beskriver den moraliska världsordningen (efter bästa förmåga) en typisk lärdomsnörd.

För Crooks sinnelagskarta blir Jupiter i Solens tecken bara så generös och livsbejakande som Solens egen placering antyder. Om Månen i merkuriska Tvillingarna är ett kritiskt sinnelag (och än mer så genom Saturnus), då är Jupiters välvilja och tursamhet närmast avknäppt eftersom dess fundament Solen placerat sig i det andra merkuriska tecknet Jungfrun som anses mer än kritiskt - hyperkritiskt.

Och eftersom Sol-Jungfruns fundament Merkurius befinner sig i just Lejonet, kan man förstå att Saturnus eller den dödande tendensen dominerar stort över den välvilliga Jupiter. Subtilt men iögonenfallande och så blev det Crooks själv som blev offrets för "Lagens Långa Arm". (Saturnus kan källa som den exekutiva makten, även om FBI schabblade rejält i detta fall.)

Titta på den mentala Merkurius dominans hos Crooks:

  • Äger sinnet/psykets inre arena där Saturnus just här är soloaktör. (Månen/psyket viker sig helt för Saturnus fasthet.)
  • Äger också den Aktiva Solen vilken utlöser den egenmäktiga störningen mellan elementen Eld/Jord. Man kan faktiskt säga att Merkurius SKADAR den naturliga välgöraren som hade behövt balansera ut en dominant och "hyperfokuserad" Saturnus.
    I själva verket blockerar Saturnus sinne den nåderika Jupiter - "shoot at will" - man kan säga att Crooks inkorporera statens våldsmonopol i sitt psyke. FBI kan inte ha varit några snillen som inte ens kommer att tänka på DÖDSDRIFTEN som en drivande arketyp.
  • På temat astrologiska välgörare förmår den lilla välgöraren inte alls identifiera sig med och uppleva sympati med något eftersom Venus anses "fallen" i Jungfrun. (Och tacka för det, Jungfrun betecknar lika motpolen olycksbarn i denna världen, och slaven/trälen kan inte förväntas identifiera sig med sin slavägare eller orsaken till sitt lidande. "Stockholmssyndromet" är knappast en dygd och bäst är Venus i Jungfrun när den är säker på sitt övertag - först i trygghet kan den uttrycka kärlek.
    Mer normalt är att slavar bygger kropp eller vårdar skönhet - kroppen är passiv och här har man helt klart övertaget. Missa heller inte att Crooks Venus i Jungfrun hamnar i en bekant och svår sits:  den ägs av Merkurius men Merkurius (som skadar den stora välgöraren Jupiter) lider själv under Saturnus - en diktator och ingen att Venus-alliera sig med, såvida man inte själv aspirerar på diktator-/makthavar-rollen.
    Att Venus essentiellt ser upp till Saturnus som sin "vän" kan bero på att båda är just essentiellt av Luften. Venus är i platonismen dessutom Själen som sjunker till en "hora för materien" där den sätter "stoffet" före det essentiellt mänskliga (under vistelsen på Jorden). Venus (själen) måste hålla blicken riktad uppåt mot det gudomliga Intellektet. Då undgår själen förorening  och förblir gudomlig. Applicerad på astrologin blir läran plötsligt föga ego-boostande" - se avsnittet "verksam natur" - här finns ingen perfektion! Alltid är några placeringar "jobb att utföra". Crooks hade ett sällsynt uselt horoskop där Merkurius sänkte kartans gynnsamhet.

Bloggarens upptäckt av indisk astrologi 2007 var också av en extremt logisk astrologi som fick alla år med västmetoden att framstå som en tradition som stannat av. Allt ordande om platonismen på Sideriska under senare år kom av upptäckten att Väst en gång var på samma linje men förlorade sin kurs när kristendomen förbjöd allt "hedniskt".

torsdag 29 augusti 2024

Ebba Busch och mångalenskap (platonism, bildspråk, själens skiftande uppdrag genom tiden)

Avsikten var att kommentera Ebbas psykbryt under fullmånen, men tonar i över i en fri fortsättning som anknyter till både senaste inlägget om tv-programmet Ancient Aliens och kanske ett förtydligande av den påbyggda och därför ostrukturerade texten om Jennifer Lopez och antikens irrationella själ.

*****


Expressens Ylva Nilsson uppmärksammar Ebba Busch oerhörda egenmäktighet i en intervju i betalspärrade tidningen Alltinget.se. Väl värt att läsa!

https://www.altinget.se/eu/artikel/busch-duckar-eu-kraven-staar-for-att-utslappen-okar
https://www.expressen.se/ledare/ylva-nilsson/ingen-kan-langre-lita-pa-ebba-busch/ 

I synnerhet för astrologiintresserade där Alltinget publicerar bevis på Ebba Busch mångalenskap samma dygn fullmånen sätter in. Då ska man minnas det gamla kinesiska dictat "tre dagar före, tre dagar efter" - fullmånens anspänning och ibland dårskap kan noterats flera både före och efter exaktitud. Kort sagt: uttalandet låg säger ett eller två dygn tidigare.

Ebba är en rabiat egenmäktig politiker. Den nysslidna fullmånen styrker bloggens antagande att hon också föddes under en teckenexakt fullmåne om än med liten marginal (kanske bara fyra timmar in i Krabban). 

Här hade exakt tid behövts men, att svara så radikalt på en fullmåne tyder på en ovanligt känslig Mån-Krabba, instinktiv och med dålig konsekvensanalys. (Och Solen i Stenbocken är så maktorienterat att den lätt tappar fotfästet och förklarar varför Stat och Våld sammanhänger så nära.). 

Lustigt nog är Månen hemma i sitt härskartecken empatisk men lutar åt inom vissa verksamheter åt "shit for brains". Den tycks ofta ha med psykiska problem att göra; högkänslighet och närapå shizofrena tillstånd sorterar under denna Vatten-Månen precis som ett det medeltida Tarot-kortet indikerar. 

(Not. "Privatspanaren", John D. Blakeley, spårade sin grundliga i "The Mystical Tower of the Tarot" kortens ankomst i Paris med ett zigenarband i augusti 1427. Han noterar hur nära motiven matchar lärosatser i den platoniska världsbilden - teorin är att det är Alexander den Stores intrång i östern som påverkat romerna (som fördrevs ur Indien). Alexanders soldater förde med sig lite grekisk filosofi och de uppmanades att gifta in sig med lokalbefolkningarna för att skapa ett universellt (helleniskt) rike, en tidig vision av en global mänsklighet - Vattenbäraren.)

 Mänskligheten har förstått sig själva i tusentals år och i Tarot-koret Månen beskriver grekernas "irrationella själ" med ett gäng symboler. Missa inte vakttornen som erinrar om Krabban/Reviret som den överspända och oroliga skyddsprincipen där en lägre nivå än förnuftet avgör skeendenas gång (Platon kommenterade att den världen ständigt skapade skeva kopior av idévärlden). Tendensen att vinkla är bra om att rädda eget skinn är det primära. Av Nilssons artikel är det bara Ebba det handlar om. Inte det första tillfället hon backar och börjar försvara sig själv eller sin "trovärdighet". Jag tänker avbrutet på välekiperat patrask - ett svårt fall av yta-enbart.

Hur Sideriska kunnat låta bli att skriva om den här katastrofpolitikern under flera månader kan sammanhänga med att sistlidna fullmåne var extremt skadlig för henne eller omvänt en indikation på ett svårt anfall av mångalenskap.

En fullmåne i tiden och en
Saturnus-attack mot en mottaglig individs själva "grund".


Om bloggarens primitiva handlag med grafikprogram kan ursäktas, försöker kartan illustrera Saturnus-Vattenbärarens transit till Busch natala Saturnus i inflexibla Skorpionen (inre kretsen). Den indiska 270-gradaren och dess korta koppel 60 grader är hinduiska avvikelser från det västerländska systemet.

Det är som syns maximum av Mörkrets kvalitet vid denna BLACKOUT - den. verkar vanlig i horoskop för hökar och kompromisslös vilja att bevara allt som det här (noterat under Sveriges pinsamma resa fram till Nato-medlemskap så medierna liknade en skräckfilm med oavbrutna uppkastningar från parter tydligt dominerade av Mörkrets kvalitet - i dess sämre variant). 

Ebba Buschs galna helomvändning ses i att födelse- och transitkartan aktiverar samtliga tecken som i Mörkrets kvalitet indikerar sin inflexibilitet och ovilja att böja sig för vett och förnuft i händelse man hamnat fel i tankarna.

Det är dessutom Vattenbäraren som är "avsändare" medan den trotsiga individualisten Skorpionen som vägrar alla kollektiva tankesystem. Skorpion-döden är en individuell upplevelse för den biologiskt försjunkna människan (Vattenbäraren är i sin kollektivitet ett universellt begrepp vilket gör individualistiska hang-ups så tragiska. "Kött och blod får aldrig ärva himmelriket" och här är det himmelen själv som önskar hänga av Ebbas vingliga skede - lite som norska kungahuset säga vara i blåsväder för tillfället.). 

Ebba blir alltså störd av osunda kroppsvätskors fullmåne ödet lockar fram typisk borgerlig sociopati - Krabban är "hemmet" eller "det lilla och trygga" och hon hatar att det kollektivistiska Vattenbäraren (EU) ska bestämma över hennes. Hennes fanatiska nej-sägare vaknar upp och förklaringen måste vara fullmånen. Saturnus-till-Saturnus anger bara den djupa problematiken. 

Vattenbäraren "ligger i luften", hade hon haft den i egna kartan kan det psykiska välmåendet vara i riskzonen. Nu skapas bara motsättningen Krabba/Det Stora Livet (EU) bra som en tillfällig sammanlänkning mellan Himmelen och ett personhoroskop som inte fungerar med tidens bud.

Hon är här mogen att spärras in på dårhus, men borgerliga Alltinget avslöjar istället för det är ställt med en av regeringens politiker och Ylva Nilsson gör en välgärning som uppmärksammar händelsen - detta är inga småsaker.

Faktum är att Ebba Bush hade ett skitliv under hela den tid Saturnus vandrat genom Vattenbäraren och avslöjat vilket eländesbygge Sverige är eftersom Saturnus avslöjar det sanna värdet av allt den vidrör -  f.n. alltså Solen/Ledarskapet i Sverige-horoskopet. (Jämför "Sveriges Lilla Död" som är den fleråriga Saturnus-cykeln, ett helt annat hinduiskt sätt att ringa in tonläget kring en flerårig period.)

Det är intressant att serveras en transit för en regeringsrepresentant som visar hur styret inte blir bättre än den självkontroll och -förståelse politikern har och hur landets eget horoskop tycks dras in i samma röra om folket väljer som en pöbel - med sin biologiskt irrationella själ: typ elda heliga skrifter i bacon för att verkligen skada sitt eget land inför hela världen. 

Månen/reviret yttrar sig löjligt tydligt i Sverige och undra på det. Nationalkartans Måne ligger i debutanten Väduren och dessutom i det framträdande 7e hörnhuset. Landet har valt att gifta sig (hus 7) med folket i dess mest animala version. I Sveriges fostras medborgaren att tänka som något mindre än en människa, bara tänka på arbete för brödfödan - som djur. 

"Gangsterkultur" - ännu en synonym till pöbel eller livsformer som via bildningsbrist hänger kvar i sådant den irrationella själen producerar och som ofta skär sig illa mot förnuftet. "Ekonomi" är "pengar" och "resurser", dvs nyckelord som bl.a. anknyter till Oxen och dess "naturliga" 2a horoskophus:


"Pöbel" sorterar således under Månen och även de gamla grekerna hade teorier om hur människosjälarna fallit så lågt som den här planeten som var avsett för djurlivet (ett alternativ till Adam & Eva-myten). (Den alexandrinska platonisten Filon avkodade bibeln som en allegori. Den rena själen / den verkliga "andemänniskan". hade sitt hem i Paradiset (kalla den med Platinos Afrodite). Den gudomliga själen förefaller även i andra judiska källor (rabbinska kommentarer) ha varit Venus - inte den materiella planeten utan den dimension eller medvetandetyp planeten representerar (Se någon av taggarna om Filon.) 

Venus som bild för själen, Saturnus som bild för sjunde himlen (hög och ren nivå av "förstånd"). Eftersom solen inte lockade grekerna (förutom stoikerna) kan man jämföra med atman=solen i hinduismen och fråga i vilken riktning inflytandet gick. Jag vet inte varför grekernas Apollon inte lockade som själssymbol... Är delar av hinduismen resultat av Alexander den Stores invasion eller öppnade han dörrarna till orientaliskt tänkande på vid gavel? Babyloniska legender om Innana knyter denna gudinna till Hades/Underjorden i dubbel funktion som visthusbod där myten berättar om nötkött som hänger på på rad och ger tankar till den negativa, köttsliga Venus - härskare över nötköttets Oxe och den irrationella lägre själen. (Detta är en dådkraftig gudinna (ses också i Venus krigiska sida) och i myten söker hon heroiskt sin försvunna älskare, fåraherden Dumuzi som uppenbart anknyter till det föregående tecknet baggen/Väduren.

*****

Den synske amerikanen Edgar Cayce (se föregående inlägg) var en kristen småstadsfotograf och barnens söndagsskolelärare på helgerna. Han var under flera år förfasad att hans synska förmåga levererade en delvis väldig avvikande skapelseberättelse jämfört med 1800-talets enkla bibeltro. 

Under hypnos förklarade att människosjälarna anlände till Jorden långt efter att djurlivet fanns här. Inte tal om någon evolution med andra ord men vissa paralleller med Filon där "människan" bannlystes från Paradiset och fann sig ett nytt hem på Jorden. (Metafor eller som barn bara se en barnsaga?)

Denna skapelseberättelse är basen för den ännu pågående amerikanska kabeltv-serien Ancient Aliens. Under 14 år nämnde de knappt att det var Cayces transinformation man mjölkade. Det förtjänar att upprepas att problemmakarna de klipper bort information från Cayces transmeddelandet för att dölja att motsägelser som uppstår eftersom de har sin "utomjordings-teori" som lagom science fiction för 10-14åringar.) Det verkligt roliga är att bit för bit förstå hur människan sökt se på sin plats på Jorden och antikens tänkare var närmast högre utvecklare än dagens fantasier också lanserade som "vetenskap".

*****

Det rådde ingen brist på representationer av själen men bara simpla materialister som stoikerna i Väst ville knyta människosjälen till solen. Platonisten Plotinos såg - likt judarna - Venus som symbol för själen (fast han skrev på grekiska, således Afrodite). Bloggen har ofta nämnt att symbolen för Förnuftet händelsevis anses "upphöjd" i Venus positiv Luft-tecken och därför indikerar själens inre koppling till "Fadern".

Givet Platons gamla redogörelse för hur den androgyna själen kroppsligen delades i man och kvinna (assimilerades den det reproduktionssystem som gällde för den här planetens biologiska liv), är det lockande att se astrologins turer: När Venus kraschlandar på Jorden (själens fall i Jungfrun/Jordelementet) finner den sig slutligen i rofylld slummer i Oxen, där Venus härskare i sitt negativa och förtätade.

Nattens härskare Månen anses "upphöjd" i Oxen vilket förklarar varför många religioner och sekter ser sömn eller vila i stoffet som uttryck för själens förkroppsligade tillstånd - så fort den tankande människan såg dagens djur födelse tanken att människan var en "kunglig bortbyting" (t.ex. i den gnostiska texten Pärlans hymn. Under den här bloggens år har misstankar fötts att astrologin inte ans pratar på det sätt den förklaras i praktiska läroböcker. Inom den akademiska världen är det en självklarhet att Platon talar tvärtomspråk och inte alls menar det han säger och den här insikten har Platons studenter haft i tvåtusen år!

I Oxen (Taurus = Terra) fröjdas själen över sin djurkropp och minns inte att den var ren själ (åter: Innana berhöver sin älskare Dumuzi fåraherde alternativt Väduren i sollen som Barnet). En själ ett med sin kropp kan man förvisso kalla ett "upphöjt" lugn som även den här bloggen beskrivit den lättrörda Vatten-Månen i sitt "upphöjda" tillstånd. Men vad mennas med astrologins alla koder? Jesus, hade han varit astrolog kunde ha kallar det här ett dödens tillstånd (där de döda kan fortsätta begrava varandra) - jämför hellenismens från sumererna importerade andra hus "Hades port" (värdens alla rikedomar, som en visthusbod med matförråd). 

Platons dubbla "vägnät" där fädernas och gudarnas värld korsas verkar också ha med denna Hades port att göra, det är Oxen eller kroppen som står för fäderna eller arvet medan gudarna måste vara vägen en fri själ följer (gudarnas väg, returresan där kroppsfixeringen bryts).

Med viss rätt har det biologiska kvinnokönet fått ta skit för föreställningarna om ande och kropp fastän Platon i mytiska ord beskriver separationen av Adam & Eva tydligare än Bibeln. Filon var jude men fattade Platons myt och gjorde ett hästarbete genom att i kommentarform förvandla den hebréiska bibeln till en allegori som illustrerade filosofins grundprinciper. (metafysik). 

Det "manliga" språkbruket har skapats av männen till den grad att  t.o.m. orden (logos) gjorts till männens egendom. I den högobservanta indiska astrologi får modersprincipen eller Oxen ansvaret att jollra med småbarnen - det är vad som menas med att placera "muntlig kommunikation" i Oxens naturliga 2a hus (Oxen råder fysiologiskt över de idisslande käkarna - motsvarande modern som ger barnet den muntliga kommunikationens grunder) 

Först med intellektsstadiet - nästa tecken Tvillingarna och dess naturliga 3e hus - tillkommer barnets att bemästra de förstå språkliga reglerna. Före grammatik gällde förstås armarna och händerna som sorterar under Tvillingarna (och Merkurius) vilket påminner även om semaforering eller teckenspråk, återigen en förmåga som sorterar  under en annan mänsklig fakultet. Kanske änglar med fladdrande vingar är barnets första illustration av den egna förmågan att gestikulera och förmedla intellektuellt formade budskap? Luft/tanke, Kropp/yttre förmedling, en dualitet gammal som människovarelsen själv. Västerländsk forskning förnekar telepati eftersom kulturen är en materialist och inte erkänner "ande-till-ande" dvs kommunikation som hoppar över det kroppsliga och de fem sinnena.

Grekernas aggelos, ängeln, behöver naturligtvis inga vingar - de bara associerar till fåglar och ett Luft-buret liv. Ängeln råder över kommunikation och förmedlar förståelse (logos/-oi i annan bemärkelse). Ängeln förmedlar förnuftspriciperna (logoi!) i detta kosmos. En yttre klädedräkt är tecken, som planeterna. Den judiska "Henoks bok" från förkristen tid menar att det just var "fallna änglar" som trots Guds förbud förmedlar t.ex.astrologisk kunskap till människorna (vilket vår sort genast börjar missbruka.) 

En judisk myt säger att Adam före syndafallet var så reslig att huvudet räckte in i himmelen. Den har ännu inte Ancient Aliens hunnit pervertera, och och ändå har de lyckats förstöra Henoks "himlafärd" i Henoks bok och reducera delar till "utomjordingar har besökt oss" (Henoks förlängda berättelse om "änglar" som gjorde "jordens döttrar" med barn, vilka i sin tur födde jättar "som fanns på jorden förr". Myten finns i Bibeln i en ultrakort version.) 

Not. Ett dygn efter att detta skrevs noteras att DN/Lisa Magnusson uppmärksammat att kroppslängd ännu tusentals år senare ingår i det manliga maktspråkets verktygslåda.

https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-svts-dokumentar-ar-ett-slag-i-ansiktet-pa-korta-man/

Berättelsen är så orimlig att den ropar efter en tydning som inte är av en foliehatt men Ancient Aliens är tv-underhållning för okunniga amerikaner (och sådana fins det gott om). Jätten, vilket den högreste Adam omvittnar, är den rena själen. Historien gömmer en korrumperad symbolisk historia om att människan har en himmelsk och en jordisk/djurisk/irrationell själshalva (vi krymper när vi blir världsliga).

(Not. Henoks äldsta delar är från cirka 300 fvt och judarna har kännedom om astrologin, kanske efter babyloniska fångenskapen. Det är fantastiskt hur eklektiska Dödahavsklostrets invånare var eftersom rester av flera exemplar av Henok hittas medan andra och mer obskyra Dödahavsrullar tydligt visade att de själva var praktiserande astrologer.)

Det går att spinna ytterligare lite på zodiakens inledande struktur: Om Oxen/Innan jagar Barnet/Väduren som hon saknar, anses Tvillingarna ett amoröst flyktigt tecken, Placerat direkt efter kroppsligt-venusianska Oxen i zodiaken och med Venus extra stark när Tvillingarna verkar som ledande princip (ascendenttecken), ser man kanske skälet.

Tvillingarna tillhör alltjämt barndomen men har vuxit ur Oxens enkla nöjen, men kan dem väl (Venus en vän till Tvillingascendentens härskare Merkurius). Det är typiskt ett barn under snabb utvecklingsfas att rasa igenom intressen och likt Skytten mittemot lever Tvillingarna för att inhämta nya kunskaper eller erfarenheter. 

Detta är också ett uttryck för Ljusets eller kunskapens kvalitet (Tvillingarna, Jungfrun, Skytten, Fiskarna) trots att en ombytlig amor kanske inte ter sig värst upplyst (men fasta förhållanden kommer först med nästa Luft-tecken, Vågen.)

Oxen som äger Venus i Mörkrets kvalitet är snarast en logisk i kopplingen av fixerat Mörker och ord. Är det därför i den mesta symbolen för "irrationell själ" västtraditionen hittade den onda stjärnan Algol som ett slags sjömärke: pass opp andliga seglare, styr undan från jordelivets fjättrar, fastna inte på något så enkelt som förtäring vilket är allt denna ö tillhandahåller (tänker här på Odysseus och Calypso).

Tur för vissa själar att temat Oxe eftersom ett liv i svält och armod ger en hungrig karma om själen i föregående försök missade att det fanns "andlig spis". ("Människan lever inte av vatten och bröd allena")

I en annan tid kanske astrologin återskapas men att den civilisationen är nästan fulländad. Då kanske inte människorna ens gitter inkludera "näring" som en för arten dominant princip. Den mänskligheten kanske löst alla försörjningsproblem...

Platonismens förnuftsprinciper är inte begränsade till planeterna även om det är så tydliga tecken (gr: semeion) att t.o.m. Bibeln nämner att de har en kommunikativ roll vilket Dödahavsfolket verkligen tog till sig. Men så ansågs ju förfadern Abraham ha varit astrologi och han hon från staden Ur (astrologisk högborg). 

Många högre principer är helt abstrakta och saknar bildlig representation i detta universum. De är rotade i arketyper (Platons "Former") som den i Nous/det gudomliga Intellektet bara är kan greppas av den människa som äger ett renat intellekt (den enda valutan i denna högsta himmel).

Med ett sinnligt (lägre) kosmos proppfullt av levande väsen och förmågor (vissa "övernaturliga")  förvånar det inte att vissa typer av förmågor sorterades under den rrationella själen medan andra förmågor bedömdes tillhöra den irrationella själen (djurvänner bejakar uppenbarligen sin irrationella själ och ser sig själv i djuret - det kallar vi humanitet fast det bara är en städad form av bestialitet).

Man kan återvända till horoskopet för FN:s mänskliga rättigheter som jag tyckte såg bra ut.

https://siderisk.blogspot.com/2022/10/paranoia-och-platon.html

Men hur "mänskligt" är det egentligen? Inte en enda planet i Luft, som indierna exklusivt representerar  mänskligheten. Istället en karta av Eld och Vatten som typiskt är värme och empati - egenskaper som tillhör den irrationella djursjälen. Mycket av det människor berömmer sig av (intill hybris och löje) är egentligen egenskaper som redan utvecklats med djuren. 

Den verkliga människan eller andevarelsen är Luft eller måhända buren av Saturnus (som essentiellt är knuten till Luft). I så måtto kan FN-kartan kanske ändå förmedla en högre princip - Saturnus ligger i öster (låt vara dess svagaste läge och i rytande lejonets passionerade tecken. Men att ens behöva stipulera reglerna för andesjälar på jorden tyder på att detta förmodligen är ett helvetshål...). 

*****

Edgar Cayce i trans prickar fantastiskt väl in hela denna antika berättelsecykel om människans ankomst från Venus (från ren själslighet in i Platons grotta/kroppslighet) annorlunda uttryckt som  Platons själ som delar sig i två som förberedelse på det könsdifferentierade jordelivet. För Cayce i trans är Platons version bara själarnas gradvisa assimilation till djurlivet och anammande till dess reproduktionsmetod.

Fastmer: "i begynnelsen" fanns ännu inte reinkarnation, själarna hade ännu inte förlorat förmågan att "projicera sig" in i och ut ur olika substrat, döda som levande. 

Astrologin: Mars symboliserar i Skorpionen biologisk reproduktion och sexdriftens Mars sorterar själv under den lägre eller negativa polariteten. Negativ Mars opponerar Oxen/grottmynningen/Hades eller de dödas värld. Oxen har kvinnosymbolen Venus som härskare men man kan argumentera att kopulationsakten i den negativa polaritetens krets beskriver Vatten/Jord beskriver såväl män som kvinnor av hävd klassades som feminina symboler (människan ett kreatur = en Oxe?) Detta är en väsensfrämmande axel om det är den rena själens avtryck i astrologin man söker vilket gäller både munkar och nunnor i kloster, människor som har själens himmelska natur i fokus.

Som immateriell varelse kan själen egentligen inte tecknas (mer än islam accepterar så låg begåvning att man gör bilder av Gud eller ännu värre skapar nidbilder). Däremot är alla astrologiska kombinationer av planeter, tecken eller hus relaterade till Eld och Luft indikationer som pekar bort från den primitiva kroppsliga böjelsen. Vågen/Luft påminner likt Tvillingarna (sanskrit: Paret - i kommunikation - tanken är förlorad i grekiska gemini), i lika hög grad som Vattenbäraren/världssjälen hela släktet Luft eller andeväsen i den positiva polariteten - osynliga väsen.

Hinduismen ordar inte om hur lång själens vandring längs "karma/gärningarnas yoga" (i Jord och Vatten) är men eftersom själar ändå förmörkas av tiden spelar det ingen roll, förlossning tar den tid det tar. Intellektets yoga (jnana yoga) är en möjlighet först när Luft blir ett lydigt verktyg, antingen för att själen föds in för att ta del av en högcivilisation eller ens kommer ner på Jorden. 

Åter har astrologin många sätt som pekar mot jana yoga  - även om svensk ungdoms stirriga ADHI-ighet tyder på att landet förstört hela sitt folk till följd av bristen på filosofi (bristen på GOD LUFT - staten gör inget för att berätta om det högre medvetandet eftersom arbetande kreatur (arbets-Oxen) är vad Sverige med dess banala ekonomistiska ideologi vill ha. Så låg är den här kulturen och så dålig karma har landet att hit bara kommer i huvudsak själar med dålig gynnsamhet, uppenbart själar som förlorat självgåendet som både Platon och Aristoteles var eniga om var en primär egenskap.

För ett eller ett par årtionden sedan hittades för första gången en babylonisk lertavla som beskriver hur zodiaktecken kopplar till människorkroppen - exakt samma bild som alltjämt används i västastrologin. Intressant är Sverige-horoskopets Måne i Väduren och dess fundament Mars i Oxen. Tonvikt på zodiakens traditionella start vid huvudet.

Platon beskrev själens plats i kraniet men att den i förkroppsligat tillstånd måste nära sitt liv vid föda: Jämför 1a jag-huset och 2a födohuset och den svenska folksjälen (Månen) tycks ha spårat ut på spädbarnets nivå där föda är precis allt. Det här utnyttjar Överheten och håller folk som lågutbildade att de aldrig riktig lämnar den IRRATIONELLA SJÄLENS första lektion...

Fast man kan hävda att dagens  alla  jordmänniskor degraderat till besatta djur som inte ens vet att de styrs av en annan inre varelse, nu så snärjd i det jordiska att den högre själen med få undantag är insyltade i ett gigantiskt drama. Och de som är "självgående" är bara maniskt resande turister eller globetrotters som i tidens förfall inte ens förstår vad själens självgående handlar om. Den rationella själen märks knappt men det finns dött språkbruk som talar om "den stilla invärtes rösten". Sånt språk har mönstrats ut eftersom landet dumpat all filosofi och många centrala ord tappat sin mening.

Två kvinnliga akademier jag läst lockas av någon anledning till nyplatonismens Plotinos ordande om Själen. De måste ha snappat upp ett annat halvdött språkbruk, att själen brukade omnämnas som feminin (jämför Plotinos "Afrodite" i samband med själens föreställda plats som Luft i den positiva polariteten). Detta är själen före tillvänjningen till den negativa Venus (Oxen)  - den kroppsliga kvinnan - barnaföderskan. "Afrodite" är den själsnivå Maria av Magdala representerar och som Jesus undervisar till de manliga lärjungarna som tycker hon får för mycket uppmärksamhet. 

Materialistiska själar som bara förnimmer den "hyliska" nivå av text har försökt skapa en kärlekshistoria mellan Jesus och Maria men använder bara sin rätt korkade irrationella djursjäl när berättelsen är menad att göras höras via det högre förståendet. DaVinci-koden ser bara en "köttslig historia" ett blodsband in i modern tid.

https://siderisk.blogspot.com/2014/02/varfor-salde-dan-brown-sa-kopiost.html

Träffsäkert föddes Dan Brown under den "sataniska axen" (Oxe/Skorpionen) som hör hemma i den irrationella själens och Naturens eller "generationens" fas eller negativa polaritet.

De två Plotinos-studenterna noterar båda att människosjälarna inte är hierarkiskt underställda Världssjälen utan sidorodnade. I emanationen/utflödet från det Ena tolkas Plotinos som att Världssjälen "råkade välja först" vilket binder de mindre själarna till ett större system även om de ytterst är identiska väsen (det stora i det lilla/det lilla i det stora)

  • Wypkje Helleman-Elgersma - Soul-Sisters, a commentary on Enneads IV 3 (2) (1980)
  • Jennifer Yhap - Plotinos on the Soul, A Study in the Metaphysics of Knowledge (2003)

Båda är medvetna om att antikens gradvisa övergång från låg djursjäl till den rena själ som inte ens återföds till Jorden men så svår är Plotinos att de kommer till olika slutsatser Mycket hänger på vilka  texter man väljer.

Den polska platonisten Wypkje summerar sin doktorsavhandling och noterar att "Världssjälen och vår egen ska betraktas som ontologiskt likvärdiga på vilken deras nivå av deras vara. ..." Här anses människosjälen vara delar av Världssjälen, men delarna direkt från Världssjälen är undertryckta - här låter det som hon söker berätta i andra ord om den att de flesta i huvudsak är själar höjda i kosmiskt eller planetärt "karma-stoff"" och under nyttar sin verkliga, högre själ. Det är en bra summering av Plotinos och än tydligare är de följande raderna:

Ontologisk parallellism måste skiljas från den etiska skillnaden mellan Världssjälen och vår (mänskliga). Vår själv arbetar typiskt på det diskursiva förnuftets nivå, och en viss mängd klander måste tillskrivas den för den grad till vilken den fallit ner.

Notera: astrologins Merkurius kallas "intellekt" (även om bloggen ofta sänker denna räknenisse till blott "gatsmart" (en skada den svenska nationalmentaliteten åsamkar medborgaren). Den här kvinnan läser Plotinos likadant: den irrationella själen härbärgerar inte den intuition som endast bor i den högre själen och kräver att denna är aktiv i människolivet.

Intressant nog hade naturvetaren och astrologen Ptolemaios motsatt åsikt och hyllar Tvillingarna och Jungfrun (Luft-nära resp. Jord-nära som "de bästa tecknen" - kanske för att vishetens gud Thoth/Hermes hade en särställning i Egypten?). Men denna egyptiers åsikter verkar ibland helt okunniga och ändå var hans "Tetrabiblos" en grundläggande astrologibok under tusen år i västerlandet. Platons Akademi får väl skylla sig själva som var så hemlighetsfulla med sina kunskaper! Det lämnade fältet fritt för mindre tänkare.

Även om Plotinos förtiger det mesta om sin "filosofiska astrologi" de samlade verken nämner han hur hedervärd den är jämfört med antikens usla profitörer som spådde kreti och pleti på gatan (tänk veckans horoskop i en veckotidning).

Med "filosofisk astrologi" är det troligt att man förr eller senare känner igen zodiakens positiva och negativa polaritet som en högre och en lägre själ. (Eld/Luft resp. Vatten/Jord bör också förklara varför Plotinos skiljer mellan själarna vilka är SKAPADE ALLT ANNAT ÄN JÄMLIKA (som den lite äldre svenska nationalmyten innan landet slutligen bröt ihop i attitydmässigt krig - de rika mot de fattiga - se nu hur Arbetsgivaren söker säkra sina övervinster genom att vägra tanken om sänkt arbetstid för en svalare och mer hållbar värld).

Plotinos studerade nästan hela sitt liv innan han accepterade lärjungar och hade säkert förstått skälen till att astrologin innehåller en så krånglig rankning och låter. låter var och en förstå systemet så väl som själens ödeslott tillåter. Likt Platon berättar astrologin ibland tvärtom-historier för att bevara "heliga hemligheter".

*****

Intressant (och nyligen nämnt) är att den ledande nyplatonisten närmast efter Plotinos ansåg att föregångaren avvikit och sökte återföra platonismen till grundarens åsikter och de tankar som gällt t.o.m. före honom (Pytagoras). Och så kom Iamblikos att istället för en två-delad själ hävda REN DUALISM inom kroppen. Själarna var inte ämnade för Jorden. Priset för "syndafallet" som redan platoniska juden Filon underströk att Fallet hade inträffat på ett högre plan än Jorden. Följden var att varje själ nu består av två själar, den irrationella jordiska djursjäl och den som fastnat i denna värld! 

Iamblikos är mycket lika Cayces inte överdrivet kristna transrapporter, men andra tänkare i historien har redan funnit samma flervärldslära, och faktum är att Iamblikos redan på 300-talet låter i princip som all new age-lärdom idag låter, hans böcker har försvunnit men bevarade citat har funnit gunst. New age är förstås en enda stor förvirring så man får räkna med en stor mängd världsförnekande gnosticism också efter det enda som gäller är att förneka kristendomen (typiskt för tv-fantasin Ancient Aliens som byter ut änglar mot flygande tefat - högre medvetande mot människans eget teknik (fast snabbare och väsentligt bättre än vår - vilka barn amerikanska programmakare är! Man växer tiotals IQ-punkter när man verkligen hör hur LÅG MENTALITET låter, en sanning som Sverige under många år arbetarvälde sökte mörka. Hierarki-medetvenheten (Saturnus) i nationalkartan är svag och visar hur landet inte för evigt kunde vada i självgodhet).

Mot slutet av Platons Akademi analyserades allt petnoga. Platoniska formuleringar om att själen har en högre och lägre del är långt ifrån samma sak som att människan är sammansatta av två själar. Den asiatiska kanadensiskan Jennifer Yhap har skrivit den tyngre avhandlingen om Själen men har en konstig engelska pga asiatiskt ursprung och ambitiöst akademiskt spårk tillbammans med en besvärande ego-fixering. Trots en intressant innehåll i avhandlingen (se nedan) har hon inget att sätta emot mästaren Arthur H. Armstrongs 1940-talsklassiker  "The Architecture of the Intelligible Universe in the Philosophy of Plotinus". På långt färre sidor lyckas han dessutom begripliggöra de tre nivåerna och inte fixera sig så mycket vid Själen.,)

Astrologins bevarade läror snuddar vid läran om en dubbel själ: ascendentpunkten markerar skärningen mellan den högre/himmelska och lägre jordiska (Naturen). Denna mötespunkt kallades "kombinatet" av Plotinos vilket antyder att Iamblikos gjorde en fulskiss av föregångaren för att själv framstå som mer lik den ursprungliga platonismen. Platonismens emanationslära är i vilket fall hierarkisk. 

Ingen i antiken såg Naturen som en närmast halvdan sidoprodukt att romantisera kring som senare tiders européer (och feminister och miljövänner). Den Enes godhet och överflödande skapande når sist sitt slut eftersom Naturens produkter aldrig kan återvända till de föregående högre nivåerna (fast se begreppet akasha som ett universellt minne). 400-tals platonisten Proklos ägnade "vägen upp" eller återvändandet stor eftertanke. Varför Naturen håvor har sin utmätta tid, beror förstås på att den lägsta delen av skapelsen är av tid och rum och inte kan gå i retur, (Alltid på väg men utan att uppnå reell existens, dvs själens sanna (eviga) väsen.)

Jennifer Yhaps innehållsförteckning (klicka för läsbarhet) påminner om att det inte var någon enkel svart-vit saga antiken producerat, utan en genomreflekterad serie sammanlänkade ontologier vars kopplingar den här astrologibloggen bara snuddat vid eftersom människan lever i Själens yta, långt ner i hierarkin...

Intressant nog avböjer Yhap beteckningarna rationell och irrationell själ och väljer istället "gudomlig själ" och "mixad själ" trots att detta är Platons gamla beteckningar och Plotinos representerar en 500 år senare platonism. Jag noterar det efter en animerad diskussion om den irrationella själen och den smygande misogynin jag menar att man kan se i antik världsbild. Yhap skulle kunna tillhöra en kvinnlig forskare som inte vill se något degraderande i kopplingen Jord/kvinna. Yhap är dock mer komplex även om hon verkar använda för lite material från Plotinos - se nedan om Armstrongs som gör en åtskillnad mellan en yngre och en äldre Plotinos. (Det är också denna Armstrong som årtionden senare gjorde den definitiva engelska översättningen.)

Platonikerna argumenterade huruvida den rena själen tar med sina minnen som livet som människa tillbaka till himmelens högre nivå. Nej var svaret, inte minst eftersom minne inte behövs hos en själ som börjat anta en tidlös, ängels eller guds renhet och ser och hör allt utan behöva minnesfakulteten. Ett deppigt besked för vår tid som tappat insikt om allt bortom egot. Men man kan ju alltid bli så materiell att efter döden klibba fast vid hemmet och bli en "jordbunden ande" - då får man lite extra speltid ett gränsland där ego-bubblan ännu inte skalats av. Missa inte att osaliga andar alltid verkar vara förbundna med sina gamla hem. De "hemsöker". 

Dagens ockultism som förevisat i svenska tv-programmet Det Okända handlar alltid om att få "andarna" att "gå in i ljuset" vilket av de få avsnitt jag sett det inte förklarats. Enligt antik modell betyder det helt enkelt ego-död. Den inre själen släpper orenheten den ådragit sig under vistelsen hos "Moder Jord" och kommer fungera avsevärt bättre intill karma organiseras och det blir tid för nästa återfödelse. (Hypnositören Michael Newton utvecklade en speciellt långsam hypnos och menade sig i några böcker ha glimtat "livet mellan liven".) Men här är mänskligheten i dag inte längre kommen än för flera tusen år sedan, då intresset för själen först vaknade till. Även då fanns enligt samtida rapporter fenomenet med barn som minns tidigare liv.

Var är Hemmet i astrologin? Under Månen, Krabban och 4e huset, alla symboler för den irrationella själen, de kroppsliga begären som själen drogs mot och som oftast slår ut den högre själens funktion. Naturen som Själens efterbörd! Plotinos går inte lika långt som kvinnohatande tidiga kyrkofäder, men se nedan en avslutande del av Armstrongs innehållsförteckning. Kosmos botten (Naturen, den irrationella själen) genomtröskas ett nio sidor långt kapitel:

Kapitel 7 - det materiella universum som organiskt helt - det stora Logos.

  • Sinnesvärlden i Plotinos ett organiskt helt.
  • Första perspektivet följer Platons "Timaeus" noga, med många stoiska utsmyckningar men utan att Plotinos tanke egentligen är stoisk.
  • Andra perspektivet betonar det synliga universums beroende av Nous arketypiska universum; komplikationer för enskilda själar uppstår därigenom.
  • Logos-begreppet i avhandlingen "Om Försynen" ersätter här Plotinos tidigare "Universella själ".
  • Extremt skarp separation av varats nivåer i Plotinos sista texter, men materien som det onda i sig finns inte i dessa texter. Den etiska tanken i dessa texter påminner mer om stoicismen även om ett transcendentalt Logos går emot stoicismens. [vars Eld är materiell/inomvärldslig]
  • Snarlikheter mellan detta Logos och det hos Filon från Alexandria.
  • Platons "Lagarna" och Plotinos uppfattning om den moraliska världsordningen.

Som synes verkar Plotinos har övervunnit sin världsnegativa gnostiska dragning sent i livet och denna världen är inte längre en ond helveteshåla. Logos eller Förnuftets ljus har introducerats i hans tre-emanationslära och godhet är garanterad även låga nivåer. 

Här behövs en omläsning för vad var nu den "universella själen" hur skilde de sig från Världssjälen? Studenter klagar kring platonismens snårighet och när alla översätter viktiga termer tar det tid. Själ/själ. All-Själ. Världssjäl. Universell själ.

Armstrong: 

Logos representeras i "Om Försynen" som den enda mellannivå mellan den högre och den lägre världen. Det finns inget under den förutom den sinnevärld den producerar. Den kombinerar [hos den gamle Plotinos] funktionerna hos de två universella själs-hypostaserna från hans tidigare avhandlingar, 1. den högre själen och 2. naturen. [Jfr Jhaps gudomliga själ oh mixade själ.] Delningen mellan de högre och lägre faserna av den Universella Själen ges nu som en delning mellan ett högre och ett lägre Logos även betitlad Försynen (pronoia). vilken länkas till den kända plotiniska doktrinen om mångfalden av "män", de högre och lägre principerna inom den mänskliga själen [ingen dubbel själ här som hos den senare Iamblikos]. I en annan passage uttrycker Plotinos det istället som själens dualitet som en dualitet mellan Pronoia och det planetära ödet (heimarmene).

Trots att han reviderat sin modell är det själar som "dräggat till sig" på sin lägre själsliga nivå som gör världen ond men Armstrongs citat påminner om andra forskares anklagelser att Iamblikos vanställer andras tankar för själv framstå som mer originell. Talar här inte Plotinos om en "sammansvetsning" av två ontologiska nivåer inom människan är det i vilket fall inte långtifrån Iamblikos tvåsjälslära! Men Armstrong är också inne på att det finns gränslösa övergångar den högre själen eller Pronoia får heimarmene/det materiella ödet att fungera just genom medlaren Logos!

Tidiga kristna tänkare stal friskt från Plotinos och den judiska platonisten Filon kan förklara varför det Logos-drypande Johannesevangeliet undgick kyrkofädernas censur. Tänk, en judisk-egyptisk platonist är ansvarig för viktiga "memer" i kristendomens värld. Men Armstrong pekar förstås på att även stoikerna använde Logos-begreppet som en helt inomvärldslig materiell kvalitet och att deras tydligt astrologiska värld måste ha inspirerat Plotinos. 

De här texterna måste läsas flera gånger innan det klarnar! Platons Akademi förlorade de många själarna helt enkelt för att det krävde en intellektuell ackuratess man sällan hittar hos "mannan på gatan". Kristendomens banala berättelse om en odödlig frälsargud var så mycket enklare för vanligt folk att svara (emotionellt) på. Den här bloggaren har slitit med platonismen i nu femton år (efter en alltför sen start) och har fortfarande luckor och gammal kunskap som den om Logos som visar sig försvunnit när ämnet efter några år dyker upp; läst denna Armstrong två gånger på sju år och nog ser jag nu hur detaljer trillat bort).

 ******

Detta var funderingar i och om antiken. Jämför med hur kristdemokraten Ebba Bush beter sig som en ren djursjäl som biter ifrån och försvarar hemmet hon skaftade på ett okristligt sätt och sedan under fullmånen söker stärka sitt varumärke på det mest korkade sätt (en irrationell kvinna mot EU - "take that to the bank"). Beter hon sig som en högre själ som Kristdemokraterna borde vårda sig om eller som ett djur i människokropp?

Cayces transmeddelanden i dessa frågor (inte minst om "projektionen" - ett ord som påminner om platonismens "emanationer" från den Högste och nedåt mot allt blekare variationer) låter som rena rövarhistorier. Det är lätt att se hur han i vakentillstånd hade besvär med sina meddelanden. Även bloggaren har alltid förhållit sig skeptisk eftersom den filosofiska idealismens tes att var tanke är en verklighet, ett ting, något som också Cayce hävdade i trans. Det går att fastna i fantasivärldar man väljer "falska profeter", något som i desinformationens era går att begripa.

De varjehanda gnostiska riktningarna c 200fvt-300 (många helt utan kristen anstrykning - Johannes Döparens anhängare var seglivade och lever ännu - nätt och jämt) höll Jorden som den koncentrerade ondskan även om kosmos demoniska grepp släpper gradvis ju finare "luften". Vid sjunde himmelens Saturnus finns ett avgörande och en möjlighet och stiga upp i de rena själarnas värld. Synske Cayces beskrivning är otäck men inte nödvändigt i konflikt. Här "mals själar ned" vilka förverkat sina chanser i detta solsystem (således en mer vidlyftig kosmologi än i antiken där Saturnus var gränsen för hela den ordnade världen).

Men Cayce kan ha haft en idé här: Saturnus är knuten till Venus/själens vågskålar. Missa inte hur en gammal Plotinus byter ordet "Världssjäl" till Logos/Försyn som ofta nog förknippas med Solen och som i Babylon kallades Shamash och var domaren som dömer själar, "Passera eller malas ned?" I den egyptiska domstolsscenen agerar enligt en udda bild (längst ned) av horusfalken med solprydnad på huvudet - återigen Solen som allseende domare. 

Den gudomliga egenkapen "försyn" kopplas ibland på bloggen till "intuition" som en högre kognitiv nivå än det diskursiva merkurius-intellektet, och 9e husets naturliga ägare Jupiter står för Lag och således Domaren. (Sanningens hus = "det bästa huset"). Solen och Jupiter är påfallande besläktade i indisk astrologi och både deras hus 5 och 9 kallas Dharma-hus (varur världsordningen strömmar).

Till 5e solära huser är Jupiter en ytterligt stark signifikator eller kanske del-härskre. Hur nära men ändå inte Sverigeshoroskopet kom som har båda Sol och Jupiter här men perverterade i sin funktion och "verksamma illgörare" (om det ändå stannat vid svenskarna som nedsmutsande turister och ett gigantiskt avtryck i klimat vilket högerregeringen försöker ha som argument för konsumtion somvanligt.

Tittar man på den västerlandska och hinduiska astrologin tycks hinduerna ha en en renare blick och en mer aktiv högre själ än västerlänningen för vilken Solen lätt blir ett irrationellt djur och inte förmår mycket innan ren kognition slår över i passion och till och med mörk passion. Kopplingen mellan filosofi och astrologi bröts när kristendomen lyckades stänga Platons Akademi och priset visar sig i denna tid.

*****

För de överlag antikosmiska gnostikerna var sjunde kretsen dock teoretiskt ond den också. Det är den Platons goda världsskapare (Demiugen) som nu anses ond och håller själarna i fångenskap. Jämför astrologins Jord-version av Saturnus - herre över alla materiella resurser och naturlig ägare till 10e jordiska makthuset. Det är säkert härur tankarna om Saturnus som "stor illgörare" kommit. Saturnus Luft-version passar inte alls som någon enkelt som en fordrande patriark Saturnus "som äter sina barn".

Sen finns förstås den nästan förlorade texten De Kaldéiska Oraklen (cirka 100-talet och vars mängd babyloniskt-kaldéiskt material är omtvistat, en hellenistisk blandprodukt är ett vanligt omdöme - 15 taggar bör innehålla något, om inte fascinerande citat räddade av andra författare).

I den rekonstruerade texten figurerar t.o.m. tre fadersgestalter och det är typiskt att senantika platonister diskuterat hur många fäder det fanns - "processer" inom den högre förnuftssjälen var frågan här, till skillnad från den irrationella själen vilken det bara att studera djurens och vanligt folks beteende för att förstå. Den senare platonismens fäder leder f.ö. tankarna till kristendomens treenighet som aspekter inom Den Högsta, ännu en kristen stöld från äldre "hedendom". 

Den indiska astrologins tre Eld-hus - dharmahusen - är också tänkvärda, inte som stoisk materialism utan som en metafor för den gudomliga världen som representerad i den lägre verkligheten (som i astrologin kommit att tecknas av de 12 husen). Här kan många intressanta bud visa sig: Dharma i Jord betyder på inget sätt oandlighet trots att elementen är varandras ytterlighet, men väl en kanske mer praktisk vinkel på själens uppdrag i detta liv...

Ancient Aliens har klippt bort viktiga delar av Cayces historier (förmedlade via EldLejon person och med 5e Dharma- och kreativitetshuset med perfekt placerad Jupiter i EldVäduren) eftersom produktionsteemat vill sälja Erich von Dänikens fantasi från 1960-talet - månresornas rid - om utomjordingar i astronautdräkter typ NASA och rymdskepp av skruv och mutter (hellre än andliga existenser som det förefaller vara). Dessa andliga existenser har av de insiktsfulla fått namnet "shape shifters" på engelska men i Sverige har någon poetiskt lagt materialist hittat på "hamnskiftare" vilket visar svenskens oförmåga att lämna idén om robusta kroppsliga förvaringskärl. Att byta skepnad är en bättre beskrivning och bevarar platonismens insikt om den inbillning eller hjärnspöke en skepnad är.. 

Descartes som fruktade att en demon kunde lura honom i frågan om Jaget, hade inte helt fel - i Ptotinos är alla väsen inom varandra men i olika fördelning beroende på den egna själens position i den stora Ordningen. Därför kan vissa förmedla "andars" budskap. 

Det vore ett värdigt ämne att fundera på om Merkurius/Hermes - resenär i de tre världarna - kan indikera förmågan att låta egot träda tillbaka så att andra kan yttra sig. Bloggaren föddes med en tekniskt bra Merkurius och har upplevt andras närvaro och till och med röstmeddelanden. Men man får inte vara skraj som den usle materialisten Descartes och hemligheten involverar säkert flera planetära indikationer, inte minst viss hand med gränsdragararen Saturnus.

Det är sant, mänskligheten har blivit mer korkad än för tvåtusen år sedan. Nu har alt energi lagts på att skapa lättknappad IT-utrustning så att hjärntvätten av barnen kan börja programmera sig själva direkt. Demokratins pris? För myten om den "eviga tillväxten" behöver Marknaden ständigt nya konsumenter. Den bubblan är på utgående.

*****

Figur i repris:
 
Aktualitet/Potentialiet är aristotelism men inte minst Plotinos var påverkad av honom förutom om  den  platonske avfällingens själslära. 
 
Har ses Gud vara absolut aktualisering eller den enda riktigt verkliga. Naturens mineral- och växtliv knappt är existerande. Är Gud Allvetenhet är det ett rejält fall att som andevarelse turista på planeten Jorden, men många gillar tydligen platsen och har ännu inte lärt sig reflektera och ställa frågor. Allt dess fallna varelser vill är att hitta vatten på Mars så att de ska kunna flytta dit en dag och göra "Jorden" en gång till. Tala om att vara fånge för kulissväggarna (en följd av den irrationella själen eller det diskursiva intellektet).


tisdag 27 augusti 2024

Wolodarksi sparkar ut mammonister från DN - märkliga tider!


Peter Wolodarski har fått utstå mycket spe även på denna blogg, men det ÄR mer samhällkritiska artiklar nuförtiden. Och så går han och sparkar ut kapitalistdonnan Katrin och popsnöret Strage för att de valt Mammons parti, sålt sig till en storbank i hopp om att glida i mål, välavlönade och med föga ansträngning (lättare prata i tv-rutan än komponera krönikor).

Ingen minns väl horoskopet (bloggaren inräknad) så en liten minnesuppfriskare. Hur ställer sig kartorna till skamlös materialism? Astrologin är nu inte säker, speciellt utan känd födelsetid, och därtill finns också möjligheten av helgon eller rena själar som kan ta plats på jorden även under bedrövliga omen. De föds under problem med ämnar åtgärda! (Se några inlägg om planeternas om själens klädnader eller dess fordon - grekiska begreppet okhma pneuma).

Ett lustigt sammanträffande var en kvinnlig amerikansk proffsgolverska i en skotsk stortävling i dagarna fyra. Den surmulna kvinnan såg ut att ta hem segern men klappade ihop helt med bara några hål kvar, Jag tyckte illa om henne från början pga. en ful mössa med namnet på en vidrig storbank. Kanske namnet Goldman Sachs förgiftade hennes hjärna (Platons plats för själen) in på fjärde dagen.


Tid okänd men begäret i den irrationalla lägre själen tydligt - Jupiters stora pengar stark i egna tecknet och djup infiltration av psyket som bär den låga själens begär. Solen i Krabban, alltså spotlight på begäret och hungern Trygghet i form av t.ex. pengar (här Jupiter-stora pengar) fullbordar grovskissen.

Den "omoraliska" konjunktionen Mars/Venus påminner om att detta merkuriska tecken i Luft är fenomenal som räknenisse och perspekivproffs. Varför slösade så mycket tid på en golftävling där inget händer (som en bekant arrogant sade), det har att göra med mixen av precision/kalkyl och rena slumpen som fascinerar fascinerar... Men kanske måste ha Månen (Fortuna!) i Tvillingarna (likt underteckad) för att finna nöje i en annan merkuriers analys av "hur landet ligger" och sedan precisionsbetet med armar och händer (Tvillingarnas verktyg och här högaktiva).

Strage:

"Grovskissen" röjer hypermaterialism om man inser att begärets Mån-Krabba behöver en starkt kontrollerande Sol men att månkartan närmast bortser från Solen, Jupiters stora pengar och hunger-demonen Ranu. En vild gissning här: klassisk fejk som låtas vara radikal och se rikedom som sin fiende men där hela övriga horoskopet signalerar en penningkåt och rätt karaktärlös typ. 

Saturnus i materiell Jord och pengatecknet Oxen satsar på "stabilitet" och kontrollerar här förvisso den begärsfyllda Månen, men styr den mot materiella förvärv och inte mot återhållsamhet. Förmodligen en shoppoman när cashen började rinna till. Saturnus kan ge fattig barndom men så över i manisk samlare/hoarder när ekonomin vill sig. Dessutom en demoraliserad Mars/Venus i Skorpionen som kan representera avundsjuka i opposition till ofta normal-begärliga Oxen. Denna Skorpion kan också dra mot slösaktighet om den erotiska energin sublimeras och blir en prylgalning.

Kielos (åter bara sitt ogifta efternamn i AB):

Tre av tre med den demoraliserade eller libidinösa Mars/Venus men nu extra konfliktfylld och materialistisk. Våldsamhet via den lejonlika konjunktionen en orolig bas för materiellt lagda Mån-Oxen (hon våldtogs som ung när medierna inte hade mycket att berätta tidigt i hennes karriär, och det överensstämmer väl med råheten i Eld/Jord-konflikten. Här bidrar den dominanslystna Lejon-Elden också som bas för avundens Skorpion och ger en väldig makt- eller revanschhungrig styrka i Mörkrets kvalitet. 

Den mest fixerade materialist jag mött var en luspank est som av ren tur hamnade i London som högavlönad it-tekniker - vänlig men hela hans liv kretsar om att namndroppa märkesnamn (påminna sig om att det lyckats honom tack vare åren i London?). Även dessa tre kartor landar i Vatten, Månens och begärens element (med Jord som god tvåa).

Precis som för Strage finns ingen handfast Sol att kontrollera denna feminist-Måne från helvetet - Solen i Vågen är både ett av de svagare soltecken och även här i 6e huset som har låg energi och är en fiende till Mån-Oxen. Indisk astrologi är trasslig här och man märker två sammanrörda traditioner. Här är det Saturnus sin via den andra aspekttypen kastar ett ofördelaktigt 6/8-förhålandet vilka är ett omen om en närmast dödliga fiende eftersom Saturnus och Månens 8 steg representerar jag- och dödshusen (1 och 8). 

Det kan ju hända att äktenskapet med hennes landskapsarkitekt (en överklassens tjänare) är över och hon behöver mer cash mer än DN-betalade. Månkartor är viktiga för kvinnor särskilt för ekonomister. Mars/Venus-kriget som ligger under Månens bofasta trygghet (särskilt i Oxen) ligger dock i 4e huset som har en distinkt ekonomisk sida (här sorterar kapitalvaror och fastigheter och här är Månens och Krabbans naturliga plats). 

Ju mer man tittar på kartan desto mer självklar blir hennes ekonomiska vägval. Jag minns mig misstro henne som skribent för AB (före hoppet till DN) och med nytt kneg på storbank visar sig pusselbitarna falla på plats.

Dessutom bör inte som jag just gjorde missa den Hungriga Demonen Rahu invid begärets Måne i resurstecknet Oxen.


söndag 25 augusti 2024

Bara i USA kan historien perverteras så skamlöst

 


Ser i tv-tablån att det vankas en repris på ett program om USA:s mest kända synska person, Edgar Cayce. Bara ett problem - det är kabelkanalen HISTORY CHANNEL - utfyllnadsmaterial i det utbud hyresvärden bakat in i hyran. Enligt många amerikanska omdömen på IMDB.com har kanalen med åren sjunkit katastrofalt i kvalitet och blivit ett hån mot allt vettigt tänkande. Cayce avhandlas i långköraren Ancient Aliens som skissar siarens förunderliga liv, men inte utan att först under ett årtionde plundrat honom på material utan att ange vem de baserade sina uppslag på. 

Avsnittet är från 2023 (tv-tablån har fel) och med den här seriens lutning mot kombinerad konspirations- och fördumnings-tv lagom för yngre tonåringar utan förmåga till kritisk utvärdering var det ett välgjort avsnitt och inte bara en massa klipp i repris. Helt nya familjefoton på Edgar Cayce enkla liv, vilket kan bero på att produktionsgruppen lyckats locka in ett kvinnligt barnbarnsbarn (helt medieotränad). Hon rapa ur sig samma standardberättelse som hörts i äldre History-program, bla ett om siare som Cayce och Nostradamus (från många år tillbaka men går ännu i regelbunden repris trots att "mayakalenerns profetia" slog fel av en enkel anledning).

Intrycket var att någon bara stuckit ett manus i hand och att den kvinnliga släktingen var där bara för att ge kredd via namnet. History hade också dragit in några riktiga fanatiker från deras moderna skräpunderhållning, en som jagat mytologiska jättars skelett i USA men som uppenbarligen inget kunde om Cayce. (History återanvänder samma personer i många produktioner för underklassen).

Men det ojämna avsnittet innehöll även några pålästa "experter", nu lite äldre än i alla de repriser som gått om och om igen i många år. Inte ett ord om Cayces dystra framtidsprofetior den här gången. Någon tycks hålla koll på vilka asepekter av Cayce-materialet som är överexploaterat.

Avsnittet kändes första tjugo minuterna ovanligt seriöst för att vara History. Aldrig visade foton från Cayces liv, en hygglig sammanfattning av siarens barndom (han hörde och såg änglar som liten). Knappt någon av de stående "experterna" (rena foliehattar) från de tidiga åren (AA startade redan 2010) syntes till förrän långt in i programmet då allt rasade - samma ogrundade idioti med nonsensfrågor öppet ställda "om Cayce var sänd till mänskligheten" och dessa utomjordingar inklämda i Cayce-materialet samt en logik som påminde om en idiots försök att konstruera ett fall. (Cayce nämnde som avsnitet berättare bibelprofeten Hesekiels flygande tefat - även favorit i Dänikens teori om "utomjordiska besök".

Naturligtvis vanställdes även den historien eftersom Cayces förklaring i trans var att Hesekiel under sin fångenskap i Babylon haft en dröm som enligt Cayces "källa" gick tillbaka till Atlantis. Underförsått hade Hesekiel haft ett tidigare liv som atlantier vilka hade någon slags flygteknik! Ancient Aliens utelämnar ännu 2023 den kompletta historien eftersom det är en pusselbit som avslöjar hur mycket de stulit och ändrat i Cayce-materialet under alla säsonger.) 

Nuvarande ledare för stiftelsen till Cayces minne producerade dock en ny detalj som åtminstone jag aldrig hört. Cayces förutsägelse om återfinnandet av Atlantis 1968 ledde till ett snart dissat fynd - det var bara nötta strandklippor, numera en bit under havsytan, men som redan fått namnet "The Bimini Road". (Blev en dokumentär av CBS samma år.) 

Nu beskriver i episoden stiftelsens ledare (som också dykt vid Bimini) att de stora flata stenarna ligger ovanpå varandra vilket utesluter naturlig erosion och åter gäller idén (för Atlantis-teoretikerna) att det är rester av en kaj- eller hamnstruktur. Därmed har inte mycket hänt seden äventyrsdykaren David Zink redogjorde för sin forskningssäsong i mitten på 1970-talet som blev förstörd av stormigt väder... 

För marginellt läsvärde innehöll boken Cayce-berättelsen och några intressanta experiment där en synsk personer båtades runt i områden och rapporterade intryck i linje med Cayces gamla civilisation. Dessutom stämde intrycken med rapporter från en tidigare dykare som hittat en stor cirkel med stående stenar nästan dolda under botten, men som verkade ha varit många meter höga...  

Mediet "såg" utan att ha blivit informerad cirkeln och det är ett frustrerande tecken att "forskarna"/äventyrsdykarna inte lyckades komma vidare i frågan. Men stormiga vatten kan visa och sedan åter begravas. Så mycket lär man sig av alla skattdykarprogram på History Channel...

Försök från 1978 att skaka nytt liv
i profetian om "Atlantis upptäckt 1968"
 

*****

Väl att minnas är hur Ancient Aliens i alla år haft en stående medarbetare som debuterade på internet (all skits moder) genom att påstå sig själv ha varit Edgar Cayce i ett tidigare liv! (Han figurerade inte alls i detta avsnitt.) Det tropiska horoskopet för denne David Wilcock och siaren överensstämde till del (vilket inget säger om tidigare liv-kopplingar - jag har övervägt tanken utan att bli helt övertygad, och i det här fallet extra löjeväckande eftersom Cayce själv såg sin nästa inkarnation via en "profetisk dröm" medan hans trans-jag diskuerade ett helt annat ämne. Cayce såg sig i visionen återfödd i USA men en bra bit in på 2000-talet, efter USA:s stora geologiska sammanbrott - bedragaren Wilock föddes 1973!)

Wilcocks insatser i Ancient Aliens genom åren pendlar mellan en så tydlig fejk att man ser det i hans skuldfyllt ostadiga blick till närmast trovärdiga summeringar av kvantfysik och andra områden där han tydligen varit pålästhet och för att blandas upp med riktiga forskare (som surat över att de inte förstått kontexten ombetts de deltagit i.)

Jag gissar seriens initiavtagare är före detta boxnings-promotorn (!) Giorgio Tsoukalos som skapade sig en ny karriär genom att oturligt nog växa upp i Schweiz och i barndomen uppslukades av den frejdigt spekulerande landsmannen Erich von Däniken vars tes om "besökande utomjordingar" (och civilsationsinympande bidrag) hela Ancient Aliens bygger på. 

Tsoukalos och Däniken förefaller vara goda vänner och den kända tokstollen som förklarar alla arkeologiska märkligheter med "utomjordingarnas lämningar" (som om mänsklig finurlighet aldrig existerat). Tsoukalos kan vara den mest korkade hela produktionsgänget och det är typiskt att han fått mindre och mindre att säga ju mer serien sökt höja ribban efter att i princip levererat samma klichéer i mer än tio år: allt som sorterar under "religion" är bara "missförstådd teknologi". Tsoukalos är en karbonkopia av Däniken men tungfotad och fylld av begärets att spela auktoritet. Plågsamt att se, särskilt som repriser av tio års avsnitt går nonstop och man kan se hur han sökt variera det lilla han fastnat för av Dänikens i sig fånigt enkla tes. Det är egentligen Daniikens kristendomsfientliga ikonoklasm hela Ancient Aliens bygger på. Bloggen har tidigare kommenterat vilken soppa de gör av fullständigt begripliga gamla myter om man inte är ett skadat barn av teknokratins tidsålder.

Tsoukalos, kanske mitten av 00-talet,
kulmen nådd och tröttheten börjar tillta.


Tsoukalos ser äldre och tröttare ut i senare säsonger vilket påminner om att det var ett litet piggt barns intelligens man såg i rutan under de tidigare säsongerna när den f.d. boxningspromotorn verkligen trodde på sin "produktidé". Den numera förmögna Däniken (massor av usla men storsäljande böcker på 1970-talet) måste villigt ha stöttat programserien eftersom det var hans koncept att många förvisso remarkabla lämningar (Puma Punku !)  tydde på utomjordingar. 

En långt bättre förklaring fanns i Edgar Cayces transföreläsningar om de förhistoriska kulturer som existerat och där stenbyggnation är det enda som överlevt.

Cayce i trans "klargjorde" att det Platon återberättade som "en sann historia bevarad i det gamla Egypten" i verkligheten var ett antal geologiska katastrofer som kulminerade i "det sjunka Atlantis" (vid tiden när den senaste istiden kulminerade och vis landyta inte borta förrän kanske för 5000 år sedan).

En större katastrof hade drabbat världen för 20.000 år sedan vilket också är dateringen av Puma Punkus ruiner enligt en spekulativ arkeolog som Ancient Aliens gärna citerar. De verkligt förbluffande ruinerna i världen tillhör de få av käpphästarna i Ancient Aliens som jag inte kan avfärda. Men det var ingen larvig barndomsfantasi om rymdskepp som kom hit och "lyfte mänskligheten" ur dess ap-nivå. 

Cayce beskrev på 1930-talet så exakt det "gamla" och bördiga Afrika att först NASA:s rymdfoton i modern tid bekräftade Cayces beskrivning av en större flod som på diagonalen korsade det som idag är torra ökenområden och mynnade ut i havet i sydöstra Afrika. I Cayces världsbild har jordaxeln rubbats förr och han siade att det kommer att hända igen, även om denna domedag för livet på jorden ser ut att vara några årtionden försenade. 

Mänskligheten har perfekt av egen kraft haft perioder av varierande grad av högcivilisation men spolats bort eftersom de störde gudarna, som gamla legender säger. Syndafloden återges i Ancient Aliens som ännu en löskokt hjärnas fantasi att utomjordingar med helt överlägsen intelligens och teknologi först hjälper ap-människan till högre civilisation bara för att sen med överlägsen "teknologi" sopa bort den igen. Nån som tittade för mycket på Star Wars som liten och körde fast tidigt? (En typisk antik version är att gudarna surnade till av mänsklighetens oävsen och därför beslöt sopa bort arten.)

Det är så mycket logiska hål i det här produktionsbolagets "alternativa historia" (och även i det aktuella avsnittet om Cayce) att man måste vara amerikan eller genomsnittlig svensk att köpa dravlet. I Sveriges fall för att nationens varit teknokratisk och religionsfientlig under sin korta moderna historia. 

USA har förvisso ett livaktigt 9e horoskophus för religion, men fullständigt renons på urskillning och begåvning. Det är ett sanslöst obildat och skrockfullt folk som utvandrade från Europa som i USA-horoskopet fyller Nya Världen med övertro och religion - t.om. pengar som religion. Amerikansk press jublade när de i fenomenet Edgar Cayce fick sin egen bibliska "profet" - Benämningen "den sovande profeten" (hypnos=sömn) satte sig snart efter en förstasida i New York Times 1910.

*****

Giorgio Tsoukalos månascendent (klockslag okänt):


Månascendenten är inte sista ordet eftersom ett sprudlande fantasiliv (Månen) kan vara rejält inbilskt och verklighetsfrånvänt, enligt Platon liknat vid fallna själar bundna i den kosmiska grottan och utan tillgång till själens högre intellekt.

Not. Merkurius kallas "intellekt" i indisk astrologi men det är något suspekt med traditionen eftersom den samtidigt rankar Merkurius som en planet i Passionens kvalitet och dessutom sägs "upphöjd" i Jord-elementet. Först bloggarens nya intresse för klassisk filosofi avslöjar varför: platonismen såg en själ i två nivåer och längre fram den egyptiska tanken att människan är sammansatt av två själar.

Den gatusmarta Merkurius tillhör den lägre själen och "blod och vatten" kan aldrig återfå sin förlorade roll i himmelen. Astrologin tycks bevara tanken att de negativa/feminina elementen (som styr hela västerlandet och dess forskning och världsbild)  inte förmår komma längre än till Merkurius typ av intellekt och de slutsatser "skeventiell logik" förmår göra. Så länge materien smittar ner själen kan inte den högre, genuina intelligensen hävda sig i människokroppen. Individen måste göra ett val vilket är svårt i länder som kastar religion och filosofi på skräphögen, och likt det officiela piller-förskrivande Sverige förnekar att något högre än ordinärt intellekt kan existera. (Själen skriker pga. förnekandet och satanismen drogar för att hålla folk arbetsföra!) Den här civilisationsskadan kan sägas ha uppstått vid "Upplysningen" och många har insett att det är Descartes typ av dualism (extremt siffernisseri) som vanställt västkulturen.

Det lägre intellektets fattningsförmåga (enligt antikt synsätt) kan imponera på andra jordbor som i allmänhet bara har detta "diskursiva" eller "praktiska" intellekt att gå efter. Det är därför alla experter i Sverige är "siffernissar" och ger helt ensidiga bilder av alla aktualiteter. Men i stort är det via "diskursivt intellekt" människans hela civilisation fungerar (och blomstrar på sitt sätt).
Vissa kulturer tycks ha bevarat ett äldre eller eller utvecklat ett högre medvetandetillstånd (som Australiens urinnevånare och deras "drömland" - om jag fattat rätt har de internaliserat hela sin värld och människorna fungerar "telepatiskt" utifrån denna inre kartritning (drömlandet) . De kan lokalisera varandra över stora avstånd genom att de interagerar genom sin "psykiska" medvetenhet. Det är svårt att säga hur att fatta nivån på vilken aborigiern fungerar!

Det praktiska intellektet vara så trubbigt att man får odugliga räknenissar som regeringen Kristersson som inte ens vet om nettoinvandringen ökat eller minskat eller dåvarande borgarna i Stockholms stad som bränder över en miljard på en helt värdelös it-plattorm för skolorna (två aktuella exempel från medierna).

Bloggens många månkartor för celebriteter genom åren tyder dock på att "drömmen om Solen i 10e makthuset har en tendens att bli verklighet...En del vill "bli någon och Tsoukalos är ett sådant horoskop fast med minsta möjliga marginal. Solen är på väg att lämna den teknokratiska Vattenbäraren (jämför Tsoukalos monomana nedlåtenhet i klyschan "missförstådd teknologi" med Sverige-kartans extrema teknokrati - senast kommenterad via far och son och teknikföretaget Koenigsegg).

Solen i 30 graden borde ha given själens egen planet rollen som Atma Karaka vore det inte för att den tvingas in i planetärt krig med en annan Luft-placering: krigaren (boxningspromotorn!) Mars står också i 30e graden i den pojaktiga (pigga men ännu omogna) intellektets tecken Tvillingarna. Och den föga visdomsorienterade placeringen vinner eftersom solbanan per definition ger altituden ±0° medan Mars här vinner kriget genom 3° nordlig altitud. 

Använder man läran om planeternas verksamma naturer fast det bara är en månascendent resulterar tyvärr Mån-Oxen i att inget i Tvillingarna är gynnsamt, varken Mars eller framgångssuktande Jupiter tidigare i tecknet. 

Ska man gissa utan exakt klockslag är det här Tsoukalos föga spirituella tankemönster kommer: Oxen i 1a huset favoriserar visserligen Mars som grovjobbare men jag har många exempel på Jord-ascendenter baserade på känd tid där Mars snarast verkar hindra hög intelligens i det "praktiska intellektet". Tanken kan tendera till stress och många omdömesfel resulterar eller felaktiga premisser väljs vid angripandet av ett problem och det blir idiotlösningar som inte fungerar. 

Jag har flera Mars-Tvillingar i omgivningen (min Måne på Tvillingascendenten tycks attrahera variationer på detta tecken) och alla är ateister/teknokrater och flera strör också lögner omkring sig. Problemet är att logiker som närläser text på flera nivåer och Mars representerar som bäst vitalitet men ofta störningar som den logiska människan noterar. 

En god vän från några få år som datatekniker hade blivit så fixerad vid logik att jag mejlade i ett ämne men råkade placera argumenten i fel logisk ordning. Hans Mars+Venus i Luft-Vågen tänkte själv som en sämre dator och kommenterade som likt ett felbyggt program mitt formella fel istället för att bevara frågan. Man kunde hävda att han var den felbyggda som saknade felhantering och förmågan att köra vidare som alla välbyggda dataprogram gör.

Exemplet påminner att Luft-elemtentet reåresemterar vanlig mänsklig intellektuallitet (diskursiv eller sekventiell tanke) medan en mer filosofisk astrologi placerar Eld och Luft i en högre värld än Jord och Vatten och där Luft erinrar om andesjälen vars intellekt arbetar på en nivå som kan liknas vid ren intuition. Högre medvetande kan vända de felplacerade argumenten rätt och förstå MENINGEN. Den egna filosofiska grunden avgör hur man kan använda de astrologiska pusselbitarna... och med intuition kan anas sammanhang som inte går att se med det "sekventiella intellektet".

När Tsaoukalos Mars i Tvillingarna gör gemensam sak med expansionens och rikedomens Jupiter som absolut inte är Oxen eller den lugna lunkens vän (dvs Jupiter fungerar som verksam illgörare om Oxen är den ledande förstahusprincipen), då uppstår den tydliga intellektuella begränsning som tittaren kan uppleva som en tydlig intelligensbegränsning hos  programledaren i Ancient Aliens. Jupiter expanderar inte annat än hans ogillande av religion (han reducerar all religion till "missförstådd teknologi" eftersom äldre tiders mänsklighet var så korkad - men det verkar vara Tsoukalos som beskriver sina egna begränsningar men projicerar dem för förfäderna - ännu ett lättlurat offer för myten om evig utveckling).

Sideriska försöker att inte överbetona kognitiva begränsningar - taggen "intelligens" motsvaras inte av  någon tagg betitlad "dumhet". Ämnet är känsligt i ett land utan filosofi och förståelse ("jämlika" Sveriges svaga 9e hus). Men givet att vissa avsnitt i den här serien är rent förargelseväckande i sin, ja, dumhet (ren och skär konspirations-tv - jag tror av andra serier att History Channel är tydligt republikanskt/patriotiskt. 

Jag har noterat att kanalen producerar många bibelfundamentalistiska program (grundattityd: bevisa att allt i bibeln är historiskt korrekt). Även Harmageddon-dårar och preppers kommer till tals, människor så korkade att de inte fattar att det inte kommer att finns någon värld kvar "därute" om mega-Olyckan kommer. Jämför USA-horoskopets 9e religionshus med livlig aktivitet i Krabban, fruktans och självbevarelsedriftens princip. I detta hus ligger en del av förklaringen att USA mördar och krigar så mycket nionde är en logisk följd av dödens Skorpion som ascendenttecken. USA är förvisso en mer problematisk version av Skorpionen än normaltypen.

Tsoukalos har också en märklig trippel i sinnelagshoroskopets Fiskarna i 11e ideologihuset. Det är möjligt att Fiskarna ger motsatsen till den torftiga och faktabaserade Jungfrun (där Merkurius sägs både härska och vara upphöjd) och bidrar till att han okritiskt går igång och köper de löjligaste av tankar och teorier. Merkurius, Venus harmonierande och halshuggningens månnoden Ketu är som att han är dominerad av en ond ande som vill sänka honom till desinformationens lägsta nivåer.

 En före detta boxningspromotor som söker sticka hål på arkeologins och religionens "lögner". Tyvärr är han fel man för den uppgiften. Fiskarna är både martyren men i vissa fall har den ett omedvetet självskadeberoende. I detta tecken, enligt hinduisk astrologi, står rening av den irrationella själen på programmet för detta liv. Istället verkar Tsoukalos drivit långt in en fantasivärld och tidigt hakat upp sig.

Problemet med Ancient Aliens är att vissa avsnitt är underhållande och bjuder på verkliga arkeologiska gåtor och det genuint intressanta UFO-fenomenet. Några stående experter genom åren, är också rimligt seriösa, inte minst fd brittiska försvarsministern Nick Pope! Bara man lär sig knäppa av när någon av "utomjordingar-teoretikerna" kommer med sina kommentarer där de bara refererar till sig själva: "även andra experter anser...). 

I det nygjorda Cayce-avsnittet var största behållningen att geologen Schock som för första gången hävdar att han hade mätt up "ekon" som tydde på den underjordiska kammare under Sfinxens ena tass - som Edgar Cayce förutsagt - skulle kunna avslöja att Atlantis existerat. För första gången berättar Schock i detta avsnitt att mitt under pågående geologiska (icke-destruktiva) studier av marken under sfinxen stormar egyptisk militär i på platsen och avbryter projektet. 

Detta har jag aldrig hört om men förklarar väl varför den forna egyptiska chefsarkeologen Hawass i äldre program producerade av History tycks hata "pyramidologer"(Edgar Cayce) och deras "dravel om Atlantis", Tiden stämmer texter om Schocks "nya rön" om åldern på sfinxens erositon. Det är Hawass livsverk som konventionell egyptolog som blev ifrågasatt och förminskar Egypten till en primitiv förhistorisk utpost till Atlantis!

Specialistdiskussion apropå Schocks mycket gamla sfinx-datering (från senaste istiden):

https://www.davidpbillington.net/sphinx2.html
Simmering:
https://www.davidpbillington.net/sphinx11.html


*****

David Wilcock 2011 - runt tiden han
sökte sälja sig som en återfödd Cayce

Den opålitliga och ibland sinistert vessle-liknande David Wilcock som sökte berömmelse som "Edgar Cayce återfödd" har en påfallande makthungrig karta som Sideriska känner som "egenmäktighets-typen". Månen i egocentriska Väduren drömmer heta drömmar om att fundament Mars-i-Stenbocken ska hitta den plats i 10e huset och någon officiell maktposition... Också han har en mer drömsk än faktabetonad Merkurius (i Fiskarna).

Nu är Wilcocks födelsetid känd och sinnelagskartan kan kompletteras. Vågascendenten i 29e graden har ascendenthärskaren Venus välplacerad i 5e huset och alls inte ofördelaktig invid Solen (som har en naturlig koppling till 5e husets ledarskap). Faktum är att han en av de mest pålästa och det gör det så plågsamt att se hans mörka blick varje gång han drar en vals som han inte ens tror på själv. På solsidan mycket som talar för denna i grunden vänliga och reflektiva typ. Det är månkartan som håller lägre kvalitet.

Se nedanstående karta (känd tid) och hur Månen i huvudhoroskopet baserar sig på en märklig historia i 3e intellektshuset, omoraliska Mars i dominanslystna Lejonet och ytterligare förstärkt av Demonen (äregiriga norra månnoden). Har tycker man sig se ungdomssynden - att stjäla Edgar Cayces namn för att vinna egen berömmelse (skulle tro att denna gamla sajt är borta från nätet nu). Liknar faktiskt budskapet från månascendenten och dess dröm om ryktbarhet. Den huvudsakliga kartans 3e är klandervärt, här finns omoral och lögn som väg till självförhärligande. En komplex människa.

David Wilcosk med känd tid/ascendent:

Ascentendenthärskaren Venus välplacerad men illa understödd
av sin disponent Saturnus i 8e "onda huset". Ömsesidig reception
av dubiöst slag mellan mellan 5e identitetshuset och onda 8e.
Är detta försöket att fejka Cayce återfödd?


Efterord

Wilcock som återfödd Edgar Cayce är förvisso inte mer magstarkt än några av den här bloggarens rapporterade drömmar och nätbaserade tidigare liv-"forskning". Men för egen del gäller alltid det yttersta frågetecknet om upplevelsernas avsändare. 

Särskilt i vissa av platonismens antika och senantika tänkare jag börjat titta mer på finns utförliga tankar om hur alla människor ytterst hör samman (varje individ t.om. rymmer hela universums befolkning av änglar och demoner och t.om. de hösta gudaprinciperna). Alla kan i teorin anknyta till universum där vi alla på en nivå är en och samma Världssjäl (och t.o.m högre nivåer), även om Västkulturen inte ens erkänner hur lågt den fallit sedan de stora senantika tänkarna hittade sätt att modellera den större värld de uppfattade. 

Bloggen har i många år haft den platoniska tanken men ovetande om detta tala om "en själarnas allmänning". Naturligtvis figurerade den hinduiska läran i bakgrunden även om det var en västerlänning som kom på det fyndiga "akashakrönikan". Ytterligare något senare den utfryste katoliken Pierre Teilhard de Chardin som lät sig luras in på evolutionistiska fantasier kryddade med lite lån från platonismen: hans "noetiska värld" där alla människors öden sparades var bara ännu en direkt stöld från Plotinos (populär att låna från inte minst av St. Augustinus). Skillnaden är att NOUS var det gudomliga Intellketet i platonismen medan Teilhard stökade till schemat genom att kalla platonismens Själ (trejde emanationen) för "noetisk värld". Hos Plotinos var det aldrig några problem med att den mänskliga själen överlever i "himlen" men inte i Nous eller arketypernas värld (som ev. betecknas den högsta himmelen i vissa läroriktningar)

Nyplatonisten förklarade även den enskilda människans eviga fortsättning med detta växande förråd/Akashakrönikan eller den eter som "graveras" av alla kosmiska skeenden/karma.

Nyplatonisten Iamblikos som levde kort efter 200-talstänkaren Plotinos förtydligade doktrinen ytterligare: människoödena är eviga eftersom den rena själens fordon (okhma pneuma), byggt av planetära inflytanden - tilldelare av karma! - återvänder till kosmos som därmed blir något av en kollektiv Världssjäl människan potentiellt kan hämta information från.. Att hitta tidigiare liv i detta kosmiska förråd låter sig göras eftersom minnet REKONSTRUERAR precis som det gör i triviala frågor på Jorden. Intressant är VARIFRÅN bilderna kommer som ligger till grund för minnets arbete. 

Väst har dumpat all spännande tanke kring medvetandets mysterier och är helt fixerade med vår tids gudar, neurologerna som i själva verket byggt sig en sandlåda för att allt fylla på med "nytt vetande" (Själen älskar upptäckter som sådana - jämför Ljusets kvalitet -  och ibland när mycket upptäckts blockerar själen sig själv och börjar om i ny ända, precis som reinkarnationstanken kan fattas.)

Den senantika platonisten Iamblikos såg MINNE som en så låg själslig kraft att den  inte ens tillhörde människans högre själ utan bara den lägre själen, tillfälligt skapad på den kosmiska (planetära) nivån (jämför "det praktiska intellektet" Merkurius). Människans högre själ behöver inget minne eftersom den har sin existens utanför tid och rum där allt är omedelbart tillgängligt utan minnen återskapade ur bildförnimmelsen som således är en annan lägre kraft som tillhör den lägre själen så många kulturer sökt befria sig från - vilket givit kvinnosläktet problem till följt av språkbruket.

Se nyliga: https://siderisk.blogspot.com/2024/08/misogyni-eller-den-antika-kosmologins.html

Den gamla kinesiska filosofin analyserade Yin och Yang-principen till den grad att man verkar ha skissserat dagens "genderdilemma" via ord om "kvinnor förklädda till drakar/män" och hur detta är roten till könskrig och kvinnovåld: den nattsvarta himladraken tvingas nedkämpa den falska draken och blod rinner.  (Jijing/I-Ching, kapitel 2.).

I textens kapitel 1 antyds att den maskulina principen är felplacerad i denna värld eftersom "det fött av himmel hör till himmel". Draken/Yang beskrivs först som inkuberad i vatten (den feminina principen, livmodern) men kapitlet handlar om hur den återtar sin identitet bortom det fysiska som "kvinnan" består och återvänder till himmelen. Draken är ett flygande och inte jordbundet väsen.

Även denna filosofiska text har Ancient Aliens totalkvaddat genom påstå att draken under vatten skulle vara tidiga rapporter om UFOs under vatten! Det är uppenbart en mycket tidig text som påminner om att kvinnoprincipen i Kina som i nästan alla antika kulturer nedvärderas och detta som en följd av antik kosmologi/antropologi (makro/mikrokosmiska parallellen). Tänkande människor har alltid undrat vad det är för fel på jordelivet, varför denna död? Astrologiskt är det Mars i sitt feminina Vatten-läge i Skorpionen som representerar denna gamla fråga och som gör att astrologin faktiskt kan ses som "misogyn" när systemet som helhet börjar skönjas. Jag lät den "positiva och negativa polariteten" dröja i det längsta men har på sistone ägnat det tydligt kosmologiska inslaget i astrologin mer intresse.

Cayce var den som fick bloggaren att i övre tonåren, långt före filosofiintresset, bejaka medvetandets förmåga att inhämta information från bortom de egna upplevelserna i detta liv. Men inte utan tvivel om Cayce var en bluff och kritiska funderingar (likt matematikern och filosofen Descartes "tänk om en extern demon lurar på sig min upplevelse). 

De gamla platonisterna levererade tankar Väst gjort sitt bästa att glömma med resultat den dårskap och överflöd av desinformation Väst idag erbjuder via inte minst AI och "nya profeter" utan någon kredd att backa upp sitt lösprat med. Nätet är en dypöl utan motstycke för den som inte redan vet vad att söka. Det "diskursiva intellektet" har kapsejsat och många kulturer har förkastat det högre intellektet som en "saga". De är på väg mot slakt.

För egen del har böcker med viktiga små fotnoter sakta byggt upp en omvärldsförståelse som ser Trump och annan samtida bullshit för vad det är. De filter Sverige och de svenska intressena bidrar med håller så låg kvalitet att det är lätt att runda dem men hinduerna måste ha rätt: detta är slutet på en tidsålder, 

Något jag före det aktuella avsnittet av Ancient Aliens aldrig läst om Cyyce: han använder teosofins och madam Blavatskys terminologi och hävdar att jordmänskligheten kommer att bytas ut mot en ny ras, en "femte rotras" vilken utmärks av en högre intelligens. Men dit har inte Jordens ödet hunnit än. Programmet liknar detta vid en ständigt pågående cykel där olika grupper turas om att befolka Jorden.

Vi går mot någon slags "Vattenbärarens tidsålder" där nationalister och annan låg mentalitet sållats bort. Det hade varit spännande att se vilka Cayces betjänade vid den här transtillfället. Uppenbarligen tesofiskt intresserade personer eftersom han ofta under trans anammade frågeställarens terminologi och en gång skämde ut ditresta tyska affärsmän genom att plötsligt kunna tyska och för deras öron enbart ifrågasätta etiken i vad de ville ha svar på. 

Cayce-litteraturen innehåller många märkliga fall som Ancient Aliens inte hunnit korrumpera än. Det aktuella avsnittet visade hur de inbundna stenografiska anteckningar sekreteraren gjorde under hans transer tog rejäl plats på stiftelsens bokhylla. De är förstås digitaliserade sedan länge. 

En gissning kan ha varit att det var nazityskar sin ställde oetiska frågor och som fick "transkällan" att avbryta sessionen på eget bevåg. Jag har bara läst om episoden i beslöjad version i en enda bok (skadar bilden av den goda Cayce). Men hans "metafysiska" transläsningar tycks ha tilltagit rejält i början av 1930-talet och Cycles "transkälla" är känd för en pinsam förutsägelse, Först tillskrivs Hitler en viktig uppgift i världen, riktat mot ett "folk som kroniskt hävdar sig vara underskattade"! (Cayces "källa" låter antisemitisk.) I en senare trans tar Cayce i trans tillbaka förutsägelsen, alltjämt före världskrigets början.

"Källan" sade sig ha noterat att Hitlers öde ändrats eftersom "imperialistiska krafter trängt in". Detta är en av de mest dubiösa fall av Cayces synskhet jag känner till. Det låter som en simpel bluffmakare som inte känt till hur långt tillbaka i tiden Hitlers plan att utrota "underlägsna" människor gick och som nu söker slingra sig ur. (Judehatet stod att läsa redan i "Min kamp" som han skrev i fängelse efter sin misslyckade kupp 1923). Men mot detta fall där den sovande profeten "rättar sig själv" de drivor av märkliga och framgångsrika transinformationer (oftast relaterade till hälsa) han producerade.