Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 18 augusti 2024

Marknadsivraren Edholm & fantasimartyren Löwenmark

Skolprofitören och sedermera skolminister Lotta Edholm har reservationer när marknaden omsluter även den svarta ekonomin och beställningsmord blir en prissatt vara som vilken som helst. Intressant moralisk flexibilitet, där.

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/skolbarn-tros-ha-beordrats-att-morda-minister-fega-krak/

Edholms omvändelse är rätt enastående. Är det ett spel för gallerierna? Är maktinnehavet det viktiga för en politker? Hellre rikta onda ögat mot några charlataner för att bevara ett eländigt system?

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/PpgwP0/ministrarna-infor-skolstarten-finns-skolor-som-drivs-av-charlataner

 Tillägg/rättelse: Det var bestämt Edholms partikollega Varmkorv Pehrson som i ett gemensamt uttalande använde ordet charlatan:

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/zAlJeb/johan-pehrson-kommer-aldrig-vaga-straffa-friskolorna 

 *****

Bloggaren letade obskyrt hinduiskt material för en tid sedan och hittade en sällsynt bok om vedisk astrologi skriven för längre sedan av en professor Rao och som riktade sig speciellt till kvinnofrågor. 

STRI JATAKA  - FEMALE HOROSCOPY

(Hittar i detta ögonblick en pdf  som är en mer svårläst scan av originalboken, från 1931. Den första länken har gått genom OCR-konvertering och är ren text med tydligt teckensnitt (och risk för den optiska inläsningens feltolkningar av originalet.)

Författaren, vars namn saknas i den lättlästa scannen, är inte en gammal kvinna på 75 år som jag först trodde apropå ämnet, utan en förfader till den ryktbara indiska astrologen B.V. Raman.

"
The combined work of the grandfather and grandson resulted in restoring Jyotisha to its pristine glory after an interregnum period of neglect cleansed of the accretions of superstition and tantric practices that had come to be identified with it and which had pushed it into a pitiful state of despise and exploitation."

https://modernastrology.co.in/wp/2020/09/26/the-modernisation-of-astrology-i/

Här får man lära sig att för kvinnor gällde att Månens position vägde lika tungt som att känna till födelseklockslaget! Särskilt första menstruationen kunde källa som ett NYTT födelseklockslag som ersatte baby-kroppens födelsetid. Texten luktar viktorianska England lång väg och är intressant på ett märkligt sätt... Har aldrig sett indisk astrologi på detta sätt på nätet och har säkert med Indiens frigörelse från det brittiska samväldet att göra...

*****

Vad, utifrån mån-regeln, säga om Edholm som länge saknade invändningar mot att profitera på barnen för att tjäna pengar på lönsamma friskolor? Ämnet kan vara utslitet nu med tanke på att fyra inlägg taggats med hennes namn. Men utan att gå igenom det skrivna bestämmer jag mig för ett kombinerat budskap som innefattar både Mån/Jupiter-konjunktionen som aspekteras av båda naturliga illgörarna Mars och Saturnus, vilket är en så komplex symbol att den troligen inte kommenterats tidigare.

Den påminner om hur svårbedömd astrologin kan vara när vissa omen i sig klassas gynnsamma medan andra inte är det...

Givet den "liberala" Edholms tidigare extrema inskränkthet - hon skrev på niqab-förbud för kvinnor som ville studera på KomVux en gång i tiden (Edholm ansåg att lärare skulle 'lönestraffas' på utpekade skolor i Stockholm) - förvånar det inte att se den "ideologiskt renläriga" Saturnus hemma i sitt eget Luft-tecken Vattenbäraren och dessutom i 11e ideologihuset (månascendent i Väduren placerar samtliga tecken i sina "naturliga" sektorer. 

Från studierna av den verkliga författaren bakom "Shakespeare", en bildad men inskränkt brittisk adelsman, Edward de Vere, 17e greven av Oxford, kom bloggaren att se hur bigott och fixerad man kan bli när Saturnus låser psyket/Månen. 

Utvikning. Se bildningen i Shakespeare-verken! Författaren skriver från insidan, kan minsta detalj om överklassnöjen, juridik, riddarspel, falkdressyr, italiensk konst vilken knappast var känd för britterna. Detta är inte någon begåvad spannmålshandlare med teaterambitioner från Stratford-upon-Avon - så som den brittiska intelligentian format myten för att utplåna den verkliga personen ur brittisk historia och därmed dölja många obehagligheter som hans liv - enligt den oxfordianska teorin - avslöjar om Storbritannien vid tiden för Elisabeth I. 

Vere var en av Englands äldsta adelssläkter innan kronan - eller någon kronan närstående "favorit" (som fick författarens barndomshem Castle Hedingham) skaffade undan Edwards far för att lägga beslag på en ansenlig mängd herresäten). "Greven av Oxford" kverulerade år efter år i vuxen ålder med kungahuset han var på "du-basis" med eftersom han från 12 år vuxit upp som  myndling (adopterad av staten och fostrad i drottningens skattmästares hem.)

Greven av Oxford (tillbringade tio månader i Italien i tjugoårsåldern - apropå "Shakespeares" extrema tendens att förlägga handlingen till Italien i sina verk) hade också den bitska Mån-Väduren och Saturnus i konservativ placering. Edholms marknadsfundamentalism är på nivå med Edwards självskryt över att tillhöra den privilegierade adeln. Det är bara folkets åsikt som tvingade henne att vända ryggen till sina skolprofiterande åsikter.

Skrivet dagen före DN:s https://www.dn.se/kultur/anders-cullhed-genuskansligheten-praglar-den-senaste-shakespeare-tolkningen/ törs jag lova att detta är en jungiansk synkronicitet, fastän artikeln är inlåst bakom betalspärr. Bergis har den nya tolkningen av Shakespeares sonett fastnat i den gamla "genderfällan" som uppstått genom misstaget att tro det är en homosexuell som tillskriver en annan, när oxfordianernas intressanta teori istället avslöjar en fader/son-relation med drottning Elisabeth som modern som vägrar överge sin "jungfru-mytologi" och därmed ändar Tudor-dynastin. Tidigare kommenterat på bloggen (flera gånger) - se även Hank Whittemore.

Hos Edholm skulle Månen invid "den högsta kastens" Jupiter kunna ha varit en stor en tillgång och en vidsynthet om inte den liberal-borgerliga ideologin via Saturnus" ströp och fixerade psyket vid marknadstänkande. Dessutom bildar alltså båda de naturliga illgörarna Saturnus och Mars en "6-8-relation" som hakar fast vid Månen. 

"6-8-relationen" indikerar bristfällig integration i psyket, även om födelsetid krävs för att närmare säga vilka livsområden (husen) förefaller leva separata liv. Dessa två illbattingar gör henne maskulint förgrovad (utan någon riktigt kontroll) till den grad att man kan misstänka att det föregående livet tillbringades i en manlig kropp och från vilket liv härsklystnaden i detta liv kommer. Det är samma råa tonläge som en annan Sol-Stenbock (Saturnus) - Ebba Busch - är kapabel till.

Solen i Stenbocken betecknar visserligen inte mer än dragning åt makt (och "ordning och reda") men som kvinna måste man nog anamma mannens värsta sidor om man tänkt sig spela i mannens värld. En förgrovad Måne som Edholms förstärker soltecknets dragning åt den despotiska typen av patriarkal maskulinitet och uppenbarligen blir hon grov i munnen också: "fega kräk" - det hade varit omöjligt att höra sånt från städad borgare för några årtionden sedan, vilket visar att regeringen tappat kontrollen i både smått som stort. Kartans sol och måne, Stenbock och Väduren ger "egenmäktighetssyndromet" som bloggen döpte råa egon till (senare kallat Eld/Jord-kriget).

Vad som nu händer med den goda och välvilliga Mån-Jupiter är problemen med Månen lätt tar överhanden med resultatet en förfärlig borgarbrackas psyke resulterar och Jupiter - fast välplacerad i ett Eld-tecken - inte producerar den godhet en nybörjare som ser konjunktionen säkert skulle anta.

*****

Ett stickprov ytterligare på Månens betydelse i kvinnliga horoskop. Den sekulära korsriddaren Sofie Löwenmark producerar en självupptagen själjpitch med ovanstående braskande rubrik. (Jämför Carina Bergs pinsamma one-liner i en nylig tv-reklam.) Sen blir det pyspunka: av startens vräkig sturska självsäkerhet blir det bara en liten försynt viskning kvar i slutet:

"Det återstår att se om denna krönika når Bridge med hjälp av svenska hantlangare. Klart är i varje fall att den tillhör en diskussion som de vill tysta."

Hon "konstaterar" att hon just skrivet en text som potentiellt kan reta sin utvalda fiende Bridge. Skickligt att ha sådan medvetenhet, men knappast det rubriken lovade. Är kvinnan själv arab? Det här framstår mest som en självdestruktiv vilja att bli martyr i egen sak genom att "tillhöra en diskussion".


Det intressanta här är en alltför showig Måne i estradörens tecken Lejonet vilken avslöjar den diminutiva Solen i Krabban. Lejonet är nummer ett - liknar rubriken - och avslöjar att det är nummer två - Krabban - som är energikällan som faller kort om ett äkta Lejon - detta är de två avslutande meningarna. Jan Guillou kallade hennes privata krig för "en hybrid mellan privatiserad underrättelsetjänst och kampgrupp mot den islamistiska faran" och det omdömet står sig.

Det är Krabban som ser faran i allt och Lejonet som menar att anfall är bästa försvar. En "knepig" kombination av sol och måne... Förmodar att reflektorn Månen söker peka på islamistiska mansgrisar (Solen med den demoniska förhävelsens Rahu), utan att förstå att det är hennes egen inre drivkraft hon samtidigt avslöjar.

Först i detta stadie av skrivande inser jag att jag att båda kvinnorna har Månen i konjunktion med framgångshungerns (och ofta framgångens) Jupiter. Har ingen kommentar till detta förutom att båda regelbundet figurerar i tidningsrubrikerna. Men även Löwenmarks Jupiter underpresterar till följd av den inte helt fördelaktiga ömsesidiga receptionen mellan Solen i månens tecken och Månen i solens tecken. 

Receptionen blir spekulativ eftersom detta är en månkarta och inte baserad på känd födelseminut, MEN eftersom den ena planeten ligger bakom ryggen på den andra uppstår dessutom ett riskabelt omen (delvis oberoende av husplaceringar) som i princip säger "bakhåll är möjliga", även om "receptionen" borde binda ihop planeterna till en "man-kvinna". Se "planeters relativa förhållande (typer)": "Planeter i 2/12 och 6/8 avböjer samarbete".

Eftersom Saturnus som "själens signifikator" (atma karaka) figurerat några gånger på sistone måste sägas att den gäller här också. Saturnus är en mer preciserad själssymbol än Solen även om Saturnus 2½ år i Lejonet är mycket längre än Solens månad i Krabban. Planeternas omloppsbanor är visserligen ointressanta eftersom AK resulterar just ur deras rörelser och hur de turas om att ha "numerisk tätposition" under passagen genom tecknen. I inlägget Senantiken och framåt såg 400-talsfilosofen Proklos som den högsta planeten och överfört på hinduernas AK-tanke är detta en "gammal själ" som det brukar heta. En potentiell filosof.

Men här finns frågetecken om hur gammal eller filosofisk själen är: astrologin är en serie tolkningar och AK:s kvalitet beror teoretiskt på planetens duglighet i det tecken varifrån den leder. 

Saturnus är ömesesidig fiende till Solen, dessvärre AK:s disponent. DET ÄR TVEKSAMT OM NÅGOT GOTT KOMMER UR DENNA SJÄLVHÄVDELSEKAMAPANJ MOT ISLAM. Denna AK tyder på en "belastad" själ redan vid födelse. Och Saturnus fundament Solen i 2/12-förhållande "avböjer relation" vilket avslöjar något om det spöke själen slåss mot redan vid födelsen. (Alternativt kommer vissa problem till uttryck först senare i livet - precis som Sveriges unkna "elit" avslöjar sin girighet först när landet 2020 nådde sin onda Jupiter-cykel och de välbeställda plundrar landet via regeringen Kristersson.

I vissa liv tycks tiden mogen att tiden nu vara kommen att göra upp med själens tidigare felsteg... Det är förstås mindre vanligt att ha tillgång till gamla historier via drömlivet som bloggaren fått nys om en handfull tidigare karma-belastade liv genom "nattliga visioner". Detta är själens tillkännagivanden till den lägre medvetandenivån i människan. 

Bloggaren har experimenterat med självsuggestion ("dröm nu på detta tema") vid insomnandet och nådde en gång ett häpnadsväckande resultat i första och enda mötet med den medeltida holländaren Oordt, en markägare. Det var ett i en kontinuerlig serie av "gräddfilsliv" som verkar ha ebbat ut från 1600-talet.

Intresset för reinkarnation stimulerades av en stor kvällstidningsartikel runt 1980 där reportern lät sig hypnosregredieras av en finsk psykolog (Kaupchman, nämnd 2013 då en länk på nätet ännu fanns, nu är allt om honom försvunnet). Att ha en positiv öppenhet till ämnet verkar vara enda möjligheten att uppleva något. En fd väninna var så skeptisk mot allt "övernaturligt" att hon undermedvetet motsatte sig hypnos trots att hon motsägelsefullt ville prova något "new age"-aktigt (Solen och Månen i opposition i det horoskopet kan antyda både skepticismen och samtidigt någon inre motsättning som ville komma upp till ytan.)

Enligt astrologin tycks kontakten mellan medvetandets olika nivåer variera mellan personer. Alla har sitt sätt och bloggarens Månen (natt, drömmar) i ett relativt medvetet tecken som Luft-Tvillingarna och dessutom exakt stigande i öster OCH informerat av Saturnus i rollen som ägare över det 9e husets "samvete" (bättre vetande), denna "härva" är bara en variant. Det finns många andra sätt för astrologin att beskriva olika grader av synskhet. 

Den flitigt kommenterade siaren Edgar Cayce hade ett särdeles klarsynt tecken via Eld-ascendent i harmoni med Eld-placerad Jupiter i 5e solära huset (Jupiter partiell signifikator för 5e huset för bl.a. god karma) och samtidigt Solen i "ockulta" eller "hemliga" 8e huset. Han anses ha varit en av de mest klärvoajanta personer som fötts i USA och kunde försätta sig själv i hypnos, varur hans hustru (som ledde hypnosen) lockade fram ett antal tidigare liv som förklarade Edgars synskhet i detta liv. 

Bidragande till de psykiska förmågorna i detta liv hade varit en dödskamp i ett tidigare, där det dåvarande jaget med yttersta ansträngning bröt kontakten med den svårt skadade kroppen. Denna märkliga berättelse om en "dödskamp" stämmer väl med barnläkaren Ian Stevenson som intervjuade tusentals "barn som minns". En viktig händelse just före döden eller som ledde till döden tycks etsa sig så hårt fast att minnena finns kvar när själen återföds. "Mind over matter..."


Inga kommentarer: