Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 16 augusti 2024

Själens punkt (atma karaka) igen. Motsäger bloggen sig själv?

Trippelspaning! (Det ena leder till det andra...)

Nyligen konstaterade jag att atma karaka missförstås i Väst med dess individualistiska perspektiv. Atman eller Själen större än individen och att påstå att AK-punkten mer individuellt än Solen (atma) pekar mot den inkarnerade själen är inkorrekt.

Men  frågan är trasslig. Hinduerna har mängder av disparata traditioner och i senatntiken tycks grekiska filosofer (nyplatonister) ha varit oeniga om det mesta. Exempelvis kunde världsskaparen (demiurgen) rymma en sub-nivå bestående av tre mindre demiurger enligt en tänkare, bara två delar enligt andra. 

I Platons "skapelseberättelse" 700 år tidigare hade ännu inte sådana problem uppstått. För Platon kunde en och samma Demiurg antingen vara inåtvänd mot Det Ena och där motta ljus och inspiration till sitt skapande och i nästa fas vända sig bort från centrum och i intigheten skapa en värld utifrån de paradigmatiska Idéer som visat sig när Det Enda och det gudomliga (självmedvetna) Intellektet var intimt förenade. Platon understryker att den här sekventiella proceduren är bara för människan ska kunna förstå - egentligen råder EVIGHET.

Obs. Detta handlar inte om något "kosmiskt medvetande", detta är högre nivåer, Intellektet (gr: Nous) är en ontologisk nivå där VERKLIGT VARA finns (vi är bara spöklika skuggor i tidsflödet i vår materialism) och det krävs autentisk existens för att förnimma Det Enda som inte ens existerar (i vår mening). Eftersom inte ens en på tusen människor har utvecklad kontakt med sin representant (Saturnus) av det gudomliga förnuftet förstår man hur materialismen och t.o.m. den gudlösa förnekartypen är så utbredd på Jorden. (Typen är så vanlig att världen regelbundet rensar bort själar som avvikit för mycket ur kurs, mänskligheten verkar nu stå nära en utrensning.)

Elementen Eld och Luft har lite av en särställning i astrologin och bloggen kallade tidigt en "kreativ" kombination, en illustration på kosmisk (lägre) nivå av Det Enda och dess Intellekt för att inte tala om att samtliga element är Former inom det "levande djuret" som Platon kallade Världssjälen. Inom detta djur FÖREGÅR Den positiva polariteten den negativa (Jord/Vatten) som "Naturen" där jordmänniskan har sin plats med sin ytterst begränsade förmåga att uppfatta något "högre" (utan träning). Frågan är om Eld och Luft ska kallas "Övernatur" eller om denna vidtar först utanför det levande djuret, utanför tid och rum.

Bloggen har från början (utan att förstå det) verkat helt i linje med den senantika nyplatonismen som starkt lutade åt att ALLT, även elementen, är symboler och bär en högre mening. På ett sätt är platonikern Plotinos tal om "filosofisk astrologi" bara att sätt att beskriva människomedvetandets träning för att se hur långt kan följa med i en äldre världs nog så komplexa kosmologi.

Givet en så löslig världsbild som både innehåller bokstavliga och metaforiska sanningar, går det att säkert säga vad hinduismens Atma Karaka egentligen står för? Jag gör en liten avbön efter att ha noterat den första texten om AK:s definition från 2020. Där citerade jag indiska astrologen Narasimha Rao som påminner om att även indierna kan ha sett flera nivåer i själsmarkören, precis som nyplatonisterna såg flera världsskapare inom den övergripande symbolen för skaparen av denna värld.

Det finns ingen verklig befrielse i 12e huset

Rao är entydig, för astrologiskt bruk är atma ingen kollektiv symbol. Atma karaka, den längst framskridna planeten i sitt värdtecken är den individuella själens signatur. Men utan känd födelseminut är det likaväl en kollektiv indikation eftersom AK-punktens position i 12-hussystemet skiljer individer åt som förkroppsliga själar på denna jord.

Jämför den intressanta traditionen som placerar Självet/atman i 1a huset i följande länk till en nu mycket gammal hinduisk sajt - så primitivt 1990-tal - och dessutom av en europé, men efter en genomgång av sidan om de tolv husen - mer avancerad än de flesta indiska sajter i ämnet.
I allmänhet kopplas atma till Solen och 5e huset (en sektor där Solen också betecknar barn och ledarskap, m.m.) Varför Självet/själen associerad med 1a huset? För att Solen i hinduisk och äldsta västtradition är "upphöjd" i Väduren och därmed till dess "naturliga" plats (hus 1).
Kort sagt: Solen ÄR individens egen själ och AK inte så mycket en förfining av Solen som generell själssymbol utan en helt egen tradition (det myllrar av varianter i Indien). 

Att bloggen använder ordet "ego" för första huset (ibland nedsättande som där ego-huset tycks förklara narcissism och andra låga mänskliga uttryck) är första huset KOMBINATET (som "filosofiska astrologins" tillskyndare Plotinos kallade det). Här tecknas den FUSION av människans högre väsen med den del Naturen bidragit med. Detta är judarnas Adam som "levande själ", en själ här på jorden.
Därför är det helt logiskt rätt tänkt att studera födelseminutens ascendent som en "atma karaka" och där söka förstå om själen är "låg" eller "hög", blott ett ego eller faktiskt med kapacitet att vakna upp och bli ett Själv. 

Bristen på klockslag för intressant kändisar fick Sideriska att ibland snegla på AK-punkten som i brist på känd tid blir något av en kollektiv punkt, men åtminstone mer individuell än soltecknet. Det finns många sätt även att göra budget-astrologi.

*****


Fd rapparen Petter har "tjänat Sverige väl" och fått äran att agerar programledare i något folkligt skräpprogram som kretsar kring ett berg. Att han tidigt blev en svensk gullegris på nivå med Camillla Läckberg (som var involverad i regeringen Reinfeldts funderingar hur man skulle främja export av svensk litteratur). Petter "kom ut" med sin dyxlexi, ett säkert sätt att vinna Överhetens gillande och hans enda bok tilldelades något hedersamt pris. Sverigehoroskopets 5e hus handlar förstås inte enbart om eliten ur ekonomiskt perspektiv, det finns "intellektuellt kapital" och flera andra sorter. Det går tretto på dussinet av "experter" i Sverige, särskilt om den hemska Ryssen.

Man kan säga att Pettters "arc" eller framgångabåge (livstrappa?) kulminerat rätt lågt, att göra skräp-tv åt produktionsbolaget Jarowski är knappast ett steg uppåt jämfört med ett litterärt pris. Och värre blev det efter att en av deltagarna i detta "friskluftsprogram" gick och dog i hjärtsvikt under inspelning. Petter deklarerar sin "chock" i medierna.

På tal om Själens kollektiva dimension såg jag nu att han tillhör den utvalda elit som tycks ha det lätt att vinna erkännande i Sverige. Hans karta "funkar" med Sveriges. Född maj 1974 är detta visserligen ett år efter nationalhoroskopet men här dröjer definierande detaljer ännu på himlen (himlen från dag till dag: Världssjälen i dess gradvisa inre förvandlingar Själ/himmel = en och samma sak).

Petters födelse utan exakt tidpunkt är usel för astrologin. Inte ens ett psyk-horoskop kan göras med någon säkerhet. Vid lunchtid befinner sig Månen i Tvillingarnas 30e och sista grad, bara två grader före Olyckans Mars i 28e. Månen har bara några timmar i rollen som AK. Från nio på förmiddagen då Mars och Månen ligger jämsides (heltal) men Mars vinner det planetära kriget med högre höjd på himmelen (zodiaken/ekliptikan referensen, Solen har alltid latituden 0°). Detta är en laddad tid eftersom även Venus är med i leken, också i 30e graden i sitt tecken men likt månen på sydlig (negativ) latitud och därmed chanslös mot Mars.

Månens tid att som den sublunära världens herre (egentligen själens skugglika avbild) agerar representant för själen själv tar slut strax före halvtvå då den träder in i Krabban och lämnar över till Olyckans Mars i Tvillingarna att representera själen. Men Mars är som sagt redan korad till AK så problemet här är att inte ens en månascendenten är värst säker. Bara lätt fördel för Mån-Tvillingarna.

Eftersom Tvillingarna samtidigt rymmer hämmaren Saturnus och skrivspråklighetens och kommunikationens Merkurius (hemma i sitt eget positiva tecken) stöds tanken på en månascendenten i Tvillingarna. Här är alla signaler som blickar tillbaka på den årsgamla nationalkartans outvecklade språklighet, den verkar i tiden och de otaliga själar som präglas av ankomsten i denna värld.

Här är rapparen Petter med snabbt snack men ändå på något sätt skadad eftersom BÅDA de naturliga illgörarna "märker" Merkurius och uppmärksammar att självmeddelelsen är en utmaning som utgår från själens nivå. (Sverigehoroskopet har också Merkurius och Saturnus nära förbundna i Luft.) Dyslexi är enligt Petters horoskopet inte ett fysiologiskt problem (det krävs i vilket fall klockslag för fysiologiska utsagor) utan har sin upprinnelse i själen/psyket. Likt homosexualiteten tycks Naturen hålla sig med vissa "standardsvar" på viss typ av karma, så att gamla liv nollställs via de speciella krav som ställs på själen i ett senare liv.


Men det är uppenbart att kartan "stämmer" med Sveriges och bloggen har genom åren påpekat på hur Vattenbäraren tycks ge fribiljett till ryktbarhet/framgång i landet, helt därför att den svenska eliten drivs av onda stora pengars Jupiter och ledarskapets Sol (också verksamt ond) i detta tecken. Det handlar om personkemi och kanske att dessa själar delat annan nationalitet i ett tidigare liv och nu "telepatiskt" känner igen och gynnar varandra i detta. Det är karma-läran på nivåer människan inte vet mycket om. 

Not. Västfilosofen Plotinos uttryckte på 200-talet en del tankar om karma i en universell kontext, men jag upptäckte det först i en bättre översättning. Han använde ordet för "gärningar" vilket ju är exakt vad karma - "handling" - betyder. Här är det en öppen fråga om redan Pytagoras (500-talet fvt), resenär och mystiker, förde tankarna till väst. En annan möjlig väg var de mystiska orfikerna från samma tid, men själavandringsläran finns i många orelaterade kulturer och är en medfödd insikt som ett fåtal människor med introspektiva talanger kan upptäcka. Fatta! Redan i antiken diskuteras "problemet" med barn som hade minnen från tidigare liv.

Den lilla överklasseliten i Sverige innefattar förstås medievärlden = underhållningsbranschen. Petter hinner födas medan de stora pengarnas Jupiter är kvar i Vattenbäraren, som vid Sveriges "pånyttfödelse". (Se denna "elit-generation" sitta och pösa på sina positioner tills de ramlar av stolen.) Dörren till detta jupiteriska löfte om ett elit-liv (och mer än tänkbar korruption) stängdes cirka ett år efter landets "återfödelse":

10.02.1974 - 19.02.1975

Naturligtvis följs perioden av nya busslaster själar med andra gemensamma problem att lösa...

*****

Eftersom Sveriges horoskop saknar en fungerande Saturnus, drabbas 9e filosofihuset där planeten mundant befann sig. Ett helt land söker klara sig utan kärlek till Tanke och Vetande (även om högre ting). Inte underligt att frågetecknen kring landet och det folk som massproduceras hopar sig. Här är en nära väl som visade sig ha svår dyslexi och slet som ett djur för att komma upp i dräglig nivå.


 Vi har känt varandra i tidigare liv. Första dagen på en ny arbetsplats för mig var den sista för honom och vi föll in i så omedelbart konversation att det tog minuter innan någon kom på tanken att presentera sig med namn. Det är väl 45 år sedan och kontakten har hållit i alla år. Detta kan tillskrivas hans Venus GRADEXAKT på min Mån-Tvilling nära ascendenten. (Hade vi varit homosexuella ett typiskt "äktenskapsband". 

Venus är god för Tvillingarna och båda upplever ett starkt band. Tur att Venus fanns på plats ("gillad av min venusianska Sol), för någon av den i vilket fall utdöda arten "men of letters" är han inte. Förr skrev han hela A4 via mejl men med sms och smartphones klarar ingen jag känner längre än patetiska one-liners eller ett par rader. Svenskarna på flera samhällsnivåer har alla förlorat kommunikationsförmågan! (De gamla pengarnas beteenden är jag inte förtrogen med - där kanske de sista merkurierna finns.)

Som överlevnadsstrategi döljer han den obildning som dyslexin resulterar: Allt tar lång tid att tillägna sig och mängden material sållas hårt. Han gör det genom att helt sonika låta bli att svara när ämnet faller utanför de snäva ramar han satt sig. (Ju mer filosofi bloggaren givit sig in på, dess mindre konversation, men via astrologin tycker jag mig förstå förutsättningarna.)

I "dylexihoroskopet" syns åter expansionens Jupiter i Luft vilket normalt borde vara en källa till närmast allvetenhet i "luftiga" 11e huset (ett grupporienterat och ideologiskt hus). Istället har denna estetiserande Vågascendent valt att klä väggarna i kostsamma bokinköp som av allt att döma tjänar att ge hemmet en intellektuellt prägel... (Bloggarens far var också dyslektiskt lagd och använde böcker som inredningsdetalj! Själens omvärld är ytterst bara en projektion och man kan tänka sig att möblera med böcker är ett sätt för själen att påminna sig sina behov, saker att göra... Tyvärr fattar inte den "lägre själen" galoppen ,,,)

Min hypotes är att horoskopets hus speglar dyslexi. Solens femte hus anses allmänt bra för den kognitiva förmågan (och kreativitet), men här undermineras Jupiters normalt positiva och expansiva natur på LUFTNIVÅN av dess fundament som bara vägrar vara med i frågor om att kreativt uttrycka sig. 

I kartan ovan producerar 5e huset ingenting till följd av samma problem som i Sverige-horoskopet (men annat tecken). Jupiters tillfälliga ägare är Saturnus, här i robust JORD men begränsad av att Demonen (månnodsaxeln) "bistår" med huvudlösa/halshuggna sida. ("Svenskarna är lite dumma", särskilt sedan rasismen och andra simplistiska åsikter slog rot i landet.)

Solen som kognitiv kapacitet står naturligtvis också illa i 8e huset för döden och dålig karma, men jag har flera exempel på absolut fullgod kapacitet med den positionen (t.o.m. samma soltecken) och lutar därför med att det är den underminerade Jupiter i ett intrelligenshus som är boven (femte viktigare för generell intelligens än 3e merkuriska sektorn). Eftersom flera snarlika omen kan förstärka ett tema kan det förstås hända att några iq-poäng tappas pga Solens husplacering men det är inte säkert. Solen i 8e kan t.ex. indikera en intensivt sökande natur, en som söker förståelse bortom den ytliga Naturens fenomen.

Typiskt för den här Vågascdendenten är i vilket fall att heminredning och konst dominerar stort. Hinduerna kallar inte hus 9 för "mitt högsta goda" som jag tidigt började göra, men den här kartan visar tydligt hur låga själar som stannar i Kierkegaards lägsta stadium (esteten, moralisten, den andliga, jämför den antika gnosticismens hyliker/materialister, psykiker och pneumatiker, vilket i vissa gnostiska kretsar kan ha inneburit den materialistiska stoicismens syn på pneuma som en fin materiell substans). Det vill säga, djupt fallna själar kommer komplett med ett krympt universum där det nobla Dharma-huset knyts hårt till ego-ascendenten (som här, via ascendenthärskaren Venus). För själens hölje, se okhma pneuma, noterad några gånger på bloggen).

Resultatet blir en väldigt typiskt sorts svensk som lever för sig själv och sin materiella närmiljö och byter ut nionde husets traditionella ämnen mot den sekulära statens preferenser vilka återspeglas av "marknaden" som ersätter den kreativitet de flesta inte når i sitt inre - samma stat har redan avvisat filosofi och frågor om själen från utbudet. ("Ingen lönsamhet i sånt") Det är människor med sänkt Luft-tak som favoriseras för "gräddfilen" enligt nationalhoroskopet, eftersom de rimmar med samhällets värderingar. 

*****

Men glöm inte att Sverige-kartans framhävda Måne-i-Väduren (i västra hörnhuset) gör att ju mer "jag, jag, jag" som bakas in, dess bättre fungerar produkten i landet. Enkla svenskar lyssnar inte ens om inte ämnet fjäskar för deras ego. 

En korruptionsmaskin för själen har jag kallat 1974-horoskopet, och ju mer likt dess större risk att socialiseringsprocessen strypt medborgaren totalt. Ta bara den sorgliga migrationsministern i halvnazi-rergeringen som lyser som en sol över att folk LÄMNAR Sverige. 

Lycklig "utrotare av skuggsamhället"

Ett klassiskt horoskop som passar en lågt utvecklad själ som t.om. sugit åt sig Sverigedemokraternas naziinfluerade språk. Ur Luft och irrationella Vatten resulterade en livsfarlig byråkrat som "bara följer order":

Ännu en horoskop som löst harmonierar med Sverige-kartan även om precisionen äter är låg (bara en månascendent). Men ett sinne i Luft är inte helt låst till emotioner utan har i någon mån en kroppslig intellektualitet (vad nu detta är - flera grekiska platonister såg dock ett antal nivåer i människosjälen utöver den grova tudelningen på "rationell" och "irrationell"). Här kan man iaktta resultatet, politikern, och tänka sig att medvetenhet är extremt låg. 

Fundamenten till både Merkurius-intellektet och Mån-psyket har gömt sig i ofördelaktiga hus (vilket kan tyda på planetens total omevedenhet om sina bevekelsegrunder - individer som riskerar att agera i totalt hjärntvättat tillstånd). 

Not. Astrologin och flera antika filosofier menar att egot är en fiktion och att vi i själva verket består av flera komponenter eller delar, både i meningen att vissa tidigare liv framträder i samband med vissa ämnen och frågor och rent tekniskt som att planeterna representerar olika medvetandetyper eller -nivåer som i olyckliga fall kan vara isolerade från varandra - den ena handen vet inte vad den andra gör.

Värst är nog att Stenergard på psykets enkla men medveten Luft-nivå (hon kan tydligen de fyra räknesätten och noterar att Tidö-bastarderna fått fler att lämna landet än vad som som söker sig hit. Detta rudimentära och räknekunniga psyke är i krig med sitt eget psykes läskiga vattenkryp: Månens härskare Venus (upphöjd i Fiskarna) borde vara en kärleksfull djurvän eller vän av allt levande men här lever psykets alla Fiender (6e huset) ett fasligt liv. 

Hon har den klassiska invandrarfientliga axeln mellan snålt avgränsande Jord-Jungfrun och översvämmande Vatten-Fiskarna. En axel med viss SD-prägel eftersom den är alltför jordnära och fixerad vid "enstaka fall" för att kunna tänka ut universella lösningar som gynnar alla. Eftersom Fiskarna representerar materiella offer utlöser axeln ofta småaktighet och passar bäst som pappersvändande byråkrafter med begränsat beslutsfattande.


Inga kommentarer: