Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 1 augusti 2024

Jungs synkronicitet, ett efterhängset exempel

 


Stirrade förhäxat på tv-tablån och programtiteln "Manifika Mahgreb". Av programförklaringen verkade det handla om Tunisien, men jag vet när en "uppenbarelse är under uppsegling" och googlade.

During the era of al-Andalus on the Iberian Peninsula (711–1492), the Maghreb's inhabitants — the Muslim Maghrebis — were known by Europeans as the "Moors"
 
https://en.wikipedia.org/wiki/Maghreb
Okej, Magreb var samlingsnamn för flera länder i nordvästafrika. Fullträff som återknöt till en synes evig nattdröm som gränsade till mardröm och där scener från ett helt liv flyktade förbi. Tv-tablån var del av en synkronicitet. Drömmen kan ha varit en jobbig repris av scener från ett tidigare liv som marockansk handelsman i standen Fez. Just som jag vaknade hörde jag en rösthallucination, en självpåtagen guide: "...Och du handlade med morerna". Drömmen är från 2003 och då kunde jag så lite att jag trodde morerna var slavar och att handelsmannen varit slavhandlare (vilket kunde förklara den bitvis mardrömslika stämningen). 

Den tanken är sedan länge avförd men med dagens förklaring blir kommentaren klumpigt formulerad: "du handlade med folk i dina trakter". Kanske rösten som trängde sig in mot slutet var en "europeisk ande" som såg saker ur ett annat kulturellt perspektiv (och talade svenska eller telepatiskt). Vilka nivåer kan drömmen kontaktade egentligen?

Jag hade drömt om handelsfursten tidigare och hans inre ångest för sin extrema materialism samtidigt som hans "landsmän" (araberna) börjat bli kända som filosofer. Den första drömmen var en direkt effekt av universitetsstudierna där en kortare kurs i Islam direkt dramatiserades på detta kreativa sätt där studenten, jag, skrev in mig i historien som en ovärdig muslim, med med viss ångest för detta! Det var ett liv med viss makt eftersom en annan dröm visade hans själstillstånd när man med stadens nycklar öppnar Fes marknadsplats (kashbah) i gryningen och njuter av ljuset och stillheten innan tumultet startar. Flera äldre blogginlägg har nämnt den här araben (troligen under taggen "vision och dröm" f.n. 54 taggar).

2003 var ännu den sideriska/indiska astrologin okänd och jag visste inte att det egna horoskopet hade handelsmannen Merkurius starkt framhävd: ascendenthärskare över Tvillingascendenten och själv i den "goda karmans" eller "elitens 5e hus och därtill i rollen som horoskopets Atma Karaka - vad själen som "ingångsvärde" är. 

Nu går tankarna i nya linjer. Kanske valde bloggaren att födas till en krämarfamilj vars far avancerade från ungdomens butiksjobb till försäljningsdirektör som hyrde artisten Lill Lindfors för reklam vid lanseringen i Sverige av Zanussi, ett italienskt tvätt- och diskmaskinsmärke. Men inte ens landets då mest omskrivna artist hjälpte honom (eller STIGA som det började under). "Vitvarumärket" var borta från marknaden efter några år. Det här har jag en sexårings minnesbilder av, men jag nämner det eftersom själar som inte är helt förslavade av andevärldens motsvarigheten till Sveriges "arbetslinje" tycks kunna välja kommande återfödslar med viss autonomi. 

Yngre själar som som inte blivit självgående ännu kommer hit i "hela busslass" och präglas som staten vill ha dem, efter de önskemål staten vill uppnå. Om själen haft framgång som arabisk handelsman i arabiens västra slutstation för kamelkaravaner förefaller det rimligt att själen väljer en familj ett antal steg under en wallenbergare eller annan storfinans, men ändå en familj vars far kommer att utvecklas i en riktning som själen själv redan gjort i ett tidigare liv. (Själen kan ur det högre medvetandet se sitt kommande liv och därmed de blivande föräldrarnas livslinje.) Föräldrar sätter ofta barn till världen i den horribla missuppfattningen (i vår kulturkrets) att de ska prägla avkomman till vad de själva blivit. Sanningen är att själen valt sina föräldrar som avstampspunkt för sin egen fortsatta resa.

Handelsmannen måste ha påverkat mig stort efter att nattdrömmar lyft fram honom. Sista anteckningen jag hittar är från 2009 där jag vaknar fylld i huvudet med honom och ett ord jag skriver ner som "saboon". Träff på Google (vid den tiden) efter justering av transliterationen till "saboun" en ren gisning. Då visar sig "arabiska för tvål". Då lossnar ännu en glömd "kunskap". Handelsfursten i Fes hade naturligvis ett viloläger för karavanen och tvålen var en symbol för lyxen att kunna tvätta sig efter en så lång resa genom öknen. 


Det tog flera år innan jag upptäckte att "kamel-stallarna" fanns på ett musikalbum i skivhyllan. Jag hade inte en aning om att Santanas album CARAVANSERAI syftade på detta ("palats för karavanen"). Jag hade bara hört gruppens hitlåt "Black Magic Women" i tonåren. Gissar att det här albumet som köptes ohört fick respons från det omedvetna... (En annan form av "synkronicitet".)

Nu till den egentliga synkroniciteten som kom tillbaka efter upptäckten varför Mahgrab ropade så starkt från tv-tablån. Sorterade bland sparade filer om arablivet en märkligt svajig historia som började som en nära väninnas (1) förslag om att vi och ytterligare en kvinna (2)  från samma arbetsplats skulle ha en utekväll. Mötet drog ut på tiden eftersom 1 också föreslog 2:s partner (3) som dock hade gjort slut och inte alls hade någon lust till dubbeldejt med sin ex!

Nu började bloggaren få konstiga känslor inför mötet och gillade inte alls rollen om att ses ute med en kvinna på vardera sidan. Helt INTE min stil i detta liv. (Notera att olusten rörde det officiella jaget, astrologins 10e hus, som jag - en nolla eller "vanlis" i detta liv - inte borde bekymra mig om.) Med mötet bestämt kom ännu en nattdröm och jag insåg att har fanns kopplingar tillbaka till den arabiska handelsmannen. Jag t.o.m. vaknade med namnet på 2. "Gasana" (eller Gassana) och här bekräftade Google strax: ett arabiskt kvinnonamn! 

Nummer 1 hade föreslagit tid och plats och jag dubbelkollade med nätet runt lunch. Vad som är en synkronitet finns knappat några objektiva bevis för men notera dagen: Jag vaknar med ett arabiskt kvinnonamn och förstår att det är "gammal okänd karma" som spelas upp. Jag var lite förtjust i 1 men det var 2 som sökt lägga an på mig redan när hon gjorde slut med 3. Trassliga kärlekshistorier kan gå många liv tillbaka - tills partnerna får det rätt! (Något var med med 1 för bekantskapen varade i 30 år.)

Och vad visar sig i för den dagen på stället? Jo, invid den föreslagna baren samtidigt att ett arrangemang av "Marockansks kvinnoföreningen" med någon sliskig sångare och andra (spritfria) attraktioner. Detta är ominat, synkronciteten, och budskapet till mig är att jag troligen går på udda dejt med två kvinnor som jag kanske båda känt i det marockanska livet! 

(Efter att ha googlat mer ser jag att min gissning på sent 1000-talet kan vara perfekt, den arabiska Almoravid-dynastin var en turbulent tid vilket påminner om den långa nattdrömmen kändes delvis väldigt hektisk.)

Sinnesnärvaron 2006 var tillräcklig för att spara annonsen och tiden för "synkronicitetsupplevelsen". Jag har inte tittat på horoskopet sedan sideriska zodiaken kom i fokus (något år senare). Detta ser verkligen ut som ett inträffande med "Lejonkungen" i öster och en nymåne i 10e makt-huset eller sektorn där man visar upp sig offentligt. 

På ett plan står Lejonet inte för mer än kreativitet eller nöjen (en kväll på stan). Men är är kanske också olusten att "se ut" som man dejtar två kvinnor samtidigt - inte alls den signal jag skulle vilja skicka ut i detta liv - ja så här resonerar en psykopat eller kanske någon som varit kunglig i ett tidigare liv. Varje upplevelse breddar registret).


"Synkroniciteten" djupnar med horoskopen till hands. Här är de hellenistiska Lyckans och Daimonens lotter påknäppta (i så måtto man kan tänka sig att en daimon är knuten till ett ögonblick i tiden). Att båda faller runt ascendenten kan tas som ett omen i sig men beror på att de beräknas utifrån ascendentens, solens och månens gradtal. 

Missa inte att Ox-Jord och topp och Lejon-Eld i öster ger den friktion mellan dessa element och kanske en signal som sätter ifråga "spela allan" eller Lejonets dominans med honor vid sin sida! Bloggaren föddes med Solen i Vågen och Venus i  20½ Lejonet  - ömsesidig reception. Inte mindre än tre modersgestalter sökte hans gunst i riktig unga år (biologisk, farmor och hennes ogifta syster). Ja, detta skämmer bort ett barn. Det udda scenariot illustreras ev- av "receptionen". 

Inte minst är medfödda Venus märkligt synkronicerad med ögonblicket då jag ser "marockanska kvinnoklubben" roa sig med inhyrd smörsångare. (Horoskopets 12:40 kan vara någon minut fel.) Tankarna gick skuldmedvetet till det harem mitt forna ego tycks ha haft (har mött en av bihustrurna i formen av en engagerad kvinna i detta liv vars kärlek jag i slutändan inte kunde besvara mer nu än för tusen års sedan... 

Marocko måste ha varit ett starkt liv då första dejten med henne gav visuella flashbacks och märkliga lukthallucinationer av exotisk rökelse. En både intelligent och vacker kvinna (Månen i Lejonet gradexakt med kungliga stjärnan Regulus) men vad göra när två "psykologiska män" möts som båda vill ha världen som bestämt? Kunde aldrig fördra att ha blivit den "uppjagade". 

Ytterligare en kvinna från det marockanska livet dök upp via hennes synskhet. (Jag hade förmodligen dragit detaljer från detta sidojag.) Hon påstod sig ha förnummit mig som sin farfar, en skrämmande vresig typ hon var ålagd att sköta! Den vänskapen höll säkert tjugo år, och släktförhållandet kanske inverkade här eftersom hon "klibbade" som ung och jag upplevde henne mer som familj än kärleksintresse. Ett otal flyttar under barn- och ungdom verkar tyda på att själ har en massa gammal karma att reda ut och kanske arbetar på ett halvdussin tidigare liv samtidigt. Det är åtminstone min upplevelse av det halvdussin som dykt upp i drömmar eller på märkliga sätt och förefaller viktiga.


Inga kommentarer: