Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 4 augusti 2024

Truls och astrologins verktygslåda: kräver pingis mer stabilitet än passion? Och vad om hans "kreativitet"?

Livslångt ointresse för idrott (taggen "sport" skapas för detta inlägg, efter 14 års bloggande) borde stoppa bloggaren från att yttra sig, men pingisracketen, som jag lade bort vid tolv, var min första och sista idrottsliga begeistring. Så naturligtvis är Truls Möregårdhs framfart i OS omöjlig att missa.

Det första man ser på kartan för födelsedygnet är att här råder brist på PASSION. Varken Väduren, Krabban, Vågen är aktiva men dock Stenbocken, den märkligaste typen av passion eftersom den står över sinnesrörelser. 

Passionen för "världshärskaren" är att vinna och för det krävs total kontroll över den lägre, irrationella själens sinnlighet. Stenbockens härskare Saturnus står för organisation och samling och i Oxens tecken hittar den ett fenomenalt läge att propsa på kontrollen (Oxen är den segaste typ man kan möta psykologiskt och häri ligger säkert Truls förmåga att hämta in set han nästan förlorat). 

Att Stenbocken huserar det blixtsnabba intellektet Merkurius är en perfekt planet att dra fördel av den klipplika stabiliteten i Ox-Saturnus, Jord och Jord. Här är det plana pingisbordet som är världshärskarens domän att överblicka och kontrollera spelets utgång. Nej, passionen behövs sannerligen inte hos en general, hellre då blixtsnabb uppfattning och omedelbara reaktioner.


Och här kommer en av de elementkombinationer jag alltid haft svårt för: irrationalitetens Vatten och logikens Luft. Luft som Tänkaren är helt klart för långsam medan den helt instinktiva visserligen är omedelbart men det bästa vore en kombination. Nu har den här elementkombinationen hetat "dissociation" under bloggens alla år, men jag insåg snabbt flera yrkesgrupper som verkade kunna utnyttja ett ofattbart snabbt oscillerande mellan dessa två oförenliga poler (de kan ses som den irrationella känslosjälen och den rationella själen). Skådespelare var en tidig observation och särskilt de med förmågan att skapa humor genom att låta förnuft och oförnuft blandas subtilt, njutbart för alla som hänger med och hör hur logiken skevar medan individen ser gravallvarlig ut.

Allt handlar om datorns processorkraft. Vissa föds extra snabba.

Och vad om sport? Med en spelplan som bara ibland vidgas betydligt när man tvingas långt från bordtennisbordet, är den instinktiva djursjälen Naturen hängt på människans högre funktion perfekt för direkta reaktioner medan Luft sömlöst bedömer nästa moment i spelet. De två nivåerna växelverkar men så snabbt att betraktaren inte hinner "se" hur spelaren tänker. Facit kommer i nästa ögonblick, i en väl vinklad smash.

Och här är, tror jag, det mest fascinerande på Truls himmel. Psyket i Fiskarna vitaliserat av Mars. Finns en snabbare kombination? Den ältar inte gamla sorger utan ilska kommer och går kvickt. Bra för snabb återställning under match. 

Astrologin har lånat in Aristoteles sedan begynnelsen och ljuset (Elden) kommunicerar sig snabbare genom Luft än Vatten. (Elden, förståelse och intention, är vad färdas.) Men Fiskarna tillhör Ljusets kvalitet - gudomlig kreativitet - och måste vara ett optimalt tecken för sport, särskilt som Mars partiellt är en Vatten-planet. Eld-placeringar saknas helt här, men Jupiter och Solen tillhör båda Ljuset och i harmoni (120°) avslöjas en fenomenal spelöversikt. Luft-elementet innehåller precis rätt planeter för direkt "förståelse och intentionalitet" och därmed verkar Ljusets kvalitet (mer fundamentalt än Eld-elementet) vidare nedåt i ordergången (Vatten och fill det fysiska Jord-resultatet).

Men det viktigaste kan vara vinnarskallen Jupiter som passar ypperligt i Tvillingarnas Luft, dessutom den snabbaste Luften pga. - återigen - Ljusets kvalitet. Och här sker "mixen" mellan Luft och Vatten som är snabbare än någon hinner uppfatta. Detta är oprövad spekulation på bloggen: Om de 3 (TRE) kvaliteterna förestår de 4 (FYRA) elementen dominerar alltid Ljuset över Mörkrets, även om man talar om det lägsta av elementen (Jord). Jungfruns Jord tillhör Ljuset och intellektets Merkurius får högt betyg här.

Jupiter i Luft är fundamentet till Mars-psyket i Vatten. I samband med politisk debatt har jag pekat på att motsatsen ger en rationaliserande typ där affekterna sminkas över i trovärdiga (?)  ord. Men här finns logiken/programmet redan i basen och det energiska psyket agerar på marschorder. Vinnarskalle var ordet. 

I skenet av dessa utläggningar om inte minst kvaliteternas betydelse är det frågan om taggen "dissociation" är lämplig och än mer så om "disponent och dissociation" - för titta igen: Jupiter-i-Luft dikterar och Vatten-elementet fogar sig! Och båda vilar i Ljusets kvalitet. Minns därtill de stabila Merkurius och Saturnus båda i Jord (där saker verkligen utförs). Truls (i god form) framstår som en hopplös motståndare!

Horoskopet är oerhört homogent och väl konstruerat i vad det är ämnat till. Missa inte den ömsesidiga receptionen mellan de planetära vännerna Saturnus och Venus, extra bra eftersom Luft och Jord samarbetar väl ("rationalitet" är taggen för denna typ). Den okända födelsetiden gör inte så mycket, här finns åtskilliga plus som alla samverkar.

*****

Ung Alshammar (23)
 

Jag försökte komma på en enda gigantisk svensk idrottare och simmerskan Therese Alshammar infann sig slutligen. Kanske alltjämt "simvärldens mest meriterade" med 37 guld, 23 silver och 12 brons. Andra egenskaper krävs vid simning men jag gillade se även hon hade "vinnarskallen" Jupiter i intellektuella Tvillingarna (här med krigaren Mars). 

Också hon en "världshärskar"-Stenbock, och dessutom Månen (vattnens rådare). Inbillar mig att en så stark (rent fysiologiskt) Måne är en fördel i simbassängen. Kontinuerlig urladdning på max nivå, det är den furiösa stengeten. Stenbockens Saturnus själv i havens tecken Krabban! Ibland verkar tecknen komponerade ovanligt tydligt.

 [S]venska folket kom att förundras över hur ”Tessan” orkade plåga sig, bassänglängd efter bassänglängd.

https://sok.se/arkiv-for-artiklar/2016-11-07-en-av-sveriges-storsta-simmare-tackar-for-sig.html

Alshammar: Sol-Lejon och Mån-Stenbock (med "plågande" Saturnus i Månens hemmatecken) - både sol- och måntecken sitt sätt fyllda av tanken på att vara världshärskare! Eld/Jord-kriget har mixen kallats och en källa till stor ansträngning. Här stor utdelning trots skador.

Ett enda (kort) inlägg om henne, från bloggens första år:

Alshammars astrologiska kämpaglöd


Tillägg

Medan detta skrivs på lördagen uppdateras DN:s förstasida med en artikel om simmerskan Sarah Sjöström - det var henne jag misslyckades återkolla medan Alshammars namn seglade upp. Ett senkommet ämne "svenska idrottsmän" blir det inte men Sjöströms namn finns listat:

Guldkvinnan Sarah Sjöström

Det här börjar likna en trend: vinnarskallen Jupiter är tillbaka igen och återigen i Ljusets kvalitet. Lustigt nog i det andra av det rörliga intellektet Merkurius två positioner, Jungfrun. Samma frustande Lejon-Motor (Solen) som hos Alshammar. Eld-elementet ligger nära sport och inte minst racersport. (Eld kan vara rent dödsföraktande. 

Svårt brännskadade F1-föraren Niki Lauda (inlägg 2011) hade t.ex. Sol-Stenbocken grundad på Saturnus-i-Lejonet - Eld/Jord-kriget och dessutom mellan de planetära fienderna, vilket gör kriget än värre. 

Förolyckade F1-föraren Ronnie Peterson (inget inlägg) hade visserligen inte Eld/Jord-krig, men den dubiösa mixen av Mars och Saturnus i Oxen, den mörka elden med Saturnus (stark i sin Jord-aspekt), det är också en illabådande symbolik men precis vad man kan räkna med i dödsföraktande horoskop. Ronnie var Sol-Vattenbärare så denna olycksbådande Saturnus var fundamentet till hans livskraft/sol). 

Nu har ämnet glidit en bit från bordtennis...


Inga kommentarer: