Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 31 augusti 2024

Det blir värre: hela zodiaken är misogyn och systemet ringaktar kvinnan

Det har blivit många små filosofiska fragment på sistone och tanken att t.o.m. astrologin varit "kvinnofientlig" i sin vinkling är dock så föga känd att kvinnor oftare än män accepterat astrologin. (De snare tror de är mer rationella.) I antiken deltog kvinnan sällan i debatter men de manliga filosoferna kunde ändå vara obundna av sin tids konventioner och fördomar.

Plotinos hävdade Själens enhet och såg (kvinnliga gudinnan) Venus som en bra bild för hela själen - ett kosmiskt rum associerat till kvinnans traditionella ansvar för hemmet. Han föregick med mindre än ett århundrade platonisten Iamblikos radikala lära om att människan har två helt separata själar allt sedan de gick in under månens/modersprincipens inflytande över den ursprungligen "rena själen" (som gissningsvis sågs i maskulina/himmelska termer) - jämför platonismens hierarkiskt staplade Intellekt ovanpå Själ.

Den iranska zoroastrianismens renodlade dualism kan mycket väl ligga bakom omsvängningen i den grekiska filosifub. Iamblikos var en mycket förmögen syrier som säkert umgåtts med all den gamla världens vishet. Även om den judiska esséersekten dött ut på 300-talet innehåller också Dödahavsrullarnas världsbild en tydlig dualism som de räddar sig ur bara genom att postulera Moses enda Gud överst och Ljuset och Mörkrets andar därunder och i strid till tidens ände.

Platonisten Filon från Alexandria var en rik jude och här anas astrologiska kopplingar. Samma idé om en hierarki antyds i hans allegoriska förklaringar av världens skapelse. Saturnus och Venus som hos min intuitiva gissning stämmer med Filon och Plotinos kosmologi. Platonismens tre utflöden och bottenläget (långt under babyloniskt påverkade rabbiners Venus som Paradiset) kan beskrivas i termer av elementen som symboler. 


 
Bloggaren tänkte snart att en "pimpad" bokillustration försökte klämma in  för mycket information och att tänka Eld invid huvudet inte passade i samband med platonismens tredelade själ..

Luft passade bättre som bild av den kosmiska människan (den judiska mystikens Adam Kadmon med Saturnus som kronan eller sjunde himmelen). Därefter "förbättrades" bilden av den vitruvianska människan med tillagd blå-saturnus-luft i huvudet - passionen eld/logos i hjärtat och naturens reproduktiva processer som Månen/vatten i könet/levern). Stoffet på botten – Jordelementet får aldrig ”ärva himmelriket”. Godhetens utflöde det Högsta/Det Enda tar slut med livet på Jorden.

Utifrån stötesten om själen "fallit" till Jorden (Jordelementet) och blivit låst i den i sig fallna Naturens kretslopp (Adam och Evas fördrivning från Paradiset finns i allmänt orientaliska former samtida med eller äldre än den judisk/kristna versionen).

Är det därför begreppet ”upphöjelse” i astrologin slutar snöpligt för alla Jord-tecken (som med Vatten-tecknen indikerar "den negativa poliariteten" - den sämre kopian av förlagorna i Platons "Idévärld" (Eld/Luft att se i den högre verklighet fast den inehåller ting som inte ens kan reproduceras i den lägre  sinnevärlden.

Om bottenläget "Jord" i det pessimisten ser som själarnas syndafall ner i extremt tidsbunden existens medan okuvliga optimister skulle kunna tolka som "nu blir det åtminsonte inte värre" , där börjar själens resa hem.

Saturnus är intressent - både huvudet och sjunde himmeln som utgången från detta kosmos. Men i dess negativa polaritet härskare över Jord och symbol för bindningen till materien. I detta tecken "upphöjs"  naturliga illgöraren Mars. För länge sedan tolkade jag det som att makthavaren Saturnus-i-Jord har våldsmonopol och den världsliga läsarten går inte att förneka. 

Men ur ett högre perspektiv innebär Mars "upphöjelse" att Naturens sexualdrift garanterar den vilsegångna själen att bindas i kretsloppet ett varv till och Naturen som ett eget väsen söker bara leva vidare..

Mars härskar över Vatten-Skorpionen är i fas med kontrollören Saturnus också i negativ version. Det hojtades nyligen att Sveriges befolkning krymper - typiskt för den är kombinationen i en "satanisk version" där den Jord-materiella staten Saturnus försöker maximera sin rikedom genom Mars biologiska arbetskraft. Jämför Neos fasansfulla upptäckt i första Matrix-filmen - han har då redan valt att svälja det röda pillret som väcker honom. Det blå pillret han avböjer visar hur illa filmskaparna förstår djup psykologi (den ena eller båda bytte senare kön till kvinna). Matrix tjusade tittarna men är usel Hollywood-filosofi. Rätt val för "korrekt medvetenhet" är naturligtvis det  blå - Luft är det unikt mänskliga till skillnad från djurrikets röda Eld. (I Sverige är Moderaternas blå falskflagg och står för total omedvetenhet i Matrix-världens upphov i Maskinstaden.)

Men i korthet påverkar den dödaste av världar ber slavarna ägna sig åt jobb och sex (se landets båda kvällstidningar). Naturligtvis har Mars "upphöjelse i Jord-Stenbocken också "högre läsarter" och termer "upphöjelse" kan så för båda. Tänk den kristna sexualfientliga grundbilden - detta är astrologis antika lära. Saturnus begränsar och reglerad och där Saturnus i rollen av Staten söker få att sätta nya slavar till världen, så samma sätt sökte kristendomen en gång höja folks dräggiga djurbetemde och få individer att höja sin kognitiva förmåga. 

Extra tydlig är den hinduiska astrologin där Natur-barnen strikt sorterar under Vatten (12e huset för hemliga kärleksnästet där Venus är uppgift i Fiskarna/Vetten, den blinda Naturens sexualdrift som sådan Vatten-Mars som härskare i dödsproessens 8e skorpioniska hus. Månen i härskarläge i Vatten-Krabban i 4e huset för Hemmet men som också påminner om "livs början och slut" vilket indikerar att inget fast hem finns för den under Månen och ingår i Naturens kretslopp. 

Detta har alla begåvade kulturer funnit ut - förutom Sverige som vältrar sig i materialismens dy och gör allt fel! Men det är själarnas fria vilja som avgör färden. 

Kanske fel att tala om "människans fria vilja" eftersom individens mix av rationell och irrationell själ ger vissa mindre styrförmåga än andra. Norska felfördelade "pseudokungligheten"  har en extra besvärlig mix av den högre daimonen (rationella själen) och den lägre delen - och även om födelsetid saknas kan andra astrologiska detaljer ge omen.

https://siderisk.blogspot.com/2024/08/det-kungliga-norska-rotagget-nytt-och.html 

Är Merkurius "upphöjelse" i Jungfrun bra i enbart i den meningen att intellektuell reflektion krävs för att förstå att botten nu är nått med den rena själens (Venus) fall i sjätte tecknet? (Intressant notera hur Venus fallen till världen visserligen härskare i Jord av Mörkrets kvalitet, dvs. Oxen, men "upphöjs" i Fiskarna, mittemot fallet i Jungfrun. Skälet är att Fiskarna tillhör Ljusets kvalitet och därmed möjligheten till rening av den orena Venus. Det är också därför österlandet utvecklat yoga-former som använder sexualiteten som verktyg för att nå högre medvetandetillstånd. 

Venus-hemma-i-Oxen kan lätt demoniserats (vilket gjorts i demonologins ikonografi - och bibelns författare hade både Egypten och Babylons tjurmotiv att förfasa sig över). I normalfallet står Oxen för så harmlösa ting som trädgårdsarbete. näringslära och moderat kroppsträning. Oxen är så negativ att den söker dra uppmärksamheten till sig själv/kroppen där av kommer kanske dess koppling till Djävulen (ibland som en kvinnas list) och inte minst stjärnan Algol som i skepnaden av gorgonen Medusa förvandlar sen stirrar på henne till ett objekt av sten. (Antikens sätt att beskriva en rabiat feminist som söker skada mannen? Se Johhny Depps Sol/Algol och den smutsiga skilsmässoprocessen mot Amber Heard som numera gått i exil från USA.)

Och slutligen innebär Månens upphöjelse i Oxen att den begärsfulla och stirriga Naturen (Månen i härskarläge i Krabban) inte kan lugnas (för stunden) annat än genom via ett skrovmål eller primärt genom förkropplsligande (den rena själen mixen med Jord). Krabban beskriver just falsariet att tro man kan fånga ögonblicket, men det är typiskt den irrationella själen att skapa felaktiga kopior på den högre själen. 

Om man tar Saturnus/Fader Tid ur dess Jord-perspektiv är det likväl här normen eller tidsflödet sätts ( i den mätbara sinnevärlden - den lägsta av alla medvetandetillstånd). Att Patriarken och Tid (tidsstudiemannen!) är en uppskattas inte av invånarna på Jorden som identifierar sig med den. "Grip dagen" kan se som de dödligas tragiska insikt att tiden är kort. Men frasen kan också fattas som någon som skadas av sitt "läckande psyke" och maskerar verkligheten med fantasi och påhitt.

Faktum är att Saturnus inte ens via sin Jordversion är vän med arbets-Oxen eller jordbrukar-slaven (Jungfrun). Allt som ofta kryper arrogans in hos den som äger "resurserna".

Astrologin bär alltså på misogyni genom att underkänna hela den biologiska existensformen (Vatten = begär) eller stillade men vilande i Vatten-Jorden. Sådan var verkligheten för människan som den förstods före Darwin. I allmänna ord var människor mer insiktsfulla som såg den här arten som något som skilde sig från djuren. 

Idag verkar stora delar av jordens mänskliga befolkning bestå av djur som avancerat uppåt i hackordningen. Även platonismen såg människan och djur närbesläktade men de förra med högre intelligens än stackare som Darwin, mannen som var så folkskygg att han spydda i folksamlingar. Inte konstigt att en sådan själ skapar evolutionsteorier som legitimerar sin "frivilliga" exil / upptäcktsfärd i Naturen!

 


Charles Darwins karta har tidigare taggats fyra gånger, men hans patologiska människofobi framträder tydligt genom att förskoleillustrera vad som verkar vara ett tydlig friktion mellan Natur och Människa, mellan Vatten/Jord och - faktiskt artsindelningens och/eller den kollektiva människans Vattenbärare. (Saturnus i Luft ser genera eller Platons former, Saturnus i Jord ser ett myller av arter?) 

Darwin var dock inte någon vidare bärare av vatten utan hade tvärtom svårigheter att äta med andra. Den enda gång jag hört om att Darwin inte förmådde dinera bland människor var hos brittiska astrologen Charles Carter men hur han argumenterade utifrån det västerländska horoskopet har jag glömt. Men med siderisk zodiak är det nära en katastrof. Månen i Stenbocken kan vara en verkligt nervös mage medan ätandets 2a hus (Oxens/kons idisslande) råkar blir verkligt känsligt här, med den gruppsociala Vattenbäraren underminerad av sin härskare Saturnus i t.o.m. antisociala Skorpionen. 

Darwins Måne/näringsintag är beroende av Saturnus i hemliga Skorpionens som dessutom inte alls vill ha andra inblandade i sitt näringsintag. Även Mars i Vågen är en svag placering och där kan jag intyga (med Mars i Vågen) att jag är extremt kräsen med vilka jag sitter till bords med... Inte så att jag spyr av "fel folk", ser helt enkelt till att undvika pöbel. Det har det tidigare liv i societeten att göra. Simpel fattigsvensk denna gång men "snobberi" sitter i från liv till liv, på samma sätt som talanger förblir själens ägodelar även om inte hela bagaget återaktiveras i varje liv...


13 kommentarer:

Seaward sa...

testar

Seaward sa...

Allmän kulturhistoria och insikten om polaritetsskiften (manligt/kvinnligt) genom myternas historia är jag förtrogen med, men försöken att knyta den krisande moderna kosmologin till antika föreställningar som kvintessensen är åtminstone tankeväckande.
Under mina år med bloggen sökte jag med kvantitativa summeringar lyssna efter respons från systemet – utan vettiga resultat. Dock tyckte jag att de återkommande polaritetsskiftena var märkliga. Inte så att ett uppföljningstest lyfte fram något annat godtyckligt tecken utan just den komplementära motpolen. Playboy-kvinnorna som halvvägs genom testet bytte till motsatt pol (Fiskarna/Jungfrun).

Jag övergav till sist jordmänniskans försök att bevisa saker med SIFFOR och valde att se konstarten lite som symboltolkning.

http://siderisk.blogspot.se/2012/12/playboybrudar-vittnar-vast-ar-den-stora.html

http://siderisk.blogspot.se/2014/01/playboybrudar-del-2-lagen-om-minskande.html

Konventionsbrytande klassicisten Peter Kinglsey beskrev i "Ancient Philosophy, Mystery, And Magic" grekernas glidning över några århundraden i innebörden av "aer" och "aither". I bloggandet går att hitta visst flackande om Luft ska tillskrivas människans intellekt eller om det bara är Luft i kombination med Eld som bildar legeringen Eter (enl. ”elementens fader” Empedokles” om jag minns rätt) som får föreställa den "rena själen" (eller snarare dess eteriska hölje" som renade själar nu närmast gudar - förtjänat sig och som låter dem leva ofattbart länge i högre världar – dvs de som inte önskar lämna universum helt).

Den salomoniska (och grekiska) devisen om "allt i måtta/inget till överdrift" genomsyrar alla böcker av min första "astrologihjälte" Charles Carter, men när den mer filosofiska indiska varianten självmant knackade på dörren årtionden senare tvingades jag omvärdera gamla västsanningar. Jag började först nu (med denna blogg) räkna ut kartor i stor skala (dagens rubriker och sällan med kända födelsetider). Från 300 (tajmade kartor) till idag 2000 och 10000 utan känd tid tycks astrologin vara en mental process där man börjar med enkla betydelsebärare som elementen - men detta är bara förbränningsmaterial för den helhetsbild som ev. växer fram som övergår i försöket att i ord redogöra för vad för slags öde som resulterar, åberopande på kända fakta om individen.

Det är naturligtvis illavarslande att bara granska mördare för här visar sig Vatten på ”låg manifestationsnivå” och man kan glömma den antika tanken om Varats oändliga kedja. Ett element kommer i ett spektrum beroende av helheten.

Ett av de få exemplen på en sådan process är norska prinsessan som visar sig vara en lika god affärskvinna som hennes amerikanske krängare av tokreligioner (tydligt antyda i USA-kartans 9e hus och Vattnets tendens till grundlöst fantiserande i de fall där inte Vatten och Luft fått tillstånd en synergi via medlande Eld – se Platons trevärldslära).

Från Plotinos nyplatonism var kvinnan/Afrodite/Venus förvisso en sinnebild för Världssjälen, även om den tiden hade en mer hanterbar bild på universums storlek. Hinduerna hade redan fattat att dimensionalitet är en av jordmänniskans många ogrundade fantasier (eller snarare ”åskådningsformer” som den förslavade själen måste arbeta med för att kommunicera med sina likar):

https://www.holy-bhagavad-gita.org/chapter/13/verse/34

Seaward sa...

Jag har aldrig nått den gudomliga själens upphöjdhet (det får bli i nästa liv) och kan bara medge att elementen, i sig eller i kombinationer kan framstå som om det finns lägre och högre själar som använder sitt eteriska hölje (gr: okhma pneuma) olika väl. Jag behärskar inga astrologiska tekniker annat än att övervägande ett antal regler söka avgöra "verkshöjden". Stark Eld har jag gång på gång hittat hos fanatiker och autister - lite som du tänker, medan jag tagit intryck av den första engelska översättningen av Tibetanska dödsboken och ett initierat (och långt) förord av orientalisten John Woodroffe. Han går igenom elementtänkandet och klargör en dualism, lik platonismens tvåvärldslära. (Platon var tydligt östtillvänd och Sokrates troligen i mycket språkrör han stoppade egna tankar i.)

För rena själar representerar t.ex. Vatten inte längre begär utan gäller som "spegellik vishet", vilket påminner mig om att de fyra elementen hos Platon är former och därmed levande väsen/arketyperna som levande intelligenser (fast inget för jordmänniskan att kommunicera med).

Tack för insikten i den spekulativa kosmologins försök att skapa mening genom att återknyta till gamla mänskliga idéer. Det var lite otippad även om ser ser trenden - har senaste 10-15 åren samlat på mig ett gäng liknande...En som det minns det hygglig var Ervin Laszlo:s "Science and the Akashic Field" - apropå Etern. Egentligen en omskriven och populariserad version av hans inte mycket äldre "The Connectivy Hypothesis" (på State of New York University Press)

Anonym sa...

"Ett av de få exemplen på en sådan process är norska prinsessan som visar sig vara en lika god affärskvinna som hennes amerikanske krängare av tokreligioner (tydligt antyda i USA-kartans 9e hus och Vattnets tendens till grundlöst fantiserande i de fall där inte Vatten och Luft fått tillstånd en synergi via medlande Eld – se Platons trevärldslära)."

Robert A Monroe har 0 planeter i ELD men hans UT-UR-KROPPEN upplevelser ska väl inte betraktas som "grundlöst fantiserande"? Durek Verrett karta har Månen i ELD (eller ETER?) i Skytten med sin disponent i LUFT i Vattumannen. Så ELD finns där men fungerar inte så bra då?

Vad gäller Aether så har jag sett hur bloggen beskrivit det som en kombination av ELD+LUFT ibland (som du gör nu) och som en mix av alla 4 elementen ibland (ELD+LUFT+VATTEN+JORD) så vad gäller?

För övrigt vet jag att Laszlo beskrivit "The Akashic Field" som ett "Metaverse" eller "Mother of all universes" i boken "Science and the Akashic Field". Bara för att återknyta till tanken om en Ur-Moder...

Seaward sa...

Monroe är döende när han skriver sin tredje och sista bok. Frun har nyligen dött. Jag var rörd när jag läste den för kanske tio år sen. På ett ställe ifrågasätter han uttryckligen om det han upplevt varit äkta och hållbart. (Vatten och Luft har tappat ev. synk.) Exakt som ultrasynske Edgar Cayce ifrågasatte sina informationskanaler (som "informationen" själv beskriv som "mångkanalig" – som sämst var klienten så stirrig i medvetandet att Cayce bara fungerade som tankeläsare).

Men detta ämne var vi väl klara med, min nuvarande tanke var ju att elementläran inte ska bokstavligt utan som Intellektets "förbränningsmaterial" i försöken att förstå horoskopet - inte som en nattstånden och uttjänt vetenskap utan som "andlig exercis".

Förbränningsmaterialsteorin gäller i fråga om elementblandningarna - de kan ha olika funktioner i olika sammanhang. Återgen: intellektet avgör och den som önskar kan bygga en ny astrologi, men det är att återgå till fundamentalistisk nivå vilket påminner om att Jord ofta får representera den lägsta medvetandeformen "mineral" och Eld ofta står för det mest gudomliga eller rent medvetandeartade i det sinnliga universum. (Eftersom platonismens Det Ena inte kan representeras på något sätt (negativ teologi) landar det i att Luft hamnar högsta eftersom intellektuella objekt kan greppas i tanken. Platonismens andra stadium, Intellektet (utanför universum men som dimensionslöst samtidigt inbäddat i Världssjälen).

En liten summering följer eventuellt. Här är en förhandstitt som lätt kan googlas fram: Eterkroppen som jag stavat fel i alla år - ska vara OkhEma Pneuma omfattar bidragen från det antika universums alla planeter (och därmed element) och gäller alla förkroppsligade varelser.

I något eller några gamla inlägg (många år sedan) funderade jag varför hinduerna exklusivt låter Jupiter representera Eter, men nycklarna har genom åren pekat på att Eter är universums expansiva kraft och därför "blåser upp tillvaron" tills Gränsen (Saturnus) fulländar formen.
Renodlad Jupiter är inte möjligt om man talar astrologi men filosofiskt kan sägas att Eter omfattar alla lägre själar i detta universum, inte minst de platoniska former som bär de fyra elementens namn. De höga själarna faller aldrig som de själar som mixas med materia - en rätt vanlig platonisk föreställning.

Du har en poäng här för Jupiter som Ur-modern stämmer med Platons sista lära (bara nämnd som muntlig enligt eleven Aristoteles). Jag har i något inlägg föreslagit att hinduisk astrologi låter egot/ascendenten leva ett liv inom ramen för både Själen/Atman (hus 5) och den universella Dharmans 9e - skulle kunna vara den "kosmiska modern" som illvilliga röster säger var den kvinnliga halvan av Gud som avkönades i kristendomen och blev "den heliga anden" som i likhet med Jupiter representerar "allstädes närvaro". Jupiter som "kvinnlig urmoder" är dock ett problem eftersom planeten kommer i både positiv och negativ polaritet vilket talar för att manligt/kvinnligt inte är bra liknelser just här.

Platons sena muntliga tradition om Gränsen/Det Obegränsade fungerar dock bra som analogier till Saturus/Jupiter (Jupiter i astrologin måste hållas i, den har inte Saturnus förmåga att ringa in och koncentrera).

I ett tidigt inlägg och kanske influerad av Laszlo såg jag Jupiter (bild för Etern) som slutet på vårt universum och den som förstår sjunde himlen/Gränsen/Saturnus kan permanent lämna detta universum. (Mediet Cayce talade i en serie metafysiska sessioner om multipla universum, trendigt och rätt i tiden - eller före sin tid - på 1930-talet. Redan under Mellanplatonismen var frågan om ett en Form/en värld kunde korsa över i en annan och jag vill minnas att Filon från Alexandria hävdade att ett rent Eld-väsen måste dö för att skifta ”essens”. Den något senare Plotinos inlät sig i stället i diskussion om stjärna verkligen var ren Eld och hävdade att alla objekt måste innehålla ett mått materia/Jord för att inte falla sönder.)

Seaward sa...

Jag tillade överst "supportad av platonismen" bara häromåret och bloggen lever därefter i ett oklart tillstånd av astrologi och antik filosofi. Säg att den är inne i andra andningen och ingen vidare källa. Nu kan jag vara trög eller börjat läsa texter i fel ordning men har säkert ägnat 15 år åt den platoniska grenen av grekisk filosofi och allt är inte klarlagt än! Ju fler platonister ju krångligare eftersom debatten förr var livlig.

Men jag upptäckte just - och helt logiskt - att den rationella själen ansågs ha ett hölje och att det plantära höljet bara täcker den irrationella själen, ja att människosjälen blir dubbel först genom att ”sjunka” genom planeternas kretsar och ansamla gammal karma (från akasha/etern) att utverka i det kommande livet. Detta är OKHEMA PNEUMA (inte okhma - digert jobb att stava om varje inlägg). Den rationella själen som lever på högre nivå har också ett kroppshölje men märkligt nog har detta inte namngivits i någon av de böcker jag läst före forskarkommentaren till Iamblikos De Anima.

Nytt är de rena själar som i princip är klara med Jorden, deras kropp låter bekant: OKHEMA ANGEIDES (inte "änglakroppar", översätts som "luminösa kroppar" vilka vilket stämmer med min käpphäst att UFO:s är levande väsen och roar sig genom att leka med den dumma mänskligheten och visar sig i former som våra "vattniga psyken" härbärgerar. Vi är dock sublunära livsformer.

En annan kropp upptäckte jag just genom simpel googling: OKHEMA AUGOEIDES (strål-former) åter som en synonym till föregående luminösa fordon, men sägs här och där syfta på den rationella själen som motpol till själen i den penumatiska (rörliga) kroppen.

Här är informationskrockarna på nätet så tydliga att jag väntar till någon certifierad professor i en tryckt pappersbok avgör saken...

Wiki drar historien om kvintessensn i samband med denna kropp men jag hoppar över härvan för ögonblicket. Ser dock i ögonvrån att Proklos vilken står oläst här hemma jämställer stjärnorna med medvetandet i dess helhet medan jag av en ren slump råkar ha valt Proklos åsikt att i den mikrokosmiska människan är Saturnus/sjunde himmelen det kosmiska förnuftet eller det redan Platon kallade NOUS, det gudomliga Intellektet.

https://en.wikipedia.org/wiki/Body_of_light

Men det här ämnet kan man gå i cirklar många år innan bitarna börjar passa!

Astrologin är ett sätt att träna sin högre själ. Att olika födelser ger olika ascendenter och därmed olika tillfälliga härskare till filosofins 9e är inte direkt till hjälp för att spotta ur sig några snabba universalsvar.

Att jag ens sitter och skriver det här förklarar jag - i min personliga myt - att Tvillingarna i öster ger Vattenbärarens Luft-Saturnus i 9e, en som bara är intresserad av ämnets fulla komplexitet, vilket tar sin tid... (Saturnus i sin tur i Skyttens Eld och i dess framhävda läge i 7e huset förklarar hur någon orkar hålla på så många år och skriva på en blogg i ett land utan filosofi (med få undantag). En hemlighet: jag gör det för att bättra på karman inför kommande liv…

Anonym sa...

Min första kommentar försvann. Var det bloggaren som tog bort den eller var det blogg-systemet?

"Du har en poäng här för Jupiter som Ur-modern stämmer med Platons sista lära (bara nämnd som muntlig enligt eleven Aristoteles). Jag har i något inlägg föreslagit att hinduisk astrologi låter egot/ascendenten leva ett liv inom ramen för både Själen/Atman (hus 5) och den universella Dharmans 9e - skulle kunna vara den "kosmiska modern" som illvilliga röster säger var den kvinnliga halvan av Gud som avkönades i kristendomen och blev "den heliga anden" som i likhet med Jupiter representerar "allstädes närvaro". Jupiter som "kvinnlig urmoder" är dock ett problem eftersom planeten kommer i både positiv och negativ polaritet vilket talar för att manligt/kvinnligt inte är bra liknelser just här."

Här tänker jag att det är typiskt manligt eller Saturniskt drag att vilja dela upp saker och ting i olika former (som manligt respektive kvinnligt)? Om Jupiter är kvinnligt så följer också logiskt att dess motpol Saturnus måste vara manligt?

Fiskarna representeras ofta av två fiskar som simmar antingen åt höger samt vänster eller uppåt samt neråt. Det anses vara ett Rörligt/Sattviskt tecken men ändå handla om en omedvetenhet om vem man är. Kaos-artat och svårt att greppa precis som en fisk i vattnet? På stjärnhimlen ser tecknet ut precis som ett stort V (eller vagina om man så vill). Opposit Fiskarna hittar vi Jungfrun i zodiaken som också är Rörligt/Sattviskt samt av negativ polaritet med själv-medvetet öga för detaljer snarare än helheter. Men Jungfruns planet Merkurius handlar snarare om kommunikation/analys än rena former (Saturnus som formgivaren).

Jupiter är som sagt gränslös så då är det inte så konstigt om planeten kommer i båda positiv och negativ polaritet? Konstigare snarare varför man har ett behov av att dela "kosmos" i positiv och negativ polaritet? Jag är inte så säker på att den "uppdelningsform" som Saturnus "bidragit med" har sitt fulla stöd av Jupiter. Jag ser det snarare som att Saturnus tagit (stulit?) en bit av Jupiters gränslöshet och gjort det till "sin form" (de båda är ju trots allt planetära fiender). Som att "världssjälen" och "Guds kvinnliga sida" bara är någonting som ska återspegla Saturnus (som tror sig vara Gud).

"Platons sena muntliga tradition om Gränsen/Det Obegränsade fungerar dock bra som analogier till Saturus/Jupiter (Jupiter i astrologin måste hållas i, den har inte Saturnus förmåga att ringa in och koncentrera)."

Jag förstår att horoskopen blir lättare att tolka om man ser en tydlig (Saturnisk) form i dom.

"I ett tidigt inlägg och kanske influerad av Laszlo såg jag Jupiter (bild för Etern) som slutet på vårt universum och den som förstår sjunde himlen/Gränsen/Saturnus kan permanent lämna detta universum. (Mediet Cayce talade i en serie metafysiska sessioner om multipla universum, trendigt och rätt i tiden - eller före sin tid - på 1930-talet. Redan under Mellanplatonismen var frågan om ett en Form/en värld kunde korsa över i en annan och jag vill minnas att Filon från Alexandria hävdade att ett rent Eld-väsen måste dö för att skifta ”essens”. Den något senare Plotinos inlät sig i stället i diskussion om stjärna verkligen var ren Eld och hävdade att alla objekt måste innehålla ett mått materia/Jord för att inte falla sönder.)"

Jag ställer mig frågande till "den som förstår sjunde himlen/Gränsen/Saturnus kan permanent lämna detta universum" eftersom det borde väl ligga i en form-planets natur att den vill bevara "sina former"? Vidare borde ju den stora friheten ligga i att komma till det som ligger bakom denna värld snarare än att förflytta sig till en annan (snarlik?) värld? Det sista om "ett visst mått av jord" tolkar jag som att man är naiv om man tror man kan vara ren fri ELD inuti någon annans skapelse/JORD?

Seaward sa...

Av någon anledning fastnade ditt senare inlägg i bloggens "modereringssytem" och krävde manuellt godkännande. Har varit upptagen med nya inlägg och såg det först nu. AI kanske ser viss rundgång i ämnet?

Din opublicerade kommentar som börjar med "Robert A Monroe har 0 planeter i ELD men hans UT-UR-KROPPEN upplevelser ska väl inte betraktas som "grundlöst fantiserande"?

...visar du inte ser att jag svarar på dina frågor. Jag för ett resonemang. Vad jag säger är att Monroe SJÄLV vacklar huruvida sina tidigare upplevelser hjälper honom över. (Det underströk jag redan i ett inlägg från 2012). Det är mänskligt och rörande och visar åtminstone i detta skede hur ibland Luft och Vatten inte längre är samarbetar. (Vilket är platonismen grundantagande: sinnesfixerad irrationell själ (Naturen/Vatten) eller en lägre aspekten av Luft - kanske mer av jordnära Saturnus än dem högre Intellektuella delen som är bortom vårt världen Guds självmedvetenhet, lägre än den Ene.

Monroes tvivel är begripligt och inget horoskop beter sig likadant genom ett helt liv. Därav bloggens intresse för de hinduiska dasha (dasa)-cyklerna som fokuserar olika delar av horoskopet vid olika tider i livet. Jag föddes t.ex. med någon ful rest av girigheten Rahu och det styrde tidiga barndomsår. Den begärsfyllda personlighetssidan ("mer"! mer!") var helt bortvuxen runt tio.

Hela stycket om elementen som "förbränningsmaterial" i sökandet efter en större bild tillhörde samma diskussion som pekar bort från fixa och färdiga svar du om och om söker. Visst kan bokstavstro vara ingången (alla läroböcker är upplagda så) men den här bloggen rör sig i ett annat tankerum och är förmodligen för avancerad efter 14 år, vilket jag inte själv kan se.

I försök att få dig ombord introducerar jag till och med okhema-tankarna som svar på den (opublicerade) frågan: "Vad gäller Aether så har jag sett hur bloggen beskrivit det som en kombination av ELD+LUFT ibland (som du gör nu) och som en mix av alla 4 elementen ibland (ELD+LUFT+VATTEN+JORD) så vad gäller?"

Kanske kan du påminna dig frågan och nu se att jag noga svarat på den. Allt gäller när man ser sammanhangen. Sammanhangen har upprepats under 14 år och lyckligtvis är rena missförstånd på bloggen få. Fortsätter...

Seaward sa...

Jag lämnar nu tråden och ämnet "Element på det bokstavstrogna sättet", det har i några omgångar varit "förbränningsmaterial" som påminner om astrologin som en metod att logiskt och intuitivt söka få en personlig kontakt med det granska horoskopets gestalt.

Om du ser på mitt förra dubbelsvar ser du att jag underkänner alla frågor som tar elementen på bokstavligt allvar. Men måste våga, som buddhisterna säger: bränn buddhastatyn om du ser en. Bara kunskap man gjort till sin kan avgöra från fall till fall. Ibland skippar man bekanta käpphästar för att intuitionen viskar att nyckeln är en annan. Intuition kan inte förmedlas. Den är bortom diskursiv logik men det gäller att man först lär sig skilja fantasi från riktiga insikter. Allt detta har jag redan sagt. I vissa fall är Luft/Vatten vara efterhandsrationaliseringar men ibland DOXA (tyckanden) som råkar sammanfalla med sanningen. I astrologin är det mesta åsikter...

Monroe kanske hade en bra representation av sin ut-ur-kroppen-förmåga i mixen av Luft/Vatten tidigt i livet men när bio-kroppen som levandegör (Vatten) tankestoff (Luft) under avvecklingen från jordelivet då visar han mänsklighet i tvivlet. I tvivlet ser man direkt hur Vatten/Luft ganska typiskt inte längre illustrerar något extraordinärt utan bara vanligt intellekt och känslor som inte anknyter.

En släkting satt vid 6-7 och upprepade varje uttalade mening viskande för sig själv, som för att höra om det var rätt. Med hinduisk astrologi visar det svaga intellektuella självförtroendet t i unga år: Olyckans Mars i Luft i dominanta 10e, men 10e-ägaren i Olyckans 6e hus och Merkurius här "fallen" i Vatten-Fiskarna. (Och BÅDE Sol och Måne i Vatten! Som ett högre däggdjur tagit livet upp Luft i bemärkelsen människoarten.) DOXA!

Denna människa är i vuxen ålder klassad "högkänslig" och har svårt att tänka i långa och komplexa tankar. Får jobba dubbelt för att inte tappa fokus. Men hitta 100 andra högkänsliga och man kanske bygger upp en egen förståelse och har hittat ditt sätt att göra astrologi. (Hinduer har hemsk kokböcker som lär ut hur man ska fatta yogaskombinationer som kan omfatta 6-8 smmanflätade faktorer. Det var då jag gav upp alla ambitioner att leka astrologilärare. Skapa egna ”signaturer” när du känner att du sett något mönster. Se taggen "ishta devata" som fick ett andra inlägg häromdagen just med tanke på astrologi för den som tar sig fram via preliminära eller fixerade sanningar.

Den här tråden avslutas men jag publicerar ditt försvunna inlägg så att du punkt för punkt kan se om jag faktiskt redan svarat på frågorna men att ditt eget frågande förblindade dig för svaren. Om inte annat en bra övning i innehållsanalys!

Seaward sa...

Otippat. Blogger tillåter inte publicering av det försvunna inlägg! Enda åtgärderna är "markera som skräppost" eller "permanent radering" (fast ännu inte publicerad).

Anonym sa...

"Din opublicerade kommentar som börjar med "Robert A Monroe har 0 planeter i ELD men hans UT-UR-KROPPEN upplevelser ska väl inte betraktas som "grundlöst fantiserande"?"
Fel. Den kommentaren är publicerad vad jag kan se på min skärm. Vad jag pratar om är den långa kommentaren jag skrev efter att du skrivit "testar" som börjar med "Det sägs att "vinnaren skriver historien" och arkeologerna har hittat flertalet fall av forntida dyrkan av en Modergudinna." Anledningen till att jag tog upp det var inte för att jag ville du skulle svara igen. Jag undrade helt enkelt bara vad som hade hänt (inte mer än så). Som du kanske minns så kunde jag först inte ens skriva en kommentar till den här blogposten. Så då testade jag skriva en kommentar till en annan blogpost (vilket funkade utan problem). Dessutom så har tydligen en kommentar till blogposten "Prinsessan och krämaren förklädd till shaman" försvunnit också (du har redan svarat samt tackat för den så det behövs inte göras igen). Jag förstår om du inte sett samma mönster eftersom jag kommenterat som "Anonym". Teorin om AI som ser upprepningar tycker jag verkar konstig då jag fick problem redan innan jag lämnat en kommentar till ett inlägg samt att ingen annan som kommenterat har fått sin kommentar borttagen vad jag kan se (trots ett ganska nyligt inlägg med 14 kommentarer t ex). Min senaste kommentar är publicerad (vad jag kan se) och där bemöter jag några saker du skrev. Om det var några astrologiska eller filosofiska svar jag förväntade mig så handlade det om min senaste kommentar (inte min första).

Jag vill också säga att jag tycker det är intressant det du skriver om vatten och luft i osynk (och att ELD behövs). Jag har också sett att du har flertalet bloginlägg om detta på bloggen. Jag tror mig också förstå hur du tänker kring Eter. Att det är universums expansiva kraft (i alla element) men att man nog märker det tydligast i de positiva LUFT och ELD elementen. Jupiter är ju en gas-planet och gas expanderar samt stiger ju uppåt.. Huruvida elementen är "förbränningsmaterial" eller "hugget i sten" låter jag vara osagt. Du lärde mig något nytt i alla fall när du pratade om vikten av den riktiga Ascendenten (så att husen blir rätt). T ex Robbie Williams "Im loving angels instead..) mediala karta på bloggen Solen, Merkurius samt Jupiter i Vattumanen (LUFT) men i åttonde "vattniga Skorpion dödshuset".. Även om jag har förstått att att husen ska räknas från Ascendenten så har dina exempel gjort att jag bättre förstått innebörden av det..

Seaward sa...

Även ditt senaste svar vägras publicering av Bloggers adminsida. Jag vet inte vad som händer tekniskt men testar att "svara"-alternativet i popup-fönstret direkt. (Blogger kan ha ändrat "trådfuktionalitet)".

Seaward sa...

Det var hemligheten! Nu aktiverades det opublicerade inlägget. (Blogger har ändrats gång på gång på senare år)