Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 12 augusti 2024

Senantiken och framåt: bara betydande personer tecknas astrologiskt

Svenska "gängpesten" läcker in i grannländerna.
Lilla döden (2022-25) och till råga på allt
under den onda rikemansplanetens större
cykel som bakgrundsfond (2020-36)

Frågan är om ens antikens och senantikens "filosofiska astrologer" undersökte ordinära människors födelsehoroskop, eller om begränsande dogmer inträffat på bara några hundra år efter lärans introduktion i Väst.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/o3KKLa/danska-politiker-kraver-att-ganginvasionen-stoppas-sverige-har-misslyckats

Justitieminister Strömmer börjar alltmer likna samma ovärdiga "ringa människa" som Ulven Kristersson fyllt sin regering med. Strömmer skyller ifrån sig på tidigare regeringar för att Sverige så tydligt låter "Lilla Döden" (Saturnus) härja i landet.

Bara Luft saknas (Ketu räknas inte)
men Jord dominerar

Gängvåldet måste ändå sägas en bättre illustration än batterihelvetet Northvolt som nu kan ha krävt sitt fjärde dödsoffer. (Skadebegränsarna jobbar hårt: "det skedde utanför arbetstid") Men har man en så svag Saturnus som nationalhoroskopet måste man tänka sig att Liemannen tränger fram varhelst det läcker i landet. Kollektiv karma. Och: vilket vidrigt tillhåll med fängelseceller åt de anställda som Riskkapitalet smällt upp mitt i ingenstans utanför Skellefteå! Enligt AB-Cervenka en jättelik ekonomisk risk Sverige tagit med folkets pengar under landets onda version av Storfinansens planet Jupiter en övergripande ödescykel som sägs råda 2020-36).

Jupiter representerade i antiken "överklassen" (fatta franske Macrons arroganta dubbeltydighet när han såg sig som Jupiter för vår tid). men kan ses verka ända ner till dagens låga chanstagare och klippare, som i  Sveriges horribla sektor för "makthavaren och elitskiktet" (försök att översätta den antika bilden av hus 5 som konungens och adelns privilegierade sektor. Med demokratiseringen kan alla beräkna sitt horoskop vilket gör att bloggens snabbanalyser fluktuerar vilt. 

De halvliv som fyller slaskpressen och som det är lättast att ställa ytliga horoskop för, måste betraktas som de lägsta versionena av sina respektive typer. Ta Cervenkas genomgång av siffernissens vy av Harald Mix -generös med dem vars riskkapital bidragit till Northvolts tvivelaktiga uppdykande i Sveriges mörkaste tid (Nato-anslutningen under Lilla Dödens sub-cykel är definitivt en betydande del av Mörkrets intrång men ännu bara en symbolisk död). 

Horoskopet för Harald Mix födelsedygn visar extrem Eld-dominans (En väldig trigon). Eld är naturen hos 5e huset för kreativitet eller dess dekadenta syskon, gamblern, klipparen, riskkapitalisten. 

Kartan påminner om antikens tankar om Eld som denna världens närmaste likhet till det gudomliga. Men bloggen har också hittat maniska extremister med samma signatur så elementen är knappt början på en tydning. 

Vad om horoskopets Eld är ego-fixerad, hur mycket måste man tänka sig att gynnsamheten sjunker? Och om det som här är just den fullmåne som aktiverar ego-intresset, och skapar överhettning i "Jag-och-Du-medvetenhetens" Vågskålar, är vi nere på den samvetslösa världsförstöraren typ Hitler då? 

(Hitler hade Vågascendent och ett kraftigt stellium i ego-principen Väduren - han KUNDE INTE LYSSNA PÅ DE SINA, VISSTE ALLTID BÄST och gjorde sig själv till högsta befälhavare under det krig han ansvarade för - med katastrofalt resultat.)

När hinduerna kallar hus 5 den "goda karmans hus" (Solens "naturliga" hus) och slavarnas (numera serviceyrkenas) hus 6 som "ond karma", glömmer man lätt att astrologin uttrycker forna tiders samhälle. Det är inte helt lätt att överföra den gamla läran på moderna och sekulära förhållanden eftersom moderniteten i sig introducerat lögner och korruption som passerar obemärkt eftersom de nya makthavarna har fullt upp med att skapa nya fraktioner och därmed tränga den gamla moralstyrda världsbilden alltmer ur blickfånget. Ingen fylls längre av skam eftersom ingen längre inspekterar sitt liv, dess kvalitet i annat än materiella hänsyn.

Under flera år har många av bloggens inlägg kretsat kring 200-talstänkaren Plotinos (som bejakade filosofiskt grundad astrologi till skillnaden från dåtidens smörja, en som överlevt idag som extremt banal "veckotidningsastrologi". "Nyplatonismens fader" pausas nu och istället gäller 400-talets Proklos, platonismens mest extrema utvecklingsfas. Valda verk av Proklos har står nu för 7e året på hyllan och ropar på att bli lästa.  (Bilden illustrerar bara ETT verk - grundligt kommenterat.)

Pinsamt av Cambridge att inte
ens designa bokryggarna rakt
- särskilt med tanke vad akademisk
litteratur kostar - även pocketar

Platonismen hade med Proklos som Akademins ledare återfått mycket av den ursprungliga religiösa fromhet som faktiskt utmärkt Platon 700 år tidigare och det märks inte minst i att skolan ägnar sig åt djupa studier av Platons texter och den symbolik de tänktes rymma. Påverkade från österlandet och astrologin var filosoferna både hyperskarpa tänkare och rena ockultister, som sökte och fann spår av gudarna i de mest triviala ting. 

I det här citatet kommenterar Proklos en rad ur Platons "Timaeus" som på 400-talet med den hopplöst svåra "Parmedides" ansågs Platons viktigaste texter för dem som förmådde läsa dem mellan raderna enligt de hermeneutiska (läsförståelse-)regler den numera nyplatoniska akademin i Aten lärde ut:

Diskussionen om statens konstitution och den korta och kondenserade summeringen av samhällets klasser bidrar till den mer övergripande redogörelsen för den kosmiska kreationen. [Platonismen såg mikro-/makroparallellismen genomsyra allt - och således även hur Platon disponerade och författade sina viktiga texter. T.o.m. de smärre dialogerna bar på en djupare mening.]

För klasserna fungerar som sinnebilder från vilka det är möjligt att åter fokusera på universum. I sanning var pytagoréerna enastående representanter för denna metod, att spåra snarlikheter i de skilda realiteterna genom analogier och gå från bilder till paradigmatiska fall [Platons före-bildliga Idéer]. Det är vad Platon gör även här [i det kommenterade men inte citerade stycket]: han visar oss från början ting i universum såsom sedda i det mänskliga livet, så att vi kan studera dem. 

Det är inte ens speciellt märkvärdigt, för tungt vägande personers konstitutioner är modellerade på himmelens organisation.

[Astrologins studieämne eller rättare, filosofisk astrologi. Notera att den "ringa människan" inte har något eget öde enligt Proklos - född högt privilegierad. "Folk" är bara en del av statens kollektiva öde och anses präglade av 11e husets statsideologi - se https://siderisk.blogspot.com/2022/02/dold-daimon-i-horoskopet-1.html  - möjligen var det del 2].

I linje med detta ska även vi relatera samtidens bilder i ord [här i den lägre världen upplever vi bara avbilder av den sanna verkligheten] till universella angelägenheter, och börja med uppdelningen av samhällsklasserna. Ni förstår, den här uppsplittringen av klasser imiterar Demiurgens (världsskaparens) uppdelning av universum... 

Proclus - Commentary on Plato's Timaeus, vol 1: Book 1, Proclus on the Socratic State and Atlantis (ö.s. Harold Tarrant, Cambridge)

För en som trängt in en bit i astrologin är Proklos analogi mellan samhällsklasserna och himlen upplysande:

  1. Månen, bönder (täcker många grupper i dagens samhälle)
  2. Afrodite (Venus), äktenskapsmäklare (idag? integrationsjobbare? socionomer?)
  3. Hermes (Merkurius), arrangörer av lotter (valarbetare/pol.tjänstemän? räknenissar!)
  4. Solen, utbildare och domare
  5. Ares (Mars), krigare
  6. Zeus (Jupiter), ledare genom intelligens (statsminister? vd-typen? Notera att både Sol och Jupiter råder över hinduismens 5e elithus.)
  7. Kronos (Saturnus), filosofer som upphöjer sig till den Första Orsaken (Gud)

Avvikelserna från astrologisk tradition beror på att Proklos här söker visa att dialogen "Timeaus" har en både sinnevärldslig och högre innebörd. Men Solen som domare stämmer med orientaliska föreställningar (babyloniernas Shamash!) eller kanske tankegods kring grekernas Apollon, som bl.a. överinsåg Sanningen, passande för en domare.

Bloggaren, född med böndernas Måne i Tvillingarnas Luft i öster (farfar var närmast statare under en patetisk landägare i högervridna Sörmland), men Månen domineras här av Kronos i Zeus hus (Skytten) i väster. Ett rätt bra exempel på hur man kan börja i den lägsta av kaster (missa inte snarlikheten till det hinduiska kastsystemet) men med turlig "sparringpartner" mittemot (Kronos/Saturnus) börja som en dräggig barbesökare i sena tonåren men genom livet acceptera att Saturnus är enda vägen att börja förstå begrepp som "själen" och "paradigmens värld" - en världsbild långt äldre än den grekiska filosofin. Född med en obskyr Saturnus (dvs. inte i ett hörnhus) kanske inte filosofin eller den Första Orsaken blir någon högre prioritet.

Materiellt tar Saturnus allt men det är enda så en själ övervinner det töcken som samhället stoppar in i huvudet. Särskilt om samhället som Sverige-kartan avslöjar undertrycker den 7e himlen för att hålla folket fogliga i slaveriliknande förhållanden. Detta är den olyckliga ödestrend som Sverige tilldelades vid regeringsformen 1974 och där den Onde Rike Mannen inte setts tydligt förrän Jupiter visade sig för första gången som storcykel 2020. (Nog för att den fifflade i bakgrunden även under den föregående cykeln då samhället började "vinstutsättas" och förfallet tog fart.)


Inga kommentarer: