Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 3 augusti 2024

Ayatollan, helig man eller bara boklärd?

Irans högste ledare 2002, ser påfallande lik sig men ett vitt skägg kanske framhäver idén om "vis man".

Om en som ser israelernas lönnmord på iransk mark som en ärekränkning som kräver respons berättas lika väl av AB som någon: 

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Vz6kjr/usa-raknar-ner-till-irans-hamnd-militaren-redo

Mer intressant var att upptäcka att encyklopedin Britannica (bildens källa) berättar att ayatollah Ali Khameini bara är en hederstitel medan "den högste ledaren" (som allt fler svenska medier skriver) är RAHBAR. Nästan RABBI som "mästaren" Jesus tilltalas i Nya Testamentet. På persiska är det "vägledare", men frågan om enstaka ord fått  spridning är intressent. BAR är "son"/manlig avkomma i hebreiskan så en vild gissning är att detta är pojknamnet som arabiskan har som adjektiv / tjänstetitel: Tålmodighetens son. Och inte minst är HAYYI RABBI "Den Högste", namnet på Gud hos den gnostiska sekten mandéerna som spreds i Irak och in i Iran och uppvisar mängder med språkliga likheter med den judiska esséerrörelsen (som kan ha skolat Jesus).

För den som inte varit utanför Sveriges gränser kan tilläggas att denne mans utbildning får Ulven Kristersson att framstå som ren charlatan eller hur långt Sverige drivit bort från verkliga värderingar. Högste ledarens horoskop utan födelseminut är dock nästan hopplöst att göra något av. 

Dygnet börjar som en nymåne vilket normalt indikerar en handlingsmänniska snarare än en tänkare. Men vad om tecknet är det perfekta intellektets Tvillingarna, (Luft OCH Ljusets kvalitet)? Detta innebär att ayatollans handling sammanfaller med hans tanke (förbehåll: Merkurius i Vatten).

Och kanske bäst av alla planeter fungerar Venus i Tvillingarna och lånar sig lätt till tankarna om en tålmodig natur!

Men klockan 15:00 når Solen Krabbans tecken och pekar genast mot en mycket mer traditionalistisk typ, en som tänker i termer av heder. Även hatiskt småfolk i västkulturer som hakat upp sig på "araber" har sannolikt problem med Krabban eller Månen i sina horoskop, eller någon av de mer komplexa figurer som kan antyda allmän inskränkthet eller banal önskan att "heja på ett lag" och därför tror sig behöva hata det andra.

Slutligen hinner också Månen gå över i Krabbans tecken, men det bara några minuter innan midnatt.

Jag gissar på den perfekta nymånen (med Venus) eftersom det krävs extraordinära egenskaper för att bli livstidsvald som högsta ledare. Detta är också ett tecken på Khamemenis höga bildningsnivå. Missa heller inte den perfekta Jupiter i 10e makthuset. Fiskarnas tecken är dess negativa härskarläge där nåderikhet och långmodighet starkt påminner om titeln Rahbar.

Det svåretablerade horoskopet för Iran (april 2024)

Iranska republikens födelse har dock känd födelsetid, vid vilken religionens och filosofins Jupiter stiger i "upphöjt läge" i öster ... i Krabbans tecken. Hur mycket det dekadenta Väst än hatar inskränkningarna den första ayatollan påförde landets kvinnor, ska man inte glömma vad Jupiter i Krabban representerar: renandet av den lägre biologiska driften (män och kvinnor) för förlossningen från det Platon kallade "den irrationella själen" (Vatten-elementet) i dess naturliga tillstånd, som moder och vårdare av livet. 

Att se igenom Vatten helt och hållet ankommer först Jupiter i Fiskarna där Vattnet slutligen visar sig i Ljusets kvalitet ("levande vatten" var den antika beskrivningen av denna psykologiska förmåga). Hos mandéerna (se ovan) verkar "levande vatten" främst ha fattats som en halvt glömt påminnelse av varifrån de kom, en synonym till allt strömt vatten var "jordaner" (plural) vilket påminner om hur Johannes Döparen, ett stenkast från Dödahavsklostret stod och döpte konvertiteter vid Jordanfloden, inte i eld men väl i vatten. Gnostikerkännaren Hans Jonas påpekar att mandéerna (de få som ännu existerar) känner tre slags vatten, levande, det stagnanta och havets upprörda vatten. 

Men Jonas reagerar inte: detta är exakt astrologins tre kvaliteter, därav mitt tvärsäkra likställande av "levande vatten" med Fiskarna (turbida vatten: Passionen/havets Krabba och stagnanta vatten: Mörkret/Skorpionen).

Först i Ljusets kvalitet kan den fallna själen slutligen under jordelivet förnimma och förstå att den har en högre och odödlig natur. Det betyder inte att Fiskarna är högre utvecklade än alla andra, bara att en viss själ med detta tecken aktivt nu nått ett vägskäl. 

 

Borde vara singular för
fokus på mannens vägval.
Blir det kvinnan som tafsar på
hans kön (vägen ned) eller
handen på hjärtat
(Solens position och vägen upp)?

Som framgick av kommentaren till aktrisen Kristen Stewart kan Fiskarna också välja fel och börja vandra "vägen ned". Horoskopet visar möjligheterna men människan gör valen. Om fullmånar i den negativa polariteten (Jord/Vatten) väljer "minsta motståndets lag" (som visar sig vara en fälla, givet bottenläget Jordens oerhörda tröghet), vågar jag inte säga.

Islam erkänner visserligen inte reinkarnation men den finns tydligen representerad i det fördolda och hinduisk astrologi ger därmed ett mycket högt betyg åt ett land primitiva västerlänningar fnyser åt, trots att det är vår kultur som är degenererad. 

En återblick på Irans horoskop skapar dock tvivel i brist på Khameinis födelseminut. Landets Jupiter i 6e graden av Krabban skulle tala för att högste ledarens soltecken är det samma, särskilt som Sol och Jupiter är bästa vänner och attraheras av varandra. ("Rätt man finner naturligt rätt plats"). Det hindrar dock inte Månen med Venus för att vara ypperlig kombination. Indisk astrologi pekar särskilt ut Månen i Tvillingarna som en "filosofisk måne", till del eftersom tecknet speglar den fullfjädrade motpolen Skytten och/eller dess naturliga 9e hus (filosofi/religion).

 

PS. Taggen "irrationell själ" skulle ha ersatt "vegetativ själ" för många år sedan. Den rationella själen kontrasteras med irrationell medan både växtsjäl och psyke (Vatten) är delar av den irrationella själen (naturen till skillnad från övernaturen). T.o.m. Elden förfaller till irrationalitet i vissa horoskop. Avgörande här är Saturnus som inte får vara alltför svag. 

Frågan om ayatollan är en "helig man" kan ytterst inte avgöras astrologiskt och än mindre utan säker födelsetid. Det dyker ständigt upp förbluffande "svåra" horoskop som ändå motsvarar heroiska insatser. Uppenbarligen själar som "tagit sig an" hela sitt problematiska horoskop som en livsuppgift! Enda skälet att fortsätta med astrologin är hur ofta den prickar rätt. 


Inga kommentarer: