Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 9 september 2024

Örnen eller ägget? Barnets psyke kontra vuxenlogiken

P1 Morgonradion provar på måndagen stil och showar lite extra. För de norska kungsörnarna som angripit människor - fyra gånger på fem dagar - medges det t.o.m. att bara är sensationalism som fick nyheten att inkluderas. SR medger live att de matar folk med dumradio.

Men kungsörnars nya folkilska är mer än så. Är det här inte en gammaldags "fågeltyda", ett omen från gudarna om att något är på väg? Alfreds Hitchcocks "Fåglarna" missade det ominösa och reducerade det spännande ämnet  till en knappt skönjbar "Naturen mot människorna". Hitch hade psykologiska intressen men det här var bara (som jag minns det) övertydligt.

Att republikanska DN noterar att grannlandets stöd för rojalismen är på avtagande och det av oljerikedom förgiftade folket vill se Märtha Louise pappa - kungen - frånta dottern sin titel innebär att hennes "shaman" både kommer i blickfånget men kan avföras. 

För vad gör en ÄKTA shaman och om inte reser i anden genom att flytta fokus till en intet ont anande pippi som plötsligt blir BESATT av ett främmande inre väsen? Ett avsiktligt fågelomen i formen av Kungens örnar som angriper norrmän skulle alltså kunna vara shamanen som förklätt sig och ventilerar sin ilska (han var riktigt störd över norrmännens rasism för några år sedan). 

Nu har han lyckats gifta sig kungligt, bara för att ev. förlora ett stödet i ett lukrativt varumärke (kunglig hovleverantör av demonutdrivningar som speciellt drabbar lösaktiga kvinnors vaginor - jag har svårt släppa den störande bilden som någon skvallerreporter avslöjade som dela av hans shaman-trick)! 

Men just hans och Märta Louises skamlösa vilja att profitera t.o.m. på deras bröllopsjippo som frikänner honom. Han är ju bara en slirig om än mentalt debil affärsman och har definitivt inte den äkta shamanens gåvor.

Så det är alltså ÄKTA fågeltydor norrmännen noterade (efter att lyckats räkna till fyra och jämföra med femdagarsintervallet). Så vad säger Naturen om de naturresursplundrande norrmännen? Att kungariket nått en gräns? Det är intressant att Naturen använder en fågelart som borde få folk att tänka till - Kungens örn - och att första angreppet mot folket kommer samma dag det är NYMÅNE - projektstart - i Kungens tecken Lejonet.


Örnattackerna inträffade på olika platser, men midnatt i Oslo får gälla som ascendent. Från kungsörnens höga perspektiv kan hela landet eller dess huvudstad gälla som en punkt att rikta in attacken från Luften.

Se attackens Mars i horoskopet, placerad i 1a huset där den anger tonen. Tvillingarnas Luft är nog så nära man kommer shamanism i astrologin. Härskaren Merkurius identifieras med Hermes, och traditionen att denna gud kan flyga genom alla tre världar: dödsriket, människornas värld och gudarnas himmel.

Nymånen/projektstarten inträffar i 3e huset som just är det "fritt flygande" merkuriska huset medan planeten själv står i Krabbans - Naturens - svaga ytterkant i sin resa genom zodiaktemat - om man ska frossa i regelvidrig mix av traditioner...

Ett så här lösligt horoskop (vars giltighetstid ännu är inte är given) ska inte analyseras i det absurda men åtminstone en position till är intressant: Demonen (äregirighetens ondska) rör sig genom 10e huset för offentlighet eller det spektakulära (i så måtto har morgonradion rätt, det är en sensation). Jämför 10e med det icke-offentliga och därför dolda 4e huset för Hemmet/det Privata. Men skulle attacker mot medborgare symbolisera Naturens varning för något annalkande? 

Kanske är det här nivån för Naturens urskillning? Den responderar lösligt, inte precist i tid och definitivt på att sätt som för tankarna till "kollektiv karma". Kollektivt ansvar faller på vilken norrman som helst. T.o.m. barn kan bli klösta. De gäller som NORGE i landets skamlös plan på utvinning av naturtillgångar under havets botten. Det är faktiskt inte alls illa noterat av Naturen att urskilja NATIONALSJÄLAR. Egentligen är ju hela den västerländska industrialismen mogen för en motreaktion från Naturen men den tycks börja med punktinsatser (och stannar Golfströmmen blir Norge direkt drabbat). Allt medan gudarna avvägar lämpligt öde för dårarna på Jorden som inte kan sluta fixera sig över sin "tillväxt".

(Missa inte att denna fullmåne aktiverar den sällsynta oppositionen mellan kung och folket - Lejonet och Vattenbäraren - ett mer än normalt tungviktigt omen) 

*****

Annan spaning

Naturen kan illustreras på flera sätt i astrologin. Ett har mänskligheten redan upptäckt på olika ställen. Det är fast i ett evigt kretslopp där den vill VARA NÅGON men inte kan eftersom dess givna roll är att evigt ägna sig åt tillblivande (grekerna kallade det "generation", vårt sexuell reproduktion). Övergripande illustration är Vatten eller biologiskt liv men Jupiters negativa härskarläge i Fiskarna är en fascinerande position både i den hellenistiska och den indiska versionen. I Fiskarna har Naturen förmågan att växa upp och transcendera sig själv eller att förlora sig helt i rundgång. Tecknet kan representera den lägre själens rening (växa upp/vägen upp) och tecknar då den högre själens förlossning från kretsloppet i sin egen okunskaps våld (hinduism). 

Den västerländska hellenismens hussystem trycker, besläktat, på att människans onda demon eller lägre och biologiska sida sorterar under 12e huset medan ett hus högre på himlen, 11e, är den en "god daimon" vilket man fortfarande kan först: Idag är 11e "vänners hus" i västerlandet men går egentligen tillbaka på att vi är en rationell, idékapabel och ytterst ideologidriven art.

Man kan fortfarande vara människa och älska djur men människor som ägnar sig åt tidelag är demoner som tillhör 12e huset! Men viktig också Månen - vattnens härskare - som representerar Naturen på lägsta nivå. Det är nivån när människosjälen fallit och förlorat tjusningen för tankar och idéer och attraheras mer av kroppens naturliga begär (äta, dricka och kopulera högt bland antikens varningstecken varningstecken på en sybarit). (En annan term är grekiskans hyliker - stoftmänniskor - vilket inte i sig är en vällusting, bara att själen har en mentalspärr och inte kan tänka bortom materien. De här kan urarta till glädjelösa materialister och samlare som måste köpa sig "fixar" för att dölja sin outvecklade själ från sig själva. Hela kulturer kan falla så lågt. Därav populärkulturens mångåriga fixering vid zombietemat.

Vad DNA-entusiasten Karin Bojs, som alltjämt skriver i DN, vill åstadkomma är oklart:

https://www.dn.se/varlden/karin-bojs-nar-modrarnas-linje-var-de-viktigaste/

Det kan tycks som att hon tillhör en av Gaias (moder Jord) renodlade döttrar och som genom att låna från den goda daimonen och dess kreativa/ideologiska konstruktioner söker frilägga historien om ett äldre matriarkat, ointresserat av intellektuella och abstrakta frågeställningar (en hel värld av praktiker). Först senare började Ouranos (Fader Himmel) bli förstådd till följd av mänsklighetens intellektuella tillväxt. Som den bästa politiska demagog skyller Bojs på främre Orienten eller Mesopotamien (Irak/Iran) för "vår onda värld". 

Här håller jag med, astrologin är en av de första resultaten och en ny och mer intelligent människa och upptäckten av radikalt de två typerna av kognition verkade skilja sig. Men samtidigt känner Väst som fast i en tankens rundgång: förr var det mannens vänstra hjärnhalva som var roten till ond civilisation medan kvinnans högra och formkänsliga hjärnhalva gav livet dess goda kvaliteter. Nu används DNA för att presentera denna fattiga dikotomi... Och ständigt växande antal HBT-variationer är sannerligen bara det tragiska slutstadiet den "individualistiska" människans utveckling. 

Miljön är viktigare än astrologin men då ska man minnas att horoskop även söker ringa in sociala omen. Ett döende samhälle drabbar först medborgare med svag social förankring. Tittade på halvdussinet horoskop av HBT-typ och alla hade skakig barndomsmiljö och dåliga förutsättningar för en normal karaktärsutveckling. Typ: mammor som försöker spela både pappa och mamma för barnet kanske fungerar för den livsform som lejonen på savannen representerar, men i den världen är det leva eller dö och mänskligheten är en långt mer förfinad och känslig livsform.

Men människan är ett barn bland arter och tycks vägra tankar om att hon har aspekter bortom sitt inbillade väsen som övergår henne. Kanske för att människans dödlighet är något den korrupta västerlänningen inte längre vill tänka på.

Häpnadsväckande nog tycks den kanhända tretusen år gamla astrologin ha bevarat ett dunkelt minne av hur kvinnans värld blev mannens värld (varav en misogyn ton), och det för oerhört länge sedan. Saturnus är i astrologin distinkt patriarkal och skapelsens krona. Men en ateist i väst tvingas förvanska astrologin en smula. Den kompletta astrologin påminner att vår nidbild av den onda patriarken som alla medier vidmakthåller för icke-favoriter som Putin, bara är Jord-elementets Saturnus. Den vyn och stannar vid materialism som fördelningsfrågor. 

Den ANDRA Saturnus kan inte ens förklaras i en ateistisk kultur, annat än som Luft på så låg nivå där demoner och människosjälar blandas ihop. Men Vattenbärarens Saturnus i Indien visar sin positiva sida i ett Luft-tecken precis som 7e himmelens väsen (essens) och anses "upphöjd" i Vågen som på filosofisk nivå är den feminint fattade Världssjälen Venus (också ett Luft-tecken). Här är dikotomier som "man och kvinna" trötta och omogna. Astrologin må ha en misogyn yta men på den filosofiska nivån visste forntidens människor mer än idag. Medvetna kulturer fylls på med "rena själar".

Luft är också det väsen (i sig av en av Platons Former) som människan tillhör där är det gamla Väst och Öst eniga, Luft är symbolen som skiljer henne från Gaia (den Irrationella själens centrum). "Av jord är du kommen" är en lögn kyrkan har spridit länge nog eftersom de lät sig infekteras av avfälliga Aristoteles naturlära. Hans lärare Platons hade en betydligt djupare insikt men reinkarnationen gjorde kyrkans produkt "Jesus dog för våra synder" onödig, så Platon gick bort. 

I zodiaken bryter det intellektuellt mognande barnet (Tvillingarna) från Moder Gaia-substratet/Oxen. Månen/modersprincipen sägs vara en garant för stabilitet och därför "upphöjd" i Oxen. Men Tvillingarna/intellektet tillhör Luft en annan ontologisk nivå. Inte för att den kroppsliga ytan på människor antyder att deras själar befinner sig i helt olika faser under ett givet jordeliv. I andra liv kanske själens "fordon" är komponerat på annat vis.

Hinduerna tillfogar insiktsfullt att förvärvamdet av talspråk med Månen "upphöjd" i Oxen men det stannar inte med mammas lallande med barnet innan det merkuriska barnet slutligen lär sig skriftspråk och förstår att språklig kommunikation är ett abstrakt begrepp och så även den tidiga Jord-moderns kroppsspråk. Tvillingarnas Merkurius följer på Oxen som "äger" munnen/näringsintagets punkt och nu flyttar fokus till armarna & händerna - gester och semaforering och det motsvarande intellekt som förstår abstraktioner och är "på väg hem" - att åter fatta sin mänskliga egenart (om inte värdsamhället ljuger dem fulla). 

Bloggaren minns en sommar på mormors land (ett litet ställe med några kossor och ett sågverk som biinkomst) vid fem år, ett av få minnen då intellektet börjat anlända men ännu var mixat med en mer primitiv "drömvärld" (barnpsykologin har dividerat om dessa stadier).

Minnet var att barnet medvetet lekte "kattparad" med den lilla gårdens uppsättning bondkatter. I det här minnet har barnet "telepatisk" kontakt med katterna som verkar ha haft ett kollektivt medvetande (minns i vilket fall inte kontakt med någon enskild "ledarkatt"). Katterna går som ett väsen med på leken där barnet får ha befäl och de alla följer efter - nerför en lång skogsbacke - på rakt led. Inga katter bröt ledet. 

Det underliga är inte ett halvt dussin katter på rad efter ett barn utan att det primära minnet är att promenaden föregicks av en överenskommelse mellan två eller flera medvetanden att utföra denna lilla övning i militärdrill. (Bloggaren valde senare i livet fängelse hellre än att göra dessa militärövningar - vem vet vilka viktiga scener barnen leker fram medan de ännu står närmare sin själ?)

Den hinduiska astrologins bästa nybörjarbok ("Light on Life") har bloggen knappt använt några grundsatser från, men här serveras många aptitretare till fördjupning:

Det finns tre typer av åldersrelationer för planeterna, mognaden, personifikationen och varaktigheten. Dessa används bara på ett allmänt sätt och andra principer har ofta första tjing.

Planeternas mognad, när en planet är välplacerad (enligt diverse regler) får den sitt genombrott runt denna ålder (parenteserna bloggarens):
Solen - 22, Månen - 24, Mars - 28 (ungefär här dör odisciplinerade rockstjärnor!), Merkurius - 32 (det sekventiella tänkandets/logikens bästa tid enligt de intelligenta hinduerna som också känner till högre intelligensnivåer än västerlandet), Jupiter - 16 (författarna förklarar inte hur intuitionen, högre än vanlig logik kan vara redo före intellektet, men kanske antyds att Jupiters medvetande är äldre en senkomna och skriftspråkliga Merkurius), Venus - 25, Saturnus - 36, Rahu/Ketu - 48

Planeterna personifierade:
Solen en mogen människa på 50, Månen en gammal människa på 70, Mars ett ungt barn före skolåldern, Merkurius en ungdom, Venus en tonåring vid 16,  Jupiter en ung vuxen på 30, Saturnus Rahu/Ketu de mycket gamla vid 100.

Planeternas åldersspann (förf. förklarar inte ordningsföljden):
Solen - 23-41, Månen - 0-4, Mars - 42-56, Merkurius - 5-14, Jupiter - 57-68, Venus - 15-22, Saturnus Rahu/Ketu - 69-108

Den här genomgången förklarade inte kattepisoden alls. Går vidare till avrundningen..

Ett årsgammalt vetenskapsprogram om Homeros (vem eller vilka namnet nu kommit att beteckna) påminde att Gaia under sin tidiga dominans producerade orala kulturer som förmedlade t.o.m. häpnadsväckande långa berättelser som via tekniker kunde memoreras i en tid där människor ännu var sociala och samlades för att höra sina barder. Skriftspråket fanns ännu inte. (Programmet visade att den orala traditionen ännu lever, dess upptäckare Milman Parry lyckades på 1930-talet spela in en recitation varade 5 dagar i sträck i Jugoslavien där traditionen levde. Han hade utvecklat speciell teknik för så långa inspelningstider. 

Smartphone och människans nederlag var ännu en avlägsen snedutveckling i människans längre historia. När Gaias produktivitet kulminerat förfinades muntlig kommunikation och den patriarkala maktstrukturen blev ett nytt kapitel; skriftspråken är bara femtusen år gamla (enligt nuvarande världsbild). 

Av hinduismens flera sätt att förstå den stora cykel-läran (Yuga/s) är just femtusen ett av förslagen till när den "mörka tidsåldern" började. Men eftersom även grekerna sniffade upp tanken på kretslopp och att världen är evig, kommer planetens människor att genomgå nya versioner av sig själva. Kanske en ny Gaia-nivå 1.0 med mutister som lär sig kommunicera från noll känns väl dystopiskt. Men periodiska världsbränder tyder också att folkminnen kan överleva länge - även under skriftspråkets frånvaro.

 

8 kommentarer:

Susanne sa...

Jag har nu läst Bojs artikel, och den handlar alltså om precis det som jag ville påpeka i "den animerade diskussionen" häromsistens. Att det funnits tidsåldrar före antiken som haft en annan världsbild och kultur och som inte varit misogyn, som du kallade astrologin och antikens världsbild. Det var före jordbruket, och den därmed tillhörande synen att det är fadern som äger barnen, och släktskap räknas på fädernet (jfr tron att endast fadern bidrar till barnets skapelse och modern endast tillhandahåller en "behållare"). Nu har man lyckats DNA-analysera skelett som begravts i 35 hus i Catalhöyük i dagens Turkiet som visar att hälften var släkt på mödernet, och många andra inte var släkt alls, vilket tyder på att det var vanligt med fosterbarn. Dessutom fick kvinnliga individer fem gånger så många gravgåvor som manliga.
Historisk DNA-forskning är intressant eftersom man kan få fram så mycket information från t ex benbitar från folk som levde för oerhört länge sedan.

Men mänskliga kulturer i all ära - de må vara patriarkala eller matriarkala - naturen själv är alltid jämlik - hälften från modern och hälften från fadern - något som jag också försökte påpeka.

Seaward sa...

Jag läste Bojs artikel (men tack för referatet som kan gynna annan läsare). Där du ser en fråga avsåg jag i mitt omgivande stycke en retorisk tankegång: vad klappade Bojs hjärta innerst för, scientismens sanningar som sådana eller feminismens (moder Jords) revansch via det (ännu) rådande patriarkatet?

Kort sagt jag återvänder till steget bortom Gaia/Terra/Taurus, fasen bortom Oxens orala livsform, i vilken Mesopotamiens stjärntydare introducerar ett nytt mänskligt kapitel: NEBO/Merkurius eller intellektets ankomst. Förmågan att tänka kring abstrakta objekt, befrielsen från bindningen till det kroppsliga, det jordiska.

När du återger din gamla argumentation, blir intrycket att du missat att det är just den jag krokar på i denna text men vidareutvecklar i nya riktningar. Likt Oxen i sin arbetsfunktion trampar vi runt i samma cirkel.

Inte minst genom den spännande kopplingen mellan Moder Jord och hennes orala stadium och det okynniga skriftspråkliga medvetande som anmäler sig på Jorden. Det nya är Merkurius (känd som "trickster") förklarar det patriarkala tillstånd som ytterst (enligt design) befriar Platons "fångar i jordgrottan".

Nebo/Merkurius (välj valfri liknande kulturgrundare) gav skriftspråket till mänskligheten och att DNA visserligen kan ses i det jordiska mikroskopet innebär att skriften /Logos inte desto mindre kom från Himmelen. Universum är en kodad sak.

Matematiker har visat vilken omöjlighet den slumpdrivna evolutionen är enligt den ålder universum anses ha. Det flyttar tillbaka Platons Former på bordet, tidlösa principer som högre intelligenser kan fundera "en evighet" över för att sedan kasta in i världen.

I min nyliga kortgranskning av hur två kvinnliga platoniker uppfattat det "manliga språket" noterade jag de skilde sig en smula, den ena kvinnan accepterade Plotinos negativa materiesyn medan den andra tycktes undvika ämnet genom att bruka Platons 500 år äldre terminologi, "gudomlig" resp. "mixad" själ istället för "rationell" kontra "irrationell" själ som i början av vår tidräkning kommit att drabba kvinnan negativt.

(Hur extrem den definitionen var ser man när allt som representerar en fungerande men ordinär människa är förmågor som den irrationella själen. Gemene man är föga mer än ett djur i sitt dagliga liv. Är det mer än misogyni i antiken, är det den läs- och skrivkunniga eliten som här skapar en "klassfråga" för första gången i historien?)

Seaward sa...

Viktigast av allt var dock att Plotinos moderna översättare (mannen Armstrong) såg diakroniskt på filosofens samlade verk och noterade att han frikände Gaia från "materiens ondska" i sina sista texter och istället kapitulerade och anammade Logos-begreppet som funnits i många århundraden men med olika mening. (Ämnet är mer komplicerat, jag buntar ihop astrologins Jord-elementet med antikens naturhistoriska grundmateria.)

Astrologins grundprinciper är dessa logoi och givet att astrologin finns för och i denna värld och riktar sig mot obeständigheten i tid och rum kommer begränsade dikotomier som horan och madonnan (Fiskarna/Jungfrun) och alla andra principer att turas om för evigt (till själen inte längre reagerar på någon diktotomi).

Kineserna för 3000 år sedan: "Det som [i detta liv] är fött av det lägre känner släktskap därmed, det som är fött av himmelen tyr sig till det därovan." Kommer att tänka på John Lennons IMAGINE här, där han föreställer sig ett släkte som eliminerat varje typ av dikotomi - det är nirvana (icke-tvåfald)! Intressant var han född Sol-Jungfru, ett av de tecken som låser sig vid tvåfald och polarisering. En utmaning för själar som landat för ett liv under tecknet!

Av dina snarlika invändningar mot en viss typ av blogginlägg kan man sluta sig till en sak jag inte vet om du själv tänkt på. Du tycks avböja varje form av dualism och har nått samma nivå som Lennon.
Nu var Lennon så skarp och politiskt radikal att han bevakades av amerikanska myndigheter, men det var inte soltecknets dikotomiserande (i de fall det solära arbetet inte syftar till dikotomiers upplösning) utan horoskopet har ett påfallande "Eld/Jord-krig" en kantig relation mellan Måne och dess disponent Saturnus.

Kristendomens judiska föregångare var en perfekt mix av hellenism och judendom och lyckade före Plotinos förena problemet med dualism inom ramen för monoteism. Världen i tid och rum kräver likt en elmotor en rotor och en stator för att skapa spänning/driva världen runt, runt. Zodiakens 6 par förnuftsprinciper, 6 positiva och 6 negativa är motorn (tecknen är vad kristendomen en gång kallade ”dispensationer” – numera ”tidsåldrar”).
Dualismen utgjordes av esséernas Ljusets och Mörkrets andar (före världen). Men likt platonismen och Plotinos "negativa teologi" placeras Gud/Den Ena utanför varje försök att teckna en kosmologi. Esséerna kunde inte bättre än de grekiska filosoferna uttrycka gåtan, snarare försökte de inte ens: Den Högste "föredrog" Ljusets ande framför Mörkrets och genast är man tillbaka i (t.ex. zoroastrisk) dualism men utan att bryta mot den formella monoteismen. Men preferensen för det ljusa och eviga är tydlig och visst är det ett misogynt språk och dessvärre också sant om man inte är materialist och bara gäspar åt sådana här resonemang. Men det som är sant på Jorden är det inte i Himmelen, och de jesuscitat som påminner om den ultimata dikotomin kan vara sanna ekon och påminner samtidigt om esséernas djup-dualism.

Guds godtycke avgör vem som är lamm och svart får! Men med alla möjligheter för den som förverkligar sin tids "program" för upplysning. Men esséernas själavandringstro verkar ha varit så primitiv att de hamnade mellan de mer avancerade indierna och det grekerna snappat upp (Pythagoras sades ha tillbringat många år i österlandet.) Det kan bero på att sekten inte alls betonade individen utan gruppen och framför allt läran.

Texten började med Kungsörnen som ett omen och gick inte utan viss baktanke vidare till frisjälen Merkurius, vars frihet inte betyder något förutom kontrasten till en bas, här Terra/Taurus.

Susanne sa...

Att jag har ”nått samma nivå som Lennon” - tack för det erkännandet i alla fall! :-)

Att jag ”avböjer varje form av dualism” - nej det har jag faktiskt aldrig tänkt på. Det jag avböjer är att det skulle finnas någon form av värdering ”på en högre nivå” av t ex kvinnligt och manligt. Det syns t ex i min sista mening i förra kommentaren. Och att jag kommenterade Bojs artikel (du skrev att det var oklart vad hon ville åstadkomma så jag trodde du inte kunde läsa den, precis som Isobel H-K:s sist) var för att det kändes som en skänk från ovan att få stöd för det jag argumenterade för sist, angående tidsåldrar och civilisationer med andra värderingar än den efterföljande ”antiken”.

”Läs- och skrivkunnig elit skapar en 'klassfråga' för första gången i historien?” - Ja, så kanske det var! Dessa äldre civilisationer, av vilka några spillror fortfarande finns kvar, ska ju ha varit utan några större hierarkier – jämlikt och klasslöst för att använda moderna begrepp.

Men jag undrar hur du kan veta att äldre civilisationer som t ex den i catal höyük var ointresserade av ”intellektuella och abstrakta frågeställningar”? Är det pga den förmodade avsaknaden av skriftspråk? Men det finns urgamla mänskliga kulturer – aboriginerna är en av världens äldsta, ca 50.000-60.000 år – som säkert kunde tänka intellektuellt och abstrakt, för deras världsåskådning sägs ha varit sofistikerad, och Sanfolket är en annan. Såg att de faktiskt har en gud som definieras som ”demiurg” och ”trickster”!

Seaward sa...

Lennon råkade via popmusik skaffa sig en bra plattform för de viktigare saker han hade kvar att säga. Hade sina problem men definitivt en "stor själ" :-)

Det Ena (nyplatonismen) ser likt monoteismer källan som enbart gott, så där står du säkert. Vad senare argument inom t.ex. platonismen rört är vad man ska säga är det goda är uttömt på tillvarons "nedersta nivå" (Finna sig ett hem i Platons grotta eller söka "vägen upp", söka mer insikt/Sattva guna?)

Aboriginerna är ett spännande exempel som jag händelsevis använde helt nyligen. Deras "drömtid" passar bra med "kattparaden" och femåringens korta tid där dröm / telepati samverkade med intellektets nya självmedvetenhet. En kort tid i "två världar" - den förnimmelsen hade jag åter 2005 när jag nästan drunknade och mötte "tre gamla egyptier" som svalt iakttog "expermimentets" utfall.

Nu får jag inte i fatt på stycket om deras "drömtid" (kanske ligger i något ofärdigt inlägg) men hittade en gammal text som påminner att det orala förstadiet till den litterata människan kan ha föregåtts av en än mer spännande historia. (Om inte Bojs orientering är primär - frågor kring kvinnans glansperiod då hon/matriarkatet styrde människornas samhällen.)

Aboriginer som granskar stjärnhimmelen skulle ha kunnat föregått sumererna utan att följa upp den "utvecklingslinje" som ledde till tvåflodslandet och patriarkalism:

https://siderisk.blogspot.com/2010/09/astrologin-for-10000-tals-ar-sedan.html

Jag fascineras en helt annan "övernaturlig teori" om skriftlösa folk som förbigått språnget till patriarkala skriftsamhällen. Måhända befinner sig större själsgrupper på olika utvecklingslinjer som inte begränsas till oral/skriftlig. (Obs. Inte identisk med den vite mannans arrogsns och sätt att beskriva evolutionen som en väg till den egna förträffliheten.)

En döende Bob Marley sjunger på det postuma albumet Confrontation, "Tribe goes up, tribe goes down..." och föreställningen tog skruv eftersom jag strax innan upptäckt synske Edgar Cayce. På 1930-talet vaknade hans ”metafysiska förmågor” efter en tryckeriägare Arthur Lammers provade att ställa en oväntad fråga och Cayce svarade direkt: tryckaren hade bara varit på Jorden tre gånger tidigare, i livet före tryckeribranschen (Merkurius!) som munk och i sin ankomst "i detta system" en av "vindarna över världen när den var ung" (Cayce verkar spinna loss på Bibelns skapelseberättelse om Guds RUACH, andar, vindar).

Senare angav Cayce ett intervall av år då atlantiderna var på "ingående" för återfödelse i USA. Siaren blickar in i extremt fördolda aspekter av astrologins relation till reinkarnation?

Det skulle vara de som sedan (nu var Cayce död) byggde efterkrigstidens nya och spektakulärt hungriga företagsamerika - tänk Trump som ett rödskinn som fanns på Jorden för 20.000 år sen! :-)

Som jag skrev dokumenterade forskaren i oral berättarkonst att det på 1930-talet fanns minnestekniker så att en bard kunde berätta i en historia som tog fem dagar att fullborda. Man kan spekulera om barden fungerade på flera medvetandeplan och likt shamaner / Hermes/Merkurius representerar en något annan typ av "vanligt medvetande" än "den upphöjda" Merkurius som "i Jord" hittar på minnesknep för att återge så långa epos.

De grekiska platonister jag f.n. fascineras av (ALLA har en åsikt om själens beskaffenhet) och liknar astrologin som också ser att planeternas står för olika medvetanden. Att människans "själshölje" kanske är en frukt av "vilken utvecklingslinje" den själens "stam" tillhör.

Själar kan byta "stam" (enligt hypnosterapeuten Michael Newton), men färdas "normalt" i grupp. Detta, för att fylla i Newtons rön med gammal platonism: varje själ ingår i en högre själ och att allt mer allomfattande formationer kan skönjas med distans. Jag har alltid haft problem med om en folksjäl är en mindre formation eller "bara" en "aggregation" som uppstår och upplöses i tid. Kanske är det samma sak...

Anonym sa...

När man går riktigt långt tillbaka i tiden så ska det ha varit samhällen på jorden som ENBART bestått av kvinnor (evidens för detta ska vara dom äldsta väggmålningarna man hittat). Marija Gimbutas (bland andra) har skrivit flertalet böcker om detta. Men alla religioner och kulturer som är väl kända idag verkar dyrka Saturnus (som alltid beskrivits som manlig genom historien). Saturnus sägs påverka oss genom sina frekvenser och dess symbolik går att hitta både i populärkultur, hemliga mäktiga sällskap och gamla traditioner. För inte så länge sen upptäckte NASA en gigantisk ring runt Saturnus som påminner en om "Sagan om ringen" och mottot "One ring to rule them all". Gamla myter om Saturnus beskriver något som liknar ett dataprogram där allting upprepas in i oändlighet. Likt Ouroboros som äter sin egen svans så sägs Saturnus äta sina egna barn. Dock finns teorier om att Saturnus inte alltid varit såsom vi känner till planeten och kanske t o m var vår egen sol för väldigt många år sedan. Detta ska då sammanfalla med myten om att Saturnus kastrerar sin fader Uranus vilket skapar dag och natt. Från Hesoids verk Theogony (som kom att bli standard för grekerna) kan man läsa att första entiteten som uppkom ur ur-kaos var Gaia (Jorden), senare kom Uranus (himlen), Ourea (bergen) och Pontus (havet). Ett vida spritt mytologiskt motiv handlar om en hjälte (en man) som har ihjäl ett "kaosmonster" (en kvinna?). Om man gå bortom Saturnus alla begränsningar kanske man hittar en Moderguddinna på andra sidan som är helt annorlunda än de Saturniska former vi är vana vid?

Källor:
planetamnesia.com
saturniancosmology.org
The Saturn Myth by David N Talbott
NASA Discovers Giant Ring Around Saturn (https://youtu.be/-9LbL0QjxdU)
Purple Dawn of Creation (https://youtu.be/by7b85miSGg)
Why Are All Religions and Mythologies Based On SATURN WORSHIP? (https://youtu.be/6cCQWL88h0U)
Did Our Ancestors Watch Saturn Nova? Exploring More Saturnian Mythology (https://youtu.be/EfiJ45MntDo)
https://en.wikipedia.org/wiki/Marija_Gimbutas
ELLEN KING ~"Satanic Saturn Black-Cube Worship `Corpse-oration´ Frequency Control" [Age Of Truth TV] (https://youtu.be/pkhrJRaLX9I)
Saturn, Satan & God And The Nature of Reality Part 1&2
https://youtu.be/1w2fkE0h1RU
https://en.wikipedia.org/wiki/Uranus_(mythology)
https://en.wikipedia.org/wiki/Ouroboros
https://en.wikipedia.org/wiki/Chaos_(cosmogony)

Anonym sa...

Prövar publicera kommentaren utan några länkar. Om det är så att kommentaren inväntar granskning så får jag be om ursäkt. Jag fick inget meddelande om att den inväntar granskning i alla fall.

När man går riktigt långt tillbaka i tiden så ska det ha varit samhällen på jorden som ENBART bestått av kvinnor (evidens för detta ska vara dom äldsta väggmålningarna man hittat). Marija Gimbutas (bland andra) har skrivit flertalet böcker om detta. Men alla religioner och kulturer som är väl kända idag verkar dyrka Saturnus (som alltid beskrivits som manlig genom historien). Saturnus sägs påverka oss genom sina frekvenser och dess symbolik går att hitta både i populärkultur, hemliga mäktiga sällskap och gamla traditioner. För inte så länge sen upptäckte NASA en gigantisk ring runt Saturnus som påminner en om "Sagan om ringen" och mottot "One ring to rule them all". Gamla myter om Saturnus beskriver något som liknar ett dataprogram där allting upprepas in i oändlighet. Likt Ouroboros som äter sin egen svans så sägs Saturnus äta sina egna barn. Dock finns teorier om att Saturnus inte alltid varit såsom vi känner till planeten och kanske t o m var vår egen sol för väldigt många år sedan. Detta ska då sammanfalla med myten om att Saturnus kastrerar sin fader Uranus vilket skapar dag och natt. Från Hesoids verk Theogony (som kom att bli standard för grekerna) kan man läsa att första entiteten som uppkom ur ur-kaos var Gaia (Jorden), senare kom Uranus (himlen), Ourea (bergen) och Pontus (havet). Ett vida spritt mytologiskt motiv handlar om en hjälte (en man) som har ihjäl ett "kaosmonster" (en kvinna?). Om man gå bortom Saturnus alla begränsningar kanske man hittar en Moderguddinna på andra sidan som är helt annorlunda än de Saturniska former vi är vana vid?

Källor:
The Saturn Myth by David N Talbott
NASA Discovers Giant Ring Around Saturn (Youtube-video)
Purple Dawn of Creation (Youtube-video)
Why Are All Religions and Mythologies Based On SATURN WORSHIP? (Youtube-video)
Did Our Ancestors Watch Saturn Nova? Exploring More Saturnian Mythology (Youtube-video)
ELLEN KING ~"Satanic Saturn Black-Cube Worship `Corpse-oration´ Frequency Control" [Age Of Truth TV] (Youtube-video)
Saturn, Satan & God And The Nature of Reality Part 1&2
(Youtube-video)
Plus Wikipedia

Seaward sa...

Det är en smärre vetenskap hur kommentarsystemet utvecklats till obegriplighet. Utgångspunkt är "skräppost" vilket måste dementeras av bloggägaren! Förnyat försök betraktas som skräppost och kan inte publiceras förutom genom publika kommentarrutan och då bara genom att besvara det obesvarade.

Jag har skrivit och läst både igår och idag och saknar energi att kommentera mer material. Ämnet ÄR spännande men du lastar in så mycket disparat material (Saturnus ringar) att Off Topic-påpekandet är nära.
Steiners antroposofi spränger också ramarna för spaning 2 (förvisso använda jag en bokillustration från Steiner nyligen men inte som inbjudan till ett halvdussin nya ämnestrådar i en kommentar.).