Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 13 september 2024

Nina Björk-bok ur två själars perspektiv - en ser, den andra...

Någon lärd högerkvinna i Expressen toksågar en bok av Nina Björk:

Det är en riktigt illa skriven bok, som aldrig skulle ha trängt igenom bruset om det inte vore för varumärket ”Nina Björk”

https://www.expressen.se/kultur/bocker/nina-bjorks-hyckleri-sags-handla-om-moral/

Senare samma dag ser jag att Aftonbladet recenserat samma bok men med ett resultat som mycket bättre visar bokens förtjänster utan att fixera sig vid dess (fåtal) tillkortakommanden.

Trist moralism? Ja, det handlar om moral, är hennes svar. Det är befriande, tillbaka till rätt och fel, bra och dåligt.

https://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/259Olv/recension-av-medan-vi-lever-av-nina-bjork

Björks horoskop har 2012 och åter 2018 granskats så gott det går utan känd födelsetid. Idag kanske andra saker skulle hoppa ur kartan... Men här ska båda recensenterna ställas mot varandra i jakt på ett svar varför en blivit för gammal för att förstå text till de ännu levande medan den andra fattar galoppen perfekt, men noterar något enstaka ställe där Björk inte har koll på sin föreställda mottagaren. Och det trots att Eric Rosén saknar surkartets doktorstitel och vad lite jag vet varit annat än skribent.

2012 var jag inte förtjust i en text och såg skäl att välja en negativ läsart av några av horoskopets zodiaktecknen. Inte minst för att han uttryckte ateistens begränsade värld (minns inte längre hur tankarna gick ett jupitervarv tillbaka). Men genom åren har han producerat mycket bra (vuxit ur nöjesavdelningen) och får ett andra omdöme vid sidan av Lyra Ekström Lindbäck. 

Invid horoskopet för hennes dygn har jag noterat "flera romaner kretsar kring folk med identitetsproblem". Hon anlände till Expressen först 2023 och något blogginlägg har det aldrig blivit förrän nu, och som vanligt baserat på Månen/sinnet som utgångspunkt. 

(Minns att Månen råder över ett spektrum från rent emotionella sinnen av enkelt typ som är nöjda med "tummen upp/tummen ned" till en bra bit "upp" i den intellektuellt artikulerade Luft-världen. Det går att åtminstone grovt skilja olika typer även om klockslag saknas.)

"Bara skräp"-recensenten:

"Nyanserade AB-recensenten":



"Bara skräp" råkar ha samma soltecken som Nina Björk och i sådana fall måste man misstänka projektioner.

Låt mig ta bort flisan ur ditt öga, du som har en bjälke i ditt eget öga? Du hycklare, ta först bort bjälken ur ditt eget öga! Då kommer du att se så klart att du kan ta ut flisan ur din broders öga.

(Kanske ett jesuscitat)

Intressant här är varför Vattenbäraren inte producerade litteraturgenier när bloggen var ny och prövade rätt banala om än inte tokgalna antaganden kvantitativt. Vattenbärar-Månen har här sitt fundament som sin Skugga och detta är enligt jungiansk psykologi ett problem och också ett skäl till hemmablindhet. Min tanke en gång var att Saturnus är organisation och Vattenbäraren kollektivt. Alltså: organiserad Luft borde ge bra författare, bra på att stapla ord på rätt sätt. Men tecknet har aldrig utmärkt sig och kanske är dess sociala dimension - "vänner" eller de tankar som binder samman människor ("ideologi") symbolens centrala värden.

Men att ha psykets fundament "bakom ryggen" i det som i hellenismen kallades den onda demonens plats (hus 12) och hinduerna likaledes betvivlade fast genom en annan teknik (se 2/12-förhållandet), detta tyder på att fixeringen vid organisation kan slå ut kvaliteter Vattenbäraren blir oförmögen att uppfatta. Missa inte att Luft-tecknet tappar nivå om dess fundament står i materialistisk Jord så att recensionen var på förhand avgjord av en borgerlig recensent som inte förmår uppskatta ideologier som bryter mot sina egna. 

Dessutom har "bara skräp" den rent demoniska undertonen via en undertryckt Saturnus tillsamman med makthungriga Rahu (norra månnoden, Demonens huvud). Rahus förstärker viljan att döda eller sätta omänskliga (demoniska) gränser. Så här skulle en moderat politikers horoskop kunna se ut.

Runt psyket/Månen haglar det av mystiska besked som kanske kan spela in i de frekvent identitetsstörda romankaraktärerna jag aldrig undersökt vad det handlar om.

Solen representerar identitet eller atman, förutom för ateister som alla har identitetsstörningar. I "bara skräp" anas viss krig med Solen i 30e och yttersta graden vilket gör identiteten till den centrala frågan existentiellt om nu andligheten är snöpt till följd av Saturnus problem. Tyvärr har Solens bas (Oxens härskare Venus) samma problem som hennes Måne, Den står bakom ryggen, oåtkomlig och som i ett virtuellt onda demonens 12e. En inte särskilt vid gissning är att identiteten har med HBTQ-frågor att göra.

AB:s lagrade och förädlade vin Eric Rosén visar via att psyket startar med en skakig relation till Solen i Väduren i månkartans 8e dödshus. Faderns faktiska frånvaro? Ateistens åsikt att själen inte finns och att "Gud är död". Jag tycker mig minnas att han skrivit om sin far men minns inte vad. 

Men Solen i dödshuset  i månkartan betyder snarare en psykologisk än biologisk frånvaro. Månen i Jungfrun måste därför uppfinna sig på nytt, och dubbelt så eftersom Solen ägs av Lejonet som också står i ett av de undanskymda husen, det 12e för onda demonen eller världslig motgång. Här står, likt "bara skräp", också gränsdragaren Saturnus men som tur är utan att ansvara för något viktigt, så långt månkartan kan utvisa. 

"Bara skräp" är jämförelsevis svårare anfäktad av en mördande kritisk Skugga. Rosén har bättre förutsättningar att ta till sig Nina Björks text eftersom han tycks veta ett och annat om världsliga motgångar genom sitt eget öde. Och att ur en boktext välja ovan citerade slutkläm är nästan briljant. Perfekt hade varit om han stannat där, men en extra mening förtar lite av effekten.


Inga kommentarer: