Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 18 september 2024

Den begåvade ryssen och den fanatiska norrmannen

Sergey Karjakin

En artikel om en fd norsk schackspelare som ondgör sig över en långt mer begåvad överman visar exakt vem som är blindstyret och vem som kan läsa pågående parti i livets spel.

Norrmannen beter sig som en dåre som förklarar att den ukrainskfödde men numera ryska politikern satt sin sista potatis. Expressen citerar spelaren från Norge: "Han har för länge sedan bränt alla broar till den civiliserade världen." 

Denna norska schack-föredetting tycks drabbad av "Demonens dårskap" som också tycks påverka norska kungahuset och kanske Norges beteende allmänhet (Norges ascendent anfäktad av en låg. låg demon just nu):

https://siderisk.blogspot.com/2024/09/norge-och-kungahuset-och-kriget-och.html

Numera utfrusna Sergay Karjakin, som en tid var den yngsta Grandmaster världen skådat (norrmannen "bara" vanlig mästare), har en fantastiskt filosofisk födelsehimmel. 

Med grekernas "filosofiska astrologi" som börjat intressera bloggaren handlar det om en bortglömd tradition. (Kristendomen dödade sina ideologiska fiender effektivt.) Bloggaren roar sig med att med att försöka rekonstruera lärosatser via ledtrådar av det som ändå överlevt. Brottstycken ligger kvar i både öst- och västtraditionerna.

Som t.ex. att södra månnoden (halshuggna Draksvansen) kan vara en tillgång om begärsfullhetens Måne eller den irrationella själen kapas så att människan slutar bete sig som ett primitivt djur med samma intressen som i lågt utvecklade kulturer: mat och pengar. Med fördelaktig respons på en halshuggning är det som om själen klarat en spelnivå och flyttar upp en ett annat set utmaningar, nu av andlig, intellektuella eller mer krävande typ. Alla har varit en gris och rullat sig i leran under i tillräckligt många jordeliv redan.

Månen härskare som Naturens emblem i Vatten-tecknet Krabban men detta är ett så mångalet och världstillvänt sinnelag att en stark Sol krävs för god styrning för att inte fasta i kretsloppet för gott. Eller varför inte att som Karjakin ha turen att födas med Mån-Krabban redan halshuggen! (Månen konjunktion Ketu - en annan astrologisk version kan vara där begränsaren Saturnus håller Månen i koppel). 

Karjakins astrologiska typ kan verka känslotrög eller loj och hans styrka i schack var mycket riktigt en defensiv spelstil. (Krabban, protektionismens princip). Men Mars vaksamma Skorpionen kan mycket väl vara den bättre signaturen. Tecknen garderar båda och kan likna varandra, men medan Krabban söker tramsa sig förbi problem tar Skorpionen utmaningen. Inte lika lättsam men definitivt zodiakens livvakt.

Men han är också känd för att avsluta ett parti snabbt och effektivt och en avsaknad av genomsnittliga människors djurliknande begär blir Solen viktig, särskilt som den stimuleras av den vidsynta Jupiter och båda i den gynnsamma axeln Skytt/Tvillingarna. (Eld/Luft - blixtrande klar kognitv förmåga.)

Första gången Pål Jonson visade sig i tv-rutan sågs denna pliriga vakenhet som tycker på en god överblick, tyvärr inte tillräckligt bra för att hjälpa Sverige mot en ny världsbild. Likheten mellan militär kompetens och schackspelarens strategier går inte att missa.

Med Månen undertryckt av Drakhuvudet och bortlyft ur ekvationen finns ingen chans att rita kartan med säkerhet. En "naturlig karta" får duga. Det placerar ryssens Sol i Skytten och 9e vittöverblickande huset, Schackspelaren är en perfekt tillgång till ryska horoskopet där Sol-Skytten står svagt i 6e och behöver stärkas eller få in nya perspektiv. 

Schackspelarens karta är extraordinär karta och man kan inte döma ut de opposita Jupiter och Saturnus  (expansion / kontraktion) som att de hämmar varandra. Allt detta sker i "Eld/Luft" människosjälens högsta plan. Här ser spelarens intelligens gå igenom sina möjligheter, och detta är en rasande snabb informationsbearbetning. 

Här är det inte bara Jupiter och Saturnus "fryser ett kosmiskt stort spelfält" utan också den lika förunderliga ömsesidiga receptionen av gott slag: Tvillingarna placerar sin Merkurius i det "stora intellektets" Skytt och Skytten placerar sin expansiva Jupiter i Tvillingarna. Det kan vara omöjligt för en dödlig att ens ana hur det är att vara ett sådant (blogggen kan det inte - är gäller antaganden och gissningslekar för hela slanten).

Givet den ytterligt starka Mars-Skorpionen har Karjakin allt som behövs i fråga om båda anfall och försvar. Givet att det defensiva spelet är hans styrka kunde man gissa på Skorpionen i ett dominant hörn (öster?) men så ofta som astrologin överraskar är inte gissningslekar meningsfullt tidsfördriv.

Sant är också att Solen och Saturnus är naturliga och ömsesidiga fiender men Putin har samma kombination och ansågs förr (före Ukraina-invasionen) för att vara högintelligent. Det är han förmodligen fortfarande och planeternas fiendskap är tydlig på en låg och materiell där Putin verkligen kört fast i leran (han har konjunktionen i Jord). Denna - återigen - är den intellektuella högre delen av människosjälen, schackspelaren verkar i det andliga/abstrakta - en riktig uppfinnartyp och Putin har helt klart stärkt sitt kabinett med tillskottet.

*****

Det intressanta är jämförelsen av de båda spelarnas kartor - precis som de fiender norrmannen signalerar och galet övermod klargör att de är, så säger också resp. himmel, fast med högre intelligens när token:

"Sataniska axeln" (Oxe/Skorpion) -
högmod går före fall?
 

Allt talar för samma den härsklystna Måne-i-Stenbocken gäller fastän sen i tecknet. Psyket tycks ha tappat förståndet, se Demonen och Mars och norrmannens korkade trash talk blir begripligt. (Norges egen Demon är f.n. aktiv som landets ödessymbol.) 

Den här har förlorat redan innan spelat börjar. Hans "stil" går genom sinnena (Jord/Vatten) och arbetar inte på ryssens höga och flerfaldiga medvetandeplan. Är detta vad NATO har att komma med kommer Ryssarna att ro hem den här lilla fnurran. Det går inte att matcha en orch mot en halvgud. Alla livsformer finns  och har därför existensberättigande. Men uppenbarligen är inte alla mogna nog att umgås med varandra. Det är därför UFO:s håller sig på avstånd från människorna. (Jag tror också de är här redan, sedan länge.)

Vi är för korkade för att hantera universum på detta stadium av kapitalistisk förstörelse av Jorden och astrologins olika kategorier (kvaliteter, element och allt) är småsaker som skiljer människor åt jämfört med att möta "änglar" för första gången sedan de Fallna introducerade ateism och materialism i småfolkets värld. Inga utomjordingar ta över, det är människans irrationella själ som fabricerar sånt (som en invandrarhatande Jomshof - en sjuk själ). Frågan är vad ambassadörerna från en högre värld kan och kommer att göra. 

Ingenting, har det sagts. Överlägsna civilisationer blandar sig inte i de lågt utvecklades affärer. Födelse pågår överallt och ständigt och ingen skulle sakna den mänskliga livsformen och den gjorde slut på sig. Människan var en daimon före syndafallet ner i kretsloppet på Jorden och reduktionen till ett djur. Till andevärlden återvänder människan i händelse av fiasko här. Kanske biter sig några fast i denna värld och övergår i djurformer - vilket delar av arten redan regredierat till.


Inga kommentarer: