Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 11 september 2024

Tunn linje mellan geni och galenskap

Har ofta noterat namn i nyhetsflödet som givit bränsle åt frågan om zodiakens inledande opposition är galen eller genialisk. Minns vad som står på spel, Ego-principen och Rättvisans princip. Starkt ego och svaga vågskålar kan ge "avvägningsproblem" och socialt trassel.

EU:s konkurrenskommissionär, den danska politikern Margrethe Vestager, har tryckt till den globala kapitalismens ondska i formen av Apple och Google. Hon måste tillhöra den geniala sorten. 180 miljarder kronor i straff för de själviska jättarna kanske är småpengar för vissa men rimligen borde det kännas i åtminstone det irrationella själssegmentet i varje kapitalist som inte känner något högre värde än demonen Mammon ingivit dem.

https://www.dn.se/ekonomi/mangmiljardsmallar-for-google-och-apple/

Utan känd födelsetid och med den normala ersättaren Månen/Psyket är det ändå Soltecknet och Elden som drar all uppmärksamhet till sig. Månen i balansen och omdömet ser visserligen ut att kämpa mot Vatten eller den giriga Naturen, men det är definit en exceptionell intelligens som kommer från den stora och rättrådiga Jupiter i Lejonet som bildar en fenomenal trigon med Lejonets härskare Solen i dess "upphöjda läge" i Väduren (Fadern förhärligar sig själv i Sonen - astrologi eller hedendom har smugit sig in i kristendomen!)

Tydlig Eld som både kan indikera den irrationella själens Passion
men här också Ljuset via Jupiters och Solens kvaliteter.
Mars är Mörkrets Eld, men kartan ger ändå ett upplyftande intryck.

 

Jämfört med det illa definierade Sverige finns här en bra Gränsdragare (Saturnus). Där svensk elit inte vill annat än blåsa staten och staten blåsa skattebetalarna - en följd av huvudlösa Draksvansen med Gränsen (avhuggna gränsdragningar) - där visar danskan en viljestark och ambitiös gränssättare. 

I fråga om elementen och "nivån" en planet jobbar på, tror jag att man bäst fattar den synbarligen svaga Fiskarna i kontrast med Ebba Bush stenhårda Saturnus-i-Skorpionen. Den egendomliga energiministern är in till skorpiondöden fixerad borgerlig slav under begär och Vatten lever där sitt eget begärsfyllda liv. Saturnus är där slav under begär medan Vestager förefaller drivas från Eld och en hög Eld som "gör om" hennes del i Vatten till just en nitisk gränsdragare som söker begränsa "marknadens" begärsnatur. 

Det är detta Saturnus extremt starka (Rahu) arbete som ligger under det intellektuella sinnet i rättvisans Vågskålar. Det finns krafter här som motverkar de problem som ett LUFT-psyke som dränks av begärsfulla Vatten kan drabbas av. 

Men det är svårt att gissa sig till vart tendenserna pekar här. Som feminist kan det vara svårt att se att allt ljus skiner på hennes "manliga" delar i horoskopet (Solen, krigaren Mars, Jupiter i den positiva polariteten) och att Rahu-Saturnus i "det sublunära" strävar efter att hålla det traditionella feminina Vatten-elementet kort. 

Hon till och med klipper sig kort som en "handlingskraftig man" - en trend sedan många år när Hollywood ska visa att kvinnor kan. (Men ingen regel utan undantag! Har just bokat klipptid hos min frisörska, vithårig och snaggad. Passar perfekt en Stenbock av den kärva men något sträva "klassiska" typen - Saturnus och formgivning.)


Inga kommentarer: