Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 22 september 2024

Det fascinerande fallet med "afantasi"

Ett ovanligt psykologiskt tillstånd, "afantasin" som gör direkt syn funkar men inte återkallandet i föreställnigen av gjorda upplevelser. Expressen beskriver kvinnans upplevelser och det blir inte mindra spännande av att se horoskopet för födelsedygnet reducerat till bara VISUELL ELD OCH DET SOM BORDE VARA FÖRESTÄLLNINGENS VATTEN.

Här förefaller astrologin viska om kunskaper människan förlorat, och inte minst att fantasin var en föraktat psykisk fakultet i antiken, långt lägre skattad än förmågan till direkt klarsyn. Idag bygger hela väst på att lura bort befolkningen i banala föreställningar och "liv på låtsas". Säg det som inte säljs i huvudsak genom att stimulera människans bildseende. Månen och begäret har med fantasin att göra och kvinnan "ser" data men inga bilder.

Tillståndet var så ovanligt att jag aldrig hört talats om det, men håll med om att den sideriska zodiaken ger något slags svar eller åtminstone söker ringa in fenomenet.

Solen i härskarläge i Lejonet, dvs visualiseringens gåva.

Månen också i Eld, i Väduren, men nu slår tvärbromsen till genom den "fallna" Saturnus som bromsar eller förhindrar den lägre eldens Mars. Och så händer det igen: Fantasins Måne har fått in Mars som skadan i sitt hemmatecken Krabban och därmed är både Månen och dess fundament "fallna" och i samtidig ömsesidig reception. Skulle läkarvetenskapen inse vad de kastat i soporna är det i denna FIGUR jag skulle börja söka efter fler fall av "afantasia". Det ser ut som två principer som kortsluter varandra.

Men givet de många positioner planeterna intar under dygnet så kanske det är några speciella hus som bidrar till fenomenet. Att använda 1a huset för en månascendent kanske är det dummaste valet här, eftersom konjunktionen mellan föreställningens och begärets Måne och restriktionens Saturnus är total under några timmar detta dygn då Saturnus kanske helt mörklägger månens förmåga att reflektera och återge den högre solära principen som åtminstone i vissa traditioner är den aktiva synförmågan (tänk Aristoteles naturlära om ögat, elden och synen).

Kan det till och med vara så att Mars-i-Krabban - "trauma i den skyddade zonen" - kan vara någon variant av "hysterisk blindhet" (hysteri anknyter till Krabban som livmodern). Kanske en utforskande hypnosregression skulle kunna koppla på fantasin igen? Med förbehållet att en fakultet ofta är avknäppt av en karmisk anledning.

Bara några tankar, det här är knappast astrologi man slår upp i första bästa kokbok... Bloggens favorit-klärvoajant låg helt utslocknad i hypnos merparten av sitt verksamma liv och hjälpte andra (i huvudsak i hälsofrågor), men själen utvecklas alltid, 

Med kanske tio år kvar i livet hände det att Edgar Cayce som från ingenstans utvecklade förmågan att drömma parallellt med sina transrapporter. Två medvetandenivåer i samtidig verksamhet! (Cayces horoskop visar likt den "afantastiska" kvinnan påfallande betoning på Eld och Vatten.

(För andra ofattbara och sällsynta fall av multi-tasking från psykiatrins arkiv, se "Irreducible Mind" ett 1000-sidigt mästerverk av ett team historiskt intresserade psykiater: Kelly & Kelly et al, 2007 Rowman & Littlefield).

Medan sekreteraren stenograferade varje ord han sade vaknade han upp, inte dimmig och trött utan med färgrika och dramatiska egna drömmar, där han bl.a. verkade drömma prekognitivt. Han såg sitt eget nästa (återigen amerikanska) liv, efter den stora härdsmältan på jorden. En bit in på 2000-talet var han "sambandsofficer" och bistod USA i återuppbyggnaden efter den naturens kataklysm som det landet (likt många andra) hade inskrivet i sitt öde...

I en annan memorabel dröm var han ute på roddtur med Jesus och lärjungarna - en dröm som tydligen gladde honom otroligt eftersom han varit i de faggorna för 2000 år sedan (inte samtidigt, han hade varit en romare som konverterade till den judiska läran sent på 00-talet, och steg till viss rang i den tidiga kyrkan, men blev exkommunicerad ifråga om motsättningar i fråga om kyrkmän och äktenskap - han hade begärt en transläsning ledd av sin hustru just om det livet. Det var inte första gången Cayces själ korsat vägar med själen som blev Jesus i sitt sista liv som människa...)

*****

Som av en slump publicerades Israels terror mot civila libaneser tidigare i dag och också i det inläggets horoskop drogs blickarna till landets konjunktion mellan Månen och Saturnus. Kvinnan i detta udda fall ska skatta sig lycklig om hennes konjunktion bara stannat vid att en psykisk funktion droppat ur, planetmötet är en av astrologins många svåra.

Men senare i livet kan medfödd Måne med Saturnus leda till ett remarkabelt medvetandelyft enligt det inläggets avslutande länk till den visa kvinnan Barbara Pijan - därav utvikningen om Cayces utveckling till "dualt medvetande".


Inga kommentarer: