Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 6 december 2010

Bildt, lösmynta Assange & USA



Det intressanta med astrologin är att det går att lägga pussel med alla inblandade aktörer i en härva. Och man får en ringande bekräftelse på det gamla talesättet att "lika barn leker bäst". 

Sladdertackorna inom den amerikanska diplomatin motsvarar förstås landets nationalsjäl i stort - amerikanen talar rakt ur hjärtat och har en rakare och grövre språklig stil än t.ex. engelsmännen. 

USA:s horoskop är från början till slut en studie i "dissociation" som vi t.ex. sett hos illusionister som fladdrar med ena handen för att dra publikens uppmärksamhet från vad den andra gör! 

Eller, i termer av de fyra elementen: viktiga budskap i det amerikanska horoskopet illustrerar hur Lufttecken efterrationaliserar i de (känslomässiga) "vattenfrågor" som huset eller livsområdet ifråga representerar. Jag har ibland kallat de mindre önskvärda effekterna när Vatten och Luft inte förenar sig för "tappat vid översättningen", dvs. översättningen av känslor eller attityder till medvetna formuleringar. 

Omgivningen missförstår därmed den kommunicerande entiteten eftersom han är blind inför sig själv och bara tror sig till fullo ha förklarat sin avsikt. Dyslexi är en typisk effekt av oförmågan att lösgöra sig från sin egen tankeström och inspektera den "utifrån", för att vara säker på att mottagaren får alla logiska komponenter. Dyslexi, misstänker jag, kan ofta relateras till störningar i Vattentecknen eller i de tre naturligt motsvarande husen 4, 8 och 12.


De som är vänner med Vattnet (döden, upplösningen) är bättre på att ta emot det omedvetnas signaler och för dem är Vatten alls inte "irrationellt" (se inlägget Den synske doktor Guirdham). De som klänger sig fast vid sitt förnuft och betraktar det omedvetna som hotfullt tappar ord, tappar logik och tappar till sist förståndet.

För den här paranoida inställningen till det omedvetna kan speciellt horoskopet för Humanisternas ordförande nämnas. Innan han växlade över till någon generell religionsfientlighet ägnade han flera år åt en lika remarkabel som tragisk kamp mot "det övernaturliga", baserad på fullständigt selektivt seende: varje forskningsfynd som exempelvis talar för telepatins existens ignorerades helt bekvämt.

På sagda födelsehimmel ser man en dissociation av allvarligt slag: uppenbarligen upplevs krigaren Mars i vattendjupet som ett hot av kontrollören Saturnus, som - och det är väl känt - under press tappar i rättrådighet och antar skepnaden av en diktator. Saturnus drar gränserna så horribelt snävt att livet självt inte hittar sig någon plats där.

Å andra sidan jublade jag över skådespelaren Holly Hunters horoskop, så uppenbart baserat på samspelet mellan Vatten och Luft (eller bristen därpå!), mellan omedvetenhet/känsla och medveten konceptualisering. Artistyrket är närmast perfekt för dem som har det här "trycket" från det undermedvetna. För i artisteri är det acceptabelt att frångå överjagets trånga tvång och därmed kan Vattenelementet börja kanalisera människans själ. (De som har problem med sitt Vatten är naturligtvis benägna att förneka även sin egen essens!)

Saknas all talang och sociala problem tillstöter, då har vi de "psykiska kärlen" som spricker läck med en uppsjö av mentala störningar, efterrationaliseringar och självlögner uppstår. Assanges öde är den typiska rättshaveristens, och han har i sina fantasier vävt in föreställningar om sig själv som en stor krigförande makthavare (Stenbocken).

USA:s horoskop förtjänar egentligen ett eget inlägg men här ska bara påvisas att samma "läckande skvallerkärring" som vi såg hos Julian Assange, faktiskt syns även hos Amerikas förenta stater! Det är kombinationen av kommunikativa, rent av pratiga Tvillingarna som med lätthet uppvisar en sämre sida då tecknets härskare befinner sig i Vattentecknet Kräftan som i lidelse (Rajas) utgjuter sig - ibland rent patologiskt. 

Och det är mentala störningar jag misstänkte ligga bakom Assanges fruktansvärt veka Merkurius som faller från Luft till Vatten under just det dygn han föddes. Hela den intellektuella Tvillingarna hamnar under den irrationella och känslostyrda Kräftans herravälde. En "lös kanon", en förrädare, en grundtyp för en spion.



Hur kommer nu Carl Bildt in i det här resonemanget om den skvalpiga Kräftan med dess ibland rent äcklande "under bältet"-primitivism - dess djupt förorenade psykiska Vatten? [1]

Jo, här är ett tredje horoskop som likt USA:s och Assanges är av den intellektuella eller starkt mentaliserande typen, med både Sol och Måne i Luftelementet men med den tydlig nerv i Vattenelementet. Detta kan bidra till pladdrighet, antingen bakom ryggen på andra, när man tror ingen lyssnar, eller som i Assanges fall till ett enda stort hjärnsläpp.


[Obs. I senare inlägg används ett uppdaterat horoskop, efter att ha mottagit uppgift om Bildts födelsetid. Stämmer denna skall Månen flyttas från Luft/Vattumannen till Vatten/Fiskarna.]

Fastän inte någon högervän (eller vän av politik alls) har jag genom åren alltid gillat Bildts knastertorra personlighet. Han har en omistlig humor och det är fantastiskt att höra den lätthet med vilken han vinklar om ett ämne så att intervjuare antingen blir bortkollrade eller också inte orkar mana den borne diplomaten att återvända till den röda tråden.

För Bildts totala brist på känslomässig värme, notera hans enda placering i Eld (Lejonets tecken) men hur denna är Saturnus, kylans och rationalitetens signifikator. Därtill är Saturnus ömsesidig fiende till Lejonets härskare Solen.

I den här djupt sittande oförmågan att uppvisa thymos, någon animal gnista, förstår man hur Saturnus via opposition har ett järngrepp på Månen, sinnet, och genom samma opposition till sitt eget hemmatecken Vattumannen hyperfokuserat kontrollerar sina egna sinnesrörelser!

Varför de sladdrande amerikanerna kallar honom en mellanstor hund som bär sig åt som han tillhörde de stora, förklaras bäst genom att jämföra Bildt med det svenska nationalhoroskopet. Vi är kollektivt födda i Vattumannens tecken, ett "gammalt" och "myndigt" tecken - härskaren är ju åldermannen Saturnus. Som nation fejkar vi nu bara, för Saturnus faktiska placering är i Tvillingarna, barnet under åren då det utvecklar sitt operativa intellekt (Merkurius) och lär sig tänka logiskt och argumentera.

Vad amerikanerna korrekt hör hos Bild är den svenska folksjukdomen: att vi alla är grötmyndiga besserwissers. Se bara varande kommentarspalt i nätmedierna och hör hur svenska folket är en oändlig rad av små magistrar som pekar finger och rättar varandra. Och som delaktig i det svenska ödet hörs den här bristande självkännedomen direkt på den internationella arenan när Bildt börjar låta som en typisk svensk!

Talande nog råder tydlig brist på Luft hos åtminstone de femton högst rankade svenskarna i en "mest makt"-lista nyligen.

Tänk om trapistmunkarna kunde husera hela svenska folket sisådär tio år i sina klosterceller. Vilken fördjupning folket skulle genomgå, hur väl valda skulle inte ämnena vara och vilken sprängkraft våra utsagor skulle få i världen.

*****

DN, SvD: Bildt synas i diplomatrapporter.


_____

1. Här gick tankarna till ännu ett horoskop bloggen har redovisat. Plura Jonsson är folkkär (inte minst efter någon slags tv-följetång jag bara läst om), men han har en typisk himmel som indikerar problem med det omedvetna. Mars attackerar från klaniska Kräftan tecknet för jämlikhet och kommunikativ balans mellan alla parter (Vågen). Det säger sig själv att Plura kommit på rejäl kant med många i sitt liv!

Till del har den här Vatten/Luft-mixen kunnat översättas i mästerlig musik men hans egen livsväg visar att inte all psykisk förorening kunnat brännas i komposition. Kan man kanske hellre säga att musicerandet är en bieffekt av själens turbulens? 
Jämför gärna Pluras Kräft-Marsattack mot Månen i Luft med Humanistordförandens Kräft-Marsattack mot Saturnus i Luft. Mars i Kräftan är en märklig krigare, för den tycks oftast indikera en som upplever sig drabbad.

Nya migrationsministern Ullenhag har exakt samma störning som Plura, och med det följer att han helst ser att invandrare snabbast slutar upp att bete sig som utlänningar.

Pga. ämbetet blir astroindikationen till ett unket eko från Europas gångna århundraden där t.ex. den judiska minoriteten insåg sin enda chans vara att låtsas konvertera till kristendom och byta namn till något mer västerländskt. Den europeiska värdmiljön var för psykiskt begränsad för att kunna hantera det "mångkulturella" inslag som en judisk människa med främmande namn innebar.

Har vi kommet ett enda steg längre sedan dess? Här i Sverige har vi kallat de folk "svartskallar" varifrån vi fick vår egen civilisation och rättsmedvetande (tvåflodslandet). Så usel är människan när hon inte ens vet vad "själens nobless" skulle kunna tänkas betyda för hennes eget liv.

Genom dessa planetära vågskålar som så lätt kan tappa kalibreringen tycks Plura vara mer än lovligt trubbig, han tänker inte klart över sin och andras situation (Di Leva och lammslaktsdiskussionen), han är så rasande infekterad av bruset i sin egen själ att han upplevs som avtrubbad i sina omdömen. Men gråta en sentimental tår kan de göra, Kräftorna, för de är helt upptagna av sitt eget själsliga innehåll, vars knappar livet ständigt trycker på. (Livet söker hjälpa själarna att vädra ur sina unkna och skadade långtidsminnen / det omedvetna - via tecken och tilltal. En del själar, sägs det, har misslyckats många liv på raken att komma upp på en bra bana.)

Kräftan avslutar zodiakens första och mest personliga tredjedel. När zodiaken når det tolfte och sista tecknet, Fiskarna, då är ALLT fokus vänts från egot och riktats mot gruppens behov. I Fiskarna föds den genuint osjälviska människan. Men detta betyder inte att Fiskarnas tecken per automatik indikerar en bättre människa än Kräftan. Astrologin - liksom levande livet självt - levererar bara vägmärken att reagera på.

Här har vi sett ett USA, en Bildt och en Assagne i ordsvadans tecken och med åtföljande varning (via Kräftan) om bakom ryggen-läckage. Bildt lider minst av de tre horoskopen av detta, för hans Venus i Kräftan kör så att säga ett eget race, utan integration med Tvillingarna.


Inga kommentarer: