Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 3 januari 2012

Babels torn hos norsk samlare




Upptäcker i en arkeologiartikel att 1900-talets största samlare av unika historiska manuskript är en (rik) affärsman i vårt grannland Norge. Tänk hur det kan skilja på kulturell nivå mellan två länder. Är han och Thor Heyerdahl ättlingar till de gamla vikingarnas upptäckarlusta och vilja att dra hem säregna klenoder till sina egna trakter? I Sverige har vi bara Fredrik Reinfeldt som vill importera ännu mer skräpfilosofi från USA!

I norske Martin Schøyers samling finns ovanstående ristning i svartsten, här förtydligad i en avritning. Det är Nebuchadnezzar den andre (500-talet fvt) som gör tillbyggnader på Babels torn.

När jag granskar norrmannens samling på nätet, ser jag bl.a. ovärderliga bibliska dokument. Bland annat har han förvärvat (som det heter i den här sfären där blotta ordet pengar smutsar ner lokalen) 15 fragment av Dödahavsrullarna från den grupp som "lanserade" Jesus. Och det blev ju en försäljningsframgång som varade i flera tusen år!

Här har vi uppenbarligen en affärsman av oändligt mycket högre nivå än det patrask som svämmar över i Sverige och som bara vill tjäna pengar utan att ha någon aning om varför eller vad de ska göra med förmögenheten. Jag tänker på jubelidioter som Hollywood-skådespelaren Nicholas Cage som inte klarade pengar han heller, utan förköpte sig på slott i Europa. 

Så är det med en del, de borde stannat i fattigdom eftersom deras armod blir så mycket tydligare när de fått pengar eller makt och avslöjar sina innersta själar... Svenskt Näringsliv som t.ex. vill skrämma bort Sveriges studenter från ämnet filosofi för att det är "olönsamt". Hör hur det låter! Det är som om apor råkat halka in i människokroppar. De är inte värdiga sin status som homo sapiens.

Norrmannens horoskop är intressant pga dess skarpa brytning i två olika tendenser. Vi har dels den allra fulaste egenmäktighet (Eld/Jord) som ofta syns hos människor som vill kriga sig till en plats på toppen. Här är båda de hornförsedda djuren, konkurrenslystna Väduren och makthungriga Stenbocken sammanlänkande i just egenmäktighet via den fallna och egocentriska Vädurs-Saturnus attack mot sitt eget hemmatecken Stenbocken, där den solära ambitionen ligger. Ingen kan säga att de här individerna inte kommer långt!

Men sedan finns en helt annan sida i horoskopet som drar mot högre kultur och förfining. Att Stenbocken är en samlare, det är välkänt. Att stengeten älskar att bestiga "världsberget" och utropa sig till härskare över hela nejden är lika känt. Det är kanske ingen slump att arkeologiartikeln av över 13.000 manuskript i norrmannens samling lyfte fram just det som skildrar BABELS TORN - världsberget!


Samlandet kan också ses på ett annat sätt, tror jag. Månen i Vågen ger ett sinnelag som dras mot lyx och flärd. Se bara den banala Fredrik Reinfeldt. Men här är en annan nivå och då talar jag inte bara om den giriga Rahu i Vågen som säkerligen spelat in för tillkomsten av denna enorma privata kollektion dokument - notera hur dessutom Saturnus, samlare och kontrollör opponerar sinnet. (Jag är själv samlare, men av gratis ting eftersom jag inte kan röra vid pengar. Födelsedatum för studiet av livsöden, t.ex.)

Nej, vad som lyfter norrmannens Mån-Våg skyhögt över Reinfeldts sinnelag är Venus placering. Schøyer baserar sitt sinnes attraktion till det vackra och förfinade inte som Reinfeldt på en Venus i Lejonet, en fixering vid att själv bli mäktig och central, utan på raka motsatsen: glädjen i Vattumannen att stå i beröring med allt det storslagna människan tänkt (Luft) genom årtusendena!

Men återigen, Venus baserar sig också på den fallna Saturnus i egocentriska Väduren och det är därför norrmannen inte kunde nöja sig med att studera dessa ting. Han var som ett omoget barn "tvungen" att ÄGA alltihopa i original. I detta ser man hur fullständigt korrumperat det andliga Eldelementet blir av kontakten med det fysiska och primitiva Jordelementet. 

Men oaktat det, är hans Måne i Vågen, baserad på Venus i Den Stora Tankens tecken Vattumannen en väldigt snygg kombination. Och eftersom han är en kulturens välgörare, finns också detta material tillgängliggjort på en sajt så att andra i någon mån kan ta del av dessa intellektets skatter. 

Reinfeldt, å sin sida, kastar fem miljarder åt restaurangbranschen i något som möjligen inta alls ger värst många nya jobb. Så illa fungerar människor när de saknar kultur. 

Låt nästa statsminister bli en som förstått den här saken. Juholt gick faktiskt ut direkt med den insikten att en nation bara är barbarisk om den inte grundar med kulturell sensibilitet.



PS. Varför norrmannens fallna Saturnus är ovanligt bra, ses naturligtvis i dess disponent Mars som här delar tecken med den filosofiska välgöraren Jupiter hemma i sitt inlevelsefulla tecken Fiskarna! Detta indikerar därför en fan som blir religiös på ålderns höst (Saturnus står för ålderdom). Nu har naturligtvis den här sidan funnits med honom hela livet, eftersom den dolda Jupiter bakom Saturnus indirekt påverkat hans Måne/sinne.

Jfr den här bloggarens horoskop med exakt samma förhållande och likaledes livslånga intresse för dessa gamla kulturer. Här opponerar istället Saturnus Månen i Tvillingarna från Skytten, och Saturnus blir därför direkt disponerad av filosofins och religionens Jupiter. Se t.ex. detta inlägg från 2009: Möte i drömmen med en gammal vis.


Inga kommentarer: