tisdag 11 juni 2024

Besläktade andar? Kollektivsjälar?



Ämnet den bayerske hertig Albrekt (den fjärde) är uttömt på den här bloggen. Bloggaren hade sin "vakenvision" en enda gång, upptäckten om hans historicitet och mer kött på benen följde av periodiskt googlande (för att se om något nytt hittat ut på nätet - 2006 fanns inte mycket publicerat). Det var f.ö. ingen vision utan bara en röst som besvarade en internt ställd fråga. Den udda episoden har beskrivits tidigare.

Ingen forskning finns heller om synskhet och hur den kan tänkas fungera. När en kultur sjunker tillräckligt lågt börjar de högsta medvetandegåvorna dumförklaras för att rädda ansiktet på den korkade kulturen som inte vill medge att den missat något väsentligt. Att jämställa synskhet med sinnessjukdom är det vanligaste tricket. 

Ej så i USA, som med sin korta historia jobbar hårt för att skapa egna motsvarigheter till ting i Gamla världen (fejkslott i medeltida europeisk stil). Här har det slagit över åt andra hållet och vidskepelse skenar vilt. I början av 1900-talet döpte medierna döpte strax den synske Edgar Cayce (1877-1945) till "den sovande profeten", i imitation av bibliska profeter. Det resonerade väl med USA:s alla invandrade och fattiga kristna européer. Det har skrivits dussintals böcker om honom.


Albrekt tycktes ha gjort sitt framträdande via ett oväntat inbrott i bloggarens dagmedvetande eftermiddagen den 16 april 2006 för att sedan dra sig tillbaka för gott. Men häromdagen pryder Expressen en ledare signerad Patrik Kronqvist med bayerska polisens emblem, utan att texten specifikt nämner delstaten (bilden överst). Emblemet innehåller vapenskölden för vittförgrenade huset Wittelsbach som dominerade flera lilleputtriken i södra Tyskland under århundraden. Albrekt IV var inte någon större figur men han startade ett kostsamt krig i slutet av sitt liv i syfte få till stånd ett stabilare Sydtyskland. 

"Min inre Albrekt" kan vara förklaringen att bloggaren inte höjer på ögonbrynen inför den skapade skräckfiguren Putin som det tycks viktigt  för en del att han inger menigheten storskälvan, dvs. den enkla allmänhet som helt missat att det kommer en annorlunda morgondag. Det är inte förvånande att Sverigehoroskopet saknar det långa perspektivet, det som enbart kommer med filosofi och metafysik och en stark Saturnus.. (Det högsta huset i indisk astrologi är inte det fysiska 10e makthuset utan 9e metafysiska huset. I nionde ligger där Sveriges Saturnus explicit "halshuggen" för att betona hur snett landet var förutbestämt att gå och hur kortsiktigt tankarna gick).

Albrekts far (Albrekt III) var känd antisemit och drev ut judarna ur München och det är troligt att sonen också var det, även om hans intresse inte var Jimmie-aktigt utan snarare konstnärligt. En av de första tyskarna som uppsnappade och föll pladask för den italienska renässansen - den läggningen kan eventuellt ha mildrat de rasistiska anlagen (?). Sägs inte kultur ha en förfinande inverkan på själen? Hans hustru överlevde honom med många år och hon var antisemit så man kanske inte ska hoppas för mycket.

Efter att ha fått syn på ätten Wittelsbachs blå-vita vapensköld på polisuniformen kunde jag inte avstå från en snabbrunda på nätet, dock utan att hitta något nytt dokument kring denna makthavare som möjligen kan tillhöra undertecknads tidigare avtryck i världen - i så fall ett liv som kompenserade för flera eländiga liv som slav och fattighjon, vilka också meddelat sig under några få särskilt trovärdiga nattdrömmar.

Slavars livsöden finns sällan i någon historiebok för verifikation av den synska ingivelsen. Den enkla peruanska farmaren "Opak" jag drömt så realistiskt om lär t.ex. knappast finnas någon annanstans än skriven i Akasha-krönikan, vilket är vad väst kommit att kalla den hinduiska tanken om att rymden/etern registrerar alla skeenden.

Jesuit-fadern Teilhard de Chardin hamnade i onåd hos Kyrkan genom att torgföra sin närmast identiska tanke (men onåden mest för att han var evolutionist). Teilhard såg att mänskligheten likt arbetsmyror drar sina strån till stacken eller "noosfären" (medvetandesfären), tills att Alfa övergick i Omega. 

Samma tanke har anats hos 1800-talets spiritister som menar att alla bygger på "Kristuskroppen" eller kristusandens klädnad. (Se: https://en.wikipedia.org/wiki/Spiritism_(book) Det är ett lån från aposteln Paulus som hos de judiska esséerna (en asketisk sammanslutning) lärt sig något som han för sina grekiskspråkiga församlingar beskrev som en process där slutligen "Kristus blev allt i alla". 

Detta är övrigt samma tanke nyplatonisten Plotinos (200-t) ventilerade, till synes inte med judisk utan med "allmänt österländsk" påverkan. Här ser man början på västerländska undersökningar av "synskhet" vilka senare kommit av sig sedan satanismen (materialismen) kom att dominera utvecklingen i Väst.

*****

Ja, helt fruktlös var inte senaste skanningen av Albrekt-data. I den engelskspråkiga Wikipedia listades makthavarens 7 barn (ett 8e dog i späd ålder). Jag upptäckte åter hur udda det är att på "inre kunskapsvägar" fått reda på denna i Sverige närmast helt okända makthavare och att Albrekts tre första barn, alla döttrar, samtliga tycks ha döpts av någon med uppenbart "celestialt pietet", fromhet riktat mot himmelen och det övernaturliga. (Albrekt till präst i Italien som ung, men släktens politiska sida tog överhand.)

  • Sidonie (1 May 1488 – 27 March 1505)
  • Sibylle (16 June 1489 – 18 April 1519), married in 1511 to Louis V, Elector Palatine
  • Sabina (24 April 1492 – 30 April 1564), married in 1511 to Duke Ulrich I of Württemberg

Denna alliteration tyder på bibliska intressen alternativt speglar Albrekts intresse för den italienska renässansen som han plockade upp före "tysken" i gemen. 

Den förstfödda är döpt till "kvinna från den bibliska (libanesiska) staden Sidon" (kopplad till Jesus helarmirakler i Nya testamentet), tvåan till latinets "synsk kvinna" (passande för det här inläggets ämne) medan tredje barnet är döpt efter en tidig kristen martyr, men ursprungligen "invånare i Sabina" (territorium nära Rom).

Samtidigt är det frestande att i "Sidonie" se en avledning av latinets "sidus" (himmelsk konstellation - jfr siderisk zodiak) och googling avslöjar att härifrån har avletts ett sällsynt kvinnonamn, "Sidera" ("lysande"). Spekulativ rekonstruktion (ej belagd i text) ger dem en gemensam rot för "sätta", "plantera":

https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/seh%E2%82%81-

Detta är inte en så urspårad utfransning som man kan tro. Hinduismen (och andra mogna världsåskådningar) lär ut att människan är "från ovan" (eller från centrum). Hinduismen känner ett träd som är planterat eller satt i himmelen och som växer nedåt, precis som i platonismen själarna kommer uppifrån Nous, det gudomliga Intellektet och i andra traditioner "faller ned" till denna värld (och enligt hinduerna blir fast i naturens kretslopp tills de odlat intelligens nog att bryta bojorna och se igenom illusionerna här nedan).

Den "sideriska zodiaken" syftar alltså på att konstellationerna är de synliga stjärnkluster som är "satta" eller "planterade" i himmelen men där en del är synliga för oss som bara har sinnen men inget Intellekt att uppfatta med. 

Plotinos påpekade att den gudomliga Intellektsvärlden i själva verket är mitt ibland oss eftersom tid och rum inte finns Där. Hade Plotinos fått nys om Jesus undervisning, att "himmelriket är mitt ibland er men ni ser det inte", eller följde båda bara sin tids insiktsfulla kosmologi? Den var tydligen sensation för det enkla folk Jesus talade till, men självklarheter för eleverna i Platons akademi (som Plotinos var en av de sista stora ledarna av).

1300-talet, avflagnad sköld buren av änglar.
Kombination av Bayerns
och Rhen-Palatinatets vapensköldar.

Båda stater i det Heliga Romerska Riket.
Maktförhållandena i södra Tyskland var
minst sagt röriga men är inte bloggarens område...

*****

Albrekts månkarta visar att han tydligt drömmer om makt - han fantiserar om Solen i 10e huset, men om detta är världslig eller andlig makt är svårare att avgöra. 


Han föds säkerligen med Månen i Fiskarna eftersom inkonjunktionen (150°) med Jupiter visserligen antyder en störning inom familjen men ändå kan vara framgångsfaktor (se geniet René Girard, antropolog) och också tecknar den högsta kasten i indisk astrologi. 

Denna familjens Måne är således "ankaret" eller ascendenten till vad som nu kan sägas. Men framför allt anger Månen konjunkt med äregiriga Rahu en glupande aptit efter tiondehusmakt och mat - människan var ett matvrak! Rahu-Månen i brottningsmatch med framgångens Jupiter är således fundament för drömmen om Solen i makthuset. "Psykkartan" stämmer perfekt med mannens "detronisering" av sina bröder och övertagande av tronen. Detta var kanske den här själens femton minuter att skina, kartan stämmer förunderligt väl med att det fanns en "ledig plats" i ätten Wittelsbach. 

Att Månen i fantasifullt Vatten både sporrar Eld-Solen men också aktiverar störningen mellan Vatten och Luft har tidigare kommenterats. Albrekt hade en flamboyant sida. Obs, månkartan gör förstås Luft-Vågens husplacering till enbart en emotionellt turbulent natur som blandar tankar och känslor på det sätt som fått folk att frukta envåldshärskare genom tiderna... 

Vågen i verkligheten var ett äktenskap som startade som ett hustrurov - han stal sig den villiga dottern till österrikaren Fredrik III, kejsare av det Romerska Riket men utan faderns medgivande, Det pekar dels mot Rahu-Månen som tycks dristig och oförvägen, men också mot Vatten/Luft som kan ge otippade och radikala manövrer som bryter mot logiska regler. Det blev politisk kris men Albrekt kom undan med sitt tilltag tack vare intervention. 

Månhoroskopets Våg i 8e sexhuset nästan säger så mycket: skandalgenererande Mars men samtidigt också Jupiter - den högsta kasten som kommer undan med allt... Nu är som sagt månascendenten inte handlingsmänniskan eller det yttre ödet. Ur Månens perspektiv kan 8e snarare vara en av de flera zoner som styr från det omedvetna - en blindfläck som är potentiellt skadlig eftersom sektorn huserar Jupiter, månpsykets fundament. Matvraket Albrekt, dog smällfet! 

Not. Saturnus är den utmärglade arbetarklassen. Jupiter är elitens välmående där fett i vissa tider och kulturer visat att man minsann inte jobbade hårt som underklassen. Redan den alexandrinske filosofen Filon (100-talet) såg ner på kroppsarbete och förfäktade som god platonist tanken att människans uppgift ligger i att lära sig tänka och anknyta till sin högre/rationella själ. Allt annat är ett liv föga bättre än djurens.

Jämför hur svenska kvällsmedier dopar underklassen i sexmaterial - det är allt de är djur behöver matas med - de ska bara fortplanta sig så deras barn ger eliten ännu en generation arbetsslavar. Därav oron f.n. över att de svenska födelsetalen är alltför låga. Eliten ser att det kan bli svårt att behålla sina privilegier.

Pröva 8e huset mot synen på Mörkrets kvalitet som en ingrodd vana, instinkt eller habituering. Åttonde är ett mörkt hus och här basen för en person vars familj är tillvand en nedärvd maktposition. Hertigens psyke kan misstänkas ett som inte kunde se och ifrågasätta sina adliga privilegier. Tursam den blåblodiga människa som föds i en stagnant och inte revolutionär tid! Månen med vilda Rahu påminner tydligt om hur Wittelbacharna bråkade med varandra om makt, turbulent blod!

Samtidigt måste det ha funnits något äkta eller en andlig strävan även i denna makthungriga Albrekt. Den proaktiva och byggande Solen i Skytten är understödd av sin härskare Jupiter som ur solärt perspektiv är välplacerad i Vågen (byt här till solascendent och Jupiter-Vågen visar att 11e ideologihuset är extremt vitalt). 

Som solär varelse ger Albrekt en lätt anstrykning av geniet René Girard som nyligen överraskade bloggaren. Även om den senares Sol-Skytt-i-nionde (baserad på känd tid) är oöverträffbar och besittning av en saturnisk disciplin som den tyske hertigen inte når upp till, renässansfäbless, privat hovkapell och andra uttryck för andlig aspiration till trots.

Bloggaren har fungerat mycket på om hans själ bär åtminstone viss karma från denna tysk. Tyskens  ambitösa Rahu-psyke stämmer faktiskt med som antibild till bloggarens födelse under raka motsatsen i formen av en karriärvägrande Ketu i 10e och därtill en Ketu baserad på den högsta kastens Jupiter i 6e huset som medfödd fiende eller olycka! 100% icke-karriär, vilket väl motsvarar den "svenska upplevelsen". Är detta första livet på flera århundraden som slutligen adresserar en del karaktärssvackor som tog form genom att dåligt liv på 1400-talet (eller ännu tidigare)? 

"[T]herefore as a stranger give it [these thoughts] welcome. There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy.

"Viss karma" - ett senare inlägg ska återkomma till varför själar kan kan sprida sin karma på många individer - till och med så att det uppfattas som kollektiv karma. Det kända citatet är från en dramatiker som föddes bara några årtionden efter att Albrekt dragit sin sista suck. Båda var lika fixerade över att sätta en kung till världen. Albrekts blodslinje lyckades några generationer senare medan aristokraten bakom pennamnet Shakespeare helt misslyckades.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Popup m ordverifiering (öppet kommentarfält ledde genast till drivor av spam).

30+ dagar gamla inlägg räknas som arkiverade.