måndag 10 juni 2024

Vad då EU-val?

Multipolära världen (röd) eller på g (grön, gul)
Se länken för full skala

Den här bloggen för astrologi och antikens filosofi har inte med ett ord brytt sig om det genomlidna EU-valet. Tanken slirade av ämnets yta och landade istället vid USA:s kommande fall från herravälde (minimalt diskuterat i den dominanta högerpress vilken riktar sig till svensk allmänhet). 

Men siffrorna ljuger inte. Kina är redan den största ekonomin och allt Sverige hatar är på tillväxt. (Ryssland, Iran). Är det möjligt att Sveriges världsbild är fullständigt ur led med den verkliga verkligheten? Flera års kommentarer av nationalhoroskopet tyder på det. Våra saturnusgränser är kassa, jupiterrikedomen bara för de rika, merkuriusmedierna totalstyrda av dem med pengar. Det är som ett horoskop för den perfekta stormen, för den mest groteska kapitalism.

Sveriges utförsäljning till USA eller "lilla död" (2022-25) via NATO-anslutning och för säkerhets skull ett separat DCA-avtal så USA efter eget gottfinnande ska kunna bygga avfyrningsramper för atomvapen på svensk mark är talande nog. För att inte tala om det kommande stora tvärstoppet (2036-55). Sveriges politiker har gjort episka felbedömningar och illustreras klart i den här korta artikeln av en ekonomisk expert från Singapore:

https://www.imidaily.com/opinion/pivoting-in-a-multipolar-world-strategies-for-global-citizens/

Men framtiden innehåller förstås också den utvecklingslinje där hoppfulla ekonomer kommer på skam eftersom den multipolära världen (BRICS-sammanslutningen) är "business as usual" (fast mer rättvis handel) medan problemet är större än så. 

"Klimat-Harmageddon" kan tvinga mänskligheten att helt överge sin inavlade ekonomism (ekonomiska perspektiv som det ultimata värdet och livsmålet. Tänk bara "BNP" - det enda jag minns från unga skolår, den termen lyckades staten verkligen trycka in i huvudet och där sitter det som en bestående skönhetsfläck). 

Undvika siffermentalitet lär inte vara möjligt, det handlar inte om "tillbaka till grottorna" eller storskalig lobotomi (men vem vet vad DNA-insikten kan leda till?). Däremot en morgondag där resursförbrukningen hålls under järnkoll och den betydligt mindre jordbefolkning som då lever får en kvottilldelning. 

Rena helvetet för en girig typ av själ för den som tror "individualism" är resans mål?  Nja, folkresningen som Klimat-Harmageddon för med sig tvingar fram en omskolning av hela mänskligheten och "i morgon" har folk lärt sig odla högre intressen och vant sig av med flygsemestrar och sådant som bäddade för den gamla världens undergång.

Men att sia om en kommande kataklysm (magnituder värre än katastrof), är meningslöst. "Människan spår men Gud rå'r" - gammalt talesätt från innan Satan (en princip) slukade Sverige.

Här en pakistansk infallsvinkel på "multipolaritet", den innehåller inte domedagsperspektiv men vem älskar inte att slippa det svenska ekonomistiska filtret:

https://www.paradigmshift.com.pk/multipolar-world/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Popup m ordverifiering (öppet kommentarfält ledde genast till drivor av spam).

30+ dagar gamla inlägg räknas som arkiverade.