torsdag 7 juli 2011

Fuglesang, den nyttige idioten

Det går inte nog att understryka hur viktigt det är med praktiskt lagda män som Christer Fuglesang. Såväl på landbacken som ute i rymden finns en förskräcklig massa apparater som kan behöva en spark i sidan eller en liten omlödning för att fungera ännu ett år.

Den här handfasta typen, som människan sedan antiken astrologiskt kunnat identifiera genom överbetoningen av gyttjigt Jord och Vatten, är i nio fall av tio anti-metafysiker. De bör alltså hållas kort i många forum. De skulle blockera mänsklighetens utveckling om man började ta deras skepsis på alltför stort allvar. 

Innan Svenskt Näringslivs överkucku trädde fram och försökte pudla hade två väldigt jordbruna ekonomer ställt till med ramaskri bland Sveriges alla tänkare genom att försvara idén att bestraffa elever som valde ämnet filosofi här i landet. Den var ju så olönsam. Därefter skulle ingen finnas kvar att vetenskapsfilosofera och varna teknokraterna när de hotade att styra civilisationen över ända, vilket sker dagligen... 



I en del fall nöjer sig inte de jordnära praktikerna med att sitta inlåsta i sin egen materialistiska världsbild. Då kan det bli som när rymdflanören och mobbingsekten VoF:s affischpojke Christer Fuglesang låtsas riskera livet genom att överdosera ett naturläkemedel (SvD). Ond tro. Vet han ens vad det begreppet står för?

Vi minns honom kanske främst för att han tappade skiftnyckeln ute i rymden eller hur det nu var, men nu har han väl alldeles valt bort sin trovärdighet. Gycklarens väg, det är väl för sådana bloggar som hävdar att antikens sanningar ännu fungerar, är det inte?

När jag tittar åter på hans horoskop inser jag plötsligt att han lider av samma milda förståndsskada som i princip alla de skeptiker bloggen har frossat i under de gångna två åren. Likt statsminister Reinfeldt leder Solen (intelligensens planet) i inbilskt Vatten och Månen (inbilskhetens planet) i rationell Luft till en kuriös felkoppling. Individen lever ut en dröm och lyckas under hela drömmens förlopp intala sig att han/hon är epitomet av rationalitet.

Jag kan bara önska Fuglesang bättre lycka till i nästa inkarnation. Kanhända vrider ödeshjulet till en mer balanserad himmel då, vilket kommer att möjliggöra tankens högre strövtåg. Han behöver verkligen lite av andens Eld i sin komposition.

Hur lite han egentligen förstår av sin egen skepticism framgick under en kort och kalkonartad tv-serie i en obskyr kanal för några år sedan, "ateist-tv", där han och Humanisterans ordförande satt och hånlog i kapp över böcker som "Fysikens tao" som enligt deras mogna förståelse skulle ha varit helt ute och cyklat i försöken att se paralleller mellan kvantfyisken och antika religiösa utsagor. 

Strax därpå log de lika mycket i kapp när boken Gödel, Escher, Bach kom på tal. Ingen av de här ateistiska rationalisterna verkade ha en susning om att det daimoniska geniet Gödel ("ofullständighetsteoremet") var en djupt troende teist och tillika platonist. Så kan de gå när ovetskapen poserar som förnuftspoliser...


_____

Anm. Korrigerad text, läste ursprungligen "Humanisternas affischpojke".


10 kommentarer:

  1. Så sorgligt det är med dessa "intelligenta" kändisar som projicerar sin egen otillräcklighet på de metoder som vi vet fungerar trots att de inte kan bevisas i den tredje dimensionen. I morse när jag läste Fuglesangs artikel väntade jag på ditt inlägg om honom och det kom!

    Tack för det!
    Cecilia

    SvaraRadera
  2. Jag är bara ledsen att ibland tvingas spela ut de fyra elementen mot varandra. Men jag följer här antik tradition.

    Och Fuglesangs mix av Luft och Vatten saknas, som sagt, närapå helt hos Nobelpristagarna i fysik, vilket ändå måste sägas vara en referensgrupp i frågan om klartänkthet.

    SvaraRadera
  3. Det som är tråkigt är att se sådanna här pseudovetenskapliga siter och utövare försöka använda vetenskapliga undersökningar och metoder för att få sitt påhitt att få någon som helst legitimitet.

    Inte för att du kommer att bry dig, men sluta gärna att referera och besudla vetenskapsmän med att försöka hitta kopplingar till dem. Ja, de är människor och de kan göra fel. Ja, vetenskapen utvecklas och de misstag som gjorts korrigeras, det är det som kallas vetenskap, till skillnad på pseudovetenskap som baseras på "tusenåriga kunskaper". Sedan vad vetenskapsmännen gjorde har inte med deras vetenskapliga värv att göra. Så det stärker inte teism eller platonism att Gödel var troende. Det gör heller inte hans Vetenskapliga värv något sämre, vilket du verkar drar en felaktiska slutsats av.

    Sedan är det lågt att göra det du gör mot Christer Fuglesang, påskiner att han är förståndshandikappad. Vore inte resten av innehåller här så idiotiskt, så skulle det kunna drars inför domstol som förtal.

    SvaraRadera
  4. Lässvagheten hos så kallade skeptiker förbluffar, men är väl egentligen varken bättre eller sämre än hos dagens genomsnittssvensk.

    Du har varken slagit upp den länkade studien av Nobelpristagarna eller förstått meningsbyggnaden i min kommentar ovan.

    Jag konstaterade att genuint begåvade vetenskapsmän INTE har "signaturen" som lyser på stunt-mannen Fuglesangs himmel. Det var tydligen en alltför komplex tankegång att ta ställning till.

    Under sådana här förhållanden lönar sig inte diskussion. Resonabla svenskar vet i och för sig att skepticismen är en lekstuga för pseudoreligiösa fanatiker.

    Deras religion kallas "scientism" - en doktrinisering av vetenskaplig metod vilken har uppstått eftersom det ligger i människans natur att vilja tro på något.

    Det fascinerande är att en fundamentalist aldrig kan se sitt eget fundament då han skulle falla omkull i själva frågan om vad han sysslar med...

    SvaraRadera
  5. Før mig falnade tron på vetenskapliga undersøkningar nær jag insåg att om man alltså bestæmmer førutsættningarna før kunskap så bestæmmer man resultatet. De sista att øverge sin ism ær de som har behov av den, i detta fallet naturvetarna.

    SvaraRadera
  6. Filosofin från antiken och fram till att den havererade och blev någon slags språkpolisiär syssla i materialismens ägo rymmer mycket tänkande om hur verkan redan från början innebor i orsaken.

    Den filosofiska idealismen kan mycket väl vara radikalt sann: den värld du bestämmer dig för att se, är också den enda värld du kan se...
    :-)
    Ur detta perspektiv kan till exempel astrologins tal om de fyra elementen betraktas som ett sätt att beskriva olika typer av filtrering av medvetandet.

    I frågan om den indiska läran om de tre gunas (kvaliteterna) är det definitivt ett primitivt sätt att beskriva kognitionens "rastrering".

    SvaraRadera
  7. Efter att ha börjat läsa Sokrates inser jag att våra tankar har tänkts förut och kanske att det inte har hänt så mycket sedan dess.
    Är inte så insatt i astrologi, mer än att det verkar avancerat. Jag känner dock till CG Jungs fascination i ämnet. Han lär ska ha sagt om sina insikter; att vilken gammal bonde som helst kan komma fram till dem. :) Undantaget astrologin gissar jag.
    Tack iaf för bloggen!
    Pasi

    SvaraRadera
  8. Jag slarvade bort filosofin i yngre dagar men har senare haft precis samma tankegång: redan antikens tänkare hade i princip nått tankens gränser.

    Här är vi 2.500 år senare alltjämt i brottning med precis samma frågor! Dagens astrofysiker (matematik) sitter precis som Pythagoras och drömmer om den ultimata matematiska formeln (TOE) synliggörandet av innehållet i det Platon kallade NOUS (Guds Medvetande!)

    Dock verkar det som om många skeptiker av idag inte ser att de också befinner sig ute på den roliga och spännande metafysiska seglatsen. De tror det här är någon slags fajt på skolgården mellan grupperingar...

    SvaraRadera
  9. Ja, även homeopatin har sina rötter i antiken, läs Hippokrates, och före det återfinns bl.a. lagen om likheter i vedisk litteratur.

    Möjligen tangerade Christer F. den metafysiska världen när den förväntade reaktionen 0 på det intagna medlet uteblev och istället visade sig i ett sömndrucket tillstånd som han gärna varit utan. Vem vet kanske vetenskapsmannen i honom väljer att gå vidare med försöket..eller kanske inte. :)

    SvaraRadera
  10. Sömndruckenheten var den dagens höjdare.
    :-)

    SvaraRadera

Popup m ordverifiering (öppet kommentarfält ledde genast till drivor av spam).

30+ dagar gamla inlägg räknas som arkiverade.