fredag 6 september 2024

Hinduernas mundana astrologi om "folktro" i ett land / Tankar om elementen Eter och Luft

Bokmärkte en översiktssida om hinduernas version av världslig astrologi när Sideriska var ny och har skam att säga aldrig återvänt till den, övertygad att "hjärnan ruttnar" av att leva ett dött liv via nätet. (För en gång skull skrattade jag gott åt Expressens Linda Jerneck formulering ang. barn och skärmtid - henne såg jag som en vanlig NATO-hetsare och bakåtsträvare via hinduernas tanke om Tamas guna/mörkrets kvalitet. Inte sällan nyttiga verktyg för dem som manipulerar massan.)

Likväl har Sverige-horoskopet (mundan astrologi) kommenterats gång på gång genom åren, och gjorde ett snabbt återbesök via den försummade länken - apropå den avgångna utrikesministern Billström (i protest mot vad som börjar likna den mest ogenerat egofixerade statsministern i modern tid). Inte överraskande är det 7e allianshuset som även i indisk tradition indikerar landets utlandsrelationer.

Men efter att i några år ha ordat så mycket om Sveriges klena religions- och filosofihus (9) faller så blicken på en överraskande uppgift:

"Åttonde huset härskar över massornas trosföreställningar" varpå en lista följer av varjehanda nationella ämnen, typiskt nog naturkatastrofer i linje med husets koppling till döden. Man ska nog inte se "massornas trosföreställning" som en typ av nationens "katastrofer" även om svensk politisk ledning i modern tid effektivt lyckats raderas befolkningens intressen bortom enkla nöjen bortom timmarna arbetslinjen.

Det korta stycket avslutas med typiskt hinduiska riktlinjer (vanligen mer komplexa och krävande än västtraditionen som ser sig som en fattig kusin) :

"Tydliga störningar mot åttonde huset eller dess härskare från a/ den illvilligaste planeten eller b/ störningar mot åttonde från långsamma planeter eller c/ svaghet och störningar hos 8e-herren, indikerar betydande bakslag för landet, inklusive dess territoriella integritet och resurser."

Den här korta texten förutsätter ett antal föregående analyser. Det finns regler (ofta omfattande) för att hitta den mest "illvilliga planeten" - den här bloggen har knappt skrapat ytan och jag ger indiska sajter rätt. Ämnet kräver en guru, det går inte att lära sig över nätet annat än kanske genom mycket studier och mängder av egna kartanalyser. Nästan allt på den här bloggen är "efterhandsrationaliseringar" som letar de omen som kan tänkas förklara varför kändisen hamnat i strålkastarljuset.

Som exempel på "betydande bakslag" på Sveriges "territoriella integritet" kan man anföra den destruktiva regeringen Kristersson som nyligen avtalat bort mängder av militära installationer till USA (DAC) som i verkligheten är motsatsen till en stabilisering av landet. Sverige är nu på Rysslands svarta lista över fientliga stater. 

Men kan se statsministern som skälet att utrikesminister Billström (oavsett hans betydande tillkortakommanden) i protest avgår nu, under Sveriges korta ödescykel "Lilla döden" som varar en bit in i 2025. Minns Sverigehoroskopet: Olyckans Mars, svag i Oxen och i 8e huset. Sveriges alla kalhyggen och allmänna skogshantering i vinstjaktens era rimmar väl med "betydande bakslag för landets resurser). 

Man kan ägna en dag åt att söka exempel på hur nationalhoroskopets lilla illgörare verkligen inte gör landet något gott. Lägg till det att Mars äger Månen, allmän symbol för nationens inte välmående. (Solen skiner utåt och Sveriges försöker imponera på världen.)

Detta innebär att Sveriges "skadade" 9e filosofi- och religionshus gäller de högsta kunskapsformerna för landet generellt, i vad mån staten som enligt Platons rekommendationer tar ett högsta råd av visa människor till stöd i landets styre. Staten har skilt av Svenska Kyrkan för att slippa ha med saken att göra och är nu ett genomfört ateistland, en helt sekulär stat. Jämför inlägget om Koranen där just Sverige verkar utpekat som ett gudlöst land som kommer att kriga mot religion och moral. En sataniststat som själv vill bestämma vad som är och inte är.

Men att avskilja folkets tro från 9e huset (som också står för högre bildning som tydlig kontrast till det massorna lyckats snappa åt sig av vishet och forskning i framkant), leder inte till stort drama. Med utgångspunkt i Månen som folkets perspektiv har bloggen redan använd metoden med virtuella hus och sökt folkets ideal (11e räknat från Månen). Metoden visar att folket ser det normala elithuset (nr 5) som sitt ideal och därför vrids mot konsumtion av skvallerpress om det sköna folket och för det inte överdrivet bemedlade folket "lyxen" i bussresor till den kungliga huvudstaden och uppleva dess handfull sevärdheter.

Men "eliten" är direkt orsak till Sveriges sekulära eller rent sataniska prägel, och det betyder att massorna suger åt sig samma världsliga maner och efter bästa förmåga söker efterlikna elitens stil, om inte annat med billiga märkeskopior. Idet här landet kommer INGENTING från folkets rötter, de titta slaviskt på "eliten" som i sin tur imiterar den amerikanska livsstilen. Landet har inget att komma med. Ja, enskilda popstjärnor och idrottshjältar då + dunkla varelser i storfinansen som sett till att mediaexponeras minimalt. Alla "hemligstämplar" och "sekretessbelägger" i denna slutfas västerlandets historia.

Men en bild av folkets trosföreställningar kan inte stanna vid det inflytande som utgår från de medborgare som får press och influerar ens egen livsstil. Åttonde huset I SIG indikerar tydligen folkets andliga sida (om någon). Och här blir en annan läsart både möjlig och sannolik. 

Ta bara tv-serien om döda spöken som irriterar eller skrämmer vanligt folk i landet. Det Okända sändes länge (2004-18) och "eliten" hånade och skällde ut detta, ett typiskt exempel på den skadade sekulära människans ryggmärgsreflex. Programmets seriositet har klandrats men fenomenet existerar. Alla verkliga kulturer känner spöken som en självklar aspekt av de levandes värld. De är f.d. levande som dött på mycket låg medvetandenivå och ibland inte ens fattar att de är ett dött psykiskt hölje. Lågt medvetande är t.ex. lokalpatriotism:

USA - i grunden etnicistiskt/rasistiskt eller huma...

En egen bror hade som litet barn upplevelser av oformliga "skepnader" som flöt genom väggarna när han befann sig i avslappat tillstånd. Han berättade för modern som var lite orolig. Men vid just den tiden läste jag den svårforcerade (stelbent tysk-svenska) "Grunddragen av vetenskapen om det fördolda" vari författaren Rudolf Steiner beskrev samma fenomen. 

Steiner förklarade att detta var sönderfallande rester av de "subtil-materiella" kroppar som en människa består av. Denna teosofins grundare anklagades för att bara knycka antikens tankar för sin egen kosmologi. Han dementerade men efter ett livs bläddrande i allsköns antik eller modern ockultism ligger det mycket i det. Madame Blavatskys Teosofi och utbrytaren Steiner med sin Antroposofi är - med modernt språk - en västerländsk kulturappropriering av österländskt tankegods, mer så Teosofin med tanke på Steiners breda intressen.


De världshatande gnostikerna som tävlade med kristendom om folkets gunst under Romarriket (skälet att många hatade världen) hade exakt denna syn på en själ som på "vägen ned" till återfödelse i en grovfysisk kropp förses med själens "underkläder" i formen av karmiska höljen som planeterna består själen med. 

I antiken stod den egentligen kampen mellan stoikerna som var en lite snofsigare typ av materialister än de banala atomisterna, för att inte tala om de halvt hedonistiska epikuréerna som bara ville softa (livet hade ingen annan mening). Grupperna talade bara till antikens "elit" - vanligt folk var i princip slavar och villebråd för olika trosföreställningar. Skamlösa astrologer på modern veckotidningsnivå lockade också då vanligt folk och ville berätta om lycka och öde inom ramen för den grundläggande världsåskådningen med planeterna som gudar. Eller bara simpla lyckogudinnan Fortuna.

Den tidens tänkande elit i Romarriket valde normalt mellan stoicismen och den andliga platonismen och den senare underkände starkt stoikernas materialistisk syn på "själen" (vilket också Platons avfälliga elev Aristoteles till sist valde) Och så gnostikerna ("de vetande"), som fanns i ett otal sekter över hela Romarriket och som var så populära att Plotinos - ledare i för Platons akademi på 200-talet - hade elever som "avböjt" mot gnostiska synsätt (ofta en spretig blandning av skapelseföreställningar och moment av platonism).

Den är bloggen började granska den sideriska zodiaken som nådde Indien före Väst (men troligen inte långt före). Den turkiske filosofen Herakleitos (ca 500 fvt) har knappt bevarats men kan ha betraktat elementen som Empedokles (400-talet fvt). Det kan vara så att den indiska Samkhya-kosmologin och naturläran rörde sig västerut tidigare än förmodade 300-talet fvt. Läran om de fem elementen är mer komplex hos hinduerna och elementen har en in- och utsida, vilket påminner om platonismens högre och lägre, sinnliga, själ. 

Minns Platon som omnämner elementen som "levande väsen" i Idévärlden - det låter som den indiska versionens "subtila element" som döljer sig de jordiska element som kommit att stå för så många ting. Man kan också fungera varför astrologin både i väst och i Indien betonar vikten av en planets samverkan med dess härskare (utom Sol och Måne som råder över sig själva). Det kan vara ett annat uttryck för antikens intensiva medvetenhet om vad om vad som i samtidens haveri blivit bara yta (materialism).

Västerlandets klassicister ville in i det sista inte se tankens import från öst. (DN-Zern utgår alltjämt från Väst i en text så djup man kan begära från en publicering med någon slags dragningskraft.) Naturligtvis kunde primitiva österlänningar inte tillföra "det rationella" väst något, sådan var 1800-talseuropéns åsikt. 

Lyckligtvis är detta Väst dött nu och senast såg jag något nytt om astrologin att en lertavla från Mesopotamien hittats i British Museums gömmor. Inristad är det välkända motivet av en människokropp och vilka zodiaktecken som äger olika kroppsdelar. Väduren/hjässan och ner till Fiskarna/fötterna. 

Europeisk
1500-tal
 


Frågan är hur gammal den här traditionen är. Att Babylons första personhoroskop är för en födelse på 400-talet fvt behöver bara betyda att arkeologin har mycket kvar att upptäcka och idéer som den om "zodiakmänniskan" utvecklats under mycket lång tid. Utgrävningarna har legat nere under 30-40 år av tumult och senast var det IS-terrorn som sprängde rekonstruerade fornlämningar. Det är nu ett skäl att gräva mer på samma ställen och upptäcka missade lämningar. Idag skulle Babyloniens och Assyriens astrologi kallas folktro men skapare var eminenta matematiker för sin tid, samhällets absoluta toppskikt...

*****

Spaning 2:  Alla slags själar kommer i någon slags förpackning

 Givet Sideriskas intresse för den gamla zodiaken hamnade västkosmologin i baksidan och till och med indisk Samkhya-kosmologi har bara figurerat flyktigt (sök SaNkhya eller SaMkhya i googlesöket, den kombinerade kosmologin och filosofin har inte ens fått en egen tagg. Däremot innehåller den greken Hesiodes "Ur-par" Himmel och Jord som Leif Zerns artikel påminner om, men i Samkhya kallas de Purusha och Prakriti och personifieras visserligen men är tydligt "principer" som associerar till Platons högre designer och den lägre konkretiserade värld.

Efter att års läsning och omläsning av platonister i väst börjar pusselbitar falla på plats och kanske än kommer beröringspunkter med den komplexa Samkhyas att visa sig om man framhärdar i översiktliga studier.

Pagineringen i webbläsaren kraschade för MÅNGA år sedan när bloggen ännu bara var cirka 7000 sidor printad A4. Genom överslag gissade jag för flera år sedan att den nått 50.000 A4 och kan nu vara 70.000 sidor!

Jag har nyligen insett att bloggen inte längre går att ta till sig utan mycket hög läsförståelse och slutledningsförmåga. 

Som tur är öppnade läsning av forskarduon Finamore/Dillons analys och kommentar av fragmenten av platonisten Iamblikos DE ANIMA (levde fram till cirka 330). Alla som var någon förr skrev sin bok "Om Själen".

Genom forskarparets intelligenta bruk av texterna på grekiska och transkribering av både ord och fraser till engelska räckte det att ha memorerat det grekiska alfabetet för att se nya sammanhang. Därifrån var det busenkelt att googla fram några termer från den grekiska filosofin med anknytning till astrologin i väst.

Läran om själens fordon har nämnts på bloggen men jag har aldrig annat än Okhema Pneuma (som jag i alla år felstavat "okhma" - ursäkta). Men detta kan betraktas som en synonym till den "irrationella själen" som i platonismen av olika slag kontrasteras till den "högre", "rena" eller "rationella" själen

Intressant att "pneuma-höljet" också kallas Eterkroppen  av Finamore/Dillon (ett namn som överlevt i alla år inom ockultismen. Västastrolgin har blivit luddig men indisk astrologi utmärker sig genom att bara den 6e kretsen, Jupiter, är essentiellt eterisk. Alla andra planeter representerar något av de fyra elementen. 

Intressant ätt Jord - bottennivån enligt det hierarkiska upplägget är platonismens "sekventiella intellekt" som båda  knyts som härskare till Jordtecknet Jungfrun men också betecknas som "upphöjd" där. 

Vad "upphöjelse" och "fall" verkar ingen längre veta vad det är sedan astrologin tappade bort filosofin. Men att Jupiter står för en ren själ och ytterst Världssjälen och därinom änglalika livsformer och i besittning av en intuitiv ögonblicklighet som inte behöver långrandiga eller sekventiella rader av ord , det förklarar den jordbundna Merkurius som upphöjd i Jungfrun tycks säga att Venus (platonismens synonym till själen - t.o.m. Platonios verkar skifta) faller i det normalt kroppsvårdande tecknet att själens bästa "väg upp" är att odla det sekventiella eller nyktert logiska intellektet. 

Merkurius - essentiellt JORD - är orienterat mot enskilda ting (kroppar) att den metalogiska intuition som Jupiter (eller dess egna hus, särskilt det 9e) representerar är "medvetslöst" innan själen lyckas lyfta sig ur fallet men ett disciplinerat "ordinärt intellekt" är en tillgång. 

Utvikning. I ett personhoroskop kan en turligt placerad Jupiter kompensera - nyligen Kristallenprisvinnande allt-i-allot Pernilla Wahlgren - både adhd och add-klassad kvinna - har åtminstone Jupiter på sin sida. Med Krabban i öster är Jupiter en av hennes vänner och nog har hon ett vinnande sätt. Dessutom står Jupiter i 2a ekonomihuset - en hårt arbetande mor som tack vare Jupiter som "den högsta samhällskasten" (i Sverige är underhållare det högsta folk klarar att ta till sig) - har pengar som anstår landets elit. 

Viktigt och lätt missa om man kommer från västastrologin: I Indien är 2a huset (naturligt kopplat till rogivande Oxen) den nära familjens sektor (åtminstone i kulturer som inte gått sönder i ego-individualism och där barnen sätter in föräldrarna på hem så fort det går. Har ser man att Pernillas familj hade det gott ställt satt att man kan gissa på en familj av god börd eller åtminstone gott om pengar. Pernilla tillhör underhållningsindustrins elit.

Varför Merkurius är upphöjd (ett slags tips och inget mer) i just Jungfrun tycks vara en avsiktlig match för Venus (symbol för själen hos en del platoniker) för vilken "upphöjelsen" är mittemot, i Fiskarna. I antikens västsystem den onda demonen men där ser indisk tradition det 12e huset som chansen att rena de lägre eller irrationella själen från de naturliga eller djuriska drifter Vemus fall i oerfarna oskulden Virgo råkar ut för.  Som en Mandelbrots fraktal upprepas det viktiga budskapet: en fisk simmar nedåt, den andra uppåt. Påminner om att även motsatta Jungfrun bäddar in två motbud "fall" och vägen till "upphöjelse".

Dessa delar har kommenterats men nu räddas själens kroppshölje via återupptäckten att Efterkroppen i västerlandets gissningslek fått namnet "astralkroppen" men som egentligen är ett högre och rent hölje som klär Världssjälen och inget har att göra med dem som befinner sig  i den lägre och irrationella värld som "pneumatiskt" drivs av solvindarna.

Men här börjar förvirring med Wikipedia som beskriver

  • det luminösa fordonet/höljet (Okhema Angeides)
  • det rationella fordonet (Okhema Augoeides

https://en.wikipedia.org/wiki/Okhema

Jag har plöjt ett antal filosofiböcker men tydligen inte många nog. Det här luktar stoisk materialism eftersom den rationella själen enligt platonismen borde vara kroppslös! Med reservation för att det bara är det "grovkroppsliga" höljet (symboliska Jord-elementet) som avses av (vissa) platonister.

Frågan är nämligen vad "rationell själ" är. I vårt kosmos representerar sjunde himlen dels det gudomliga Intellektet i sin självkontemplation (den andra hypostasen varigenom Den Ene evigt djupnar  i självinsikt. Här passar Saturnus Luft-essens bra. Men i negativa härskarskap över Jord vara Platons Demiurg som snajdar till en värld utifrån kontemplation av Idéerna - det "blå" Intellektet - bortvänd från den sinnliga världen. 

Not. Saturnus i astrologin tycks ta parti för platonisten Iamblikos som tidigt 300-talet hävdade att han följde den ursprungliga platonismens förmenta lära att människokroppen bär på två helt distinkta själar - den irrationella djursjälen som i princip är allt vad människosläktet är - även en "upphöjd" Merkurius i JORD är inte mer än vad de högsta däggdjuren förfogar över, det finns säkert många djurarter människan inte fattat hur komplex kommunikation de besitter.

Iamblikos rationella själ är den återställda guda-männskan som bara återfödelser och egen strävan leder till. Men när den irrationella själen helt "dehydrerats" eller helt droppats är besöken på Jorden över. Vissa själar återkommer frivilligt men bloggaren är inte gudomlig nog att avgöra hur ett så "fritt" horoskop ser ut - om "avatarer"/"bodhisattvas" är helt immuna från solsystemets påverkan och deras horoskop skulle vara helt missvisande...

 

Själens medling krävs. Kunskap från den "filosofiska astrologin".
Eld och Vatten kan sluta som ett ostyrigt djur
med mindre Intellektets Luft kontrollerar.
Och elementen kan varieras med planeterna på MÅNGA
sätt och därtill med tecken och hus för ett närmast
oöverskådligt myller. Den som inte väcker sin
inre gud ("ishta devata") lär aldrig behärska ämnet
enligt hinduerna. Jo tack, bloggaren anar hur lång vägen är.

Lämnar man astrologins egna traditioner betyder detta att LUFT OCH VATTEN saknar rationell kontakt med mindre de bryggas av en tredje part ("Illustrerad Platon" härovan kräver att Intellekts Luft måste passera livets Eld för att begärets aptit/Vatten ska göra mer än att likt vilket djur som helst reproducera sitt slag). 

Detta är nu filosofiska betraktelser över den rationella själens förhållande till hela människovarelsen och ingår inte i astrologin (annat än underförstått). Jag skrev t.ex. vid tiden för Reinfeldts statsministerskap om en mentalitet med tendens att EFTERHANDSRATIONALISERA eftersom individen måste hoppa mellan sensoriskt ("förnimmande") Vatten och dess rationalisering eller begripliggörande via genuint intellektuellt processande/Luft. 

Många år senare ser jag att Reinfeldt inte var bästa exemplet. Han har faktiskt en tredje / medlare mellan Luft och Vatten (mellan vilka indisk tradition inte ser någon synergi - försök andas under vatten). Hans Sol gav medlande Eld vilket gör att soltecknet Krabban i en integral läsning (som inte stirrar på enbart tecken, planeter, element eller andra astrologiska byggbitar) kunde ge en väldigt het och "på" natur när det så passade. 

Här vaknar kommunikativ Luft till inspiration, låt vara en passionerad variant av Vattnets fantasier. Minns när han beskriv sig själv som en "stridshingst"- det var rakt ur Vattenelements sagovärld, rörande och oavsiktligt roligt. Snart därefter förlorade han valet och av stridshingsten syntes inget, han avgick som partiledare snuvad på en fet pension bara han lyckats klänga fast en mandatperiod till. Hans "stridande" Mars i ekonomiska Jungfrun i 1a egohuset förklarar en del av turerna vid den tiden.

Är de fråga att guds Intellekt är den rationella medan själar i kosmos ska kopplas till "förnuft" (Logos) på samma sätt Saturnus står för tidens och tingens ändlighet i JORD (den lägsta verklighetsnivån, nog för att trädkramare och naturvänner är avundsvärda för sin förmåga att stå i kontakt med denna själ även om Modern till sist förtär sina barn - precis som den lägsta Fader Tid gör).

Nyplatonisten Plotinus understryker att Nous/Intellektet är utanför tid och rum och där är Tidens Herre. Sett inifrån jordmänniskans värld syns bara tidens gång. (Åter viss koppling till DN-Zerns text, 99% av detta inlägg skrevs ett par dagar tidigare.) 

Den irrationella själen (jordelivet) är evigheten som sekvenser som process, kommer att nå den rationella själens verkliga typ av evigt vara. Kanske störtar själarna för att uppleva ett partikulärt liv istället för "rubbet hela tiden?  Astrologin tycks också besvara DN-Zerns reflektioner över tidspilens riktning men kommer inte så långt att väva in den gamla grekiska insikten telos, senare formulerad som ändamålsorsaken av Aristoteles (Målet är skälet till starten.) Enligt andligt medveten filosofi känt som "återflödet" (epistrophe) eller betoningen av "vägen upp" mot Det Ena i nyplatonismen. 

En fråga återstår. Så ETER är överskattad? Enligt den här funderingen verkar alltjämt LUFT och Saturnus (två Idéer den fallna och jordbundna själens föreställningsvärld). Platonismen, som anknyter till verket av Hesiodes Zern skrev om, påminner att vi lever i Själen (Afrodite) och detta väldiga gudaväsen består av avbilder av det gudomliga Intellektets arketyper. Människosjälarna inom den kosmiska Afrodite är ytterligare distanserade från verkligheten och ser sina egen bilder av vad som redan var avbilder i Själen (för att skilja från Intellektets arketyper kallas Själens innehåll "förnuftsprinciper"). Ju mer störningar i födelsehoroskopet, desto mer bör man vaka över hur mycket distorsion man själv tillför ett sinnesintryck eller tanke.

Tänk om astrologins skapare mycket avsiktligt placerar LUFT som 7e kretsens härskare, över ETERN i 6e. Kanske antikens visa människor redan formulerat DEN ANTROPISKA PRINCIPEN genom att sätta det indierna kallar "människans element" högst. Vi lever i vår egen tankestyrda värld och saknar (i allmänhet) kontakt med den verkliga verkligheten!

Det var Empedokles och senare Aristoteles som hade avvikande idéer om Etern, så långt jag noterat. Den tidigare såg elementet som ett vilande fält och från det kosmiska rummets ringhörnor kom de fyra elementen samma och mixades på olika vis . I en svensk bok i idéhistoria (universitet, grundkurs) beskrevs Aristoteles så underligt att han eller författarna missförstått t.ex. Empedokles. Enligt kursboken såg den antika naturvetaren planeterna glida på banor av eter man varpå dessa banor var fästa framgick inte. Vakuum? I annan snabb redogörelse (glömt vilken bok) skulle A. ha betraktat alla planeter som av eter. vilket indisk astrologi förnekar.

Rimligt, givet antikens alla spekulationer och språkliga utveckling där innebörderma av de grekiska orden Aither och Aer försköts (enligt klassicisten Peter Kingsley), är att något i elementläran blivit korrupt. Om hinduerna medger Jupiter (Zeus, Guru) som detta kosmos övergud kan inte expansion fortgå vad än Jupiter Macron tror. Allt har sin gräns, dvs den sjunde himmelen som begränsar vilka Former Demiurgen (Saturnus = byggarbetaren) använt. I de grekiska myterna tillhörde Kronos de gamla titanerna vilket borde innebära att Platon ger Saturnus en särställning när han talar om (de övriga) planeterna som de "unga gudarna".

Helt i linje den rationella själens särställning i platonismens preferens. Förplatonikern Herakleitos: "Den torra själen är det bästa" pekar rakt mot Saturnus "jordiska manifestation" och opposit den lägsta delen av den irrationella själen, Månen och Vattnet.

Att LUFT skulle vara ett mer allomfattande universellt hölje än ETERKROPPEN skapar problem men samtidigt inte!

Ett synbart problem är att elementen fortsätter användas i överförd bemärkelse där den åttonde sfären (stjärnhimmlen) antyder existensen av en "högsta himmel" via stjärnorna. Men 7ans luft är en helt intellektuell Gräns. Den medvetna människan vet att det inte längre är det jordiska fenomenet luft utan bara en språklig metafor. Och eftersom Saturnus här indikerar övergången från "värld" till det gudomliga Intellektet som rymmer elementen som "intelligibla" objekt (det intelligibla existerar i kraft av sitt tänkande). Essentiell Saturnus är astrologins sätt att via sinnevärlden antyda att det sinnliga samexisterar med det översinnliga. (Det översinnliga nyttjar inte "tid och rum".)

En annan sak är att den hinduiska Akashakrönikan logiskt bara registrerar/är minnet från denna värld (Jupiter är 6e kretsen och världens maximala expansion). Fader Tid i äldsta grekiska tro födde Etern vilket ser ut att att stämma med att 7e kretsen är skaparen och att Etern som förstfödd visar sig som nästa fader. (Bloggen har tidigare diskuterat de tre fädrerna i de Kaldéiska Oraklen - nedtecknade senare än Hesiodos Teogoni - men detta är pusselbitar jag inte lagt klart.)

Men vid Gränsen gör människan bäst att begränsa sig. Det finns alltid en gudomlig skapelse bortom "världsbranden" (samma lära om universums död och återfödelse även i Indien)

Astrologin tycks här innehålla en underförstådd varning för den mänskliga dödssynden hybris. (Den blinda Jupiters tro på evig expansion, ekonomismens sjukdom, har ofta nämnts.) Om i en annan bemärkelse Jupiter representerar Lagen och är domaren så är Saturnus överdomaren. Att tänka att Saturnus verkligen är gränsen får människan att nyktra till, inte minst från den fåfänga tanken att hennes tankevärld (i den gudlösa värderealismen) skulle vara allt som återstår av Sanningen (som är förståelse av förnuftsprinciperna i Själen som inget har med memorering att göra). 

Den sjunde himmelen fanns före och efter människan. Astrologiskt liknas Saturnus ibland vid gravitation (tung) medan den samtidigt är en dragningskraft - telos är det ödesdrivna slutmålet som DN-Zern beskriver som en tät koppling medan HISTORIEN och FRAMTIDEN. Saturnus representear därför båda riktningarna. I död JORD som historiebokens fakta men som KARMA och Intellekt föreställningen om det tillkommande. Man kanske ska avstå från similen LUFT vid sjunde kretsen, det är en nåd att ens som en platoniker få se "Saturnus andra sida", dvs, i praktiken förnimma Intellektet som varje människa har som bonus i sin art och inte bara det sekventiella, jordbundna intellektet som används för att rent praktiskt leva från dag till dag.

I en sista tanke kan man minnas att elementen från början var symboler från den natur Jorden är inbäddad i och som ett framträdde för det tidiga mänskliga medvetandet.. Någonstans insåg någon "kulturgrundare" att  Luft var en bra symbol för människan. Denna tidiga inspirerade individ (eller mänskliga underart) kanske likt fåglarna var frisjälar - kapabla flytta sitt medvetande oberoende av den grovfysiska kroppen. 

Teorier finns att reinkarnationstanken har med shamanism att göra, från Kaukasus (har den vandrat ner i Indien) och vidare. Men är Luft andemänniskans essens borde den sökande tanken vara världsvid (se astrologins Merkurius i LUFT-läge, inte JORD som mäter och väger och jobbar på "marknaden"). 

Utpräglade hyliker (kroppsidentifierade) som ser det yttre och rangordnar efter sådant filosoferna såg som en själens förgiftning. (Att bara se livet i mätbara kategorier skapar kontrollmänniskan och det helvete på Jorden som snart kommer att förbytas med Vattenbärarens tid, när människan återupptäcker sin LUFT-essens och vad det som bäst kan innebära.) 

Det är tur att individhoroskop är innehållsrika och vädjar till människans förmodade fria vilja, för med astrologins filosofiska dimensionen återställd kan illvilliga själar skapa en skruvad karta av psykets och andens status och använda mot människor. Detta har alltid de intelligenta vetat och hållit sig med dubbla identiteter. Ingen vet t.ex. när Mao Zedong egentligen föddes. Länken uppger kinesiska uppgifter av vilka ingen rankas bättre än opålitlig "C".

4 kommentarer:

  1. Utvikningen: "Med krabban i öster..." - är Pernilla Wahlgrens ascendent alltså känd?

    SvaraRadera
  2. Den uppgiften är från efter jag började med sideriska 2009, ingen jättegammal slaskuppgift. Men var jag läste den minns jag inte. Troligen från de senaste 5--7 åren (noterar nu var uppgifterna kommer ifrån).

    En anonym kommentar på bloggen gav tid för Carl Bildt en gång och ascendenten passar väl. Men vad göra av den... Jag vet att det fanns en läsare med politiska kopplingar och gissade att det kunde vara denna som lämnat uppgiften. Det var förstås ett väldigt optimistiskt antagande...

    SvaraRadera
  3. Jag tycker PW verkar väldigt "okräftig" så jag undrar... Hon är ju hur öppen som helst med privatliv och allt och verkar inte ha behov av att dra sig inom sitt skal. Jag försökte googla, men hittade ingenting om födelsetid eller ascendent.

    SvaraRadera
  4. Jag letade också utan resultat men drar en annan slutsats. Det är inte bara Krabban i öster utan Krabban sammanvägd med ascdendenthärskaren. Och nu gäller inte försiktig och husnära protektionism (men notera hur mycket av hennes tv-värld - henns comeback - som kretsar runt hemmet.

    Mitt intryck är närmast gränslöshet ("PW har hybris"). Eld och Vatten via Jupiter-Lejonet och som dessutom drar in hennes familj i berättelsen om hennes person. 1a + 2a. Perfekt illustration av hur Vatten/Eld skapar livliga typer (och kanske adhd-sprättighet).

    Dessutom var olyckans Mars prominent i 7e äktenskapshuset en verklig mjölkko för skvallerpressen under alla år med spagettikokaren. Såg några minuter av senaste serien och hon har lärt sig, och är Stenbocksdominant med nya karln.

    (Vid viss ålder/mognar börjar människan "ta tillbaka" sina projektioner och man låter inte längre partnerhuset "spelas" av den Andra. Min Saturnus i 7e känns numera som min egen och inte "outsourcad"...)

    SvaraRadera

Popup m ordverifiering (öppet kommentarfält ledde genast till drivor av spam).

30+ dagar gamla inlägg räknas som arkiverade.