Joris Luyendijk - på upptäcktsfärd i finansdjungeln |
De svenska tidningshusen placerar allt mer innehåll bakom sina "betala eller dra härifrån"-spärrar. Tyvärr är loppet kört för dem - och kapitalismen. De måste dingla med en morot för att synas men den puffen är tillräcklig för att den intresserade ska kunna inhämta all information från det internät som Kapitalismen förklarat krig mot sedan den kom in som tvåa på bollen och insåg att man ville tjäna pengar på infrastrukturen.
Metoden att lura folk bort från nätet bestod i att sätta skygglappar på den dumma medelsvensson - ge honom appar som stänger ute allt annat än det Kapitalisten för ögonblicket vill tjäna pengar på. Jag läste bara några få ekonomiska krönikor i SvD av den underhållande Andreas Cervenka - men tyckte kanske det var lite för mycket banala bildliknelser. Han kanske var medveten om att ekonomi är ett så mördande tråkigt ämne att den måste sockras för att någon ska vilja ta del av informationen....
När nu hans texter flyttat in bakom betalväggen och t.o.m. ett samtal med en författaren Joris Luyendik ska dra in pengar trots att SvD i princip inte haft någon produktionskostnad alls för innehållet - intervjun var säkerligen del av Cervenkas förberedelser för det förord han skrivit åt Luyendijks svenska översättning. Inför de nya svenska mediernas skamlighet går jag istället direkt ut på nätet och lär mig där vad surret kring holländarens bok om den vansinniga finansvärlden handlar om.
Svenskar är för själviska för att orka dela med sig något så där de svenska boklådorna gapar tomma på kommentarer, blev det lite instudering på engelska Amazon och därefter en bokbeställning. Hur kan en bok bli billigare att köpa med styckvis frakt över havet än att köpa den i Sverige? Småpengar för en pocket men hundralappar när det kommer till lite smalare litteratur. Har Sverige något rekord i närighet? Kanske Luyendijks bok som går bortom finansvärlden och diskuterar den globala kapitalismen kan ge svar...
Holländarens horoskop (ingen födelsetid) tycks bekräfta hur han, en allmänreporter, ändå hamnar på ämnet ekonomi. Karma-planeten Saturnus (för gamla oavslutade affärer från tidigare liv) befinner sig 1971 i pengarnas (resursernas) tecken Oxen. Hans fyrkantiga ansikte tyder på att Månen vid födelsen också befinner sig i samma tecken.
Utvikning. Undantagen är många och reglerna svåra att bli klok på - se föregående inlägg - men det stora mörklagda korset av kvaliteten Tamas drar mot starka käklinjer, som om dessa individer tuggat för mycket i sina tidigare liv, medan den motsatta lätthetens kvalitet Sattva, tenderar till "äggformade" ansikten, vilket står närmare Platons tanke om själen som en perfekt sfär.
Se Bob Dylan från 1966, en tunn och gänglig man men ändå med markant käklinje och en praktfull "satanisk axel" som löper från Skorpionen i öster till Oxen i väster med tre eller fyra planeter i opposition till ascendenten.
Joris Luyendijk, mannen som simmade med hajarna:
Den minnesgoda känner i den här kartan genast igen några dominerande karaktäristika från horoskopet för Sveriges största bedragare, den populäre moderata finansministern Anders Borg. Han som pratade och pratade som om han vore genuint upprörd över bankbonusar och mycket annat och lät samtidigt den onda finansvärlden fortsätta med sitt förräderi mot 99% av mänskligheten!
F.n. 15 inlägg utifrån Borgs horoskop
Precis som Borg var en självlärd "ekonom" säger sig holländaren ha börjar från obsolut okunskap om finansvärlden - sinnelaget i pengarnas Oxe och Solen (intelligensen/medvetenheten) i åttonde huset för syndfull ignorans och korruption skulle kunna tolkas som att detta materialistiska sinnelag stövlar på i blindo och lär sig den långa och mödosamma vägen...
Men holländaren har inte Djävulens stjärna direkt knuten till sitt psyke, vilket Borg sannolikt har, utan till "tidsandans" Saturnus. Det skulle kunna vara detta som skiljer männens position åt, den ena intresserar sig för den falska och svekfulla tidsandan, den andre - Anders Borg - förkroppsligar fullt ut fulspelaren som döljer sin verkliga identitet (Solen) eller är helt omedveten om sin dubbelnatur! Utan känt födelseklockslag blir tyvärr mycket av tolkningen ren spekulation.
*****
Men hur kan man veta att inte både Cervenka och hans nya polare Luyendijk också skrattar hela vägen till banken? Skriver om fanskapets prästerskap och ger frustrerade människor i västvärlden en slags korruptionspornografi som de slukar och förfäras över - och så förblir allt i slutändan likväl oförändrat? Blir man inte misstänksam när SvD/Näringsliv trycker små avslöjanden signerade någon Carolina Neurath eller en Andreas Cervenka som om de var Systemets villiga bödlar? Några huvuden MÅSTE rulla då och då för att Ondskans Välde som sådant ska kunna fortsätta oförändrat? Gjorde jag ett misstag som beställde den här avslöjande boken? Göder man bara Maskinen än mer genom konsumtion, djupt nerfallen i den Vegetativa Själen?
*****
Cervenkas och Luyendijks bekantskap måste gå ett par år tillbaka med tanke på hur boktitelns "hajar" redan hade använts av Cervenka när han skrev om den globala kapitalismen som ett ondskefullt fiskstim som drog runt i det globala havet och mumsade i sig all lokal plankton - utarmade de lokala ekonomierna - eller hur han nu formulerade sig.
Liknelsen var så lik den Vatten-metafor den här bloggen snickrat på att bloggaren för ett ögonblick kände att Cervenka kunde ha tittat förbi och med sin höga intelligens raskt absorberat en liten men användbar sinnebild. Bloggen knöt senare monstret Hydra till vattensymboliken så att den Vegetativa Själen - så föraktad av antikens filosofer eftersom den enbart ägnar sig åt att överleva och om möjligt växa sig fetare från en "kvartalsrapport" till nästa.
Men sinnebilden är förstås gammal som gatan, och bloggen har redan tidigare använt den här 1970-talslogotypen från Göteborgsbaserade skivbolaget Nacksving som tydligt illustrerar hur rovfisken eller hajen - "de en procenten" - slukar de många små fiskarna. Vänsterns bildspråk när det är som enklast och sannast:
Inget förändras. Inte förrän Fiskarnas tidsålder övergår i Vattumannen och närigheten kriminaliseras för att bereda plats för en ny mänsklighet.
Tillägg 2 februari 2016:
Bildtexten till horoskopet, "Den mörka sidan är stark i den här" var en halvt skämtsam allusion till Stjärnornas krig, men efter ett lästips i kommentarspalten ser jag att verkligheten stöder en mörk läsning av horoskopets dominanta Tamas guna. Några citat ur DN:
"-Min morfar var homofobisk, antisemitisk och misogyn" (ett horoskop kan ses som en fortgående släktförbannelse för de själar som inte väljer sina återfödelser själva)
"Medveten om att människor tycker om att se en gnutta hopp har han fått gräva djupt i sig själv för att gå dem till mötes"
"Occupyrörelsen, som var ett svar på finanskrisen, har tystnat och några efterföljare tycks den inte ha. Därför kan inte Luyendijk vara annat än pessimistisk."
http://www.dn.se/kultur-noje/joris-luyendijk-laget-i-finansvarlden-ar-mycket-varre-an-vad-folk-tror/
DN har i alla fall en tillgänglig, intressant intervju med honom: http://www.dn.se/kultur-noje/joris-luyendijk-laget-i-finansvarlden-ar-mycket-varre-an-vad-folk-tror/
SvaraRaderaDu kan ju läsa den i väntan på boken :-)
Läste den själv häromdagen, och den är intressant. Bl a det han säger om individerna kontra systemet, och att det på finansmarknaden paradoxalt nog inte råder kapitalism - brist på konkurrens och att bankbjässarna anses så viktiga att de räddas med skattepengar.
DN ville tydligen inte ge texten alltför mycket draghjälp - den nådde aldrig nättidningens förstasida! Skattepengarna...Jag vill minnas att någon skribent i ETC sagt något liknande, vilket ju tyvärr skulle kunna vara ett argument mot en välfärdsstat som sköter jobbet så illa att de slugaste skor sig i storskala på medborgarna den vägen...
Radera