lördag 14 september 2024

Likt grisar i gyttjan - Själarnas nedstigande till Jorden

Tillräckligt har skrivits om rasisterna i SD och deras xenofobiska och ofärdiga lågstadiementalitet som gör Sverige fulare än på många årtionden. 

Också noterat: prima summering av partiets skenheliga välfärdspolitik:

https://www.expressen.se/debatt/det-ar-pinsamt-nar--akesson-leker-vanster/

Omvärlden har för första gången lärt sig hur tunn den svenska kulturfernissan var och man skrapar bort någon enstaka filmkändisfamilj och ett par pop- och techproducenter.

Egokulturen som utvecklats medan landet kravlade sig ur en gammal fattigidentitet till att omfatta en handfull nyrika, är inte imponerande. Men så om-sig-och-kring-sig är befolkningen att den tar första bästa fiende att avreagera sig på - invandrarna. 

Är landet värt att leva eller ska en Putin-bomb välkomnas sedan Sveriges måttliga intelligens förde in i NATO? Det hände precis lagom till att Putin höjde insatsen eftersom det nu kliar rejält i fingrarna på detta "fredsorgan" att avslöja att det är amerikaner som - som vanligt - bevakar "sina intressen".

*****

Under bloggens tidiga år testades diverse egenheter kvantitativt - "vad om psyket hos mördare - för att se om den sideriska astrologin "stämde". Ibland glimtade särdrag till men på det stora hela taget är kvantitet för trubbigt för att fånga MENINGEN, vilket är en helt annan dimension och den astrologin befattar sig med.

I Indien finns hela böcker om yogas (planeter i kombination) där en yoga kan omfatta 6-8 variabler! Sådan komplexitet nådde aldrig västtraditionen men det är osannolikt att hinduernas tillämpade statistisk metod för att avgöra om dessa yogas har inverkan. Troligen var det "visa män" som kokade ihop teoretiska slutsatser genom logisk analys av beståndsdelarna i en yoga. Kanske levde de flesta ett helt liv utan att någonsin möta ett enda fall av en viss yoga...

Men efter Jomshofs senaste rasistutbrott slog det mig att "de fyras gäng" aldrig placerats invid varandra och här är faktiskt yogas av enklaste slag: t.ex. en planet i ett tecken eller element. Och här visar sig det lokala territoriets fulla inskränkthet. Alla dessa fyra, från "slaktaren" Björn Söder, och vettlösa hataren Richard Jomshof till Mattias Karlsson och naturligtvis Jimmie Åkesson har psyken (Månen) som de gamla grekiska filosoferna klassade lågt och folkligt: själar som fötts med ett överskott av den irrationella själen, och därtill av mest lokala och jordbundna  typ (undantaget ett psyke i VATTEN) - dessa element tillhör den "negativa polariteten och saknar i allmänhet talang för de större perspektiven. 

I bra horoskop innebär ett sådant psyke stabilitet men sen finns också Platons berömda liknelse med de bundna fångarna i grottan. De är bundna eftersom de inte kan behärska sig, de är ranka plantor som behöver stöd i sina tidiga liv på Jorden. Psykena är långt ifrån upplysning eftersom de förväxlar de levande existenserna "där ute" med de skuggor som kastas in mot grottans/ dödsrikets väggar.

Låga själar strömmar ständigt till Jorden och förutom i genuint förställda länder är "folk vad folk är".  (De gamla grekerna trodde att det fanns själar som föll till kroppslighet för första gången trots att själen i sig är evig.) 

När ett land har en så svag regim som Sverige är det viktigt att vissa aldrig tillsätts i positioner där de kan smitta den lättinfekterade folkmassan. Sverige-horoskopet saknar filosofi vilket gör landet sårbart och naivt, men byt demokratin med upplyst diktatur i några generationer med verkligt kunskapsinhämtande som målsättning. Även detta land som vände verkligheten ryggen kommer att se ett enastående uppvaknande. En betydligt mer raffinerad folksjäl resulterar. Och landet har renats från låga förorenare som Jomshof och sympati-kräkaren Karlsson. Hur enkelt är det inte att tro sig om humanitet om man aldrig provar sina sociala förmågor!

Svenska staten har förstås del den uppkomna situationen Hur kan drängar förväntas äga och svara med ens den minsta sociala kompetens när samhället söker snabbskapa stressiga lösningar? Låga och orena själar klarar inte att växa med uppgiften utan spjärnar bara emot - som SD.


Att Åkesson (överst vänster) blivit ledaren är klart givet att hans karta nästan är identisk med Adolf Hitler. Men ponera ett liv senare där arvet från diktatorn lugnat sig och blivit KARMISKT STOFF. Kanske kan den här själen bli som folk givet några ytterligare återfödslar?

Alla horoskopen har NATUREN eller Vatten via tungviktare som Saturnus och Jupiter. Dvs, en liten och begränsad världsbild förutom Åkessons Eld/Jord-krig (en följd av diktatorsdrömmar, här via Demonen+Saturnus i härskarLejonet och illa integrerade med månpsyket). De Fyras Gäng är alla märkligt befriade från några av den själsliga nobless som antikens filosofer inte frågasatte. Folk och fä, själar av alla mognadsgrader återvänder. 

Bortom Platon väntar många bortglömda men fascinerande tänkare och i den förlorade men partiellt återskapade "Om Själen" av 300-talsfilosofen Iamblikos väntade bara några sidor fram ett intressant stycke när jag liknade Klimat-Greta till ett påfallande rent uttryck för Världssjälens lidande under den onda kapitalistiska rasen och hur en aktivistisk nymåne visar två smärre gudar (Solen och Månen) som söker åtgärda den destruktiva människan. 

Bara ett par dagar senare visar sig så följande stycke i "De Anima" som jag återger här. Iamblikos är bara en av alla de varianter av platonismen som fanns och genom att summera diverse riktningar ger han en spännande översikt som det skulle ta ett halvt liv att upptäcka genom citat här och där i gamla överlevande texter...

Iamblikos återger tankar olika slag om själarnas nedstigande (återfödelse):

Plotinos, Porfyrios och Amelius [alla platonister] menar att alla själar har likvärdig status och att de springer fram från den "suprahimmelska" själen för att ta plats i [jordiska] kroppar. Platons äldre beskrivning i dialogen "Timaeos" var annorlunda. Där sådde Demiurgen [människo-]själarna bland de högre klasserna, genom hela himmelen och in i universums samtliga element. Den demiurgiska sådden kommer således att delas upp mellan de gudomliga skapelseordningarna och själens första procession att följa och omfatta själarnas höljen. Den kompletta [högre OCH lägre] själen tar sin boning i hela universum, de synliga gudarnas i de himmelska [planet-]sfärerna och Elementens själar i elementen själva, till vilka själar också gavs en plats i var sådan tilldelning. Från dessa lotter utgår sedan själarnas nedstiganden, vissa från vissa platser och andra från andra, vilket det tydligt är "Timaeos" avsikt att påvisa.

En annan grupp platonister anser inte själar nedstiger enligt Demiurgens tilldelningar i linje med delningen av överlägsna klasser (som t.ex. gudar, änglar, daimoner och heroer) och de olika fördelningarna i universum. Istället postulerar de att själen ALLTID befinner sig i en kropp (vilket Eratosthenes, Ptolemaois platonisten, och andra menar). Själen passerar ständigt från subtila kroppar till tätare sådana. Gruppen menar att själen tillbringar viss tid i någon del av den sinnliga världen och nedstiger vid skilda tidpunkter från olika platser i universum till en solid [grovfysisk] jordkropp. Platserna för nedstigandet angavs av Herakleides av Pontus  vara runt Vintergatan, andra menar att "avresan" är från någon av planetkretsarna. Vissa säger att själar vistas i månen eller i luftlagret under månen [populär hemort för daimoner/demoner] når Jorden därifrån. Andra säger beslutsamt att själarna alltid faller från solida kroppar till andra av samma slag. De skilda nedstigandena till den jordiska domänen inträffar från många och varjehanda platser och hur nedstigandet fortgår skiljer sig också på många sätt.

(Den amerikanske siaren Edgar Cayces "obildning" är väl belagd, ringa skolgång och ingen boksamling att tala om. Men hans trans-uttalanden stämmer väl med dessa gamla grekiska texter och att själar kan anlända från olika punkter i universum. Att kretsloppet "i vårt solsystem" sedan ger slingrande banor där han bland annat spårade VILKA PLANETER (medvetandenivåer) själen färdats genom, är suggestivt och helt obevisbart. Givet att siaren under hypnos hade tillgång till den hjälpsökandes hela omedvetna blir ämnet "hans förmåga" närmast olösligt. 

Med tiden samlades metafysiskt intresserade runt honom och detta innebär plötsligt att Cayce inte alls var någon obildad men bibelälskande landsortsfotograf utan en kanal som hade mängder av litteratur till "telepatiskt förfogande"... Intressant nog hade han i trans åsikter om böckernas värde och avfärdade en del som rena förfalskningar. "The Aquarian Gospel of Jesus Christ" var ett amerikanskt bedrägeri (ännu i tryck på 1970-talet!)

Den förmögne och bildade 300-talssyriern Iamblikos (de rika var studenter på livstid då) återger också en verkligt gammal tänkare, Herakleitos från 500-talet fvt. Han ska ha hävdat det lättast för en själ att följa med i det kosmiska kretsloppet och oscillera mellan opposita tillstånd. Att hålla sig i stillhet (utanför kretsloppet) är mer ansträngande och kräver själens utvecklade autonomi! 

Här syns en viss parallell med hinduismen där det dock är reserverat för de gudomliga själarna att leva enorma tidsrymder i de olika lokas (världar/lokaler) medan ringa själar knappast har förmågan att färdas oberoende av kretsloppet... De gör "grundkursen"...

Sedan nämner Iamblikos ännu en platonist eftervärlden knappt minns: Taurus (Tjuren!) Denne instämmer med "Timaeos" (Platons mest kosmologiska dialog)  och framhåller att själarna sänds till Jorden för att universum ska kunna fullbordas. Andra åter menar att det är gudarnas vilja att visa upp sig själva som gudar via [rena] själar. Här visar sig den senantika platonismen ha samma syn som hinduismen, det finns frivilliga och ofrivilliga karmiskt bundna nedstiganden. Själen väljer återfödelse för att administrera den jordiska domänen eller följa en ledare. Primitiva själar släpas ofrivilligt ner till låga positioner. Det som bevarats av Iamblikos förklarar inte mer, men uppenbarligen ligger karma-tanken här och redan Plotinos hundra år tidigare har uppenbarligen insikter i österlandets läror.

Plotinos summerar ofta Platon i sina Enneader. Från "Timaeos" hämtar han tanken att "individuella själar sänds av guden [vilken?] för att fullkomna världen" (Låter som något kristendomen lånat in till sitt program flera hundra år senare". En annan vinkling är åsikten att "gudar kan framträda"  och visa sig genom rena och oklanderliga själars liv. (En ren själ öppnas inåt mot platonismens NOUS, det gudomliga Intellektet och ger insikter bortom jordiskt förnuft, allmänt förnekat i den sekulära kulturen. Men inte ens halvrena själar är vanliga även om folksjälar är avslöjande.)

Här kommer då den hårda domen över Sverige: Klimat-Gretas aktivism ogillas av många som därmed dömer sig själva till än mer primitiva liv eftersom de helt tappat förmågan att förstå en gud, ängel eller ens hjälte annat än på det urvattnade svenska viset. (välgörenhetsgalor). Det här folket har nära att anamma överhetens terrorstämplar och annan stigmatisering av själar MER gudomliga än de svenska åsiktsmaskinerna själva är!

Finamore/Dillon - Iamblichus - De Anima, s 53-...

Kort sagt: det var livlig debatt i antiken om själen och alla åsikter lever fortfarande och har hälsan fast utanför den anpasssade moderna människans vetskap! Skulle en svensk politiker som faktiskt lärde sig en smula folkvett kunna styra landet ur sin dödliga tölpaktighet?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Popup m ordverifiering (öppet kommentarfält ledde genast till drivor av spam).

30+ dagar gamla inlägg räknas som arkiverade.