Döm aldrig boken efter omslaget! |
Carter dog 1968 men The Principles genomgick 5 revisioner och trycktes ända in på 1970-talet. Jag hade tur som hittade boken redan i början av min nyfikenhet på ämnet och har senare sett många introduktionsböcker i ämnet. Ingen har varit i närheten av den skarpa tanken bakom denna bok. Man just undra vilka tidigare liv som styrde om Carter från en garanterat firad karriär som överrättsadvokat till Englands mest inflytelserika astrolog under 1900-talet. (Givet att juridiken och tanken på en högre lag springer från studiet av stjärnorna, blir hans val helt begripligt - han såg och gick till källan.)
Carter kortade Tetrabiblos sjukt långa kapitel om döden i vilket författaren Claudius Ptolemaios krasst argumenterat att man först måste reda ut barnets förväntade livslängd för att so om det ens var någon mening att forska vidare i dess öde!
Kvar blev några succinta iakttagelser, av vilka en del var Carters egna. Med "hylegiker" (av grekiska hyle=materia) avses "vanligen Solen, Månen, ascendenten eller lyckopunkten"):
En av de vanligaste inslagen i horoskop för barn som är döda eller döende i födelseögonblicket är en illgörare exakt på 4e eller 7e husspetsen och i störning med någon av de tre hylegikerna, men varje slags störning till någon av dessa i eller från vilket som helst hörn [även om inte på en husspets] är kritisk med mindre kraftfulla välvilliga influenser tränger sig mellan. Inte ens då kan man lita helt på försvagade välgörare (t.ex. i deras fall, detriment/skada eller retrograda).
Samtliga tre hylegiker [Sol, Måne, asc] i negativa tecken tycks vanliga i dessa horoskop, även om [tropiska] Lejonet ofta innehåller någon av dem.
Det är ett dåligt tecken om förstahushärskaren står angripen i åttonde huset, åtminstone om den är en illgörare, men den här indikationen kan begränsa sig till dålig hälsa.
Månen nära en konjunktion med Solen anses en svag indikation och om en illgörare angriper båda är detta naturligtvis väldigt kritiskt.
Illgörare som stiger i öster kommer troligen att skapa problem, medan välgörarna tjänar att bevara [det nyfödda barnet].
Avslutningsvis påminner Carter om att den moderna tidens sjunkande barnadödlighet. Det föregående är förstås sagt ur den västerländska traditionen med mångfalden av ptolemaiska planetaspekter (fler än i den indiska traditionen) och hussystem adresseras i ovanstående och typiskt för Carter, förtätat informationsspäckade text.
När han tycker sig se en betoning på livets och hjärtats tecken Lejonet betyder det förstås att en stor del av horoskopen i själva verket hade hylegikern ifråga i föregående Kräftan. Allmänt om döden hade dock Carter redan noterat att 4e huset representerar "livets slut" så det kanske är denna "Kräft- eller månsignal" han i själva verket uppsnappade. Sol och Måne är ju komplementära symboler så det är bara att vända resonemanget: Carter tänkte liv och såg Lejonplaceringar, men enligt den sideriska zodiaken var det i själva verket en symbol för livets utebbande han noterade - naturen var redo att omgående ta tillbaka det material den format till ett litet barn.
Att spädbarnsdöd är vanlig när båda Sol och Måne är i kris kan tolkas som att både far och mor invänder sig eller som att det inte finns någon "livslinje" vid denna tidpunkt (månen som vaggan och färden mot en fullgången individualitet - solen - runt 40, traditionerna skiftar lite här när solen kickar in - om den någonsin gör det).
DN:s faktaruta uppger cirka 270 födslar per dygn i Sverige (jag tror jag av misstag lade till en nolla på 250 i något inlägg för inte så länge sedan). Året 2015 var det 620 barn som föddes döda eller dog inom 28 dagar (med vilket tal troligen åsyftas "ungefär" ett månvarv, en intressant brytpunkt för observationer av spädbarnsdöd som doftar ålderdomliga insikter). I genomsnitt ett bortfall av 1,7 barn per dygn eller 0,6%.
Vad man inte vet är om den här gruppen ligger jämnt fördelad från dag till dag. Enligt Carter borde den inte vara det. Han nämner t.ex. en kritisk tid vid en nymåne, om både Sol och Måne aspekteras av en illgörare. Här skiljer han inte, som den hinduiska traditionen, mellan en illgörare som i just detta fall gör gott eller en neutral som släpps fri att tydligt visa sin naturliga negativitet eller en "verksam illgörare" - en situation då planeten uttrycker sig direkt dysfunktionellt. I ett kriminellt horoskop kan Saturnus som Döden t.ex. bli en pervers tortyrmästare som sakna och plågsamt offret livet. Västtraditionen förlitar sig istället andra faktorer som justerar planetens inverkan, aspekter och "falln" eller "upphöjda" lägen - dessa finns också i den hinduiska traditionen.
Stämmer då DN:s enskilda fall med Carters presentation?
Eftersom hinduisk astrologi har färre interplanetära typer av aspekter är frågan om det ens går att använda de västerländska käpphästarna Likväl bekräftar den här kartan Carters påpekande att störningar från en illgörare mot ascendenten inte behöver vara gradexakt, vilket den onda Saturnus hinduiska 270-gradersvinkel mot Lejonascendenten inte är.
Anm. Carter skulle ha kallat detta en sinister, vänstervriden, 90-gradersvinkel mot ascendenten, hinduerna anser inte att en planet vänder sig om och blickar mot den väg som redan avverkats. Att resonemanget är bildligt avslöjas direkt om man, som på denna blogg, ritar ett cirkulärt horoskop - vore solekliptikan en väg planeterna vandrar på (ibland med lite nordlig latitud och ibland nere i den sydliga vägrenen) skulle inte Saturnus kunna "se dvs. aspektera runt hörnet" (270 grader). Då är den gamla ptolemaiska tanken om sinistra och dextera aspekter mer logiska.
Oavsett tradition handlar det bara om språkliga metaforer, även om Saturnus hinduiska 3/4-varv ger mig idéer... Som Tidens herre och därför en karma-planet utan motstycke skulle man kunna spekulera att 270-punkten från Saturnus medfödda position representerar platsen där gärningen (karma) en gång begicks så att en planet som nu står på densamma punkt representerar karma redo att skördas i detta liv, för detta horoskop! Kan vara värt att smaka på en stund.
Saturnus i Skorpionen är ett riktigt dåligt tecken för Lejonet även på generell grund (dödens tecken upphäver livgivaren Lejonet) men planeten kastar faktiskt också en närmast exakt aspekt mot ascendenten vilket uppenbarligen är en viktigare faktor än den annars fenomenalt välgörande kombinationen av Solen och Jupiter i 1a huset. Det är "kungavärdighetens" stjärna Regulus som faktiskt blir gradexakt "fryst" av Döden/Saturnus. (På Jamaica användes åtminstone under 1970-talet "cold I up" - "frysa ner mig" - som omskrivning för att bli dödad - Saturnus är astrologins kallaste planet.)
Regulus ingår inte längre i modern astrologi och attacken från Saturnus-i-Skorpionen är i vilket fall en enskild detalj som sällan upprepas. (Endast när Saturnus på sin nästan 30-åriga bana når 4e eller 7e husspetsen eller från dessa hus direkt via Sol eller Måne, hinduiskt även när Saturnus själv står i 1a huset eller strax före och kastar en 60-gradersvinkel ner mot ascendenten.) Men sedan finns naturligtvis den snabbare Mars som kan kasta sina aspekter mot Regulus. I vilket fall gör Carter rätt som bara anger de generella riktlinjerna istället för att som hinduerna tappa bort sig helt i enskildheter. Det är tröttsamt att följa plottriga Jyotish-forum på nätet där få deltagare besitter Carters distinkta klarsyn - men så hade han också både Sol och dess disponent Saturnus fenomenalt placerade. (Ett nytt inlägg om Carters karta förberett och följer snart.)
I DN-fallet påminns man dock av en hinduisk lärosats som går stick i stäv med vad Carter sade om intervenerande goda planeter. Hinduerna säger tvärtemot: goda horoskopinslag nollställer inte de onda inslagen. Istället tenderar de att manifestera sig inom olika områden. DN-artikeln visar tydligt hur det sörjande paret på ett makabert sätt klänger sig kvar vid själva babykroppen fast den inte innehåller någon själ, inte har något liv. Här ser man Solen och Jupiter verka kring en kropp (en ascendent) som sådan, helt oberoende av att Döden (Saturnus) redan från 4e huset och livets slut sagt sitt. Föräldrarna satt begripligt kvar i Lejonets mentala fas, och Lejonet (och dess naturliga femte hus) representerar avkomman, uttrycket för att man själv är en gudomlig livgivare. Här har dock det långa ödets Saturnus (en planet med en lång historia och därmed en karma-indikator) redan passerat Lejonets stadium och påminner om Skorpionens erfarenhet.
Horoskopet för den dödfödde innehåller faktiskt mycket av det Carter skisserar - även Månen står under opposition från Liemannen. Därmed är samtliga tre "hylegiker" (Sol, Måne, asc) drabbade av en illgörare, som här dessutom är den Stora Illgöraren och därtill i sin dubbelt onda roll som naturlig OCH verksam illgörare och i 4e huset för "livets slut".
Men det är inte svårt att hitta undantag från dessa regler om "spädbarnsdödens signaturer". Jag har t.ex. ett fall där Solen i öster i Vågen opponerades av Liemannen Saturnus-i-Väduren i väster (ett starkt läge) och som samtidigt lade beslag på Månen-i-Väduren. Jag har inga uppgifter om ev. förlossningsproblematik men individen föddes till en emotionellt störd mor vilket ledde till att flickans far kom till dotterns bädd "till hon var 14 år". Den här troskyldiga berättelsen som jag fick i förtroende stinker av incestvarning! Den saturnusfrigida Månen ger inte familjens Sol något så Solen placerar sig pang på dotterns 1a hus/kropp vilket gjorde detta till en neurotisk och obalanserad Våg.
Horoskopet innehåller också flera planeter, bland annat den "fallna" Venus-i-Jungfrun i 12e huset, vilket även det verkar ingå i den komplexa bilden. Kort sagt: indikationerna för spädbarnsdöd kan också ta sig ett helt annat uttryck! Individen uppgav vid ett tillfälle att den iskalla modern var av judisk börd, men vid uppföljningen förnekas detta uppbragt (som om klienten vid annat tillfälle tyckte sig ha yppat för mycket eller något tabubelagt). Jag rekommenderade henne att söka psykologisk hjälp. I vissa fall kan astrologin skada mer än den hjälper.
*****
Jag har också följande horoskop med en nymåne i Väduren med Saturnus i (1970). Carters kritiska nymåne med en av illgörarna således, men utan någon av de kritiska husplaceringarna och således varken i teorin (eller i verkligheten) någon spädbarnsproblematik. Tvärtom står Solen i sitt upphöjda läge i Väduren och i det "bästa" huset, naturligen kopplat till överguden Jupiter/Zeus. Att Jupiter här aspekterar sitt naturliga hem i 9e från intellektets 3e hus är inte det minsta skadligt eftersom Lejonascendenten finner stöd från en "verksam välgörare" i den Stora Välgöraren. I termer av tursamhet och intelligens är det dessutom en oslagbar indikation när Jupiter aspekterar ascendenthuset, det sägs beteckna en favoriserad ahamkara, ett sanskritord som betcknar mötespunkten mellan andesjälen och dess fysiska substrat.
Anm. I Google Books kan man tjuvläsa några rader om ahamkara i Light On Life - den första astrologiska introduktionstext jag upplevd hållit med samma hyperkoncentrerade nivå som Charles Carters. Ändå rymmer boken åtskilliga fel medan jag aldrig hittat vare sig ett stavfel eller annan oriktighet i någon av Carters böcker. Varför? Datornerna har gjort skrivande så enkelt - innan sms-funktionens födelse - mänskligheten degraderat sig och börjat acceptera allt fler fel som smyger sig in.
Kartan beskriver en teknokrat med utpräglad materialistisk grundsyn och den här sidan tycks komma från den överhettade passionen för det materiella och pengar: Mars/Venus i Oxen i 10e huset för herravälde över resurserna. Med ett enkelt "plånbokstecken" som Oxen blir maktlystnaden reducerad.
Om ledarskapets Lejon i öster har understöd tecknar Oxen på topp en avslappnad attityd till makt och positionering, individen äger redan allt i sin person vilket gör Oxen på topp trygg i sin ägandeinstinkt. Här gäller detta i rikt mått. Den här individen är extremt avslappad och jämnmodig och Ketu i 1a huset indikerar en tendens att spela lågt och se "lagom" intresserade ut. (Rahu ger en glödande passion, måhända ett dåligt pokeransikte.)
Den här Lejonpersonligheten beter sig med andra ord som en kunglighet och den redan noterade Solen i det bästa huset, stimulerad av Jupiter, ger en intelligens långt utöver det normala. Både 1a och 5e måste granskas i frågor om intelligens och styrkan hos ahamkara ("de genetiska förutsättningarna" kanske Väst skulle säga). Även det senare huset ger exakt samma goda budskap via sin tillfälliga ägare Jupiter!
I termer av purva punya beskriver 5e huset tydligare än de flesta horoskop ett direkt inflöde av god karma från ett tidigare liv som härskare! (Jupiters opposition till Solen indikerar om inte majestät så ett tidigare adligt liv som satt djupa intryck på individen. Han är FÖDD med goda maner och hyfs och hade utvecklad denna även utan konstruktiv föräldrapåverkan. Jag känner individens historia väl, det är en släkting.)
Den här dansken genomgick landets skola med dess tiogradiga betygsystem. Det fanns också betyget 11, men den nivån kunde inte den enskilde läraren dela ut, hela kollegiet måste delta i den bedömningen. Han hade 11 av 10 i samtliga ämnen förutom gymnastik! (Detta har jag fått mig återberättat från en släkting.)
Saturnus så nära den expressiva Solen ger en tystlåten och koncentrerad människa (arbetsnarkoman) och av den typiska teknokrattypen (planering, organisation). Svåra stamningsproblem i barndomen berodde sannolikt på att barnet var överintelligent eller särbegåvat som det förminskande heter i svenska språket. Själen fann sig ockupera en kropp som "inte hängde med" och därav stammandet. Sedan lärde sig fordonets förare att sänka hastigheten...
Man kan fundera över Draksvansen/Ketu i 1a huset som indikerar någon slags blockering för det våldsamma inflödes av Sol/Jupiter-energi... På ett blockerande sätt har Ketu fungerat i flera andra horoskop (utan att ge stamning). Memorabel (fast otrevlig) var upptäckten av att båda de kvinnliga självmordsförsök som kommit till min kännedom avslöjade en Ketu på max en grads avstånd från ascendenten. (Kräftan resp. Vågen - notera båda som "passionerade" eller "lidelsefulla" medlemmar av kvaliteten Rajas.)
Den hyperbegåvade Väduren har också en Sol och Måne som redan börjat lösgöra sig från Saturnus grepp men man kan inte utesluta att de unga årens stamning kan ha berott på den här "historiska mörka skuggan" Saturnus ligger i Solens bakhasor och bromsar samtidigt som oppositionen till Jupiter söker accelerera och expandera Solen!
Ska man dra fram atmakaraka (själens åtrå) är det IT-planeten Merkurius som nått längst av alla i Vädurens 28e grad. Yrkesmässigt ett liv vigt åt informationsteknologin, och placeringen i 9e för "utlandet" stämmer väl. Det har handlat om viktiga IT-system som sålts till andra länder - systemen relaterar till dem involverade i regeringen Löfvens IT-skandal - fast i det här fallet finns inte en enda oskön bläckplump i individens cv.
Även denna "själens åtrå" via intellektets Merkurius skulle kunna förklara barndomens stamning eftersom en placering i Eld här disponeras från Mars i Jord, vilket leder till friktion. Även som vuxen tenderar individen att skena och bromsa i talets hastighet inom en mening! Fenomenet är subtilt men hörbart. Alla dessa små missljud och gnissel är dock överordnade ascendenthärskaren Solen och dess kreativa samspel med expansionistiska Jupiter i det 3e mentalitetshuset.
Jag läste också artikeln i DN, och det fick mig att minnas när jag själv födde ett dödfött barn. Även jag tyckte att det var makabert att läsa om hur föräldrarna gjorde, och t o m att de fortfarande har ett minnesbord efter snart två år. Men jag hade bara gått 25 veckor, och det är klart att det är en viss skillnad mot 8:e månaden, så jag vill inte döma, var och en måste göra på det sätt som är rätt för dem. För oss var det självklart att inte ha namngivning, begravning osv, för att lättare kunna gå vidare.
SvaraRaderaJag vet att jag (makabert nog kan tyckas) kollade horoskopet, men det var det tropiska, och jag la det inte på minnet. Det här inlägget fick mig att kolla det igen (21/1 1997 kl 19.30). Underligt nog även det en lejonascendent. Även här Saturnus (i 8:e med Ketu) i aspekt mot månen, dock ej mot ascendenten. Mars/Rahu opposit Saturnus.
Det föddes väl ett antal levande barn med det här horoskopet. Men kanske man måste ta moderns horoskop i beaktande också... och jag har ju månen i 8:e, konjunkt Algol...
För djupare inblickar i astrologin är dessa tillfällen viktiga, men du har säkert rätt om modern faktor, som "matrisen". Det vore t.ex. värdefullt att ha kunskap om tidpunkterna för alla Charlotte Perellis omskrivna (om och om igen) missfall, och försöka förstå relationen mellan moderns horoskop och planeternas positioner vid missfallen...
RaderaJag ser ytterligare detaljer i det horoskop du beskriver. Carter pekar ut hus 4 och 7 som kritiska punkter för illgörarna men säger inget om husägarna själva. I kartan du beskriver står ägaren till fjärde i opposition till ägaren till 7 och den senare ligger i dödshuset gradexakt "vingklippt" av Ketu. Den senare blir då också ett omen som äger Solen (avkomman) som själv befinner sig i 6e huset för ohälsa/olycka (eller symboliskt en sol som sjunkit i väster och nu ligger i dödsrikets förgård/6e huset). Dessa är massiva omen, direkt besläktade med och minst lika tunga som de tolkningsregler Carter angav i sin introduktionsbok från 1925. Det viktiga här är att en av "hylegikerna" (Solen) impliceras (via disponentskap) och dras in i den massiva problematik som noderna och ägarna till 4e och 7e befinner sig i (inte mindre än i olyckshuset).
Ska man (som överkurs) titta även på Månen (generellt för moderskap), är placeringen inte jättestark för en Lejonascendent då den mottar en opposition från 2 av Lejonets 3 verksamma illgörare, Merkurius (disponenten till Månen!) samt "harmoni med": Venus. Solens (eller Lejonets) storhet gör att den inte tycker sig behöva något venusianskt följe av fursteslickare. Jag har Solens ömsesidiga reception med VenusLejonet och verkar beskriva en som känner sig "komplett" utan någon inbillning om att det finns en "tvillingsjäl där ute" man måste hitta... Fenomenet är lustigt eftersom min ASC i Tvillingarna ändå gör Venus till en "verksam välgörare" och understryker hur komplicerad tolkning kan vara. Vad blir det av alla dessa budskap i praktiken?
Jag kom lite senare på att månen inte alls angreps av Saturnus, som jag påstod. Däremot aspekterar den ominösa planeten Skytten med venus och merkurius (liksom även Mars gör). Det där du påpekar med 4:e och 7:e husägarna tänkte jag inte på - såg bara att husen i fråga var tomma. Men det stämmer ju. Inte heller tänkte jag på att planeterna som opponerar månen är verksamma illgörare.
RaderaKom också att tänka på att min dotter har Saturnus i 8:e, men i hennes fall disponerar den inte över någon annan planet, och ingen Ketu inblandad.
Eftersom de astrologiska faktorerna fungerar som varandras representanter är husägarna till 4e och 7e i opposition som "inbäddare" av Solen (via den ena som disponent) en extremt ogynnsam indikation. Jag häpnar mer ju mer jag tittar på ditt horoskop.
RaderaFrågan är hur man garderar sig mot Naturens nycker? Ska man helt undvika sätta barn till världen under vissa perioder? Jag ser framför mig vilka makalösa beräkningar som krävs för att ge moderns horoskop en så perfekt färdväg under 9 månader som möjligt är!
Ja, det vore omöjligt att göra något sånt, och det är heller inte ens önskvärt. För om det ligger i ens karma att uppleva något sånt så sker det också, och det leder i slutänden något gott på ett el annat sätt. I mitt fall gjorde detta sena missfall (som det rent medicinskt räknas som) att vi fick en förklaring till de tidiga missfall jag redan upplevt, eftersom en obduktion kunde göras, och förklaringen var en svårartad kromosomskada. Det gjorde också att man visste att det inget fanns att göra, och att det inte berodde på om man gjort något själv som orsakade det hela.
RaderaApropå Ketu så upptäckte jag att min egen Ketu ligger i konjunktion med bara 2 graders orb från det horoskopets. Och min Rahu ligger gradexakt på horoskopets mars.
"Det som sker, det sker", karma som livets undervisning, fördjupning, förgrening med mera, är svår att invända sig mot.
RaderaNodaxeln är jag alltjämt osäker på - och i frågan om ofullgångna graviditeter helt vilsen. Men "kapa huvudet"-symboliken tycks passa. Om man koncentrerar den indiska myten handlar den för mig om hybris, "människa (eller demon), vet din plats, sök inte stiga upp till gudarnas nivå". Månens bana, som korsar Solens, leder till förmörkelser och det är alltså varelsernas i den låga sublunära världen som vid Ketu "straffas" för övermodet vd en tidigare tidpunkt (Rahu). Eller: man upplever som sin uppgift att "bestraffa" - kanske som en bödel? Bloggens enda horoskop för en skarprättare, vad jag minns, är detta:
http://siderisk.blogspot.se/2015/08/satans-huvud-giljotinen-och-paris.html
Med bödelns månascendent i Oxen blir Månen själv en verksam illgörare och även dess disponent. Och vad ser man om inte Venus och Ketu i samma tecken! Den ”dubbelonda” Mars med Månen i Oxen understryker också hur bödeln i grund och botten fyller en alltigenom negativ funktion… (Obs, sinnelagshoroskopet, vilket kanske antyder ett inre ”begär” att få ”sätta dit folk”, 11e idealhusets Jupiter är begravt i det 12e, så det verkar inte vara någon nobel idealitet som ledde till detta föraktade och fruktade yrke…)
Som jag fattat (och säkert skrivit flera gånger) är det nodens disponent som avgör ominats karaktär. Är nodens värd god och nyttig för horoskopet, då indikerar både Rahu och Ketu goda ting. På uppåtsträvande sidan en ambition som faktiskt når ”gudarnas nivå”, på "halshuggna" sidan beter sig istället människan som om den inte längre är intresserad eftersom den redan har god karma i frågan, och inte behöver hungra uppåt (likt Rahu) längre.
Jag har grubblat över min egen Ketu för att förstå eftersom den tacksamt står i 10e och därför bör vara ”externaliserad” och lätt att se i hur livet yttrat sig (via karriär och maktfrågor). Intill Reinfeldts andra valseger 2010 hade jag levt ett helt liv som fullständig politisk idiot (undantaget några år åt vänster i tonåren, en idealism som dör direkt när man möter arbetslivet). Men runt den tiden (under den här bloggens författande) insåg jag slutligen också hur Sveriges åldersdiskriminering och den allmänna oförmågan hos personalrekryterare att urskilja talang så fort cv:t inte såg ut exakt som förväntat för den typen av arbete. Ketu blir i mitt fall en total blockering för karriär (och samhällsklättring) eftersom dess disponent är Jupiter och hamnar i 6e oturs- och fiendehuset vid en Tvillingascendent.
Under många år ignorerade jag helt politiken och makttänkandet, till dess att insikten sent sjönk in att Sverige förvandlats till en liten bricka i de globala superkapitalisternas marknadsspel. Det är nu helt klart att mitt 10e makthus ägare Jupiter ”vaknar till liv” i 6e fiendehuset och jag upplever ”de mäktigas förmögenhet” som en fiende. Och det avgör hur Ketu i 10e ska tolkas. Den blir en ”halshuggare” gentemot hela husområdet. På samma sätt som Sverige halshugger sin äldre befolkning och förnekar dem möjligheten till sen karriär, så halshugger jag hela tiondehusämnet – vilket den här bloggen ger många exempel på.
Hinduerna säger nu att en Jupiter fångad i 6e ändå har en fördel och det är ”seger över fienden”. När Reinfeldt lät DN svartlista den här bloggen efter andra eller om det var tredje raljanta ”astrokommentaren”, då var det en sådan seger. Landets regering eller deras obegåvade verkställare kunde inte hantera satir utan betedde sig som en diktaturstat som med berått mod tystade medborgarna. Många som levt sitt liv i Sverige dessa år kommer att samla riktigt dålig karma inför ett senare jordeliv!
Men Ketu i samband med ofullgången graviditet är, som sagt, så okänd mark att jag inte vågar spekulera om saken. Här måste många kartor studeras först…
"Nodens disponent avgör ominats karaktär" - Ketu stod ju i fiskarna, och för lejonascendenten är jupiter en verksam välgörare. Alltså kan man se det som en visserligen för stunden sorglig och obehaglig upplevelse som det ändå fanns en i grunden god mening med.
RaderaHur man ska tolka min egen Ketu i 6:e med samma disponent fast som illgörare är en annan fråga... som att jag har haft nog med fiender i tidigare liv och gör bäst i att inte ha några nu? Jag har heller inga, vad jag vet i alla fall, och har aldrig velat dra på mig några heller (det har man väl inte med vågen stigande) :-)
Vågen är en "svår" ascendent eftersom den förväntas "samsvänga" eller vara diplomaten i alla lägen och därför får märkliga planeter emot sig...
RaderaTa bara "känslodjupet", 4e huset, som kontrolleras av Vågens vän och verksamma välgörare Saturnus. Men vad signalerar Stenbocken (Saturnus) i 4e - jo yta och formalism, raka motsatsen till Månens oändliga inlevelse. Är inte redan detta ett paradoxalt budskap för 4e som var tänkt att teckna själens djup? Uppenbarligen en påminnelse om att Vågen drar mot artisteri och det skulpturala, mot formknänsla. Där - i betraktelsen av omvärlden - hittar denna typ sin ingång till tillfredsställelse med livet (fjärdehusämne).
Jag har ett välbekant horoskop med Vågascendent och Jupiter-Kräftan i 10e. Mannen har haft äktenskapsproblem hela livet (nu skild) eftersom han använt familjen som ett objekt att skryta med medan det verkliga "djupet" i 4e (egna djupet och familjens inre) var olyckligt då Saturnus, trots en välgörare, halkat in i 6e olycks- och fiendehuset!
Människan menar väl men hans Våg har problem att hitta rätt nivå (och personer) att balansera mot. Han pendlar mellan överdriven kärlek/inlevelse och ilska/hat.
För några år sedan blev han adhd-klassad, vilket inte förvånar utifrån bara dessa få planetplaceringar.
Vågen har ingen glädje av Jupiters jakt på expansion och lycka eftersom den blir obalanserad. Och en mer ogynnsam placering än Jupiter (ägare till 6e) i 10e statushuset blir svår att tänka sig.