tisdag 24 januari 2017

Bråda tider ger glapp i tänkandet

Aftonbladet/Linderborg analyserar problemet Trump bortom vänsterns och högerns enighet om att han är en tokstolle med knäppa frisyr. Men den här krönikan uppenbarar en logisk självmotsägelse av exakt samma slag jag noterade i en av AB-desertören Katrine Marcals senaste krönikor. Det verkar som om de mest prestigefulla namnen inte anses behöva någon korrekturläsare...

Linderborg menar att:

Det som skiljer Trump från företrädarna är att han inte har vett nog att offentligt dölja sitt förakt för pressfriheten, helt enkelt för att man nu förtiden vinner väljare på den attityden.
Det här är förstås skilda orsaksförklaringar i samma meningsbyggnad vilket gör att utsagan saknar informationsvärde. Man kan inte samtidigt förklara Trumps arrogans som brist på vett och som att han är fullt medveten om bristen men att den funkar med pöbeln. Aningen är man omedveten eller också det motsatta. Mörkrets och Ljusets barn som jag skrev om i dagens första inlägg, om Nya Karolinska som ett lokalt tecken i tiden. Svart eller vitt, det finns inget tredje i tider när Harmageddons gestalt allt tydligare framtonar.

På temat medier kom jag att tänka på en ny sak i samband med DN:s återkommande kritik av Nya Karolinska. Det verkar som om tidningens galenskap är som värst på den "maskulina" sidan av ekonomister och NATO-anhängare. När det kommer till "feminina" eller mjuka frågor som den svenska havererade äldre- och sjukvården finns uppenbarligen några skribenter som ser det nya onda Sveriges acceleration mot helvetet självt. 

Jag ska därför sluta att urskillningslöst klaga på DN i dessa inlägg. Tidningen är schizofren men inte mer så än Schibsted-ägda AB som låter helt annorlunda (och ofta bättre) på kultursidorna än i de delar som adrresserar svenska folkets minsta gemensamma nämnare och direkt hamnar i det materialistiska och banala träsk som befolkningen skolats in att tro på ända sedan ämnet kemi blev landets heliga ko (säkert via starka kopplingar till Nazitysklands kemiföretag).


Not. Marcal påstår först en sak för att sedan ta tillbaka eller vinkla om den:

...på något sätt växte de trumpska fröna i den obamska myllan. Och det är viktigt att diskutera hur. Det finns i alla fall ett antal aspekter som är värda att fundera kring...

Den öppna diskussionen förbyts i privata funderingar. Marcal vill inte ta diskussionen och snart nog förestod man varför, i det att hon lämnar politiskt skriveri för att bli en kändiskrönikör på DN!
 

2 kommentarer:

  1. För 15 minuter en kvart sedan visade sig Centerpartiet vara socialister igen. Alliansen spricker om de samarbetar med SD.

    Man vill inte ställa människor mot varandra, heter det. Att man vid varje enda arbetsintervju ställer kandidater mot varandra, blundar man för. Att man vill ha billig utländsk arbetskraft innebär att man ställer människor emot varandra.

    Jag vill minnas att svensk arbetskraft var för dyr, så teko-industrin åkte utomlands. Således ställde liberalmarknadstänkande företagsägare inhemsk arbetskraft mot utländsk och valde att flytta ut produktionen. Maskinerna flyttades helt enkelt. Exempelvis Latours Gustav Douglas. Moderaten. Programmerarjobb åkte till Bangalore.

    Frågan är på vilket sätt man åtskillnad och med vilka urvalskriterier. Att hyckla att SD ställer utlänning mot svensk är att blunda för sina egna sorteringsprinciper. Vissa svenskar som sorterats bort har valt SD som en protest.

    Centerpartiet och övriga partier kan vara ärliga och säga till dessa svenskar att ni inte duger som arbetskraft i våra företag. Ni har för dålig arbetsmoral, för höga lönekrav, för konstiga åsikter eller tråkiga fritidsvanor. Vi vill inte anställa er. Vi vill ha utlänningar istället som berikar oss så mycket mer. Vi vill stödja underblåsandet av utländska konflikter för att få hit flyktingar och ekonomiska invandrare via de öppna gränsernas Europa. Gränskontroller vill vi egentligen inte ha, utan var tvungna att genomföra så för att stilla den inhemska opinionen. De politiska beslut som lade grunden för kaoset, vill vi inte erkänna att vi och våra företrädare skrev under på utan att tänka på konsekvenserna. Om våra företrädare tänkte på konsekvenserna höll de tyst om det.

    Så kan man alternativtolka händelserna. Samma skeenden sett ur ett helt annat perspektiv. Vilket är korrekt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tankesprånget från inläggets i huvudsak språkliga kritik är här oerhört. Men om man skalar bort kommentarens konspiratoriska överbyggand så måste man ge den rätt i mycket: detta är vad som händer när man ger den globala kapitalismen fria tyglar. Protektionistisk eller nationalistisk kapitalism är naturligtvis inte bättre, den innehåller samma sorteringsmekanism som kommentaren talar om... Det är ännu långt kvar till en helt ny världsordning av något post-kapitalistiskt slag. Inte ens duktiga författaren Paul Mason kunde i sin Postcapitalism bättre än föreslå en vision ur någon science fiction-roman för ett framtida scenario bortom jakten på vinster. Idéerna som kommer att lösa problemen finns inte på jorden än. Men änglarna kommer att komma.

      Radera

Popup m ordverifiering (öppet kommentarfält ledde genast till drivor av spam).

30+ dagar gamla inlägg räknas som arkiverade.