lördag 26 januari 2013

Aftonbladets känsla för dramatik

Språkligt felaktiga rubriker blir allt vanligare i de svenska tidningarna vartefter folkets bildningsnivå pga. "marknadens" inflytande sjunker till nivåer ingen kunnat drömma om för tjugo år sedan. 

Men den här förstasiderubriken i Aftonbladet var rolig. Någon har inte full koll på vad som engagerar människor utan finner relationen mellan krokodilen och trädet det mest eggande i tillbudet - stick i stäv med all världens journalistutbildningar...


AB 130126


Läsaren ska förstås identifiera sig med människan och inte med trädet: "Satt 22 timmar i träd, omgiven av krokodiler". Det har den fattat som rubriksatte själva artikeln. 

Jag misstänker att förstasideredaktörerna jobbar så hårt med att ändra tidningen var och varannan minut att de inte riktigt ser vad de skriver. De har drabbats av det som korrumperar it-människor: förändringshets. Den här sjukdomen är speglingen i den enskilda individen av det som på annat håll kallas kvartalskapitalismen.


2 kommentarer:

  1. Antingen saknar de ansvariga språkkänsla eller så bryr de sig inte. Antagligen både och. Och det är ju inte bara på nätet man ser språkliga horrörer: På Expressens löpsedel idag står det "Robert Gustafsson tog överdos på Rohypnol". På???
    S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Prepositioner är förvisso mariga men "på" var genuin pöbelsvenska - typisk för folk som hoppat av grundskolan och numera tydligen (halv)utbildade journalister.

      Radera

Popup m ordverifiering (öppet kommentarfält ledde genast till drivor av spam).

30+ dagar gamla inlägg räknas som arkiverade.