Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)söndag 28 oktober 2018

SvD tar betalt för gratis information
För första gången på länge kände jag ett sug att klicka på en rubrik i SvD. Jag har redan likt en Pavlovs hund dresserats av tidningshusen att inte ens försöka klicka på något eftersom girigheten gått genom taket och svenska medier rapidsnabbt stängt in allt innehåll bakom betaldörrar - som ett grindsskyddat privat boende där de förmögna till sitta och stärka sig inbördes i en och samma åsiktsbubbla. För hur många har råd att prenumerera på samtliga tidningar som skulle krävas för att få en mer objektiv bild, en sådan som uppstår som en undertext mellan alla manifesta påståenden. (Se vidare det här nyliga inlägget.)

Det som fångade intresset är verkligen ett spännande ämne: vad ska de stackars superrika göra när världen går under? Hur ska de skydda sina privilegier från de tallösa horder av zombies som kommer att driva runt i kollapsade och laglösa länder och kämpar för sin dagliga överlevnad? 

(Faktiskt inte så långt från hur tillståndet redan nu utvecklats i Väst, med unga slavar, daglönare eller dagverkare som de kallades förr, dessa vars hela liv slås i spillror eftersom de alltid måste vara redo för ett "påhugg" med minimal framförhållning - dessa kommer inte i all tid att acceptera den verklighet den Onde Rike Mannen i samråd med IT-fascisterna skapat åt dem.)

Lyckligtvis har inte SvD uppnått den nivån av djävulusisk intelligens ännu att de mörkar namnet på tänkaren i dessa civilisationskritiska frågor. Det kanske inte ens är tillrådligt eftersom en fullständigt muromgärdad text inte längre fungerar för att driva icke-prenumeranten in i den självindoktrinerande klubben.

Det är därför en lätt sak för alla som vill veta hur de rika djävlarna tänkt sig rädda sig genom det som för övriga världen kommer att uppfattas som Armageddon. Douglas Rushkoff är professorns namn (och här är hans hemsida) och av de inledande meningarna SvD visar är det exakt samma historia som SvD kräver medlemsavgift för, som du kan läsa i det engelska originalet på den här sajten. Ingen appar behövs - satansuppfinningen som splittrar användarens uppmärksamhet i tusen och en riktning och gör individen sårbar och lättledd - ett offer för marknadsdemonin (marknadsekonomin).

Tack och lov för att det finns miljarder själar som kommit längre i sin andliga utveckling än den svenska kontingenten! Sajten medium.com vill visserligen sälja sin produkt lika mycket som nån, men de svenska mediernas sätt att söka mobba fler till prenumeration tyder på mycket mycket små själar i alltför viktiga positioner...


****

Vem är då den här vakna professorn som sett exakt det jag kallat "it-fascism" under ett antal år? Hans sajt öppnar med orden, "trots att våra teknologier, marknader och institutioner skapats av människor, uppvisar de ofta en rent anti-mänsklig agenda."

Hans mänskliga, dvs. socialistiska agenda framgår av hans vision om att öppen källkod (ej skyddad av giriga företag som Microsoft eller SvD) kan hjälpa samhället från dess upptornande problem. Exakt min uppfattning i den återkommande kritiken över de svenska tidningshusens feghet när de smiter sitt samhällsansvar och enbart söker förbättra konverteringsgraden - antalet besökare som de irriterar tillräckligt med stängda dörrar för att framtvinga ett beslut: prenumerera eller helt skita i samhällsinformationen och på sikt bilda en växande samhällsfientlig grupp. 

Politikerna är som vanligt helt tappade bakom vagnen och fattar inte vilken horribel utveckling kapitalismen just nu håller på att driva fram. Douglas Rushkoff har sett och förstått. Jag återkommer eventuellt med hans horoskop, det var lite för komplext för att bara riva av en kommentar till på fem minuter! Kan dock sägas att hans nobla sentiment om att vi är större än den djävulska teknologi vi fegar bakom flödar från en Sol i Vattenbärarens - mänsklighetens - tecken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.