Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 12 september 2018

Profithungerfostraren Sverige





Medierna har ännu en dålig dag och Expressen är alltför ivriga att stämma in i Etablissemangets falska lovsång till Sveriges (deras egen) förträfflighet. 

Inte bara lyckas tidningen motsäga sig själv i pekaren till artikeln (i Dagens Industri): rubriken talar om att Handelshögskolan i Stockholm är en av världens bästa i en rankning medan ingressen säger att den är den bästa. I DI får man dessutom veta att Sverige och Handels bara placerat sig nästsist på listan av länder med den värsta räknenissementaliteten - t.o.m. obskyra Spanien som numera bara är känt för social oro och banala turistresor rankar högre än svenskarna...

Ämnet passar som hand i handske med Räknenissen, ett ämne som min nya bok Folksjäl tvingades ge en hel del utrymme eftersom detta sorgliga tillstånd är nationens tillstånd. Analysen av Sverigehoroskopet under många år på bloggen kommer att kännas igen, men i fördjupad och mer fokuserad form. Bara för dem som gillar att lösa rebusar och följa symbolers intrikata samspel! De övriga kan strölyssna på Bonniers storsatsning: lyssningsböcker för alla eftersatta och ytterligare degradera till en livskvalitet sämre än den grottmänniskorna hade. 

Ingen ska låta sig luras av fejkade artiklar i högermedierna som försöker framställa talboken som den nya Frälsaren (för förlagshusen i en ny digital och splittrad tid av dagverkande slavar som får instruktioner om arbetsplats på daglig bas i mobilen, folk som inte längre kan samla sig och ta sig igenom en hel bok av egen kraft). 

Det finns inget som höjer smartheten mer än att läsa på riktigt och använda sin grammatiska förståelse. Att förstå genom hörandet tillhör fosterstadiet och de riktigt unga åren men har ingenting med intellektets mer förfinade verksamhet att göra.

Vilket påminner mig om de alltid lika fräcka amerikanerna, ekonomisterna, krämarna. En amerikansk hörlursfabrikant, Koss Industries, försäkrade för snart 50 år sedan i sin slogan att "hearing is believing" - att höra är att tro. Det tror Fan! Underhållningsindustrin är den stora intellektsmördaren och just därför älskar ekonomisten Sverige sin framgångsrika pop-export. Mer om det i boken...




6 kommentarer:

Susanne sa...

"I topp" betyder här plats 12 av 100, framgår av artikeln (fast det iofs tydligen finns 14.000 i hela världen.) Listan visar ju bara de 13 första, så att Sverige ligger näst sist av länder med räknenissementalitet stämmer tyvärr inte... fast tur för dig, för annars skulle ju inte din tes om denna mentalitet hos Sveriges folksjälen stämma.

Seaward sa...

Jag förstår, DI rapporterar korrekt att Sverige hamnar utanför det allt annat överskuggande Topp 10 - den heta delen av listan - medan Expressens självmotsägelse består. Inte så illa som jag först trodde men definitivt inte så bra som den inbillade Storsvensken vill ha det till...

Tesen och att nationen blivit en degraderad Räknenisse fick f.ö. en ny bekräftelse i gårdagens nyhet att Stockholms stad spenderat över en halv miljard av skattebetalarnas pengar på ett megalomaniskt allomfattande datasystem för skolorna. Och skiten fungerar uselt. Det börjar lukta Af:s datasystemfiasko och Polisens oanvändbara system ännu en gång. IT-fascismen, som jag det heter på den här bloggen, är ju bara en utlöpare av matematiken.

Havsörnen sa...

Ibland är siffror bra att ha om man vill förutspå landets framtidsutsikter. Sverige har lägst tillväxt av BNP per capita i EU. Det kan betyda ett tresiffrigt antal miljarder mindre över till välfärden under kommande mandatperiod, under vilken för övrigt ytterligare en halv miljon uppehållstillstånd beräknas delas ut. Kostnadsansvaret för migrationen lämpar nu staten över på kommunerna. Samtidigt är vi på väg in i en lågkonjunktur. Bostadsmarknadskrasch och räntehöjning lurar runt hörnet, för världens näst högst belånade folk. Svenskt jordbruk har sämst kostnadstäckning i EU, 4%. Värnpliktens avskaffande har bidragit till avfolkningen av glesbygdskommuner. Men vi kan vara lugna. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap har fått en klippa till generaldirektör i Dan Eliasson, som satsat miljoner på genuscertifiering. Underbara dagar framför oss.

Hur var det nu med ödescykeln 2018-36?

Seaward sa...

Skorpiongift och jungfrukritik i dess allra tydligaste. Dräpande ironi. :-)

Platon placerade räknekonsten under de eviga Formernas nivå, under de genuint Existerande. Men i vår värld är Räknenissen en viktig aktör. Det förstod de som nu ligger bakom astrologins nuvarande konstruktion. Merkurius UPPHÖJD i det tecken, Jungfrun, som lever för att stycka upp ren BULK (Oxen) i individuella stycken eller jordlotter. Venus - sammanlänkningens stjärna - faller i samma ögonblick i Jungfrun och fientlighet och olycka blir människornas livslotter.

Det passar också utmärkt att placera in myten om det fallande tornet i Babel - som skingrade världens folk i tungomål som inte förstod varandra - under just Merkurius upphöjelse i den uppstyckande och KVANTIFIERANDE Jungfrun. Mytologin berättar från en högre nivå av insikt och ser här vad "bara" intellekt ställer till med. Därav Jungfruns sorgliga roll i zodiaken som helhet...

Hade Sverige (och världen) inte fallit till Räknenisseriets nivå hade inga av de siffror du här föredrar betytt det allra minsta för någon. Som John Lennon sjöng (ungefär: föreställ dig att det inte fanns varken himmel eller jord, varken plus eller minus...)

Men i den mån man har med MATERIA att göra blir det jordbundna intellektet (det uppstyckande, urskiljande intellektet) ofrånkomligt. Materien levereras så att säga med det verktyg som kan hantera det. Problemet blir därmed VAD YTTERLIGARE som driver ett land eller en individ. Den som räknar för räknandets egen skull, utan att vara grundad i något högre, förefaller vara ute på sank mark. :-)

Havsörnen sa...

De gamla egyptierna hade rätt, som vid balsameringen sparade hjärtat till de himmelska vågskålarna, men slängde hjärnan i soporna.

Seaward sa...

I högform märker jag! :-)